Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Za to mnie trafia szlag jak komuś się wydaje, że po piętnastu latach nikt nie pozna ordynarnego zrzynania...

Ja, ja, Hitler kaput. Ich bin ein kommunist.

A z kogo zrzyna ten Rammstein? Bo chyba to nie jest Oda do Radości Beethovena? ;)

Faktycznie banują na zapas. Najnowszy pretendent do miana największego, oczywiście chodzi tylko o objawienia, guru audiostereo pozbawił mnie możliwości skopiowania wpisu którego w jego jaśnieoświeconym wątku dzięki nieuwadze służby popełniłem. Dlatego pozostało li mi tylko plebejskie kopiuj/wklej, ale mam nadzieję, mimo nikczemnej formy pytania, uzyskać satysfakcjonującą odpowiedż.

"A jaki wpływ na właściwości soniczne w podzespołach elektronicznych urządzeń klasy Hi-end ma domieszkowanie półprzewodników? Interesuje mnie zarówno domieszkowanie donorowe jak i akceptorowe w związku z kierunkiem przewodzenia w paśmie zabronionym."

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość

(Konto usunięte)

"A jaki wpływ na właściwości soniczne w podzespołach elektronicznych urządzeń klasy Hi-end ma domieszkowanie półprzewodników? Interesuje mnie zarówno domieszkowanie donorowe jak i akceptorowe w związku z kierunkiem przewodzenia w paśmie zabronionym."

A ile kół ratunkowych mi jeszcze zostało? Tylko "zdanie się na publiczność", czy "telefon do przyjaciela" również?

Faktycznie banują na zapas. ...

W wzmiankowanym wątku wycięto jakieś moje wpisy.

Inne zostały.

Nie potrafię znaleźć klucza...

Wszystkie uzasadniały kierunkowość bezpiecznika.

Czy uzasadnienie naukowe kierunkowości jest bardziej idiotyczne od stwierdzenia "ja słyszę kierunkowość"...?

W wzmiankowanym wątku wycięto jakieś moje wpisy

Nie potrafię znaleźć klucza..

A psychoanalizy autora wzmiankowanego wątku dokonałeś?

A ile kół ratunkowych mi jeszcze zostało? Tylko "zdanie się na publiczność", czy "telefon do przyjaciela" również?

Gdyby Twój zapał nie był tylko słomiany to pewnie otrzymałbyś odpowiedź od naszego Profesora na PWR.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jakiś czas temu miałem słuchawki Grado SR 60i i pomyślałem sobie, że warto by dokupić sobie jakiś wzmacniacz słuchawkowy, przypadkiem trafiłem na dedykowany wzmacniacz tej firmy RA1 (1850 zł) no i jak to w takich przypadkach bywa poczytałem sobie trochę o tej konstrukcji w necie, kupić i tak bym go nie kupił, na konkurencyjnej stronie, bodajże elektroda.pl znalazłem takie oto zdjęcie tego wzmacniacza, hmm ... :

Ten typ konstrukcji znalazł już godnego naśladowcę. Litościwie nie napiszę kto to, ale myślę, że łatwo się tego domyślić ;-)))

..jakie to przyjemne mieć gł. Anaconde Z-Tron....:):)

Początki nowego rodzaju .... no wiecie czego ? ;-)))

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ten typ konstrukcji znalazł już godnego naśladowcę. Litościwie nie napiszę kto to, ale myślę, że łatwo się tego domyślić ;-)))

Niemożliwe? Masz na myśli tego oryginalnego wynalazcę zatapiającego swoje wynalazki w żywicy?

Początki nowego rodzaju .... no wiecie czego ? ;-)))

E tam, ja myślę, ze to całkiem stara kompensacja małego fiuta.

Kabel długi i gruby...

To coś podobnego jak porsche, ale tańsze.

nikt nic nie wkleja?to moze ja.

Z solowej plyty Donalda fagena(polowa Steely dan)wydanej pod koniec ubieglego roku, moim zdaniem najlepszy jego album

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Niemożliwe? Masz na myśli tego oryginalnego wynalazcę zatapiającego swoje wynalazki w żywicy?

Nie. Obudowa jest metalowa, nie tak jak w wypadku Grado, ale montaż jest typu point-to-point, struktura układu zbliżona do Grado a cena oczywiście znacznie wyższa!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Drogi Stefanie,

wypowiedział się na ten temat nawet Obama:

2477759737_97b5ce7bc6_o.gif

Nie możemy tak egoistycznie rujnować innych wątków i zakładek. W końcu całe forum opustoszeje i tylko tu będą dyskusje. ;)

Muzyka oczywiście jest interesująca.

Pozdrowienia

Nie możemy tak egoistycznie rujnować ...

drogi (bez obrazy) moderatorze, prezesie watku, czy "jak Ci tam zgodnie z funkcja",

daj poszalec. jest sobota wieczor, i nawet politycy v TV przestali smucic (sprawdzilam 5 kanalow PL).

