Skocz do zawartości
IGNORED

Sterownik wzmacniacza rozbudowany pełen Selektor sterownik

AudioST

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jest poważny temat.

Temat dotyczy rozbudowanego selektora przedwzmacniacza - sterownika wzmacniacza.

Jako że pojawiają się tu różne końcówki mocy, do tej pory specjalnie nie pojawił się solidny sterownik kompletny wzmacniacza w pełnej krasie?•

•Może na początek o założeniach takiego układu:

1. Z jakich bloków powinien się składać:

- selektor wejściowy - na przekaźnikach

- przedwzmacniacz wejściowy (na IC)

- regulatora głośności tu do dyskusji potencjometr, czy IC ja wstępnie obstawiam IC (typ do dyskusji) •

- Balans (IC)

- Korektor (z funkcją Direct) IC, przekaźnik

- Sumator pod wyjście SUB również z opcją regulacji (rzadko się to pojawia w wzm stereo, ale myślę ze jest potrzebne) •

- blok cyfrowy (sterownik), •- wyświetlacz

- sterowanie (klawiatura, impulsator)

- sterowanie IR

- blok sterowanie wzmacniaczem (w tym DC projekt) opóźniane włączanie wyłączanie i włączanie wzmacniacza (transformatora mocy)

2. Z założenia zakładam 3 PCB

- PCB analogowa

- PCB Sterownika z wyświetlaczem

- PCB Układu mocy (sterowania wzmacniaczem gdzie powinno się znajdować zasilanie układu)

3. Zakładam blokowość rozwiązania tj., jeśli ktoś nie będzie potrzebował jakiegoś bloku będzie możliwość jego nie zastosowania tj. obejścia

4. Wyświetlacz matix na led - prosty dostępny i łatwy w aplikacji ( VFD są fajne, ale trudne w aplikacji)

5. Pilot tu jest dylemat, jaką metodologię przyjmiemy czy układ ma się uczyć dowolnego, czy wybieramy jeden i do niego robimy sterowanie.

6. Chcę, aby układ był maksymalnie elastyczny, a jednocześnie nietuzinkowy.

Ja się zajmę całą elektroniką, jako że nie jestem silny w procach potrzebuję osoby (osób), które by się zajęły częścią oprogramowania procesora,

Myślę ze pierwszym etapem będzie narysowanie schematu blokowego - oraz dyskusja i uwagi, propozycje do zmian.

Wstępnie zakładam budżet na około 1000 PLN (chcę użyć "dobrych" elementów)

Na razie to ogólniki, ale na tym etapie... Wystarczają.

A więc poszukuję na razie osoby, która mocno siedzi w procach (od niej też będzie zależało, jaki sterownik wybierze), gdyż bez tego po prostu nie ruszą na obecną chwilę. Jeśli taka osoba się zgłosi powstanie wstępny schemat blokowy z szczegółowymi założeniami wraz z wst układami i zasadami konstrukcyjnymi.

Później będzie czas na dyskusje w spr rozwiązań blokowych, wstępne schematy ,,,, itd. ....

A więc zapraszam do dyskusji uwag propozycji rozwiązań

W takim razie taka moja pierwsza propozycja - zróbcie również selektor wyjściowy. Ludzie posiadają często więcej niż jedną końcówkę mocy lub wzmacniacz słuchawkowy. Myślę, że będzie to bardzo przydatna funkcjonalność.

hihi takie coś powstało :) właśnie

Ale też w wersji mocno rozbudowanej

Jak co załuż nowy wątek coś napiszę

A tu narazie jakoś wieje pustką :), czy znowu wszystko sam :)

• 1 miesiąc później...

A ten nie jest dobrą bazą do rozwoju? tylko korektora brakuje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W pewnym sensie jest :)

Ale po ostatnich testach chce wyjść z regulatorów scalonych owszem są łatwe w aplikacji (no w pewnym sensie)

Ale niestety mają swoje ograniczenia które są jednak za duże

Wieć obecnie rozważam 2 scenraiusze regulacji

1. Potencjometr z silnikem (dość tanie i niezłe)

2. Tłumik Regulowany - to rozwiaznie jest najlepsze ale i najbardziej kosztowne

a) precyzja ograniczona jedynie precyzją rezystorów

b) separacja kanałów

c) możliwość niezależnego sterowania L i R

d) pasmo przenoszenia :) do GHz :) ograniczone jedynie jakością przekażników, rezystorów i wykonania :) pewnie ze nikt tu nie będzie robił tłumika mikrofalowego :) ale w porówaniu z Potencjometrem pasmo przenoszenia o dobre ponad rząd wielkości :)

Oczywiście to już wszystko było ale ...

