Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB godny DAC-a

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

Zdaję sobie z tego sprawę...na początku "wszystko" ma wpływ, ale po jakimś czasie mądry konstruktor te wpływy neutralizuję. W niektórych przypadkach sprzęt może uratować cudowny kabel USB...więc jeśli nie ma go w zestawie z urządzeniem, to może taki idealny kabel nie istnieje...albo można użyć dowolny kabel spełniający założenia standardu...albo w co za bardzo nie wierzę, producent nie chcę odkryć przed nabywcą zalet urządzenia zapewne w celu zwiększenia sprzedaży.

Dziękuję za pocieszenie...ale nie mam zbytniej nadziei na niską cenę.

W jaką półkę cenową celujesz ... ?

Potem się rozejrzyj ile kosztuje dobry kabel z lepszą "myślą techniczną" niż powiedźmy tzw. drukarkowy, a następnie wróć do tego co napisałeś wyżej i zastanów się, czy producentowi po pierwsze wypada podejmować za Ciebie decyzję, który kabel jest najlepszy, przecież możecie mieć zwyczajnie inne preferencje co do dźwięku i co wtedy (?).

Drugi powód dla którego tak nie robi to ekonomiczny.

Urządzenie bez kabla jest tańsze -> automatycznie poszerza się potencjalna rzesza odbiorców -> większa sprzedaż -> większa popularność -> więcej się mówi o danej marce itd.

Dodając bardzo dobry kabel podcina gałąź na której siedzi.

W ekonomi wielość wyborów jest korzystniejsza dla producenta, bo pozwala tworzyć szeroką ofertę towarów, która dotrze do klientów o różnej zamożności, a to obniża koszty i pozwala przetrwać na polu walki z konkurencją.

Na tanich się zarabia, a drogimi buduje się pozycję i prestiż marki.

Na koniec trudno być dobrym w tworzeniu jednego i drugiego, czyli tworzyć doskonałe urządzenie, a jednocześnie być mistrzem świata w dziedzinie kabli.

Zdrowiej jest kierować się mottem "Żyj i pozwól żyć innym".

Pozdrawiam

Pygar

Co do podwójnego: Jestem sceptyczny, ale może.

Co optycznych kabli: w domowym audio nie ma takiej potrzeby, odległości krótkie a zakłócenie nieduże, dodatkowo cena wysoka, dodatkowe przetworniki. Jak potrzeba to można dać izolację w DAC i własne/lub oddzielne zasilanie.

Z moich ostatnich doświadczeń wynika że w dobrej konstrukcji nawet zakłócenia z komputera nie szkodzą.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

W jaką półkę cenową celujesz ... ?

Potem się rozejrzyj ile kosztuje dobry kabel z lepszą "myślą techniczną" niż powiedźmy tzw. drukarkowy, a następnie wróć do tego co napisałeś wyżej i zastanów się, czy producentowi po pierwsze wypada podejmować za Ciebie decyzję, który kabel jest najlepszy, przecież możecie mieć zwyczajnie inne preferencje co do dźwięku i co wtedy (?).

Drugi powód dla którego tak nie robi to ekonomiczny.

Urządzenie bez kabla jest tańsze -> automatycznie poszerza się potencjalna rzesza odbiorców -> większa sprzedaż -> większa popularność -> więcej się mówi o danej marce itd.

Myślę o urządzeniu kosztującym nie więcej jak kilka tysięcy za nowe...

Jak już jesteśmy przy ekonomii...zarobek to jedyny powód produkcji urządzeń, więc nie dziwie się oszczędzeniu przysłowiowych groszy. Producent chce zarobić i zrobi wszystko, aby to osiągnąć...mamy urządzenia grające różnie z różnymi kablami USB i to ma być zaleta....szukanie właściwego kabla...strata czasu i pieniędzy, nerwów jest kolejna zaleta...do tego jest taniej...zadanie wykonane.

Na koniec trudno być dobrym w tworzeniu jednego i drugiego, czyli tworzyć doskonałe urządzenie, a jednocześnie być mistrzem świata w dziedzinie kabli.

W środku jest skomplikowana sieć połączeń, więc coś tam o kablach powinni wiedzieć, ale to i tak nie ma znaczenia, bo kabli nie trzeba wymyślać...nawet garażowy producent w najgorszym przypadku może kupić parę kabli i zorientować się, które się najlepiej nadają. Przecież to czysty zysk oferować najlepszy na świecie kabel idealnie pasujący do produktu...chyba, że producent nic nie wie o najlepszych kablach USB do swojego DACa i projektuje je pod każdy kabel zgodny ze standardem.

