Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki zamiast CD

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Gość partick

(Konto usunięte)

Po drugie,jednak flac różni się od wav,wiadoma sprawa,że nie aż tak jak od mp3,ale są dość spore różnice w panoramie st

taaa... jak spakujesz doca rarem, to po rozpakowaniu jest inny :->

Squezebox sobie te flaki odtwarza. ja (wczesniej piszac o tym) miałem na myśli że być może powstanie coś lepszego od flac. jasne ze flac jest bardzo dobry, jest super nawet... ale pweny jesteś ze cywilizacja juz osiagnela max w tym departamencie?

tak :)

taaa... jak spakujesz doca rarem, to po rozpakowaniu jest inny :->

Nie mam PYTAŃ !!! DAĆ MMU PI WO :) Dziękuję za świetny przykład. KONIEC DYSKUSJI :) Audio VooDoo A sio!!!! Dziękuję Panu za genialny przykład.

proszę nie mylić pojęć. Nauka jest nauką. Fakty, faktami a audio voodoo to mit i bajka tak jak wiara.

Różnice między Debianem i Gentoo każdy widzi (budowa, instalacja, isntalacja programów, itd, różnic jest od groma! tylko jądro to samo i zestaw programów) - nawet laik zobaczy róznice - wystarczy mu pokazać apt-get i portage. Różnice między AMD i Intelem są jakby bezdyskusyjne - sama architektura procesorów jest inna (kontrolery RAM, cache, sposób implementacji rdzeni, itd...

W Audio jest VooDoo : słyszalne kable! OMG ! Grające kondensatory!! Każdy elektronik słysząc to pada ze śmiechu. Ostatnio miałem możliwość rozmowy z eletronikiem konstruującym wzmacniacze lampowe.... Ech!. Panowie !!!! FI ZY KA się kłania, Jeśli by Ci wszyscy Audio VooDoo maniacy nauczyliby się choćby podstawowych praw fizyki, nie było by w ogóle tekiego stwierdzenie:

Bardzo proszę o niegłoszenie herezji. Pisałem już wiele razy na tym forum... Porównywałem kable audiorumy23 - czy jakoś tak za 4-5 tysięcy ze zwykłymi drutami sprzed 20 lat - takie zwykłe 10 metrowe!!! kable telekomunikacyjne - "ukradłem" je ojcu z 20 lat temu. Nie ma różnicy. Prąd jest prądem, elektrony elektronami, przekaz cyfrowy przekazem cyfrowym... Grają: Kolumny, potem DAC i Wzmacniacz mają wpływ na brzmienie - ale powinny być transparentne - reszta to VooDoo. Ech znów mi się ciśnienie podniosło :)

Błagam! nie tłumaczmy zjawisk wytłumaczalnych naukowo - nieracjonalnymi audio voodoo.

Na tym forum zawsze dochodzi do wojny, gdy ktoś poruszy temat "słyszenia kabli".

Bardzo proszę - wróćmy do wątku. I nie głośmy herezji niczym nie potwierdzonych. Nie ma dowodu naukowego na "słyszenie kabli" jak i "flac jest gorszy jakościowo od mp3"

Z miłą chęcią spotkam się z każdym na Audio Show - lub u mnie w domu i zrobię mu test - i założę się o wszystko - że polegnie - że jego skuteczność będzie bliska 50% - czyli wartość do której dąży wynik zdarzenia losowego w którym możliwe są tylko dwa wyniki (np 1 lub 0) - jednym słowem - będzie to wynik przypadkowy :)

Jak cię nazwę technokratą to nie będzie obelga. Musisz zrozumieć, że audio przerasta wszystko co istniało i istnieje. A testów ślepych nie trzeba robić jeśli różnica rzuca się na uszy z każdą godziną odsłuchu. A rzuca się większości na tym forum

Nie mam PYTAŃ !!! DAĆ MMU PI WO :) Dziękuję za świetny przykład. KONIEC DYSKUSJI :) Audio VooDoo A sio!!!! Dziękuję Panu za genialny przykład.

A zły, podstępny jitter? I nie mów mi, że dane audio są takie jak inne dane, bo nie są.

