Skocz do zawartości
IGNORED

Marka, jakość, moc, cena

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Lutek

no pare lat to one maja

producent Henryk Strus z Pruszkowa.

maja duza wydajnosc pradowa (producent podaje 90A,ale to jakis pomiar wirtualny),widzialem podlaczonego pod ML(elektrostaty),i do pewnego momentu nawet sobie radzil.

moj kolega ma(lub mial,bo dawno go nie widzialem) chyba Strussa-S(nie jestem pewny,moze S-2).sterowal go z CD REGA, kolumny jakies z niemiec,nazwy nie znam,w fortepianowym lakierze,i zapewniam,ze bylem pod wrazeniem.niektore wersje mialy nawet pilota.

poszukaj w starych testach,moze ktos podpowie na forum.ale wiem ze to malo ryzykowny wybor.

Piotrek608->

Jak sie pojawisz, to zobacz wyzej moj wpis do Ciebie - tam napisalem jeszcze pare pytan.

Do Piotrek608 i innych

I jeszcze Cie i innych zapytam:

1 A znasz moze tez Rotele pod katem elektroniki (no i moze brzmienia)

Takie modele jak: RA972 - 60W (kosztowal kiedys 2800zl), RA1062 - 60W (kosztuje 4000zl), Ra 1070 - 100W

(kosztuje 7000zl - ten dla mnie za drogi jako nowy)

2 Czy 1062 lepszy od 972 ? Bo moc ta sama, a cena sporo wyzsza.

3 A czy te modele dzieli juz przepasc od 1070 jeski chodzi o jakosc - bo co do ceny, to przepasc.

4 Czy porownujac modele podobne mocowo, dorownuja Rotele NADom ?

5 Jak duze kolumny napedzi taki 60W ( z 4 omowymi pewnie nie ma co sie przymierzac, pewnie lepiej 8 omow)?

Bo tak mysle sobie, ze gdyby wistarczyl mi taki tanszy 972 lub NAD C370 uzywany ( bo widze ze NADy w stosunku do swej mocy sa sporo tansze od innych - no i przy tym dobre opinie), to przeznaczajac na wszystko powiedzmy 10 tys. zl. mozna by - jak mysle - za reszte dostac juz przyzwoite kolumny - a jeszcze z drugiej reki...

Chyba wiekszosc przewaza na forum opimii, ze lepiej wiecej przeznaczyc na kolumny.

Lutek,

pytanie czy rotel doróna nAd`owi wydaje mi siębezsensowne, pownieważ to jak dyskusja o tym, kóry z nas ma lepszy gust. To sąurządzenia prezentujące różną filozofię pod wzlędęm prezentacji dźwięku, a któa ci leży okaże sieo odsłuchach.

Jeżeli nie masz całkowicie wiedzy odnośnie sprzętu, sięgnij po prostu po prasę i poczytaj, dowiesz sięprzynajmniej podstawowych rzeczy i nie będziesz musiał pytać co to jest XLR, a co to dual mono. To nie wiedz tajemna, ale trzeb się troxchę wysilić i wysulać12 złczy cośkole tego na pierwszy z brzegu miesięczniki z tej tematyki.

Co do sprzętu to wyddaje mi się, ze w zakesie modeli, o które pytałeś dostałeś już sporo odpowiedzi, jeżli cię nie satyfakcjonują, lub wciąż masz mentlik w głowie, potwierdza siętylko opinia conajmnije kilku osób, że musisz niestety posłuchać, ponieważ same opinie niewiele dadzą. NIe skupiaj sie wieć na parametrach, przetwornikach, watach, ponieważ nie one zdeydująco wybierzesz ale dźwięk jaki usłyszysz. Nikt tu nie powie ci tak kup model x tylko on cię uszczęśliwi, ponieważ nikt nie ma pojęcia co ci sięmoże spodobać. Masz uszy, sprawne zapewne (jeśli nie słyszysz to na cholerę ci ten sprzęt :) ;) ) słuchaj. Pojechałeś do Poznania, wsiąż w pocią pojedź nawet do warszawy. Możesz umóic siętelefonicznie z jakimśsalonem, zarezerwująci czas posłuchasz to czego nie znalazłeś w Pozniu i jesteś w domu. Inaczej nie da sie tego załatwić. Jeżęli faktycznie zależy ci na doborze odpowiedniego sprzętu, a ten który typujesz kosztuje już trochę, (dla niektóych to być może szczyt marzeń), to śładem nie jedne go z tego forum będziesz musiał siętrochępo tym kraju najeździć. Nie dostaniesz kawy na ławę, chyba że cięurządz jak ktośpowie ok weź to i to będzie good.

