Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich mam pytanie jaki wybrac subwoofer do kolumn (nad 326 +545+ tonsil fiesta) czy brac z lini fiest czyli aktiv 250 czy moze dolozyc i wziasc DALI CONCEPT co sadzicie bo jak dla mnie niewiem odsluchac tez niemam gdzie a tym bardziej porownac.

https://www.audiostereo.pl/topic/96741-subwoofer-do-stereo/

Jak do stereo, musisz mieć subwoofer z wejściem wysokopoziomowym (zaciski głośnikowe) - sprawdzony w stereo tani sub to Koda SW-1211 (nówka do kupienia za 600zł).

Podłączasz suba (odciętego najniżej jak się da) równolegle z kolumnami z wyjść głośnikowych wzmacniacza.

Subwoofer ma uzupełnić najniższe częstotliwości

przecież kolumny frontowe też mają te najniższe częstotliwości ,

DALI CONCEPT

najlepiej CONCEPT 10 i zapomni o subwooferze ,zwłaszcza do odsłuchu w stereo

Pozdrawiam

Tomasz

przecież kolumny frontowe też mają te najniższe częstotliwości ,

najlepiej CONCEPT 10 i zapomni o subwooferze ,zwłaszcza do odsłuchu w stereo

W większości kolumn częstotliwość graniczna najniższego pasma podawana jest z dużym spadkiem, więc przyzwoity sub może je świetnie uzupełnić.

Dali Concept to kiepski pomysł - klasa niżej w stosunku do obecnie posiadanych kolumn, a cena suba z tej serii to już totalne nieporozumienie.

A Nad C326 "nie schodzi" zbyt nisko, więc jest dodatkowy powód do zastosowania subwoofera.

Jeszcze tydzień temu napisałbym podobnie jak większość powyżej, że subwoofer do stereo się nie nadaje. Tak się jednak złożyło że dałem "ostatnią szansę" subwooferowi i kupiłem (z możliwością oddania) REL'a T5 (u Q21 swoją drogą). Cóż mogę powiedzieć - sprzęt zostaje ;). Zaznaczam, że miałem wcześniej z 5 innych subwooferów poczynając od komputerowego Creative, Geniusa, DiY na głośnikach Tonsila przez JBL aż po Velodyne CH-8Q. Pewnie jest to kwestia akustyki ale każdy z nich buczał, pierdział albo po prostu nie nadążał za frontami (MA RX2 które o brak basu też posądzić nie można). REL nie ma tego problemu - jestem szczerze zaskoczony jak duża jest różnica między nim a podobnie kosztującym Velodynem, przynajmniej w moim pomieszczeniu. Zrób tak jak ja - kup sprzęt przez internet, będziesz miał 10 dni na przetestowanie - lepiej utopić 50zł na koszty przesyłki niż kilka tysięcy na nietrafiony zakup. Znam z autopsji.

Moje doświadczenie wskazuje że stereo z małymi przetwornikami plus sub to średni pomysł. Może się to sprawdza ale tylko w kinie domowym.

Trzeba od razu wybierać stereo z większymi przetwornikami.

Dali Concept to kiepski pomysł

to był pomysł kolegi daniel30 ,a żeby cokolwiek mu poradzić innego za mało napisał np.jakie ma pomieszczenie do odsłuchu i ile na kolumny przeznacza pieniędzy

W większości kolumn częstotliwość graniczna najniższego pasma podawana jest z dużym spadkiem

żarty sobie robisz ,myślałem ze pisze z kimś kto zna się na temacie :(

Jeszcze tydzień temu napisałbym podobnie jak większość powyżej, że subwoofer do stereo się nie nadaje. Tak się jednak złożyło że dałem "ostatnią szansę" subwooferowi i kupiłem (z możliwością oddania) REL'a T5 (u Q21 swoją drogą). Cóż mogę powiedzieć - sprzęt zostaje ;). Zaznaczam, że miałem wcześniej z 5 innych subwooferów poczynając od komputerowego Creative, Geniusa, DiY na głośnikach Tonsila przez JBL aż po Velodyne CH-8Q. Pewnie jest to kwestia akustyki ale każdy z nich buczał, pierdział albo po prostu nie nadążał za frontami (MA RX2 które o brak basu też posądzić nie można). REL nie ma tego problemu - jestem szczerze zaskoczony jak duża jest różnica między nim a podobnie kosztującym Velodynem, przynajmniej w moim pomieszczeniu. Zrób tak jak ja - kup sprzęt przez internet, będziesz miał 10 dni na przetestowanie - lepiej utopić 50zł na koszty przesyłki niż kilka tysięcy na nietrafiony zakup. Znam z autopsji.

poczekamy parę dni miesięcy jak znajdziesz i w tym subwooferze niedosyt i zaczniesz go tak samo krytykować jak pozostałe ,(przyzwoite stereo nie potrzebuje subwoofera )

Pozdrawiam

Tomasz

Subwoofer w stereo podłącza się do wejść wysokopoziomowych równolegle z kolumnami - większość jednak podpina suba do wejść niskopoziomowych (RCA) i płacze, że w stereo nie gra...

