Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ma znaczenie jaka karta muzyczna (internal) czy np. super Asus Xonar za 600zl jedynie w przypadku dzwieku przez SPDIF (TOSLINK) do Amplitunera ?

l3v

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Skladam wlasnie komputer HTMC do wylacznie odtwarzania FLACow z serverka plikow "w kuchni" :) oraz plyt BluRay sciagnietych z internetu (a wiec montowane .iso czy struktura plikow BRay w katalogu).

Server musi sprzetowo dekodowac AVC i VC-1 w bitrate okolo 50mbitow oraz oczywiscie jest mega wazny dzwiek.

W przypadku ogladania BRay albo .mkv problemu z dzwiekiem nie ma bo wystrarczy AC3Filter i mozna wlaczyc "SPDIF Passthrough" na amplituner i problem z glowy - dzwiek sie demuxuje i leci "bit-w-bit" na ampka i to amplituner w pelni dekoduje sprzetowo wiec jest jak byc powinno, miodzio :)

Moje pytanie wiaze sie z nieco innym zagadnieniem.

Co sie dokladnie dzieje z dzwiekiem podczas odtwarzania plikow FLAC foobarem ?

Dzwiek w windozie-zgrozie jest ustawiony na wyjscie "Digital SPDIF Output" - tutaj to bedzie port toslink z wbudowanej karty dzwiekowiej w plyte glowna Gigabyte, jakis badziew typu Realtek-887...

No i wlasnie....

Czy ma znaczenie jaka to badziewna karta (czytaj wbudowany realtek) czy jakis super potwor do dzwieku jak Asus Xonar D2 czy Turtle Beach Santa Cruz (za kupe kasy:)

jezeli:

dzwiek jest tylko dekodowany przez foobara powiedzmy spowrotem bezstratnie do "wav" a wiec 44100/16bit/stereo, potem windows "robi COS" z tym zdekodowanym dzwiekiem, i musi wystawic to COS na TOSLINK (bo w ustawieniach karty Realtek ustawione jest powiedzmy 96Khz, 24bit, stereo).

Amplituner odbiera sygnal i ustawia sie oczywiscie tylko w PCM Stereo, 96khz,24bit i gra.

Czy bedzie tu jakakolwiek roznica w odgrywanym dzwieku czy to bedzie to wyjscie TOSLINK z realteka wbudowanego w plyte glowna czy wyjscie optyczne z super drogiej karty dzwiekowej ?

Jaka jest procedura (flow, lancuch) przetwarzania dzwieku od FLAC----->--??-->????>_>>>???>>_-->>>PCM Stereo, 96khx, 24bit na Amplitunerze ?

dzieki za odpowiedz !!

/Andrzej

Do ampli wystarczy spdif z integry. Nie odczujesz żadnej różnicy stosując droższą kartę dźwiękową na PCI.

.

Z tego co wiem Windows zawsze ucina dzwiek na wyjscie cyfrowe do 14 bitow, tak jest poprostu napisany. Zeby miec bit w bit trzeba miec cos co ma sterowniki asio.

Dac w ampli to raczej badziewny dac.

Dobrze by bylo miec jakis dobry blu ray, najlepiej z dobrym tv :)

Jako output w Foobarze (w File/Preferences) dajesz Asio4All albo Wasapi (są odpowiednie pluginy do Foobara). Output 24 bity. W Windzie też ustaw 24 bity / 96 kHz. Karta grać Ci nie będzie - tylko amplituner.

Jak nie odpowiada Ci DAC w amplitunerze, kup DAC z wejściami SPDIF i USB, wejdź na te wejścia z kompa, wyjdź z DACa na amplituner na wejścia analogowe. Będziesz miał wtedy muzykę o charakterze Twojego DACa plus wzmacniaczy amplitunera (no i oczywiście kolumny, kable i reszta tych audio-zabawek).

Ja z jednego kompa wychodzę z karty pokładowej po SPDIF na DACa a z drugiego (nettop) po USB na DACa. Po SPDIF wychodzę też zna DACa ze strumieniowca Sonata NP30.