Ech!. Panowie !!!! FI ZY KA się kłania, Jeśli by Ci wszyscy Audio VooDoo maniacy nauczyliby się choćby podstawowych praw fizyki, nie było by w ogóle tekiego stwierdzenie:

Przecież napisałem, że audio przerasta naukę o 100 lat, więc co ty mi tu z fizyką...

że dane audio są takie jak inne dane, bo nie są.

bardzo proszę :) 0101010101010011111111111111110010101010101010000000000000000000000000111110100

Właśnie zaśpiewałem

Panie prezi..... bez herezji.

bardzo proszę :) 0101010101010011111111111111110010101010101010000000000000000000000000111110100

Właśnie zaśpiewałem

Panie prezi..... bez herezji.

A jitter? I co teraz? A co z zegarem? Nie ma łatwo technokrato.

Ech!. Panowie !!!! FI ZY KA się kłania, Jeśli by Ci wszyscy Audio VooDoo maniacy nauczyliby się choćby podstawowych praw fizyki, nie było by w ogóle tekiego stwierdzenie:

Nauka otępia?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

a brak?

Skoro mamy się podpierać nauką i faktami,więc spokojnie przeanalizujmy sprawę.Jeśli zabierasz głos właśnie na temat różnych formatów skompresowanych itp,więc tak myślę,że wiesz jaki format na jakiej zasadzie działa,tzn kompresja.Dla przykładu mamy prawdziwy monofoniczny wav,który ma objętość 40MB,kompresujemy,lub jak kto woli konwertujemy do formatu flac,widzimy,że zrobiło się 20MB.Pytam się więc,gdzie druga połowa się podziała - w chmurze?.Dobrze,jak nie ma,to chyba się już nie znajdzie,słuchamy,niby nic nie stwierdziliśmy (idę już po Twojej linii myślenia),nie usłyszeliśmy żadnych odstępstw,bierzemy na analizator widma,w sumie wszystko się zgadza.Tylko gdzie się podziało drugie 20MB?,a teraz skonwertowaliśmy już plik stereofoniczny.Nie będę już zanudzał,tymi samymi krokami,chociaż już przy pierwszym skonwertowaniu słychać,że coś z panoramą jest nie tak,no ale przyjmujemy,że nadal nie słyszysz różnicy.Więc proszę zrobić takich 10/20 powtórzeń,wtedy sam ocenisz,czy się nic nie zmieniło,a na dodatek proszę wrzucić na analizator widma.Wtedy proszę powiedzieć,czy nie ma żadnych różnic i czy faktycznie flac jest formatem bezstratnym,bo faktycznie nauka bardzo pomaga w słuchaniu,jest większa orientacja na co trzeba zwrócić uwagę,ale jeśli nadal zostaniesz przy swoim,no cóż - Twoja racja,mój spokój,pozdrawiam.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 12 Października 2012 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 12 Października 2012 - nie na temat

Adrianie !

Którego tematu ? Może umowy ? :)

Ja pamietam , a Ty ?

Pozdrawiam i miłego dnia .

Maciej

Adrianie :)

Ale czemu jesteś taki nerwowy na PW i grozisz mi skoro nie wywiązałeś się z umowy ?

I Ty mi mówisz o chamstwie i oszustwie ?

Nie sądzisz , że gubisz się i mylisz pojęcia ? Może zbyt bardzo tkwisz w wirtualnym świecie...

Może zechcesz rozwinąć temat wart kilku groszy ? Może kilka linków , faktów rozjaśni Twoją pamięć ?

W ostatniej rozmowie telefonicznej prosiłem Cię , abyś zachował się jak FACET .

Jeżeli coś masz do powiedzenia to opieraj się faktami ! I nie wciskaj ...

Może czas , aby koledzy poznali Cię jeszcze lepiej ?

Kim jest kolega Adrian ?

Będziesz mnie banowł za prawdę i fakty ?

Życzę wszystkiego najlepszego :)

Maciej .

Pan max720 - czy 270 został zbanowany - już go nawet nie widzę :) - naciągacz jeden. Jutro całą sprawę zgłaszam do administracji - a potem na Policję.

Za publiczne oczernianie, klamstwa i pomawianie grożą srogie kary i ukrywanie się pod przykrywką internetu nic nie pomoże.

Napisałem do niego pw - najpierw - to nie pomogło

I apeluje do uczciwych ludzi - jeśli jeszcze raz coś napisze na mój temat - proszę zgłoście mi to na priv.