W wzmiankowanym wątku wycięto jakieś moje wpisy.

Inne zostały.

Nie potrafię znaleźć klucza...

no wlasnie. zero logiki. mam wrazenie, ze nie lapia kiedy robimy sobie jaja.

przy okazji sluchawek: moge przez sluchawki sluchac dzwiekow (plumkania), nie moge sluchac muzyki, bo strasznie mi przeszkadza ze scena jest w srodku glowy :(

tez tak macie?

szkoda, ze tak malo jest realizacji muzyki dla sluchawek...

posluchajcie (koniecznie na sluchawkach) np. tego:

Ukryta Zawartość

niby cyfrowe efekciarstwo, no przynajmniej nie gra mi miedzy oczami.

Ukryta Zawartość

Słuchawki to w ogóle ciekawa sprawa.

Są nawet teorie, że potrafią zagrać przestrzennie. Bez wspomagania z zewnątrz, rzecz jasna...

Sam mam kilka par. Najlepsze w granicach 1500zł. Mało tego, zakupiłem takie 7 razy tańsze i grają podobnie, deklasując konkurencję pomiędzy 200 a 1500zł...

Nawet wprosiłem się parę razy posłuchać jakichś elektrostatycznych... z górnej półki to o rząd więcej pieniążków...

No i?

Słuchawki jak słuchawki.

Przegrywają z zespołami głośnikowymi...

Oczywiście wieczorami jak najbardziej słuchawki.

Przestrzeń mamy w głowie a jedynie wyobraźnia robi swoje.

Są algorytmy DSP czyniące niezłą przestrzeń słuchając ze słuchawek.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

drogi (bez obrazy) moderatorze, prezesie watku, czy "jak Ci tam zgodnie z funkcja",

Sądząc po dzisiejszych wpisach "bogosłyszących" na Zbocznicy, to mój tytuł powinien brzmieć:

"Wielki Paskudny Stary Głuchol Ze Sprzętem Wyciągniętym Ze Śmietniska, Przywódca Wszystkich Głucholi, Naczelny Antychryst Forum" ;)

Ciekawe. Nawet wyznawcy sekty smoleńskiej takiego bajora pomyj na mnie nie wylali. :)

przy okazji sluchawek: moge przez sluchawki sluchac dzwiekow (plumkania), nie moge sluchac muzyki, bo strasznie mi przeszkadza ze scena jest w srodku glowy :(

tez tak macie?

Kiedyś miałem słuchawki, nawet takie najdroższe, jakie na peerelowskim rynku można było dostać (SN-60 chyba im było). Musiałem mieć, bo czasami moi staruszkowie (świętej pamięci, niech im ziemia lekką będzie) mieli obłęd w oczach, gdy wchodzili do mego pokoju. ;)

Ale nie lubię, właśnie tej sceny w środku głowy. Używam słuchawek do netbooka, na którym słucham muzyki lub oglądam filmy w czasie podróży, na lotnisku, na pokładzie samolotu, czy statku. Zdecydowanie tylko w czasie podróży.

niby cyfrowe efekciarstwo, no przynajmniej nie gra mi miedzy oczami.

To nie jest żadne cyfrowe efekciarstwo, tylko zwykła sztuczna głowa. Chyba najlepszy sposób na przeniesienie słuchacza w miejsce i czas oryginalnego wydarzenia dźwiękowego, z dwoma tylko problemami - słuchawki uciskające głowę oraz brak basu i wibracji odczuwanych ciałem przy obecności basu w uszach.

Wielki Paskudny Stary Głuchol Ze Sprzętem Wyciągniętym Ze Śmietniska, Przywódca Wszystkich Głucholi, Naczelny Antychryst Forum" ;)

Stevie Wonder polskiego audiofilstwa, Złośliwa Hiena już było.., gdybyś zakładał firmę ze sprzętem, musiałbyś się już Marku trzymać pewnych skojarzeń, które do Ciebie przylgnęły. MPO-CD, Rethmann-Dac, Szhroth_Audio, Volks-Speakers etc. Audio dla ubogich, dla każdego, bogatego i głuchego od Mareczka ułomnego :) Wszystko łączone przypadkowym kablem od lampki nocnej. Zamiast eleganckich kartonów, drewniach skrzyń, wszystko owinięte papierem toaletowych pod przykrywką Eco-Packing. A jak już będziesz na Ałdio Szoł, to nie ma siły, ruszę swoje 4 litery do Warszawy. Obowiązujący ubiór to menelskie łachy, 5 dniowy zarost, piwsko do łapy. Będziemy mieli swoje własne targi i swojego guru Marka! Lacki cygani, ten nasz jest prawdziwy!! Do dzieła. Dobre bo Polskie!!

