Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

- dzisiaj ładny kawałek w wykonaniu zespołu The Shadows...

- jednocześnie informuję P.T. forumowiczów, że udało mi sie odblokować wątek "Winylmania" na bocznicy - zapraszam...

excelvinyl winylmania blog szukaj

- z okazji zbliżającego się święta 1 Maja /każdy pretekst jest dobry/ zdecydowałem o zdjęciu wszystkich banów w moich wątkach - nie ma tego dużo, więc zajmie mi to tylko parę minut, a w międzyczasie proponuję posłuchać Krzysztofa Krawczyka...

• 1 miesiąc później...

Witam - postanowiłem wznowić wątek - faktem jest, ze ostatnio w ogóle nie chciało mi się pisać na forum - czytałem tylko te dyskusje na bocznicy, które znacie i które nic nie wnoszą - jakieś punkty karne dostałem, co w najbliższym czasie skończy się pewnie banem, ale mam to wszystko w trzech literach, dlatego przejdźmy do rzeczy -

- myślę, że zainteresują Was notowania moich klipów na You Tubie, więc przedstawiam

Excel's Hot Top Twenty !

- myślałem zrobić to już wcześniej, bo zanosiło się na zmianę lidera - Sława Przybylska ostro goniła i różnica była nawet 20 pkt., ale Janusz się obronił i nawet zaczął zwiększać swoją przewagę, zatem:

1. miejsce Janusz Gniatkowski - Indonezja - długotrwały i niezagrożony lider rankingu - 6341 odsłon

2. Sława Przybylska - Pamiętasz była jesień - ładna piosenka, zasłużone II miejsce - przywołuje wspomnienia, w końcu każdy miał jakiś tam epizod hotelowy...:)- 6290 odsłon

te dwa utwory prowadzą niezagrożone z bardzo dużą przewagą

3. I am tramp - to nie wiem w sumie dlaczego tak wysoko - słuchane w większości w Danii - na płycie napisane The Air Mail - ale nie mogłem znaleźć takiego zespołu w niecie... 3705 odsłon

4. Jerzy Rybiński - Zapomnij mnie - lubię go - zasłużenie - 1689 odsłon

5.Chuck Berry - Deep Feeling - też świetna rzecz - słuchany przeważnie w Ameryce - 1379 odsłon

6. Dean Martin - The door is still open to my heart - klasa sama w sobie - 1345 odsłon

7. Piotr Czajkowski - Koncert fortepianowy Nr. 1 b-moll - 1234 odsłony

8.Kabaret Starszych Panów - Na całej połaci śnieg - to mnie cieszy, że Starsi Panowie są tak wysoko - 1132 odsłony

- wybaczcie, ale na razie tyle - obiecuję dokończyć...:)

- a zatem kontynuujmy :

9 . Jerzy Połomski - Podmoskiewskie wieczory - z początku zatytułowałem tę melodię "Wiśniowy sad" , ale dostałem taki komentarz: "To niesluszny tytul! Utwor nazywa sie "Podmoskiewskie wieczory" i jest radzieckiego pochodzenia." - przyznałem rację i tytuł zmieniłem - 1113 odsłon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

10. Unitra WS 432 + wkładka mf-100 - to już dość stare nagranie - ukazuje ono całą mizerię mojego sprzętu grającego - ale sprzęt ów pozwolił mi usłyszeć, że winyl brzmi lepiej od cd, długo przedtem, zanim natknąłem się na wątek koteczka - jest to też dobra informacja dla mniej zasobnych słuchaczy, że nie trzeba wydawać kroci aby tę różnicę usłyszeć i delektować się analogowym dźwiękiem - ostatnio też trochę porównywałem i widzę, że różnica tkwi też w tym, że z winyla jest więcej powietrza i przestrzeni, dźwięk jest naturalny a z cd powietrza brakuje i dusimy się w ciasnej celi, nie osiągając żadnej satysfakcji - słuchanie muzyki z winyla to czysta przyjemność i satysfakcja...- 1102 odsłony

Ukryta Zawartość

11. Jerzy Rybiński - Już zapominam cię jak sen - trzy kawałki Rybińskiego są w pierwszej 20-tce - brak tylko "Deszcz w obcym mieście" - pewnie jakieś niedopatrzenie - fajne szlagiery - 937 odsłon

Ukryta Zawartość

12. Ludmiła Jakubczak - Gdy mi ciebie zabraknie - wiecznie żywy szlagier z lat 50-tych - 877 odsłon

Ukryta Zawartość

13. Irena Santor - Tych lat nie odda nikt - Irena Santor świetna jak zawsze - 848 odsłon

Ukryta Zawartość

14. Brenda Lee - Fool No. 1 - to utwór, który zapoczątkował ten wątek - 837 odsłon

Ukryta Zawartość

- to be continued....

