Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

StaryM, co to jest ekologiczna żywność?

Nie mam pojęcia. ;)

To był tylko przykład.

Gamonie!

Kiedyś pisałem o tym.

Ekologiczna żywność to jest, jak do ŚP Sąsiada, na działkę przyjechali znajomi na grilla.

Sąsiadka ze szklarni przytargała koszyk wspaniałych pomidorów.

Aromat, smak...

Goście zajadali się. Pochwałom stworzenia i rzecz jasna Gospodarzy, przy okazji, nie było końca.

Na odchodnym zabrali jeszcze z wiaderko tych pomidorów.

A rano widziałem jak Sąsiad pryska pomidorki, zapewne jakimś fungicydem.

Wyjątkowo obrzydliwe są to środki, wymagające długiej karencji, a i pomidorek niestety wymaga okresowego profilaktycznego pryskania...

Smacznego.

Czyli od dupy strony? :)

Czyli od tego, czego słuchamy. Fali kulistej. Czy fala kulista posiada rezystancję?

Bo te wielkości bezpośrednio przekładają się na procesy mechaniczne i je powodują. Jedno wynika z drugiego i nie można tych rzeczy rozdzielić. To tak jakbyś chciał oddzielić energię procesu spalania w samochodzie od ruchu jego kół. Po co?

Te rzeczy właśnie zostały rozdzielone i działają tam inne wielkości. Poprzednich już po prostu nie ma i nie możemy ich brać pod uwagę.

Czyli od tego, czego słuchamy. Fali kulistej. Czy fala kulista posiada rezystancję?

Jezu chryste....

To tak jak z samochodem. Zacznijmy od tego czym jedziemy, czyli od kręcących się kół. Czy kręcące się koła posiadają wartość opałową?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dziękuję.

Czy zatem można też powiedzieć, że przy zamianie energii elektrycznej na mechaniczną, działają w tej drugiej już inne wielkości fizyczne?

Rozumiejąc twoje pytanie dosłownie, to nie. Obowiązuje zasada zachowania energii. Żadna część oddanej energii nie ginie, a jedynie zamienia się w inną. Tak przynajmniej twierdzi fizyka.

Chyba, że chodziło ci o coś innego, ale musisz inaczej sformułować pytanie.

PS. Dopiero po odpowiedzi zauważyłem, że już inni odpowiadali, ale chyba kompletnie inaczej zrozumieli pytanie.

Te rzeczy właśnie zostały rozdzielone i działają tam inne wielkości. Poprzednich już po prostu nie ma i nie możemy ich brać pod uwagę.

No tak, czyli jak w samochodzie, koła i silnik są rozdzielone. Ponieważ działają tam inne energie to silnika nie należy brać pod uwagę.

Przepraszam bardzo, ale 10 letnie dziecko chyba nie pisałoby takich głupot, a co dopiero człowiek z branży...

Rozumiejąc twoje pytanie dosłownie, to nie. Obowiązuje zasada zachowania energii. Żadna część oddanej energii nie ginie, a jedynie zamienia się w inną. Tak przynajmniej twierdzi fizyka.

Chyba, że chodziło ci o coś innego, ale musisz inaczej sformułować pytanie.

Rozumiem. Energia nadal istnieje, ale czy po zamianie jest określana tymi samymi wielkościami? W elektrycznej są np. rezystancja, indukcyjność i pojemność. Czy w mechanicznej jest to samo?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

PS. Dopiero po odpowiedzi zauważyłem, że już inni odpowiadali, ale chyba kompletnie inaczej zrozumieli pytanie.

A teraz uwagi do następnych wywodów.

Bardzo bym cie prosił, abyś jeszcze raz przeczytał i wyobraził sobie to co napisałeś i czy aby na pewno to chciałeś napisać.

Tak. Napisałem to, co chciałem napisać. Czysta fizyka.

Różnica w napięciu rusza membraną i powoduje lub nie, zmiany w ruchu cząsteczek powietrza. Przecież zostało już powiedziane, że w pewnym momencie zaczyna działać energia mechaniczna.

Tak można w uproszczeniu przyjąć. Pierwotnym źródłem tego dźwięku jest prąd elektryczny przepływający przez cewkę. Określenie różnica w napięciu jest jednak błędne, a przynajmniej bardzo nieprecyzyjne, powiedziałbym wręcz humanistyczne. ;)

Prawidłowo są to zmiany napięcia elektrycznego. Oczywiście nie chodzi wyłącznie o napięcie.

Po drugie różnica niczym nie może ruszać, bo jest tylko różnicą.

A tu wyciągnąłeś wniosek błędny z tego powodu, ze wcześniej użyłeś błędnego określenia różnica.

Działa napięcie. Większe lub mniejsze i jeśli chodzi o dosłowność, to i większe i mniejsze napięcie potrafi ruszyć membraną.

Tak napięcie, ale to model uproszczony.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Rozumiem. Energia nadal istnieje, ale czy po zamianie jest określana tymi samymi wielkościami? W elektrycznej są np. rezystancja, indukcyjność i pojemność. Czy w mechanicznej jest to samo?