Samo ustawienie też ma bardo duże znaczenie - najpierw ustawić "fazę", potem najlepiej "przyciąć" na 40Hz (większość odcina za wysoko) i bawić się głośnością (tu też nie przesadzać) .

tomaszE

Znajdź testy z pomiarami - zobaczysz jakie rzeczywiste spadki mają kolumny w zakresie pasma deklarowanego przez producenta.

Subwoofer w stereo podłącza się do wejść wysokopoziomowych równolegle z kolumnami - większość jednak podpina suba do wejść niskopoziomowych (RCA) i płacze, że w stereo nie gra...

Samo ustawienie też ma bardo duże znaczenie - najpierw ustawić "fazę", potem najlepiej "przyciąć" na 40Hz i bawić się głośnością.

ale nadal piszesz o subie aktywnym ,a one mnie w stereo nie interesują ,no chyba ze popiszemy o niskotonowym głośniku w oddzielnej obudowie ,który jest zasilany oddzielną końcówką ,ale z jednego preampa dla pozostałych końcówek dla reszty pasma

Znajdź testy z pomiarami - zobaczysz jakie rzeczywiste spadki mają kolumny w zakresie pasma deklarowanego przez producenta.

czyli mam rozumieć ze firma ProAC np. response 3.8 mają za mało basu ,albo B&W nautilus 802, to takie kolumny też potrzebują pomocy od subwoofera w niskich rejestrach aby było cacy dla uszów

Pozdrawiam

Tomasz

witam raz jeszcze pomieszczenie duze 7x4x 5m wysokosci dobrze akustycznie, fiesty mnie zadowalaja aczkolwiek jesli bym mial je zmienic to tylko na dali ikon 6 ewentualnie jakies magnaty ale cena (zona) moze w przyszlym roku,suba chcialem tylko dolozayc zeby byl zauwazalny i poprostu slyszalem ze sa suby (zdania podzielone na roznych forach) do stero dziekuje za podpowiedzi

Polecam gorąco REL T5, mam monitory QUAD 12l z których jestem bardzo zadowolony, ale z małych paczek nigdy najniższego basu nie będzie.

Do tej pory myślałem, że subwoofery to dunienie do kina domowego, teraz zmieniłem zdanie diametralnie, nie wyobrażam sobie powrotu do systemu bez RELa. Krótki, kontrolowany bas uzupełniający pasmo i poprawiający rytmikę nagrań i przestrzeń, czego się nie spodziewałem. W kinie domowym też się sprawdza, ale kupiłem go do stereo i nie myslę już o zmianie kolumn bo wszystko gra bardzo spójnie. W końcu mam też możliwość ingerencji w natężenie basu czego w kolumnach w 99% nie ma, a porządne wzmaki stereo najczęściej nie mają regulacji tonów...

witam raz jeszcze pomieszczenie duze 7x4x 5m wysokosci dobrze akustycznie, fiesty mnie zadowalaja aczkolwiek jesli bym mial je zmienic to tylko na dali ikon 6 ewentualnie jakies magnaty ale cena (zona) moze w przyszlym roku,suba chcialem tylko dolozayc zeby byl zauwazalny i poprostu slyszalem ze sa suby (zdania podzielone na roznych forach) do stero dziekuje za podpowiedzi

Ja do podobnego pomieszczenia wepchałem ikon 7. Czy się duszą to nie wiem graja na max 20 procent mocy. Mi stereo służy też podczas oglądanie filmów a tam potrzebne jest większe uderzenie dołem.

Taka ciekawostka do starsze modele, które mam niby niżej schodzą dołem niż MK2 a to w nowych miało być lepiej.

Zaznaczam, że miałem wcześniej z 5 innych subwooferów poczynając od komputerowego Creative, Geniusa, DiY na głośnikach Tonsila przez JBL aż po Velodyne CH-8Q. Pewnie jest to kwestia akustyki ale każdy z nich buczał, pierdział albo po prostu nie nadążał za frontami (MA RX2 które o brak basu też posądzić nie można). REL nie ma tego problemu
Wydaje mi się, że na temat tego Velodyne piszesz wyssane z palca bzdury. Jeśli ci buczał , pierdział albo nie nadążał to albo nie potrafiłeś go podłączyć albo miałeś uszkodzony egzemplarz. Rożnica między T5 a CHT jest subtelna, zależna czy używa się go do stereo czy KD.