Więcej informacjiPokaż mniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- dokończymy tę listę:

15. - Lombard - Szara Maść - a dlaczego ? nie wiem - 722 odsłony

16. Jerzy Rybiński - Rudy wrzesień - a to ładne - 650 odsłon

17. Czesław Niemen - Pod Papugami - Niemen ok. - 632 odsłony

18. Ewa Demarczyk - Pocałunki - też ładne - 610 odsłon

19. Maanam - To tylko tango - Kora się załapała - 611 odsłon

20. Chris Izaak - Wicked Game - wersja instrumentalna - 563 odsłony

Ukryta Zawartość

- tak, to ta płyta - ładna pupa :) - pamiętam że była w jakimś dużym zestawie, który zakupiłem na allegro, zatem była tania - widzę jednak iż ceny winyli poszybowały w górę, co jest złą wiadomością dla nowych winylomaniaków - gram chwilowo na tej wkładce - jest ładnie :) - doczytałem się, ze to igła eliptyczna - nie mogę się zdecydowć , czy brzmi lepiej od mf-ki....

post-25310-0-66474700-1401908074_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- stwierdziłem, że jednak najpiękniej gra stara mf-ka typu "junkers' - ładniejsze i więcej wysokich, potężniejszy bas a przestrzeń ? - szkoda gadać !....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a przestrzeń ? - szkoda gadać !....

Dokładnie. Ja też wstawiłem jedną kolumnę pod biurko a drugą położyłem na półce pod tv. System nareszcie się "otworzył" i spadł koc z kolumn na łóżko.

Pozdrawiam i dziękuję za cenne wskazówki.

:]

Dokładnie. Ja też wstawiłem jedną kolumnę pod biurko a drugą położyłem na półce pod tv. System nareszcie się "otworzył" i spadł koc z kolumn na łóżko.

Pozdrawiam i dziękuję za cenne wskazówki.

:]

- cieszy mnie, że mogłem pomóc :) - u mnie umiejscowienie kolumn jest spowodowane raczej ograniczeniami przestrzenno, lokalowo, estetycznymi i nie sądzę aby to była główna przyczyna ładnego grania - być może lepiej sprawdziłaby się konstrukcja typu "ołtarz", choć wątpię aby to dużo polepszyło - z drugiej jednak strony ołtarz się winylowi należy i codziennie trzeba bić czołem przed tym supernośnikiem domowego dźwięku. Są jednak pewne subtelne różnice między wkładkami nawet tego samego typu - "junkers" gra głośniej i dźwięk jest bardziej zdecydowany, potężniejszy i przestrzenniejszy - poza tym, na niektórych płytach między utworami słychać lekkie trzaski, czego na panasonicu nie było - świadczy to o dużo lepszej reprodukcji wysokich tonów, mimo że to igła sferyczna - i to czuć ! a właściwie słychać....akurat miałem na talerzu płytę Melodii, więc nagrałem klipa....pzdr..

- a wczoraj widziałem w komisie technics sl-q2 - direct drive, quarz - w stanie idealnym - właściwie wyglądał jak fabrycznie nowy ! - cena 550 zł...

- a my na razie posłuchajmy Gazebo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- perę płyt nabyłem - dźwiękowo i muzycznie najlepsza Herbie Mann, po prostu cymes ! - druga dźwiękowo to ABC - Amiga też dobrze - Kushel Rock nagrana poprawnie ale bez rewelacji - trochę się zawiodłem na Iron Buterfly - stan mint, najdroższa, ale dźwiękowo mi niespecjalnie podchodzi - nie wiem czy jej nie oddam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

- perę płyt nabyłem - dźwiękowo i muzycznie najlepsza Herbie Mann, po prostu cymes ! - druga dźwiękowo to ABC - Amiga też dobrze - Kushel Rock nagrana poprawnie ale bez rewelacji - trochę się zawiodłem na Iron Buterfly - stan mint, najdroższa, ale dźwiękowo mi niespecjalnie podchodzi - nie wiem czy jej nie oddam...

Oddaj mnie!:)

Oddaj mnie!:)

-dzisiaj jeszcze raz ją wrzuciłem na talerz i utwierdziłem się w przekonaniu, że dźwiękowo mi nie odpowiada - to łojenie też mi się nie bardzo podoba - dałem za nią 40 - na szczęście mam możliwość wymiany na inną - chyba, że byłbyś zainteresowany...