Tak w ogóle to kazdy ma tu z reguły inne zdanie, więc aż tak się nie przejmuj. Ale DACe w tanich amplitunerach chyba nie są aż takie super choć zwykle opisane jako 24/192 itp...hajend. :)

Tak się głupio zapytam - czy w przypadku obrazów płyt BD z dźwiękiem DTS HD MA 7.1 nie będziesz potrzebował połączenia amplitunera z kompem za pomocą kabla HDMI ? Czyli karta grafiki komputera (musi wydalać po HDMI dźwięk i wizję) połączona z WE HDMI amplitunera. Nie mam takiego amplitunera, mój jest stareńki, więc dźwięk mam tylko DTS i AC3. Ale nowe płyty BD i nowe ripy BD (te pełne obrazy ISO) mają dźwięk, który zdaje się idzie tylko po HDMI.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Dzieki wszystkim zwlaszcza Rayden za super odpowiedz.

Zatem SPDIF realteka da rade wylacznie jako out bez przetwazania, super.

Zmienie tylko ustawienia foobara, po zassaniu tych pluginow i powinno byc ok :)

DAC w ampku jest w miare ok, przeznaczylem na ten zakup duzo czasu i kupilem w koncu Onkyo 805 (wazy skurczybyk ze 20kg ;) ale jak mowil koles w sprawdzonym sklepie jest to naprawde dobra sztuka sprzetu. Jego DAC i dynamika dzwieku w zupelnosci mi wystarcza. Glosniki Klipsh tez daja rade jak na moje potrzeby.

Balem sie tylko ze ten realtek bedzie odpowiedzialny za jakakolwiek konversje dzwieku a to mnie przerazalo ;)

Obecnie dzwiek leci do ampka z mojego gl. kompa gdzie jest BS X-fi Titanium, nie jest to moze jakas super karta ale na jej wyjsciach mozna polegac czego nie mozna powiedziec o Rlt-887 ;)

Problem ze komp strasznie szumi stad projekt na budowe pasywnego HTMC co pociagnie BRay i dzwiek FLAC.

--- Jezeli ktos chce moge wkleic dokladnie z jakich komponentow poskladalem HTMC. Poswiecilem na to ostatnie 3 tygodnie (na wybor odpowiednich komponentow, zeby to bylo male, wygladalo elegancko, dodatkowo oczywiscie jak najbardziej pasywne i nie kosztowalo 3 tysiace ;) ---

Co do odpalania BR z dysku sieciowego "po sambie" to najlepiej jechac to jakism kombajnem typu "Arcsoft Media Theatre", wykorzystuje on sprzetowa akceleracje video z karty graficznej - DXVA2 - (tu w przypadku Nvidii mam sprawdzone PureVideoHD - jakosc jest naprawde super) dlatego do kompa HTMC tez kupilem najslabszego GF 610 (oczywiscie pasywnego ;)

Z dzwiekiem nie ma problemu: ustawiasz w Windzie jakie ma byc default wyjscie (czy HDMI - wtedy dzwiek razem z video idzie na amplituner po kablu HDMI. Albo ustawiasz SPDIF Digital Output - wtedy dzwiek idzie na TOSLINK albo SPDIF-Coaxial).

Jak wybierzesz to drugie to po zainstalowaniu AC3Filter mozesz zdemuxowac dzwiek z jakiegokolwiek pliku .mkv (czy innego containera) na SPDIF out i pojdzie na amplituner.

W programach do BR (np. ten Arcsoft - wg mnie najlepszy, tak jakby poprawiony PowerDVD i bez durnych reklam wszedzie) mozesz tak samo wybrac wyjscie dzwieku (HDMI/SPDIF). Wtedy video pojdzie po kablu na projektor/tv a dzwiek np. po SPDIF na ampka :)

Karta graficzna nie musi wysylac przez HDMI wszystkiego co dostaje z BRay.

Ripy BR to podmontowujesz np daemon tools-em po sambie i Arcsoft widzi to jakbys wlozyl BR disk ;) wiec nie ma problemu. BR ripy sa jednak najczesciej spakowane do katalogu (nie ISO) ze struktura dysku BRay wiec trzeba to otworzyc po sieci jako "Open Disk Folder" w programie do odtwarzania BRay.

A jak masz opracowane sterowanie pilotem ? No bo ten mniejszy komp powinien mieć taką możliwość.

Ale po SPDIF chyba DTS HD MA ci nie wylezie ? Czy się mylę ?