To nie jest żadne cyfrowe efekciarstwo, tylko zwykła sztuczna głowa. Chyba najlepszy sposób na przeniesienie słuchacza w miejsce i czas oryginalnego wydarzenia dźwiękowego, z dwoma tylko problemami - słuchawki uciskające głowę oraz brak basu i wibracji odczuwanych ciałem przy obecności basu w uszach.

tak, to sztuczna glowa, ale "cyfrowa" t.z.n. nie mikrofony w uszach manekina tylko DSP. w internecie jest sporo nagran z naturalnej sztucznej glowy, no akurat o realizatorze - firmie QSound Labs wiem sporo. sa pionieami techniki HRTF (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). rynku praktycznie nie maja, robia dzwiek do gier komputerowych zeby przezyc.

Ukryta Zawartość

Mario! Że ja na to nie wpadłem!! Szrot-Audio. ;) To jest to.

Wszystko pasuje poza jednym wyjątkiem. ;) M w moim nicku oznacza Maciek. ;)

Ja proponuję Hi-End-Szrot-Audio. W celu uzyskania odpowiedniej ceny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mario! Że ja na to nie wpadłem!! Szrot-Audio. ;) To jest to.

Wszystko pasuje poza jednym wyjątkiem. ;) M w moim nicku oznacza Maciek. ;)

No to Stryjecki też cygani:) Graj Pudla z Twoim Grat-Audio to by była synergia, anielskie dźwięki jak seksu jęki....

Gość StaryM

(Konto usunięte)

No to Stryjecki też cygani:) Graj Pudla z Twoim Grat-Audio to by była synergia, anielskie dźwięki jak seksu jęki....

No i można by zacząć trzaskać budżetowe płytki holfi z betonu. ;)

Właśnie włączyłem Deep Purple. Robię "powrót do przeszłości". ;)

Niestety, moja Żona musiała rano pójść do pracy.

Zostaliśmy z Córką.

No i wiadomo...

Odkurzałem membrany.

Przed tygodniem poszalałem z Led Zeppelin.

Dziś Genesis.

Takie "Firth Of Fifth" pięknota...

Samochód prezesa StaregoM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, to sztuczna glowa, ale "cyfrowa" t.z.n. nie mikrofony w uszach manekina tylko DSP. w internecie jest sporo nagran z naturalnej sztucznej glowy, no akurat o realizatorze - firmie QSound Labs wiem sporo. sa pionieami techniki HRTF (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). rynku praktycznie nie maja, robia dzwiek do gier komputerowych zeby przezyc.

Można zrobić modelowanie cyfrowe sztucznej głowy, jednak obszarem przydatności będą głównie gry komputerowe właśnie - kiedy próbujemy kreować rzeczywistość dźwiękową. Bo dedykowane słuchawkom nagranie koncertu (powiedzmy że jednak jesteśmy na forum poświęconemu hi-fi) lepiej zrobić zwyczajną sztuczną głową.

Ukryta Zawartość

Sztuczna głowa to ciekawy problem.

Jeśli przyjąć, ze odpowiada kształtem mojej głowie, ma moje uszy a mikrofony są umieszczone w kanałach słuchowych tam gdzie błona bębenkowa...

to pobudzając już moją właściwą błonę bębenkową dźwiękiem usłyszę to co w sali!

Niestety słuchawki dmuchają membranami w małżowinę uszną.

Wydaje się, że słuchawki dokanałowe są właściwsze w tym wypadku.

Hm...

Biorąc jednak pod uwagę że długość fali dźwiękowej jest znacznie większa niż rozmiary "komory" wyznaczonej przez ucho zewnetrzne i słuchawkę, sprawa staje się tak jakby teorioobwodowa. No powiedzmy że na samej górze pasma to przybliżenie nie działa, jednak podobno lokalizacja dźwięków odbywa się na częstotliwościach niższych, do 5kHz, a tam fala ma już ok. 7cm. Tu zresztą jest źródło sporej ilości ściemy - ludzie twierdzą że ucho jest fazoczułe w zakresie 500Hz - 5kHz, jednak nie mówią czy jest to fazoczułość mono, w sensie możliwości wykrycia np. nieminimalnofazowości systemu, czy różnicowa lewe - prawe ucho.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Samochód prezesa StaregoM

Nie ten kolor i nie ta marka, ale ogólnie się zgadza. :D

Tak.. Grat End to będzie nazwa. Zaczynam od antywibracyjnych podstaw z betonu. Zacząłbym od kabli zasilających ze starych żelazek, ale niestety nie przewidziałem koniunktury i jakieś dwa lata temu wywaliłem dwa zepsute żelazka.

Słuchacie pewnie moich Ziomali Hey, w Trójce na żywo...?

Nie, ja dalej Deep Purple - "Smoke on the water". ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.