pozdrawaiam

koval->

Nie slyszalem o integrze 985.

Do kiedy byl produkowany, jaka byla jego cena i po ile teraz chodzi?

Czy ma pilota i gabarytowo pasuje do np. cdeka RCD 971

RA 985 nowy kosztował ok. 3500 zł. Miał pilota. Obecnie na rynku wtórnym rzadko się pojawia. Jego następcą jest RA 1070. Ma lepszego, uniwersalnego pilota, przedwzmacniacz gramofonowy, obudowę z okienkiem a poza tym brzmienie ma zbliżone.

To znaczy, ze pilotem od RA 985 mozna sterowac tylko wzmacniaczem, a jednym pilotem uniwersalnym i wzmacniaczem i cdekiem ?

Jesli w sklepie kupuje model wzmacniacza przystosowanego do sterowania pilotem, to do niego otrzymuje pilota?

A jesli oddzielnie kupuje cdeka (zaluzmy tej samej firmy), to rowniez dostane pilota ?

Mialbym przeciez wowczas dwa takie same uniwersalne piloty, jesli sa one wkalkulowane w cene klocka i naleza sie kupujacemu.

Jak to jest z tymi pilotami, bo z tego wynika, ze jesli kupilbym starszy model wzmacniacza z pilotem zwyklym, to kupujac cdeka, musialbym miec drugiego pilota do sterowania nim - dwa piloty to niewygoda.

• Redaktorzy

Gabarytowo wszystkie Rotele są takie same, tj. pod względem szerokości. Aż do wprowadzenie ostatniej linii wszystkie też były w jednakowym odzcieniu czerni, z wyjątkiem serii Rotel Michi (grafit plus wiśnia), ale tego tak łatwo się nie dostanie.

jozwa maryn->

"To wtedy jednego pilota, myk - do szuflady."

To w takim wypadku pilotem uniwersalnym, ktory dostane do cdeka da sie sterowac jakims starszym modelem wzmacniacza, ktory mial pilota zwyklego ?

• Redaktorzy

Nie spróbujesz, to się nie dowiesz. W razie czego - pilot samouczący. Ja mam w tej chwili 2 piloty, bowiem wzmacniacz jest ręczny. Gdyby jednak też mieł zdalne sterowanie, dokupiłbym pilota uniwersalnego, wbił w niego potrzebne komendy wszystkich trzech sterowników, i miałbym spokój.

tomek7776->

Juz pisales wczesniej, ze pojawil sie na www.audio.com.pl

Dzieki za informacje, ale raz: ze wyjezdzam na dwa dni, a dwa: ze jeszcze nie jestem przygotowany finansowo (prowadze dzialalnosc i ostatnio ponioslem duze straty), tak ze na razie zasiegam opinii, aby wiedziec do czego sie przymierzac, co ewentualnie posluchac, a nie nagle wpasc do sklepu nic nie wiedzac o sprzecie - w takim wypadku musialbym sluchac tego co polecilby mi sprzedawca - wiadomo, ze polecilby to, co mialby aktualnie na stanie, a nie to co naprawdw dobre.e

tomek7776 -> ogloszenie zamiescil niejaki klaus123. Sprawdzalem - nigdy nie popelnil zadnego wpisu na forum. Widze tez pewna zbieznosc w 'topologii' nicka. Nie chce ferowac wyrokow ale jesli jest tak jak mi przyszlo na mysl to jest to powiedzialbym srednio etyczne. Moze tez za wczesnie zaczynam snuc wnioski...