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Jezeli ktos chce moge wkleic dokladnie z jakich komponentow poskladalem HTMC. Poswiecilem na to ostatnie 3 tygodnie

pewnie, że sie pochwal na co sie zdecydowales...

Ale po SPDIF chyba DTS HD MA ci nie wylezie ? Czy się mylę ?

Ano nie wylezie. Trzeba po hdmi z karty graficznej. A jak komus wadzi puszczanie dzwieku z foobara do ampli po hdmi to moze sobie podlaczyc drugim kabelkiem, koncentrycznym powiedzmy. Kazdy program moze miec ustawione wyjscie przez inne urzadzenie wyjsciowe i po sprawie.

Co do sterowania pilotem to bym sie zastanowil nad wykorzystaniem do tego pilota od 805. Jest programowalny do pewnego stopnia a dobrze miec zintegrowane sterowanie w jednym pilocie.

PS

805 wazy sporo ponad 20kg (23.5 o ile mnie pamiec nie myli). Trzeba miec to na uwadze przy stawianiu na meblach. Moga sie lekko odksztalcic...

server unreachable;--

Z tego co wiem Windows zawsze ucina dzwiek na wyjscie cyfrowe do 14 bitow, tak jest poprostu napisany. Zeby miec bit w bit trzeba miec cos co ma sterowniki asio.

Dac w ampli to raczej badziewny dac.

Dobrze by bylo miec jakis dobry blu ray, najlepiej z dobrym tv :)

Windows nie obcina żadnych bitów - po co? przecież konwersja jest obliczeniem, a to zabiera moc procesora... łatwiej jest wysłać dźwięk bez zmian

Co do integry i SPDIF`a to nie zapominajcie iż zegary stosowane na płytach to z reguły najtańsze badziewie, więc możesz liczyć na ogromny jitter. Jeżeli myślisz poważnie o dźwięku to jakaś przyzwoita karta na USB zasilaną osobno. Może też być konwerter USB>SPDIF. Ciekawe urządzonko znajdziesz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-45171-0-98906800-1347066780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak bym nie przesadzał, to raczej nie zestaw szalonego audiofila :) . Kolega może porównać sobie dźwięk bez konwertera i z konwerterem i zdecydować. Może pożyczyć od GradoFana M2Tech HiFace USB/SPDIF albo od RMS Firestone Redkeys (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Może jeszcze taniego Matrixa (199 zł)

Ukryta Zawartość

Ja nie zauwazylem zmian w dzwieku korzystajac z tego amplitunera i wyjscia koncentrycznego z plyty glownej oraz konwertera asynchronicznego z niskim jitterem. Tylko jakos specjlnie sie nie przykladalem zeby te roznice uslyszec.

A teraz bardzo istotne pytanie - czy wspomniane przez was konwertery na usb dzialaja z dzwiekiem wielokanalowym?

server unreachable;--

Teoretycznie można poprzez specjalne kodowanie (Dolby Digital, DTS Audio), ale nigdy tego nie sprawdzałem :)

Tak bym nie przesadzał, to raczej nie zestaw szalonego audiofila :) . Kolega może porównać sobie dźwięk bez konwertera i z konwerterem i zdecydować. Może pożyczyć od GradoFana M2Tech HiFace USB/SPDIF albo od RMS Firestone Redkeys (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Może jeszcze taniego Matrixa (199 zł)

Pewnie ze można... Można to porównać do samochodu... chcesz jeździć Tico czy Mercedesem... Myślę ze to forum jest dla ludzi, którzy szukają czegoś więcej...

Ukryta Zawartość

Dla własnego dobra mogliby jeździć niezłym Fiatem Lineą a nie zaraz przereklamowanym merolem. Nasz Kolega niekoniecznie musi tracić kasę na to czego może nie usłyszeć. Ale dzięki różnym możliwościom odsłuchu, może to sprawdzić.

Nie chodzilo mi o to, ze moge sobie dzwiek zakodowac do dts przed wyslaniem z komputera.

Wlasnie nie jestem pewien czy wszystkie te konwertery pozwalaja zrobic "pasthrough" dla dzwieku wielokanalowego.

server unreachable;--

Nie potrafią, SPDIF został zaprojektowany tylko do stereo. Aby coś wysłać "wielokanałowo" trzeba używać "sztuczek" z kodowaniem

E? Gadamy o dwoch roznych rzeczach chyba. Czesc interfejsow usb>spdif nie potrafi zrobic spdif pass-through jesli dzwiek jest wielkoanalowy. A czesc to potrafi.

