Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem szósty.

- szkoda, ze nie siódmy, bo siódemka to liczba szczęśliwa - nawet suszarka knosti jest na siedem sztuk :) - ja przemyłem igłę takim pędzelkiem z płynem stylus cleaner i gra mi dużo lepiej ! - ostrze było w miarę czyste ale na trzpieniu osiadło trochę paprochów, które jak sądzę zwiększały bezwładność igły i nie oddawała ona w pełni smaczków zawartych w rowku - czyli jest proste logiczne wytłumaczenie, natomiast czemu płyta cd miałaby zagrać tak dobrze jak winyl ? - tu już logiki nie widzę...pzdr..

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Redaktorzy

To mało słyszałes.

Zapewne masz rację, ale wiem, że lubisz mieć rację ;) I po 10-ciu szklaneczkach stałeś się "Popularny". Zresztą ludzie "z mediów" lubią mieć parcie na szkło. Nie każdy człowiek wkleja zdjęcia swojej zupki ogórkowej, ogóra czy smakowitego drugiego dania na forum. Absolutnie nie przemawia przeze mnie żadna zawiść czy zazdrość, a nawet cieszę się, że wkręca Cięto hobby, ale takie "akcje" dają dużo do myślenia :)

A tak wracajac do meritum, do ja zapewne w życiu nie słyszałem tego co Ty, a Ty tego co ja. A pisać na forum sobie możemy, bo na jak to się mówi "na forumie każdy pisze jak umie" ;)

Również pozdro!

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

ostrze było w miarę czyste ale na trzpieniu osiadło trochę paprochów, które jak sądzę zwiększały bezwładność igły i nie oddawała ona w pełni smaczków zawartych w rowku - czyli jest proste logiczne wytłumaczenie....

Nie przeceniałbym excelku takiej logiki :-) W tym stwierdzeniu prawdziwe jest tylko to co wytłuściłem :-) Oczywiście nie jest nim to co napisałeś.

Serdeczności, Włodek.

Nie przeceniałbym excelku takiej logiki :-) W tym stwierdzeniu prawdziwe jest tylko to co wytłuściłem :-) Oczywiście nie jest nim to co napisałeś.

Serdeczności, Włodek.

- vlado - Twoja logika też jest bardzo ciekawa - te dwa zdania są sprzeczne ! - to co wytłuściłeś - też ja napisałem !...pzdr...

- miałem kiedyś taki wzmacniacz - chowałem przed żoną w szafce...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapewne masz rację, ale wiem, że lubisz mieć rację ;) I po 10-ciu szklaneczkach stałeś się "Popularny". Zresztą ludzie "z mediów" lubią mieć parcie na szkło. Nie każdy człowiek wkleja zdjęcia swojej zupki ogórkowej, ogóra czy smakowitego drugiego dania na forum. Absolutnie nie przemawia przeze mnie żadna zawiść czy zazdrość, a nawet cieszę się, że wkręca Cięto hobby, ale takie "akcje" dają dużo do myślenia :)

A tak wracajac do meritum, do ja zapewne w życiu nie słyszałem tego co Ty, a Ty tego co ja. A pisać na forum sobie możemy, bo na jak to się mówi "na forumie każdy pisze jak umie" ;)

Również pozdro!

To myśl. Ćwiczeń dla mięśnia pomiędzy uszami nigdy za dużo :).

A o czym i jak pisze w swoim wątku to moja sprawa. Nie musisz tam zaglądać i czytać.

Popularność, pisanie na forum? Spojrzyj w lustro i zerknij ile postów natrzepałeś przez rok a ile ja przez dziewięć. To chyba też daje dużo do myślenia kto może mieć jakieś parcie. Jakośc czy ilość? Bo ja przynajmniej w swoim wątku, pomijając zupę i buraczki o czymś piszę a nie: "Ecxel chyba wygrzewał go". Toż to szok jaki to merytoryczny wpis :):):).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

- miałem kiedyś taki wzmacniacz - chowałem przed żoną w szafce...

Excelku, na prawdę ten Yakinek grał ci gorzej od obecnej unitry? Jakie głośniczki miałeś wpięte?

W.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Oczywiście, że Jakinek to wtopa. Unitra kosztowała dwieście, Jakinek 2 tysiące i nie chciał grać 10x razy lepiej.

Gra Jakinek w miarę równo, czyli nie tak "efektownie" jak gdy odkręcisz gałę basu i wysokich na maksa w Unitrze. Gałek takich Jakinek nie posiada. Głupie oszczędności. Dno. No żeby chociaż loudness...

W ogóle same wady, nawet gazety na nim nie da się położyć...

Excelku, na prawdę ten Yakinek grał ci gorzej od obecnej unitry? Jakie głośniczki miałeś wpięte?

W.

- naprawdę ! - grał płasko i twardo jak podłoga z paneli - może dlatego, że nie miał regulacji barwy tonu ? - zauważyłem tę manierę w nowych lampowcach - w sumie nie bardzo to rozumiem - mam trzy radia lampowe i we wszystkich jest regulacja barwy, ba - Hi-Fi Grundig ma nawet 5 pozycyjny equalizer ! - płyta cd ma sztucznie podbite basy, więc od biedy można by jej słuchać na takiej lampie, natomiast winyl domaga się szerszego pasma..:)..pzdr..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

I nie pomyślałeś nigdy w takim razie o korektorze?