Od tej pory może sobie tu pisać co chce :) ja tego nie widzę :)

A jeśli mnie pomówi lub kolejne oszczerstwa na mój temat będzie wypisywał - to sprawa się zakończy na Policji - tak jak pisałem.

Niech sobie znajdzie inną ofiarę i jej wciska swój wspaniały sprzęt.

A byłem ostrzegany przed tym osobnikiem - niestety nie posłuchałem.

Jeśli kogoś interesuje co takiego Pan Maciej nawywijał - mogę napisać na pw. Myślę, że publicznie nie warto, zresztą to tez byłoby niedozwolone :) . Ja z imienia i nazwiska występuję. A on się ukrywa.

Wtrynia się wszędzie tam gdzie ja się wypowiadam - a sam do tematu nic nie wnosi. Ludzie co za nachalny osobnik:) Ech z takimi tez trzeba żyć.

Zresztą i tak zgłaszam ten wątek do posprzątania. Mam nadzieję, że administracja przychyli się do tego wniosku..

Pozdrawiam

A ja ze swojej strony mogę udostępnić Pana Adriana zapewnienia i zobowiazania :)

Zapraszam także na PW

Szkoda , tylko że nie ma tyle odwagi cywilnej ....

Widać bardzo młody człowiek .

Adrianie , chłopcze .

Zrób analizę ostatnich wydarzeń , tylko o to Cię proszę .

Napisz całą i tylko prawdę , punkt po punkcie :)

Moje dane są dostępne dla zainteresowanych , a Twoje ? Które ?

Spokojnej nocy i miłych snów .

Maciej

Co tu sie wyprawia z posta zrobil sie jakis smietnik z cytowanymi pw, miejscie litosc bo cale to forum czyta sie juz tylko z nudów, stosunek czegos na temat do calej reszty osiaga mase krytyczna kiedy to co drugi post to jakis belkot, reklama i prywata,

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 13 Października 2012 - wpisy nadające się na PW
Ukryte przez Fr@ntz, 13 Października 2012 - wpisy nadające się na PW

Adrianie kiedy się rozliczysz i oddasz moje lampki , które sobie przywłaściłeś ?

Pozdrawiam .

Maciej

mamy prawdziwy monofoniczny wav,który ma objętość 40MB,kompresujemy,lub jak kto woli konwertujemy do formatu flac,widzimy,że zrobiło się 20MB.Pytam się więc,gdzie druga połowa się podziała - w chmurze?

A wiesz może co to jest kompresja ZIP, RAR, ARJ, LHA itd. itp. ??? Jeśli skompresujesz np. jakieś pliki tekstowe to z 20MB robi się jakieś 5MB i pytasz się gdzie jest te 15? Myślę, że nie. Właśnie FLAC, APE i kilka innych są takimi ZIPami dla muzyki. Nie trzeba myśleć w jakiej chmurze zniknęły dane, bo nie zniknęły.

Więc proszę zrobić takich 10/20 powtórzeń,wtedy sam ocenisz,czy się nic nie zmieniło,a na dodatek proszę wrzucić na analizator widma.

Możesz zrobić i tysiąc, i milion, i ciągle będzie to samo. Analizator widma pokazuje że różnic nie ma.

Tyle nauka, reszta to bajka.

Dla przykładu mamy prawdziwy monofoniczny wav,który ma objętość 40MB,kompresujemy,lub jak kto woli konwertujemy do formatu flac,widzimy,że zrobiło się 20MB.Pytam się więc,gdzie druga połowa się podziała - w chmurze?

ze prezi wkręca i podpuszcza kolegów to widać od razu jak ktoś go wcześniej poczytywał... ale Szanowny kolego polecam ostrożniej takie żarciki, bo Cie ludzie.... mało pochlebnie zaszufladkują.

Użytkownik grzeseik dnia 11.10.2012 - 15:55 napisał

Squezebox sobie te flaki odtwarza. ja (wczesniej piszac o tym) miałem na myśli że być może powstanie coś lepszego od flac. jasne ze flac jest bardzo dobry, jest super nawet... ale pweny jesteś ze cywilizacja juz osiagnela max w tym departamencie?

tak :)

za to drineczek! :)

a.Dla przykładu mamy prawdziwy monofoniczny wav,który ma objętość 40MB,kompresujemy,lub jak kto woli konwertujemy do formatu flac,widzimy,że zrobiło się 20MB.