Zalozyciel tematu chcialby sobie zapewne wyslac dzwiek wielokanalowy przy ogladaniu filmow do amplitunera. Jak kupi taki co tego nie potrafi to wylduje z reka w nocniku.

server unreachable;--

E? Gadamy o dwoch roznych rzeczach chyba. Czesc interfejsow usb>spdif nie potrafi zrobic spdif pass-through jesli dzwiek jest wielkoanalowy. A czesc to potrafi.

Zalozyciel tematu chcialby sobie zapewne wyslac dzwiek wielokanalowy przy ogladaniu filmow do amplitunera. Jak kupi taki co tego nie potrafi to wylduje z reka w nocniku.

Teraz chyba wiem o ci chodziło... Myślałem ze chcesz wypuścić audio z komputera zdekodowane do sześciu ścieżek formaty PCM

Nie mam żadnych doświadczeń z takimi konwerterami. Co prawda mam DI-V1, ale nie posiadam amplitunera żeby to sprawdzić. Sądzę ze im prostszy w konstrukcji tym większe prawdopodobieństwo ze będzie pracował w trybie pass-through. Będzie miał najmniejszy wpływ na informacje zawarte streaming`u audio.

pewnie, że sie pochwal na co sie zdecydowales...

nie bede sie chwalil bo nie ma czym za takie pieniadze ;)

zestaw nie jest jakis mega, ale wydaje mi sie ze jest to w miare porzadny HomeTheatherMediaServer biorac pod uwage kase jaka za to zaplacilem.

1 Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) 1 69,00 69,00 WYDANE

2 Procesor Intel Celeron G 540, 2.50GHz, 2MB, LGA1155, 32nm, BOX (BX80623G540) 1 171,00 171,00 WYDANE

3 Zasilacz Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-430W, 80 plus BRONZE, activePFC, 2xPCI-E (BN180) 1 246,00 246,00 WYDANE

4 Płyta główna Gigabyte GA-B75M-D3P 1 331,00 331,00 WYDANE

5 Karta graficzna Asus GT610 2048MB DDR3 64b GT610-SL-2GD3-L 1 168,00 168,00 WYDANE

Całkowita wartość zamówienia: 985,00

do tego:

6 Obudowa microATX Fractal Design Core 1000 (skandynawskiej firmy, sliczna gustowna i bardzo porzadnie wykonana) 150zl

7 Radiator na procek Spartan za 56zl , wiatrak w komplecie nie nadaje sie do czegokolwiek ale jest za to super radiator

Ukryta Zawartość

8 Wiatrak na radiator 92mm enermax o ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 45zl

9 koniecznie do niego ten MAGICZNY DEVICE :) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 12zl

10 Dysk SSD AData 32GB 160zl

To wszystko. Wychodzi dokladnie 1408zl. To chyba niezle za ladny wizualnie, gustowny (nie jakas obudowa typu Transformers ;) i wydajny system.

Efekt: idealnie cichy komputer, wiatrak w zasilaczu kreci sie ok 200-300 obr na minute, nie slyszalny a przeciag malutki jest.

Tak samo z wiatrakiem na radiator, po redukcji zasilania z 12 na 5V wiatrak ma ok 500obr/min. - nie slychac nic.

Przykladalem ucho do obudowy (w miejscu gdzie jest dziurkowana blacha na zamontowanie wentylatora w idealnie wyciszonym pokoju i nie slychac nic ! :)

Jak komputer dekoduje AVC albo VC1 z BluRaya podmontowanego po sambie z servera w kuchni to robi to sprzetowo karta graficzna (dxva2), procek sie nie rozgrzewa bo malo liczy.

Podczas odgrywania FLACow zajetosc CPU jest pomiedzy 1 - 5 % wiec proc tez jest prawie w IDLEu...

Nie testowalem co by sie stalo jakby odpalic na tej maszynie 3DMarka :) ale nie do tego jest ten komputer. Napewno nie jest do grania w gry :), odtwarza BluRay sprzetowo przez Nvidie (PureVideo HD) gdzie jakos dekodowania na wyjsciu jest znakomita i o to mi chodzilo.