Znów nieprecyzyjne sformułowanie. Z pytania wynika, że masz na myśli raczej jednostki. Wielkości w fizyce to na przykład energia, masa, czas, ładunek elektryczny, gęstość, praca, moc, położenie, prędkość, przyspieszenie, siła, tensor momentu bezwładności. Nie ma wielkości rezystancja, indukcyjność i pojemność.

Różnica też może ruszać.

W zasadzie to wszystkim rusza jakaś różnica.

Wracając do naszego ogródka.

Na zasadzie różnicy działają znakomite głośniki wstęgowe. W zasadzie żadnego tam prądu, tylko różnica potencjałów...

Na zasadzie równicy rozchodzą się fale akustyczne, różnicy ciśnień...

Na zasadzie równicy rozchodzą się fale akustyczne, różnicy ciśnień...

Na zasadzie, ale nie na skutek :) Na skutek różnicy ciśnień cząsteczki się przemieszczają, ale fala akustyczna jest tylko skutkiem ubocznym ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Różnica też może ruszać.

Uważniej Grzesiu czytaj wypowiedzi naszego szanownego kolegi. Nie wiem jaki jest cel ostateczny, ale używa nieprecyzyjnych sformułowań i w takim kontekście może się to wszystko zrobić jeszcze bardziej nieprecyzyjne. ;)

Znów nieprecyzyjne sformułowanie. Z pytania wynika, że masz na myśli raczej jednostki. Wielkości w fizyce to na przykład energia, masa, czas, ładunek elektryczny, gęstość, praca, moc, położenie, prędkość, przyspieszenie, siła, tensor momentu bezwładności. Nie ma wielkości rezystancja, indukcyjność i pojemność.

Tak, chodzi mi o jednostki jakie występują w energii mechanicznej.

Odnosze wrażenie, że nasz Kolega AA sobie odrobinkę z nas dworuje. Przecież nie może wypisywac takich rzeczy serio.

Mogę. ledwo zdawałem z fizyki z klasy do klasy.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Tak, chodzi mi o jednostki jakie występują w energii mechanicznej.

W energii mechanicznej są inne jednostki, w energii cieplnej jeszcze inne, a jeszcze inne w energii elektrycznej. O ile pamiętam uczyłem się o tym w klasie szóstej SP. To jest oczywiste.

Spróbuje najspokojniej jak potrafię. Nie da się skutków oddzielić od przyczyn. To jest chyba pierwsze prawo wszechświata :)

Jeśli membrana porusza się na skutek zmian napięcia, to to jak się porusza jest (m in) od tego napięcia zależne, idealny głośnik przekształca prąd elektryczny na falę akustyczną proporcjonalnie i liniowo :) Jak chcesz mówić o jednym w oderwaniu od drugiego? Głośnik jest wg. ciebie perpetuum mobile o charakterze pracy uzależnionym od jednego parametru, ceny? :)

Przecież nie może wypisywac takich rzeczy serio.

To by znaczyło, że dworuje sobie permanentnie... Nie wiem co gorsze :)

I do jakiego konsensusu doszliście Drodzy Panowie po 330 stronach wzajemnych napierdalanek słownych?

Czy może chodzi Wam o to, aby ten idiotyczny wątek trwał w nieskończoność,

bo tutaj realizujecie się lepiej niż w świecie realnym?

O i proszę, tylko przez chwilę było merytorycznie, już się musiał pojawić jakiś matoł. Banować k******a tylko patrzeć czy równo.

W energii mechanicznej są inne jednostki, w energii cieplnej jeszcze inne, a jeszcze inne w energii elektrycznej. O ile pamiętam uczyłem się o tym w klasie szóstej SP. To jest oczywiste.

Jeśli zatem są inne, to czy nie powinniśmy ich brać pod uwagę, dyskutując co ma wpływ na słyszalność lub nie kabli?

Nie chcę ci psuć zabawy, ale kabel to nie głośnik, kabel przewodzi prąd, a nie zamienia go na falę akustyczną. Właściwości kabla nie opisuje kinematyka, chyba, że chcesz ukarać nim dziecko...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

I do jakiego konsensusu doszliście Drodzy Panowie po 330 stronach wzajemnych napierdalanek słownych?

Czy może chodzi Wam o to, aby ten idiotyczny wątek trwał w nieskończoność,

bo tutaj realizujecie się lepiej niż w świecie realnym?

Dziękujemy koledze za twórcze rozwiniecie pytań kolegi Audio Academy i naszych odpowiedzi. Muszę jednak sprostować, ze liczba stron zależy od ustawień we własnym profilu. U mnie jest tych stron 393.

Z atencją będziemy polecać psychologiczne umiejętności kolegi, gdy ktoś z naszych znajomych będzie potrzebował psychoterapii.

Ja tylko jestem z boku, ale w głowę zachodzę jak można tyle czasu tu siedzieć i pisać pierdoły. ;-)))

Tobie wystarczyły dwa posty i były w nich same pierdoły. Były to twoje ostatnie dwa posty tutaj.

Soundchaser:

Własnie, np. o wyższości CD nad winylem albo odwrotnie, albo o wyższości gęstych formatów lub odwrotnie itp.. To co prawda nie w tym wątku, ale, jak widać chyba nie trafiłeś tam gdzie zwykle bywasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.