Jak mamy 40MB Rozprawy habilitacyjnej (pomijam fakt, że musiałaby to być chyba rozprawa wszech czasów, albo rozprawa zawierająca miliard zdjęć - i w tej rozprawie jest właśnie miliard zdjęć - BA! Te zdjęcia nie przedstawiają żadnej wartości dla tej rozprawy, bo są to zdjęcia prywatne autora rozprawy. Te zdjęcia tylko obciążają objętościowo rozprawę, bo sam tekst "waży" zaledwie 900kb.... !!!! ??? Może przykład karkołomny -ale pokazuje czym jest WAV.

Zawiera on dane zbędne, które są niepotrzebne.

Tylko gdzie się podziało drugie 20MB?

Paszło w las i nikt za tym nie zapłacze - ja bynajmniej mam to gdzieś, skoro wyszło, że to śmieci. Z tego, co ja wiem, to w testach ABX nikt WAV i Flac nie rozróżnia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powyższych linków jeszcze nie czytałem! A dlaczego wklejam je w ciemno? Bo jestem pewny, że żadna różnica nie może mieć miejsca.

Testy ABX można sobie zrobić w Foobarze. Dlaczego państwo nie robicie? A może z tego samego powodu, z którego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

ABX to potwierdzona naukowa metoda, a nie jakieś średniowieczne zabobony w stylu grających kabli. WAV jest większy od flac to i gra lepiej :) SCIENCE! i BASTA! :)

o,a na dodatek proszę wrzucić na analizator widma.

a wrzucał Pan? Herezje Pan głosi i tyle. Próbowano mnie na tym forum ogłupić grającymi kablami i wzmacniaczami. GRAJĄ Kolumny i akustyka POKOJU. Wzmacniacz i DAC o tych samych lub podobnych parametrach są nie do odróżnienia w testach ABX - grają więc TAK SAMO!!!!!! Czy to jest takie trudne do zrozumienia. !!! :) Koniec kropka! Nikt mi nie wciśnie dyrdymałów o grających kablach i różnicach w WAV i FLAC. Aoudio[pedo[file unikają testów ABX jak ognia, bo wiedzą, że ich cała magiczna "wiedza" zostanie podważona.

Cieszę się tylko, że mój zdrowy rozsądek i racjonalizm uratował mnie przed wydaniem kilkudziesięciu tysięcy za sprzęt.

Inni nie mieli tyle szczęścia i wpadli w psychiczne oko audio[pedo]filii. Jak można w XXI w głosić herezje naukowe. No ale można skoro były kandydat na prezydenta (vel ojciec Pieknego Romana Giertycha - Maciej mu) - wierzy, że życie powstało w bagienku, A kyż!

A smuci mnie to, że czytają to ludzie na prawdę zieloni i zamiast skompresować sobie muzykę do formatu ogg, czy nawet flac - żeby mieli okładki albumów i tagi w jednym pliku.... To czytając te brednie o plikach WAV - będą rippować CD do formatu WAV, żeby być cool. I będą się męczyć, bo format ten nie ma tagów i okładek.

Niestety o prawdę w tym kraju trzeba walczyć - błagam proszę nie głosić herezji. Nauka to nie wiara!

Wtedy proszę powiedzieć,czy nie ma żadnych różnic i czy faktycznie flac jest formatem bezstratnym,bo faktycznie nauka bardzo pomaga w słuchaniu,jest większa orientacja na co trzeba zwrócić uwagę,ale jeśli nadal zostaniesz przy swoim,no cóż - Twoja racja,mój spokój,pozdrawiam.

Ot Ci masz:

An additional and intriguing experiment is to record the SPDIF out.

This is exactly what is send to the DAC.

It the player treats WAV and FLAC different, we will record different bits

• Play the WAV,

• Play the FLAC

• Record both

• Do the null test.

This type of testing is a bit rare as it does require some technical skills and recording gear.

“mitchco” compared WAV and FLAC this way and found zero difference.

Excellent piece of work by mitcho.

The full procedure can be found here.

DiffMakerTestSetup.jpg

All these testing invariably yield the same result; WAV and FLAC are bit identical.