Co do Struss'a - slyszalem - urzadzenie dosc dobre ale na pewno nie wybitne. Duzy plus za stylistyke.

Siema Lutek niejaki Piotrek608 sie pojawia..jak sfinks z popiołów....

Najpierw pytania:

NICHICON MUSE specjalna wersja kondensatorów Japonskiej firmy Nichicon przeznaczona do stosowania w urzadzeniach hi-end Audio.Goraco polecam..a jakby ktos miał pare sztuk do zbycia to chetnie kupię

HDCD..to był kiedys taki pomysł takiej amerykanskiej firmy pacific microsonic jak z biednych ludzi i firm fonograficznych wydoic troche kasy, hasło stało sie modne w mig producenci cdeków zaczeli do czego sie da implementowac te kosci pierwszy prawdziwy scalak do tego nazywał sie PMD100..potem kupił na to licencje min Burr-Brown, Crystal....niestety...jak to w zyciu bywa wada orginalnego scalaka Pacific Microsonic była wysoka cena jednostkowa..scalak w sobie miał tez niezwykle zaawansownay filtr cyfrowy o futurystycznym pasmie zaporowym -120dB...tak wspaniała filtracja dawała swietne rezultaty na zwykłych płytach CD dzwiek z takiego CD który ma te kosc niemalze "płynie" do uszu audiofila...oczywscie jezeli jest przwidłowo zaimplementowany.

Ale wróce do Burr browna ..oni dosc mocno przyoszczedzili na filtrze cyfrowym i zastosowali w swej kosci PCM1732 filtr o pasmie zaporowym -70dB i do tego Przetwornik Ca typu delta sigma...no cóz pod inna nazwa nazywa sie to MASH i wstawia to firma Technics.....oczywisie całe moje gderanie nie ma sensu gdy jest to własciwie zaaplikowane..znajac nada obawiam sie ze tak nie jest...

Tak widze ze na szczescie madzrzy Audiofile z forum w mig Cię wyprostowali i zalecają Ci kupno Wzmacniacza Bardzo renomowanej i wielce szanownej Firmy ROTEL...Ja równiez gorąco polecam wzmacnicze tej firmy sa one niezwykle solidnie wykonane z wysokiej jakosci elementów a wzmacniacze Rotela wrecz słyną ze swej zdolnosci Wysterowania nawet wielkich i trudnych kolumn...Polecam szczególnie zestawy składajace sie z Koncówek mocy i Preampa...przedwzmacniacze rotela tez sa bowiem urzadzeniami niezwykle trwałymi i kunsztownie wykonanymi..nie mowiąc o ich wielofunkcyjnosci.

Jako Odtwarzacz cd głeboko polecam ci model RCD971 zawiera on własnie prawdziwy procesor HDCD PMD 100 i przetworniki Burr-Browna PCM63P-K sa to prawdziwe 20 bitowe daki przy których pcm1732 to tanie zygowiny.

dla przykładu cena jednego pcm 63 jest równa cenie 4 pcm1732..teraz chyba jasno zrozumiesz ze kosc która wstawia nad do srodka mozna smiało nazwac "budzetową"..zreszto nie bez kozery BB w materiałach reklamowych podaje napis "low cost"

Piotrek608->

Doprawdy nie wiem gdzie Ty taka wiedze zdobyles. Rozne szczegolowe symbole, co siedzi w srodku w roznych modelach itp. Takie wiadomosci moze miec chyba tylko ktos, kto kupe lat pracuje w serwisie i przez jego rece przewinello sie sporo roznego sprzetu. A przy tym jestes jeszcze bardzo uczynny, ze chcesz komus - kogo w ogole nie znasz - pomoc w wyborze i szczegolowo opisujesz i oceniasz rozne elementy elektroniczne, o ktorych ja nie mam pojecia. Ale wracajac do tematu:

Troche mnie teraz wybiles z tropu, a to dlatego, ze przypomne Ci, co pisales wczesnie i co teraz.