Tak więc zanim coś skrobniesz mądrego to wcześniej podrap się po głowie bo potem tworzone są babole które czyta cały świat.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wydaje mi się, że na temat tego Velodyne piszesz wyssane z palca bzdury. Jeśli ci buczał , pierdział albo nie nadążał to albo nie potrafiłeś go podłączyć albo miałeś uszkodzony egzemplarz. Rożnica między T5 a CHT jest subtelna, zależna czy używa się go do stereo czy KD.

Tak więc zanim coś skrobniesz mądrego to wcześniej podrap się po głowie bo potem tworzone są babole które czyta cały świat.

Nie wiem po co te złośliwości z drapaniem po głowie, babolami itd. ale mniejsza. Oba subwoofery podłączyłem zgodnie z zaleceniami producenta - zawartymi w instrukcji obsługi - a następnie próbowałem alternatywnych połączeń (wysoko i niskopoziomowe), lokalizacji (centrum między kolumnami, róg pomieszczenia itp) i samych ustawień parametrów. Rożnica NIE była subtelna, co jak wyraźnie zaznaczyłem było zaskoczeniem również dla mnie. Piszę o własnych doświadczeniach, w tym konkretnym pomieszczeniu i na tym konkretnym egzemplarzu (być może faktycznie był uszkodzony, ale raczej nic na to nie wskazywało). Naprawdę nie wiem z czego to wynika i niespecjalnie mnie to obchodzi - REL grał znacznie lepiej i dlatego został. Porównywałem bezpośrednio tylko w stereo gdyż było dla mnie zdecydowanym priorytetem. Pozdrawiam.

Ja też od kilku miesięcy jestem posiadaczem REL'a T5. A czy zakup się opłacał? - Zdecydowanie tak. To już nie ta sama muzyka kiedy wyłączam suba na noc i grają same monitory. REL'a kupiłem w ciemno po ciepłych recenzjach i opiniach na forach. Fakt 2 tys. za bass dla niektórych wydawać by się mogło dużo, ale ile satysfakcji daję to małe pudełko...

Witam

obecnie mam wzmak z dwoma parami wyjść głośnikówych - do jednej mam podpięte fronty, do drugiej suba, jeśli wzmak ma tylko jedną pare wyjść suba poprostu wpinamy w te same zaciski na żywca?

Nie wiem po co te złośliwości
Powtórzę jeszcze raz. Jeśli ktoś pisze, że Velodyne CHT pierdzi i buczy i jest dużo gorszy od REL T5 to nie ma pojęcia o czym pisze.

gamut,

czy REL sprawdza się przy cichych odsłuchach, czy też trzeba słuchać trochę głośniej? Miałem kiedyś Velodyne CHT10 z niewielkimi podłogówkami i po kilku tygodniach prób zmieniłem na podłogówki słusznych rozmiarów, a suba sprzedałem. Koncepcja uzupełnienia stereo subem jest interesująca, ale dla mnie musi to grać niemal od zera, tak, żeby słuchając cicho w nocy sub dawał odpowiednie wypełnienie.

Koncepcja uzupełnienia stereo subem jest interesująca, ale dla mnie musi to grać niemal od zera, tak, żeby słuchając cicho w nocy sub dawał odpowiednie wypełnienie.

więc na noc proponuje subwoofer odkręcić na full ,to przy niskim natężeniu dzwięku i tak zagra głośno ,więc basu nie będzie brakować nawet przy cichym słuchaniu ,to tyle ,ale tak naprawdę to ja sam nie jestem zwolennikem subwoofera w stereo

Pozdrawiam

Tomasz

czy REL sprawdza się przy cichych odsłuchach, czy też trzeba słuchać trochę głośniej?
To zależy kto co lubi. Według mnie subwoofery typu Velodyne czy REL świetnie spisują się szczególnie z małymi monitorami w pomieszczeniach około 20m2 i większych. A ich ustawienie powinno zależeć wyłącznie od preferencji słuchacza.

CHT testowałem z bardzo rożnymi ustawianiami. Przy średnich i wysokich poziomach głośności było ok, ale przy cichszym słuchaniu, cichszym, to nie znaczy bardzo cichym, nie miałem z niego żadnej korzyści. Nie było wówczas słuchać jego wpływu. Był to Velodyne, ze swoja konstrukcją, membraną, wzmacniaczem, itd. i być może przy niewysokim sygnale po prostu "nie gra". Stąd właśnie moje pytanie o działanie RELa w takich warunkach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.