Z drugiej strony może rzeczywiście nie da się obejść problemu kabla USB, więc pozostają połączenia bezprzewodowe, optyczne...

Z moich ostatnich doświadczeń wynika że w dobrej konstrukcji nawet zakłócenia z komputera nie szkodzą.

I ja mam takie wyobrażenie o dobrych konstrukcjach.

Myślę o urządzeniu kosztującym nie więcej jak kilka tysięcy za nowe...

Jak już jesteśmy przy ekonomii...zarobek to jedyny powód produkcji urządzeń, więc nie dziwie się oszczędzeniu przysłowiowych groszy. Producent chce zarobić i zrobi wszystko, aby to osiągnąć...mamy urządzenia grające różnie z różnymi kablami USB i to ma być zaleta....szukanie właściwego kabla...strata czasu i pieniędzy, nerwów jest kolejna zaleta...do tego jest taniej...zadanie wykonane.

W środku jest skomplikowana sieć połączeń, więc coś tam o kablach powinni wiedzieć, ale to i tak nie ma znaczenia, bo kabli nie trzeba wymyślać...nawet garażowy producent w najgorszym przypadku może kupić parę kabli i zorientować się, które się najlepiej nadają. Przecież to czysty zysk oferować najlepszy na świecie kabel idealnie pasujący do produktu...chyba, że producent nic nie wie o najlepszych kablach USB do swojego DACa i projektuje je pod każdy kabel zgodny ze standardem.

Z drugiej strony może rzeczywiście nie da się obejść problemu kabla USB, więc pozostają połączenia bezprzewodowe, optyczne...

I ja mam takie wyobrażenie o dobrych konstrukcjach.

Dokładnie tak jak piszesz.

Po co pokazywać drogę na skróty ? ... :-)

Po co pokazywać drogę na skróty ? ... :-)

Drogą na skróty jest wybór urządzenia tolerancyjnego na okablowanie, z kablem w zestawie lub kablem rekomendowanym jako najlepszy...czyli ja chcę znać brzmienie przed zakupem.

Ja wczoraj podlaczylem mojego hegla super do synology. Z wyjscia super kablem optycznym do dac'a. Dzieki temu zniknely wszystkie zaklucenia dzwiek jest o niebo lepszy. Jestem ciekaw czy hub usb takze zalatwilby mi problem z zakluceniami zasilacza synology.

Żeby było jasne, jak ktoś przelotnie przeczyta.

Zastosowanie USB HUB zasilany, nie jest rozwiązaniem idealnym i zawsze potrzebnym.

Jest to po prostu proste, tanie i łatwo dostępne, rozwiązanie nieraz występujących problemów.

Do porównania: kabel USB bez zastosowania i z zastosowaniem USB HUB zasilany.

Bardzo słusznie...dobry DAC powinien sobie poradzić z jitter TOSLinka sprawniej niż zakłóceniami.

Ja wczoraj podlaczylem mojego hegla super do synology. Z wyjscia super kablem optycznym do dac'a. Dzieki temu zniknely wszystkie zaklucenia dzwiek jest o niebo lepszy.

Wracając do tematu kabelków...

Zwykle kupuje się urządzenie, a następnie dokupuje USB, ew.kabel zasilający, IC...jeśli uda się kupić komplet idealnie pasujący za pierwszym razem cena nowego DACa jest sumą jego i dodatkowych kabli. W tej idealnej sytuacji będąc w sklepie mamy do wyboru DACA za 1000 plus kable...powiedzmy jakaś taniocha 200 + 300 + 300 lub kable bezwzględnie najlepsze dla naszego DACa np. 2000+3000+3000. W tym momencie mamy do wyboru 3 urządzenia za 1000 z kablami w zestawie, 1800 z kablami w niskiej cenie z powodu taniości DACa, i zestaw za 9000 wyciskający 100% z DACA. Zmierzam do tego, że tak naprawdę cenę DACa należy rozpatrywać w zestawie w którym zaprezentuję max swoich możliwości. W tym jaskrawym przykładzie mamy do dyspozycji urządzenia z kablami do 9 000 z DACem wartym 1000, ale przecież można inaczej rozdzielić wydatki np. kupując DACa z zasilaniem akumulatorowym i najlepiej zrealizowanym USB możemy wydać 5900 na DACa i 2000 na IC, 100 na USB. W rzeczywistości wydatki na kable będą dużo wyższe...mała szansa, że od razu kable będą optymalne.

Jerry masz racje w tych swoich dywagacjach.

Dobry DAC jest dobry niezależnie od okablowania.

Jak okablowanie wpływa na DAC`a oznacza to iż nadaje się do śmietnika (DAC).