Wczesniej pisales miedzy innymi:

"moim zdaniem z tych wszystkich wzmaków z technicznego punktu widzenia chodzi o jakosc komponentów, kondzioły , trafolek i tranzystory układ tych elementów wewnątrz najlepszy jest NAD370..tyle ode mnie."

Potem kawalek dalej:

"Lutek cedek Dla Ciebie jak juz sie uparłes nazywa sie C542 rewelka w srodku nichcony muse,HDCD i inne cuda.POLECAM."

A nizej wstawiles zdjecie C542 i napisales "O popatrz jaki Sliczny kompakcik:):):)"

Teraz piszesz miedzy innymi:

"Tak widze ze na szczescie madzrzy Audiofile z forum w mig Cię wyprostowali i zalecają Ci kupno Wzmacniacza Bardzo renomowanej i wielce szanownej Firmy ROTEL...Ja równiez gorąco polecam wzmacnicze tej firmy sa one niezwykle solidnie wykonane z wysokiej jakosci elementów a wzmacniacze Rotela wrecz słyną ze swej zdolnosci Wysterowania nawet wielkich i trudnych kolumn..."

"Jako Odtwarzacz cd głeboko polecam ci model RCD971 zawiera on własnie prawdziwy procesor HDCD PMD 100 i przetworniki Burr-Browna PCM63P-K sa to prawdziwe 20 bitowe daki przy których pcm1732 to tanie zygowiny.

dla przykładu cena jednego pcm 63 jest równa cenie 4 pcm1732..teraz chyba jasno zrozumiesz ze kosc która wstawia nad do srodka mozna smiało nazwac "budzetową"..zreszto nie bez kozery BB w materiałach reklamowych podaje napis "low cost" "

Rozumiesz teraz dlaczego po wszystkich wpisach mam troche metlik w glowie. No bo najpierw, że ze wzmacniaczy najlepszy jest NAD C370, potem ze cdek NADa - C542 to rtewelka i polecasz, a teraz napisales, ze

goraco polecasz wzmacniacze Rotela i cedeka Rotela.

Co do cedeka NADa, to pisales , ze sprawdzisz i moze stad zmiana rekomendacji na Rotela - czy tak ?

Ale co do wzmacniaczy, to teraz juz nie wiem ktory uwazasz za lepszy pod wzgledem elektroniki ?

No - niezaleznie od Twojej oceny pod wzgledem elektr., musze jakos sie postarac i gdzies w Poznaniu posluchac brzmienia obu zestawow, ale koniecznie w jednym salonie, aby wychwycic roznice w brzmieniu - nie wiem jednak czy beda mieli.

A czy slyszales jeszcze o takich wzmacniaczach jak Musicak Fidelity A3 i model nowszy A3.2, oraz o Baltlabie -

ten byl nagrodzony, ma bardzo pochlebne opinie, podaja, ze do 10 W pracuje w klasie A

Nie wiem jak to jest z tym, ze do 10 W - a co jak slucham glosniej niz 10 W to przechodzi do B i gra gorzej ?

Poza tym slyszalem, ze jak gra w klasie A, to pobiera z sieci bardzo duza moc i rowniez jak nie gra - wystarczy, ze jest wlaczony. Przy kilku godzinach sluchania dziennie, rachunek za energie elektr. moze zabolec :-)

• Redaktorzy

Wszyscy o nich słyszeli, to dość znany sprzęt, niezłej klasy. Podobnie jak słyszeli o Rotelach i NADach. Można rekomendować i to i to, obie firmy nigdy nie popełniły gafy, stąd zwykle są w ciemno rekomendowane, bowiem nikła jest szansa, że ktoś się natnie na nieudany model. Ale w którymś momencie sam musisz dokonać wyboru.

jozwa maryn->

i

beszti->

Ja - piszac do "Piotrek608" czy slyszal o tych wzmacniaczach - mialem na mysli raczej to, czy zna je pod wzgledem jakosci elektroniki i moze ocenic i porownac do omawianych przez niego wczesniej tj. NADa i Rotela.

Chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec o klockach, aby ewentualny odsluch ograniczyc do jak najmniejszej ilosci modeli. Jak pisalem wczesniej mieszkam w malym miescie i do tego zupelny brak czasu na wyjazdy.

Nie wiem czy w Poznanie beda gdzies mieli w jednym salonie modele kilku z wymienianych w tym watku firm.

Bo tylko w jednym miejscu, w tych samych warunkach, na tych samych kolumnach i w tym samym czasie bede w stanie ocenic, co mi sie podoba. Jesli od odsluchu do odsluchu bedzie dzielil mnie pewien okres czasu i do tego jeszcze w roznych miejscach, w roznych warunkach i na roznym sprzecie, to rezygnuje z takich odsluchow.

Raz, ze niczego taka metoda nie wybiore, bo mozg ludzki nie jest wstanie zapamietywac niuansow brzmienia, jesli minie pewien okres czasu - no chyba ze miedzy jakoscia brzmien jest przepasc. A dwa: nie mam czasu na takie eksperymenty.

Jesli kupie jakies klocki, to strach myslec co mnie dopiero czeka z kolumnami. Zwlaczcza po przeczytaniu watku, ktory napisal "beszti" : "I TY możesz zostać recenzentem !" - HORROR

Juz teraz czuje wielki niepokoj, ze wybierzesz w salonie kolumne, ktora ci sie podoba, kupisz (w salonie czy z drugiej reki - nie wazne), a po przywiezieniu do domu okaze sie ze gra duzo gorzej. Makabra - tyle pieniedzy wyrzuconych w bloto. Wiadomo, ze w moim przypadku wozenie na odsluchy kolumn do domu odpada.

W ogole nie rozumiem jak "beszti" mogl w domu tyle sprzetu przesluchac. Wydaje sie to nawet niemozliwe.

Kto mu tyle razy dawal do domu ? Wciaz bral i nie kupowal. Ja sadze, ze jak w salonie za trzecim razem poprosilbym o jakis sprzet, to juz mieliby mnie dosyc. A przeciez jesli"beszty" testowal w domu i klocki i kolumny, to juz nic z tego nie rozumiem - jak on to zrobil ? Kombinacji sprawdzania roznych klockow z roznymi kolumnami

- nawet przy okreslonym zakresie cenowym - to olbrzymie ilosci.

Lutek nieuważnie przeczytałeś wątek besztiego. On testował tylko kolumny bo wzmak , odtwarzacz i kabelki za każdym razem miał te same{Primare, Theta itd}. Chociaż tyle przetestował i nic mu z tego nie wyszło. Ale cóż bywa i tak.

Lutek !

Przestań zadręczać! Kup razem kolumny i wzmacniacz, bo inaczej nawet jeśli zestawienie będzie genialne nigdy nie będziesz miał pewności, czy za te same jeśli nie mniejsze pieniądze nie mogło być dużo, dużo lepiej. Ba - wątpliwości czy nie dokonałeś najgorszego z możliwych wyborów. A to forum i jego bywalcy zrobią wszystko, by Cię w tych wątpliwościach utwierdzić. Bo sami ciagle czegoś szukają. Bo jeśliby znaleźli, to by tu tak często nie zaglądali...

->Rafał

Świetne :DD

Zgadzam się w 100%!