Mozna tez odtwarzac FLAC przez optyczny SPDiF Toslink z tego wbudowanego realteka-887 w plyte glowna.

Jak pisal Lord Rayden po zainstalowaniu pluginow do foobara (WASAPI) dzwiek omija caly mixer windowsa, ciekawe jest to ze mimo ze wyjscie SPIDF ustawione jest na PCM Stereo, 24bity, 96khz - podczas grania FLAC z foobara przez ten plugin amplituner dostaje sygnal PCM Stereo, 24bit, 44100 (i to mi sie podoba !!! dzieki Rayden ;)))

Moze komus moja konfiguracja sie przyda :). Poswiecilem na to ze 3 tygodnie i wszystko jest naprawde OK.

Gdzie kupic - prosze pisac maila albo na priv. - podam namiary.

------

Meczy mnie jeszcze tylko jedna rzecz....

Ktos napisal ze dzwiek DTS HD Master Audio i Dolby Digital TrueHD nie pojdzie po SPDIF...a i racja, wiec jak przeslac zatem taki dzwiek na amplituner po HDMI z windowsow ?

Mam co prawda w wyjsciach dzwieku jakies 2 HDMI, ale sa wyszarzone i nie da sie ich wybrac.

W ustawieniach Nvidii jest opcja wyjscia dzwieku przez HDMI, jest wlaczona.

Jak bedzie tez z wyjsciem z foobara (po WASAPI) do amplitunera zeby ominac bezsensowny mixer dzwieku windowsa ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

------

Meczy mnie jeszcze tylko jedna rzecz....

Ktos napisal ze dzwiek DTS HD Master Audio i Dolby Digital TrueHD nie pojdzie po SPDIF...a i racja, wiec jak przeslac zatem taki dzwiek na amplituner po HDMI z windowsow ?

Mam co prawda w wyjsciach dzwieku jakies 2 HDMI, ale sa wyszarzone i nie da sie ich wybrac.

Jak bedzie tez z wyjsciem z foobara (po WASAPI) do amplitunera zeby ominac bezsensowny mixer dzwieku windowsa ?

czy nikt nie wie jak bedzie z tym dzwiekiem DTSHDMA i DDTHD i wyjsciem z foobara (WASAPI) po HDMI w windach ? ;)

Witam,

jakie zadanie jest tej dodatkowej karty graficznej..?

Czy HD2000 w procesorze nie obsłuży każdego 1080p..?

nie o szpanowanie mi chodziło, a podzielenie sie dla potomnych :)

i właśnie to samo mnie zastanawia o co pyta rambo54. planuje baaardzo podobny zestaw, ale z najmniej grzejacym sie i3 - tamta grafika do filmow wystarcza (wg internetowych doniesien). cenowo wychodzi podobnie jak twoj zestaw proc + graf, a jednak technologia nowsza, mam nadzieje ze mniej ciepla przy tej samej pracy. i równiez mam nadzieje ze uda sie mi taki procek chlodzic bezwiatrakowo, ew mysle o kontrolerze wiatrakow ktory uruchamialby sie przy wysokiej temperaturze (i z definicji zarezerwowane byloby to na wyjatkowe obciazenia - no w ostatecznosci do przyjecia przy filmach - oby przy muzyce sie nie krecil). to samo tyczy wentylatora na obudowie - dobrze byloby miec calkowicie pasywne chlodzenie - ew z opcja pasywny dla rozwiazan myzycznych i wspomagany wentylatorami do wiekszych obiciazen.

ja stosuje hdmi do dziweku w filmach puszczanych narazie z laptopa (system to Vista). u mnie dziala to tak ze podpinam kabelek (komputer wygasza sie na jakies 2 sekundy) i teraz juz w ustawieniach dzwieku (takich zwyklych, ssytemowych) mozna przestawic na hd digital audio - wybierasz ustaw jako domyslne. fajnie byloby aby to zadzialalo automatycznie kiedy wykrywa hdmi, ale z racji (pernamantnie przedluzajacej sie) tymczasowosci nie zglebiam tematu...

Używam takiego G540 i żadna dodatkowa grafika nie jest potrzebna dla filmów w HD.

Nawet na obniżonym taktowaniu z 2,5 na 1,6Ghz większość filmów w 1080p idzie płynnie.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

...

