Skocz do zawartości
IGNORED

wygłuszenie z korka

thomaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak by się sprawdziła płyta z korka na ścianie za kolumnami?Wygląda lepiej niż piramidki i można nakleić jakąś tkaninę ozdobną.Np takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96723-wyg%C5%82uszenie-z-korka/

Jak by się sprawdziła płyta z korka na ścianie za kolumnami

Można uznać, że na ścianie za kolumnami są dwie newralgiczne strefy (rogów pokoju nie omawiam, bo tam zachodzą trochę inne zjawiska akustyczne) - za samymi kolumnami tam gdzie zachodzi zjawisko SBIR (interferencji fali odbitej) oraz pas pośrodku, gdzie znajduje się miejsce pierwszego bezpośredniego odbicia dźwięku. Pozostała część ściany jest "normalną" i odbija oraz pochłania falę dźwiękową w zależności z czego jest zrobiona. Dwie sfery wyżej wymienione gdy chcemy dobrze pochłaniać, muszą charakteryzować szerokopasmowym pochłanianiem - niestety cienka warstwa korka mało co pochłonie - resztę odbije. Moja rada - pochłaniać materiałem o większym współczynniku pochłaniania i o większym zakresie częstotliwości tego pochłaniania.

Do tego zadania najlepiej nadaje się odpowiednio gruby panel odpowiedniej wełny mineralnej. Można też miejsce pierwszego odbicia "uzbroić" w dyfuzor i odpowiednio rozproszyć falę dźwiękową.

W moim pokoju zastosowałem rozpraszanie (czerwony) miejsc pierwszego odbicia za kolumnami, oraz po bokach ściany pochłanianie (zielony) wełną mineralną, celem redukcji efektu SBIR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

za samymi kolumnami tam gdzie zachodzi zjawisko SBIR (interferencji fali odbitej) oraz pas pośrodku, gdzie znajduje się miejsce pierwszego bezpośredniego odbicia dźwięku.

Imacman,jak wyżej,zachodzi zjawisko fali odbitej ale,jak ma się do tego zjawiska odległość ustawienia kolumn do tylnej ściany? np 50cm ,120cm ,250cm?

Długość fali definiuje jej częstotliwość, dlatego wraz ze zmianą odległości kolumna-ściana zmieniają się podbijane częstotliwości.

Nie byłem proszony o odpowiedź, ale mam nadzieję że się nie pogniewacie.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Nie byłem proszony o odpowiedź, ale mam nadzieję że się nie pogniewacie.

Mirku, dziękuję za odpowiedź, sam nie siedzę cały czas przy laptopie :)

Imacman,jak wyżej,zachodzi zjawisko fali odbitej ale,jak ma się do tego zjawiska odległość ustawienia kolumn do tylnej ściany? np 50cm ,120cm ,250cm?

Tu jest kalkulator w Excelu, który to liczy:

Ukryta Zawartość

Przepraszam autora za zaśmiecanie wątku.

post-11945-0-43147800-1346531811_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

W moim pokoju zastosowałem rozpraszanie (czerwony) miejsc pierwszego odbicia za kolumnami, oraz po bokach ściany pochłanianie (zielony) wełną mineralną, celem redukcji efektu SBIR.

Nieporozumienie małe chyba jest,jeżeli chodzi o pochłanianie celem redukcji efektu SBIR nie ma problemu,podążamy za ustawieniem kolumn,stawiamy czy też wieszamy pochłaniacze i z głowy.

Ale rozpraszacze na ścianie za kolumnami,jak wiemy są dwie szkoły,rozpraszamy lub nie,a dlaczego?,robimy to w sytuacji kiedy kolumny są odsunięte od tej ściany do pewnej odległości,trzeba dokładnie ustalić do jakiej,może jest to 1 m? 1,5? jest taka odległość gdzie już nie ma to sensu.

Pozdrawiam.

Krzysztof.

Ale rozpraszacze na ścianie za kolumnami

Krzysiek, u mnie te rozpraszacze zasłaniają też kaloryfer, czyli pełnią de facto dwie funkcje.

robimy to w sytuacji kiedy kolumny są odsunięte od tej ściany do pewnej odległości,trzeba dokładnie ustalić do jakiej,może jest to 1 m? 1,5? jest taka odległość gdzie już nie ma to sensu.

Masz rację, dlatego np. u siebie mam dość daleko do tylnej ściany do miejsca siedzenia (3,4 m) i zostawiłem ją taka jaka jest.

Pozdrawiam

Marek

Gość rydz

(Konto usunięte)

Krzysiek, u mnie te rozpraszacze zasłaniają też kaloryfer, czyli pełnią de facto dwie funkcje.

No i bardzo dobrze Mareczku że spełnia dwie funkcje,estetyka też się liczy,to co widać na foto jest bardzo gustownie urządzone i ustawione,bardzo bliskie moim klimaty.

Jeszcze raz serdecznie.

Krzysiek.

No i bardzo dobrze Mareczku że spełnia dwie funkcje,estetyka też się liczy,to co widać na foto jest bardzo gustownie urządzone i ustawione,bardzo bliskie moim klimaty.

Dziękuję. Przybyły też kwiatki do pomieszczenia, i jest już bardziej przytulnie, chwilowo foto brak :(

Marku, b. fajny kalkulator. Problem jednak jest, pisał o nim Rydz: mianowicie, kalkulator uwzględnia tylko współczynnik pochłaniania na ścianie frontowej, nie ma możliwości kalkulacji efektu dla rozpraszania. Wydaje mi się także, że jest to uproszczony model, bo odbicia typu SBIR mogą powstawać także od podłogi i sufitu, któe w kalkulatorze uwzględnione nie są. Proszę o korektę, jeśli źle rozumuję.

Powrót po dłuższej przerwie...

Wydaje mi się także, że jest to uproszczony model, bo odbicia typu SBIR mogą powstawać także od podłogi i sufitu, któe w kalkulatorze uwzględnione nie są. Proszę o korektę, jeśli źle rozumuję.

Dobrze rozumujesz Romku - jak prawie każdy kalkulator akustyczny, ten też ma swoje ograniczenia. Efekt SBIR występuje dokładnie w tych miejscach co opisałeś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.