Moim celem jest opracowanie układu nietuzinkowego a jednocześnie max zartego i uniwersalnego

Obecnie trwały prace nad doborem reg własnie, a po testach włąsnie reg scalone dostały bana :) na co JarekC strzelił focha :) ze mu projekt podgryzam (no tak chyba bidula myślał) ale to nie był mój cel w ządnym sensie :) po prostu chciałem pokazać wady :) a zostałem zaatakowany no cóż ....

wszystko fajnie tylko że mnie inne opracowania nie interesują i po co rozpisywać się co tam u kogoś nie wyszło czy wyszło,

jak piszesz o projekcie nie tuzinkowym to potka z silnikiem należało by od razu skreślić

jeżeli ma być dobrze to należy pójść do końca i po co tu o ograniczeniach finansowych takie pojęcie powinno być ci obce rób do końca tak aby nie trzeba było poprawiać

najlepiej pełna separacja L R + możliwość XLR czyli osobne przekaźniki na L R łącznie z zasilaniem a tak to widzę dasz radę?

No własnie tu sie pojawiają kolejne ... no własnie

Pierwotnie to miał być projekt i owszem nie tuzinkowy ale jednocześnie prosty....

A tu (sam sie na tym łapie) ze a to a tamto moze w pełni zbalansowany układ :) i z dość prostego "układu wejściowego" dla integry robi się nam rozbudowany przedwzmacniacz :)

No pewnie jeśli budujemy "coś dużego" nie tlko wymiarami ale też z dużym budżetem nie ma problemu, ale pojawiają sie pytania do czego to ma być i budżet :)

A wiec taki projekt musiał by być w pełni modularny aby każdy mógł wybrać najbardziej pasujace do niego (i zasobów) finansowych rozwiązanie :)

Co po raz kolejny komplikuje rozwiązanie :)

Oczywiście pozostaje kolejna kwestia dla jakiej grupy to ma być :)

Dobre elementy nie są tanie i szybko budżet takiego układu przekroczy 3 k PLN :) (wstępna pewna orientacyjna kalkulacja) co szybko spowoduje że zainteresowanie spadnie do prawie ZERA :) i mówię tu o cenie samych PCB i elementów :)

Pamiętam jak mniej więcej 20 lat temu po woli wchodziłem w strefę audio i szokowały mnie ceny urządzeń audio Takich jak choćby ML czy Jeffa Rowland-a dziś to dalej mnie szokuje ale po paru realizacjach mam całkiem inne spojrzenie, i wiem po prostu że to kosztuje i pewne firmy na tym wcale nie biją gigantycznych kokosów :)

No po za chinsko i około chińsko (powstrzymam się od wymieniania producentów a ich lista ciągle przybywa) produktami gdzie w ładnym opakowaniu dostajemy po prostu szmelc, okraszony magią VooDoo audio

Dobra ale tyle bajania :)

Ale włąsnie o takie pomysły mi chodzi wszelkie sugestie mile widziane

Na razie postaram sie zorientować i przemyślec reg pasywnego przekaźnikowego (koszty wielkość)

Układ zbalansowany jest pomysłem dobrym ale nie małym.

Polecam zobaczyc jak to rozwiazano chocby w tym projekcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam zobaczyc jak to rozwiazano chocby w tym projekcie:

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawe i fajne to pre ;)

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Witam.

Właśnie też tworzę sterownik na bazie ATMEGA 32, będzie posiadał 7 wejść , 1 wejście zbalansowane, sterowanie z klawiatury, sterowanie silnikami volume i balans, sterowanie PGA i impulsator (pełna uniwersalność) , wyświetlacz będzie LCD , oprócz tego funkcja Direct, Mute, omijanie pre (sygnał prosto na końcówkę). Oczywiście zdalne sterowanie i uczenie z pilota (bez przypisywania jednego modelu) bo to daje elastyczność wyboru typu i koloru ;-). Myślałem o sterowaniu drabinką ale na tym procku pinów braknie trzeba by dać minimum Atmega 64 , jest fajny projekt kitu z drabinką można podpatrzeć (nie pamiętam teraz numeru) i wcale nie skomplikowane (8 szt przekaźników na kanał i dobre rezystory). Jeśli chodzi o pre to preferuje tylko tranzystorowe (polecam clona accu Kolegi Jaskiniowiec).