Polskie bywają poniżej stówki, ten w linku ma pamięć pięciu ustawień:

http://allegro.pl/korektor-graficzny-soundwave-q-600-i4090988266.html

ah353_10.JPG

I nie pomyślałeś nigdy w takim razie o korektorze?

Polskie bywają poniżej stówki, ten w linku ma pamięć pięciu ustawień:

Ukryta Zawartość

ah353_10.JPG

- tak - w przypływie desperacji wpiąłem jakiś tani korektor /Fisher 7 pozycyjny/, który specjalnie w tym celu nabyłem w komisie - ale to nic nie dało..:(

Ukryta Zawartość

- tak - w przypływie desperacji wpiąłem jakiś tani korektor /Fisher 7 pozycyjny/, który specjalnie w tym celu nabyłem w komisie - ale to nic nie dało..:(

To jednak głośniczki ponoszą całą winę za te problemy z jakimi się borykasz. Gdybyś wiedział jak je dobrać do wzmacniaczy i pomieszczenia, to nawet na prądzie byś zaoszczędził :-)

Pozdrawiam Włodek.

Ps.

Super ten Grundig, tylko jak Ty Warszawy na nim słuchasz? Przecie germance na skali nie oznaczyli, a to dziwne jest, wszak to był jeden z najsilniejszych nadajników AM Warszawa 1.

zauważyłem tę manierę w nowych lampowcach - w sumie nie bardzo to rozumiem - mam trzy radia lampowe i we wszystkich jest regulacja barwy, ba - Hi-Fi Grundig ma nawet 5 pozycyjny equalizer !

Vlado ma rację to wina głośników. Te do lamp mają wysoką skuteczność i nieco inne parametry niż zwykłe do tranzystorowych wzmacniaczy napięciowych. Wyciągnij tego lampiaka z szafy i kup do niego jakieś dobre kolumny. O regulacji tonów i equalizerze można wtedy zapomnieć. Equalizer sprzedaj szybko póki ktoś go jeszcze zechce kupić, bo nie warto tego w domu trzymać.

Super ten Grundig, tylko jak Ty Warszawy na nim słuchasz?

- łapie Warszawę i stacje na UKF - kiedyś nawet zamieściłem film na YT...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- naprawdę ! - grał płasko i twardo jak podłoga z paneli

Miałem Yaqina 10L przez rok i można o nim wszystko powiedzieć, ale nie to, że gra płasko i twardo. Gra plastycznym, miękkim, wielobarwnym dźwiękiem, z bardzo dobrą dynamiką, przestrzenią i oddechem. Basu miał tyle ile NAD 372 z wykręconą regulacją basu na maksa - czyli dużo. Świetny wzmacniacz w kategorii do 2 tys. Wymaga tylko minimum zaangażowania w wymianę lamp sterujących - kosz 4 dychy, a tego Excelu nie uczyniłeś, a trzeba było doczytać na forum. I tak pozbyłeś się świetnego wzmacniacza, a szkoda:( Dobrze, że tu chłopaki z LAMPY nie wpadają, bo zrobiliby kipisz.

A piszę to jeno po to, by jakiś młodziak nie obeznany z tematem przypadkiem niesłusznie nie zraził się do Y 10L

Pozdro

- łapie Warszawę i stacje na UKF - kiedyś nawet zamieściłem film na YT...

Ukryta Zawartość

Excelku żartowałem, on łapie wszystko co w eterze jest. to nie Polski Taraban :-)

W.

Ps.

Będąc dziecięciem pamiętam, że u mnie w domu było cóś podobnego o nazwie MALWA, jednak jak tatuś twierdził to była wyższa forma wzmocnienia lampowego :-)

Kupię sobie do toru MONO takiego wypaśnego radiofona. Zaraziłeś mnie! Za co serdecznie dziękuję.

Serdeczności jak zwykle, Włodek.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Niezła laska :)

Excelu, pozwolisz, że wkleję do Twojego wątku ten film. Ta maszyna ma wg mnie wiele wspólnego z gramofoniarstwem. Ma duszę i trzeba umieć ją obsłużyć by wydobyć to brzmienie...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

- super ! facet nieżle czadzi :) fajne - tylko skleroza nie pozwala mi przypomnieć sobie tytułu tego znanego hitu ?

EXCEL

Kup sobie bilobil

"Child In Time" Deep Purple ;)

- no właśnie ! dzięki - melodię miałem w głowie, a zespół i tytuł mi umknął - ale podejrzewałem Deep Purple...:)

To był żart tak ?

- czasami tu żartujemy - ale tym razem nie - ten facet na klipie cieszy się bardziej niż ja przy dobrym winylu :)

EXCEL

Kup sobie bilobil

- dzięki, muszę wypróbować - dobrze, że z uszami na razie ok :)

To w ramach żartu oczywiście.

0

- no może niekoniecznie - spróbójcie w czasie odsłuchu przyłożyć sobie dłonie do uszu - tak w kształcie muszli - różnica jest !...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.