Już w którymś wątku wypisujesz takie rzeczy. Podaj proszę źródło tych rewelacji. Pytam o źródło, bo trzeba czym prędzej je napiętnować za rozsiewanie takich farmazonów.

No i co ma do tego wszystkiego sterownik do obniżania latencji?

Już w którymś wątku wypisujesz takie rzeczy. Podaj proszę źródło tych rewelacji. Pytam o źródło, bo trzeba czym prędzej je napiętnować za rozsiewanie takich farmazonów.

No i co ma do tego wszystkiego sterownik do obniżania latencji?

@SlawekR - nie pytaj, to oczywista bzdura :)... Tylko człowiek, który nie rozumie jak działa komputer może takie brednie wypisywać. Zapewne gdzieś przeczytał ze użyteczna rozdzielczość bitowa w kiepskich kartach dźwiękowych może spaść do 14, nawet 12 bitów. Nie jest to winą Windowsa tylko szumów własnych karty. Po prostu cichsze dźwięki giną w czeluściach szumów czegoś co się próbuje nazywać kartą dźwiękową. Przeciętnego DACa to to nie dotyczy gdyż z reguły mają dynamikę powyżej 100 db, a zapis 16 bitowy oferuje max 96 db (o ile dobrze pamiętam).

Co do latencji - problem ten jest istotny tylko w profesjonalnych nagrania i to przy nagrywaniu. Chodzi o jak najmniejsze opóźnienie w wysyłce sygnału z wejścia na wyjście monitorowe. Obrazowo - trudno aby wokalista słuchał swój głoś w czasie śpiewania z sekundowym opóźnieniem. Dla tego powstał model sterownika ASIO zdolnego do pracy z małymi buforami (rzędu 128 próbek). Skutkiem ubocznym jest większe obciążenie komputera, który często musi się odwoływać do sterownika kary. Sterowniki ASIO w dzisiejszym sprzęcie nie mają już takiego znaczenia, gdyż w profesjonalnych ADC/DAC monitorowaniem zajmuje się wewnętrzny DSP. Sam używam w Foobarze ASIO (chodź to tylko symulacja sterownika, coś na kształt ASIO4ALL. Nie potrafi przejąć na wyłączność DAC`a a to podstawowa funkcji "prawdziwych" programów obsługujących ASIO.), gdyż można ustawić wyższy priorytet sterownika co nie zakłóca transferu przy np. przeglądaniu stron w internecie.

Wracając do latencji... komu przeszkadza że dźwięk dochodzi do głośników z sekundowym opóźnieniem niż to faktycznie wynika z odczytu programu. Ważne oby doszedł bez zakłóceń :)))

Standartowe ustawienia buforu w foobar to 1000ms :)

A z tą latencją to tak jak kolega wyżej napisał jest ona istotna w zasadzie tylko przy nagrywaniu

Groh: A'propos Asio. Rozumiem że w systemie ustawione masz wszystko dobrze..? Asio powinno przejmować kontrolę jak mu zadamy taką funkcję. Ale sam z siebie tego nie robi

Właśnie na tym między innymi polega działanie sterowników ASIO. Odwołują się bezpośrednio do sprzętu, pomijając windows. Nie ma wtedy innej możliwości jak praca w trybie wyłączności. Foobar z wtyczka ASIO nadal działa przez Windowsa. Mój DAC jest na Tenorze serii 8 i posiada w sterowniki okno detekcji trybu pracy sterownika, Foobar nie uaktywnia trybu ASIO, a Soundforge tak

Ok, cofam co napisałem ;)

Odhaczyłem opcję funkcję przejmowania kontroli dla mojego urządzenia i dalej ASIO nie dopuszcza innych źródeł do odtworzenia dźwięku z playera czy przeglądarki.

Tak powinno być przy asio. Widocznie w twoim przypadku foobar faktycznie działa że sterownikiem w trybie Asio, ja mam dość nowy interfejs USB w DACu, może jeszcze wtyczka Asio foobara nie radzi sobie z transferem asynchronicznym. Jakiego interfejsu używa twój DAC ?

Tak powinno być przy asio. Widocznie w twoim przypadku foobar faktycznie działa że sterownikiem w trybie Asio, ja mam dość nowy interfejs USB w DACu, może jeszcze wtyczka Asio foobara nie radzi sobie z transferem asynchronicznym. Jakiego interfejsu używa twój DAC ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.