No chyba jeden 16 bitowy by starczył? Ale masz rację, to jest dziwne, bo kwotowo wyjdzie podobnie :)

Że się zapytam, masz jakiś patent na obsługę wszystkich pilotów, nie tylko rc5?

Kwotowo nawet taniej biorąc pod uwagę stopień skomplikowania płytki sterownika. Kwestia pilotów to niestety tylko RC5 , nie widzę możliwości wprogramowania dowolnego pilota . Myślę tylko zrobić możliwość przypisania dowolnego klawisza pilota do dowolnego wejścia procka. Poza tym nie widzę chętnego co by chciał zaspokoić indywidualne zachcianki każdego użytkownika co do typu pilota itp.To musi być coś uniwersalnego i zarazem prostego do zmontowania.

wg mnie lepiej zastosować wyświetlacz LED typu matrix wygląda to o nie bo lepiej niż LCD z którego czytelnością powyżej 1 m jest po prostu źle

A dlaczego tylko jedno symetryczne w szczególności ze planujesz aż 7 ? wejść

no ale ... to taka moja propozycja

A masz już coś porysowana ?

U mnie ten temat umarł (troszeczkę) gdyż na tapecie mam inne robótki (choć elektroniczne nie zawsze związane z audio)

Wrzuć więcej info

Awentualnie mogę pomóc w sekcji analogowej

Do jar1: nie lubie żąglować kablami a podłączam sporo: CD,tuner,tape,DVD, TV,PC i Aux.

Do AudioST: hmm zależy co kto lubi , może czytelnośc większa ale w budowanym obecnie wzmacniaczu planuję dać wskaźniki wysterowania analogowe a LCD bedzie widoczny tylko w momencie przełączania później wygaszony (myślałem nawet nad wyśw od Nokii by kolorowo było ale jeszcze nie wiem jak to rozwiąże, być może wcale nie bedzie wyprowadzony na czołową płytę żaden wyświetlacz.)

To jedno symetryczne na wszelki wypadek , bo na obecną chwile nie mam żadnego sprzetu z tym złączem. Rysynków to mam pół teczki ale wszystko w fazie papierowej dokumentacji (czasem mało spójnej więc na obecną chwilę nie nadaje się do publikacji).

No niestety też mam sporo robót zawodowych więc to hobby tylko w wolnych chwilach.

A moja wizja sprzętu:

-selektor na przekaźnikach

-regulator barwy coś z klonów Accu

-preamp myślę też klon z Accu

-końcówka mocy j.w. lub klasa A

-wyjście na suba

-regulacja głośności i balansu (potencjometr z silnikiem, ewent. PGA lub drabinka- chcę w sterowaniu zaszyć wszystkie możliwości by póżniej nie przerabiać)

-sterowanie z pilota.

Ale jak to będzie końcowo to w praniu wyjdzie, na razie powolutku walcze ze sterowaniem pomiędzy natłokiem innych obowiązków.

Najlepiej by było wspólnie tworzyć schemat i oprogramowanie tylko obawiam się takiego "koncertu życzen" że projekt będzie kulał długie miesiące.

witam

o to moja wizja preampa :) która zawiera :

selektor 4 wejść XLR+RCA wraz z pomiarem poziomu sygnału na wejściu

4 wyjścia sterowane PGA2310 z możliwością włączenia zwrotnicy 3 rzędu (<150Hz,>150Hz) dla bi wiring

Wyświetlacz graficzny + Analiza FFT

Zabezpieczenie 4 wyjść głośnikowych + pomiar sygnału na wyjściu + THD + zabezpieczenie DC

SoftStart

Regulacja barwy dźwięku niskie+wysokie tony za pomocą DS1267

Filtr subsoniczny (wł/wył)

Filtr górnoprzepustowy 50kHz (wł/wył)

Pomiar temperatury

Podłączenie do komputera za pomocą USB (rodzaj przełączany przekaźnikiem ,albo konwerter USB-RS232 albo karta dźwiękowa PCM2702)

Zegar RTC

Wzmacniacz słuchawkowy TPA6120

Obsługa pilota RC5/RC4

to tak tylko w skrócie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 miesiące rysowania , co do procka to na początku Atmega128 lub Atmega2561 jeśli nie upchnę programu.Co do USB , zapewnia nie tylko możliwość sterowania przy RS232 ale również wgrywanie softu przez bootloader kompatybilny z STK500 (rozpoznawany dowolne środowisko)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.