- wiadomo, że najfajniejsza muzyka była w latach 60-tych i 70 - tych - nie chcę generalizować, bo później też zdarzały się fajne kawałki, ale wyjątki potwierdzają regułę - i szczęśliwie tak się dobrze składa, że cała ta muzyka zarejestrowana została na winylu :) - posłuchajmy zatem dzisiaj zespołu The Holies...

- wymieniłem żelaznego motyla na Wishbone Ash - brzmienie dużo lepsze a nawet bardzo dobre - nie jestem jeszcze pewien czy muzycznie mi pasują - może trzeba się wsłuchać - dodatkowo nabyłem Emerson, głównie z powodu utworu "Lucky Man"...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Lucky man to przyjemny epizodzik na tej znakomitej płycie. Jesli Ci się spodoba to poszukaj następnych, warto. Wischbone Ash to również bardzo dobra płyta. Masz na "czwórce" Evrybody Needs A Friends... znakomite. Miłego słuchania. Mam dziś humor jednak, a już myślałem, że nie.

Słyszałem, że wyciekły kolejne nagrania z podsłuchów i okazało się, że konkurencja stara się przejąć Excel'a na swoje forum. Żeby tego było mało... rozmowy nagrano na płcie winylowej.

Pozdrawiam.

- widzę, ze na forum nuda - 3 uzytkowników 11 gosci - czyli podglądaja anonimowo :) - ja też ich podglądam na tych dwóch spączkowanych forach, ale tam też nuda, może nawet większa - byłem ostatnio w Warszawie - mają tam fajne radio "Nostalgia" 88,4 FM - naprawdę fajne sytare kawałki lecą - gdyby jeszcze nadawali z winyla, to poważnie bym rozważał przenosiny do stolicy, bo tu w Łodzi "nostalgii" nie mamy. Dziś zespół Bee Gees - nigdy go nie lubiłem, ale płyta była w jakimś pakiecie kupionym na początku winylowej gorączki i o dziwo w extra stanie, dobrze nagrana - chociaż akurat ta wkładka panasonic o szlifie eliptycznym ma w porównaniu do mf-ki dźwięk lekko sflaczały...pzdr..ps. - tytuł jest akurat a propos kondycji forum AS ..:))

- tę płytę nie pamiętam już, gdzie i kiedy kupiłem - pewnie nie była zbyt droga / bo po co kupować drogie winyle, skoro jest tyle tanich ?/ - jak zobaczyłem, ze jest 10 kawałków na stronie, to się zjeżyłem i nie słuchałem jej - dziś się okazało, że mimo to, brzmią całkiem nieźle a nawet bardzo dobrze - pewnie dlatego, ze utwory krótkie - przesłuchałem prawie wszystko - duża przyjemność ;) - płyta wygląda na nówkę, między utworami nie słychać choćby najdrobniejszego pyku - sądzę nawet, że nie skalała jej żadna igła o szlifie eliptycznym czy fine - moja mf-ka była pierwsza ! - przedstawiam 3 kawałki z tej płyty wraz z superprzebojem - Lucky Lips...pzdr..

- na jednym forum był rozważany temat długości rowka na płycie - wiadomo, sezon ogórkowy :) - mozna to dość łatwo oszacować - przyjmując średni promień jednego kółka 10 cm /zmierzyłem miarką/ otrzymujemy obwód 2 x pi x r = 6,28 x 10 = 60 cm = 0,6 m - takich kółek kręcimy 33 na minutę czyli 0,6 x 33 = ok. 20 m w ciągu minuty - zatem wciągu 20 minut igła przebędzie 20 x 20, czyli pi razy drzwi 400 m - więc łączna długość dwóch rowków na płycie będzie w granicach 1 km...pzdr...

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

Paryż? Byłem tam kilkanaście lat temu i grałem na ulicy z kolegami. Pojedź koniecznie. Niezłe lasencje tam chodzą ;-) Pozdrawiam miłośnika czarnej płyty.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• 3 tygodnie później...

- te dwa kawałki łączy to, że oba są na gitarę -Shadowsi na składance a dobrzę brzmią ! - jest to tym bardziej dziwne, że składanka ma 20 kawałków ! - no ale w winylu wszystko jest możliwe...Shadowsi zostali zablokowani w Japonii...ciekawe dlaczego ?....a Manitas w Niemczech, jak zwykle...pzdr...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.