Co oznacza, iż hub za kilkadziesiąt zł poprawia jakość systemu z DAC`em za kilak tys zł?!

Oznacza, że taki DAC to śmieć!

Wplyw kabla USB jest slyszalny na sprzecie od pewnego pulapu cenowego. Moge w 100% wytypowac na swoim sprzecie w slepym tescie pomiedzy zwyklym kablem od drukarki i cardasem za 600zl. Zdarzaja sie kable, ktore sa nie warte tej ceny jak audiomica. Nie kupilem jeszcze tego cardasa, poniewaz chce go porownac z dobrej jakosci kablem z przedzialu 50zl, aby ostatecznie stwierdzic czy jest sens placenia tyle za kabel. Jeszcze 2 tygodnie temu nie zawracalem sobie glowy kablami, po przesiadce na nowy wzmacniacz mam sporo zabawy z kablami. Kazdy powinien sam sprawdzic w jego systemie wplyw kabli, jesli nie ma roznicy to bardzo fajnie.

Posiadam tego Cardasa i porównywałem go z Chordem, Suprą i Audioquestem Forest

Cardas wypadł naj lepiej a zaraz za nim najtańszy Audioquest.

Posiadam tego Cardasa i porównywałem go z Chordem, Suprą i Audioquestem Forest

Cardas wypadł naj lepiej a zaraz za nim najtańszy Audioquest.

Najwazniejsze w pcaudio to pozbyc sie zaklocen od zasilacza. W laptopie slyszalne sa w momencie pracy dysku twardego, na baterii jest ok, natomiast w NAS caly czas idzie od zasilacza jakis syf. Ja sie tego pozbylem wlaczajac w tor wzmacniacz sluchawkowy hegel super. Porownalem potem jakosc dzwieku na kablu Lindy taki za 50zl poprzez hegel super i optyk prolinka z cardasem, ktory szedl z lapka zasilanego z baterii. Roznicy miedzy tymi polaczeniami nie bylem w stanie rozroznic. Takze zaklocenia z zasilacza to sprawa priorytetowa, pozniej mozna testowac kable.

Mam do Was dwa pytania.

1. W AV był testowany USB Belkin Pro - który to dokładnie model bo w sprzedaży widzę dwa różne.

2. Potrzebuję kabel USB o długości 5m . Czy ma ktoś z Was PRAKTYCZNE doświadczenie jak długość kabla wpływa na brzmienie ?

Eh, naprawdę na brzmienie wpływa coś innego ale nie mogę napisać bo za to banują. Pisałem już wielokrotnie.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Wracając do "podmiany" zasilania, oprócz najbardziej prostego i dostępnego USB HUB, można zastosować jakiś podwójny kabel USB Y, np. jak ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wtedy należy pamiętać aby przeciąć linie zasilania (i masę) w czarnej wtyczce USB A.

Taki gotowy kabel jest też z polskiej firmy, nieco droższy,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub zastosować zasilacz z innej polskiej firmy,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie wiem czy stabilizacja wystarczająca, ale wygląda że tak).

Pod takie kable można nawet podłączyć akumulatory, jak ktoś bardzo wrażliwy. Wygląda to mniej więcej jak na obrazku

(Co do Belkin 5m to nie wiem, nie tylko sam kabel się liczy ale też urządzenia we/wy.)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam do Was dwa pytania.

1. W AV był testowany USB Belkin Pro - który to dokładnie model bo w sprzedaży widzę dwa różne.

2. Potrzebuję kabel USB o długości 5m . Czy ma ktoś z Was PRAKTYCZNE doświadczenie jak długość kabla wpływa na brzmienie ?

Tu masz wszystko :-)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

W Audio Video 5/2013 prawdopodobnie testowali serię F3U133B06 (dwie żyły 28 AWG i dwie żyły 20 AWG) .

Jeśli ktoś pracuje w branży i ma dostęp do katalogu to może zweryfikować powyższe informacje.

Pozdrawiam

Pygar

Wychodzi na to że testowano jednak F3U133V.

Szukam Belkin F3U133V16 - widział ktoś taki kabel gdzieś w sklepie w kraju ?

Zasilacz na regulatorze LT w wielu przypadkach powinien wystarczyć, dobry przetwornik ma w sobie dodatkowe dokładne stabilizatory. Dla wymagających zasilanie z baterii.

Myślę że nie tutaj pisać o "systemowych placebo", kolorowych kablach i złotych wtyczkach USB.

Lepiej popatrzeć na własny konwerter/DAC, jak jest źle zrobiony to i platynowa wtyczka nie pomoże.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.