Lutek, ZAWSZE możesz być pewny, że mogło być lepiej. Tak więc nie ma sprawy! Kwestia tylko taka kiedy ochłoniesz z pierwszego szoku i zaczniesz dalsze poszukiwania. To masz jak w banku. Jeśli nie generalna przebudowa, albo wręcz zmiana frontu tranzystor/lampa/cyfra, CD/winyl, to przynajmniej jakieś kable, podkładki, stoliki, obciążniki, magiczne cegły... A jak już gra u Ciebie ŚWIETNIE, to idziesz do kolegi audiofila i uniego gra JESZCZE LEPIEJ!! :((

-> Rafał, Inżynier

Nareszcie! Miałem wrażenie, że Lutek zaraz urwie ten (pardon) łańcuch ;), na którym szarpie się we wszystkie strony analizując każde (dosłownie) słowo, jakie tylko w wątku padło i zmieniając co chwila koncepcję poszukiwań... A padło tych słów wiele - od proponowania klocków Kody po kilkaset złotych, po takie za złotych naście tysięcy, nie sposób nie zauważyć w kółko (i dobrze!) powtarzanego "To Ty i Twoje uszy macie być sędzią!" - ale tego Lutek na siłę próbuje uniknąć, szukając coraz to nowych wyznaczników liczbowych jakości sprzętu: a to stosunek waty/złotówki, a to jakość elementów w środku... Jakość elementów jest ważna, równie ważna, a nawet ważniejsza, jest ich aplikacja układowa (a już szczególnie w przypadku scalaczków jest to istotne - tam ta sama kość może grać KOMPLETNIE inaczej w innej aplikacji). Nie zapominajmy jednak, że najważniejsze jest jak to gra, a właściwie GRA!! - a tu już próżno szukać relacji: użyte lepsze elementy=automatycznie lepszy dźwięk, a już przeliczniki (sorki Lutek) wat/złotówka to zupełna abstrakcja.

Lutek: Uwierz we własne uszy... A co do watów, to napiszę tylko tyle: katalog katalogiem, a rzeczywistość może być zupełnie inna, szczególnie w przypadku egzotyki lub amplitunerów KD (5/6/7x100W a pobór z sieci 250/300W) - a w drugą stronę taki np. RA-1060, który w instrukcji ma 2x60W panowie z AUDIO pomierzyli w laboratorium i wyszło im...2x130W (bodajże - ale ten rząd wielkości). NAD też "wycenia" możliwości swoich klocków podobnie (to znaczy uczciwie), chociaż może z nieco mniejszym zapasem...

Witam,

widzę ostrą dyskusję na ten temat ;-)

Lutek - jakie kolumny masz ?? Gadaliśmy kiedys na temat ESA Ostinato^2 (Piła).

Ja też powoli zastanawiam sie nad zakupem wzmaka do swoich glosnikow (na razie pożyczony Audiolab 8000A), brakuje ciepełka, miałem pożyczonego MF A2 wczesniej i bylo duzo lepiej, może jest mniej detaliczny ale dźwięk był cieplejszy, zwłaszcza wokal. Jeżeli chciałbyś sprawdzic dobrego wzmaka to mój sąsiad chce sprzedać marantza PM14 w kolorze szampańskim (idealny stan). Testowalem glosniki na jego sprzecie i bylo bajecznie (CD14, PM14, XLR, interkonekt Nykiel, glosnikowe wireworld). Ja na razie mam jako źródło DVD yamahy wiec co bym nie podlaczyl to bedzie bajka.

pozdrawiam.

Duke->

Witam

Zgadza sie rozmawialismy na temat Ostinato. Na razie jeszcze niczego nie mam. Dopiero sie przymierzam i najpierw chce poznac rozne opinie o sprzecie ludzi doswiadczonych w tym zakresie. Kiedys wlasnie rozmawialem z Toba, ze chcialbym posluchac tych kolumn i pogadac ale wowczas jak bylem w Pile, to Ty byles w pracy.

A moze pasowaloby Ci w poniedzialek ? Od rana bede w Pile, z tym ze naprzod u lekarza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.