żródło:

Ukryta Zawartość

i tam są referencje - a to w świecie nauki najważniejsza sprawa! A nie jakieś audio voodoo, dyrdymały i głupoty niczym niepodparte bełkotanie. Nawróćcie się, a jeszcze dzisaj Wasze życie stanie się łatwiejsze! Miejsce na dysku zyskacie i tagi i okładki albumów i do ipoda sobie wgracie więcej muzyki w identycznej jakości

Tyle nauka, reszta to bajka.

:)

Są jeszcze ludzie na tym świecie, dla któych duszki i wróżki to bajka. "Dać mu piwo!" jak mawiał mój znajomy profesor.

ze prezi wkręca i podpuszcza kolegów to widać

pisałem o tym wcześniej :)

A teraz tak na spokojnie.. Dlaczego!? Dlaczego tylu ludzi wciska innym kity i mity... I potem to rozpowszecznia. Brednie!!,.. Kabel HDMI za 5 PLN gra gorzej niż za 100000000000....

Dalczego ak jest!?

P.S. tego jittera Wam nie odpuszczę - jak znajdę czas - to sie zagłębię. Jak na razie dla mnie to voodoo.

Pozdrawiam serdecznie trzeźwo-myslących, racjonalistów. Bajkopisarzy i pseudonaukowy-bełkot trzeba instruować, bo w tej chwili to oni nas w błąd chcą wprowadzić.

Kable grają - dobre mi... Do tego nawet testów ABX nie trzeba - robiłem z żona jawne testy - i tak mnie ogłupili z tymi kablami, że się cieszyłem, że nie słyszę. Ludzie cieszyłem się z normalniej, prawidłowości! Uważałem to za coś wyjątkowego. Tak mnie ogłupili. Ale jestem tu, trzeźwo myślący - sceptyk, racjonalista. I będę walczył z mitami - aż mnie zabanują, tak jak XYZPawla zbanowali na polskich forach audio za to, że prawdę pisze i walczy z herezjami.

Cieszmy się muzyką i sprzętem, który mamy.

Ja chyba rezygnuję z zakupu daca. Sprzedam Xonara HDAV deluxe i będę grał na moim DAC wmontowanym w CAV A8M. W jawnych testach ani ja ani moja żona nie słyszymy różnic. A jak nie słychać różnic, to po co mi nowe pudełko pobierające prąd? Ludzie opanujcie się :)

Jak już - to kupię sobie xonara stx tylko do użytku muzycznego. Żadne overture, karta która ma biedne wsparcie i próbują Ci ja wcisnąć za 1000, 1700, 2500 - w zależności, kto do Ciebie napisze :) Karta muzyczna musi mieć dobre i aktualnie sterowniki - a jakie sterowniki mi da firma krzak z UK - która może zniknąć za miesiąc. A potem na allegro to sprzedają za 300PLN :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adrian, krzywdę Ci ktoś zrobił że tak się pocisz? Niech każdy sobie wierzy w to co chce.

Jesli nie słyszysz różnicy pomiędzy dźwiękiem po analogu z DVD playera za 300 zł i z odtwarzacza CDza 5000 zł to Twoja strata - ja słyszę, w ślepych testach też.

Jesli nie słyszysz róznicy pomiędzy interconectem standardowo dołączanym do ww. DVD, takiego z białymi i czerwonymi końcówkami) a interconectem za powiedzmy 300-500 zł to dobrze, ciesz się - ja słyszę, w ślepych testach też.

Ale nie rób pseudonaukowej krucjaty bo po co?

Słuchaj muzyki.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ale nie rób pseudonaukowej krucjaty bo po co?

Właśnie problem polega na tym, że to jest naukowa krucjata. I jestem z tego dumny - bo nauka pozwala na racjonalne spojrzenie na świat.

Jeśli Pan słyszy te kable - to żyje Pan w innym świecie, gdzie prawa fizyki są inne. I nie wierzę Panu, że w ślepym eście PAn to słyszy. Jeśłi tak! ? To dlaczego jeszcze Pan tego miliona nie wygrał? Przecież wystarczy tylko bilet lotniczy sobie kupić i hotel opłacić. BARDZO proszę nie głosić herezji :) a pojechać i wygrać. A klęknę przed Panem i równik na języku przejdę lądem i wodą.

A muzyki słucham - od 4-5 rano do późnych godzin wieczornych :) W przeciwieństwie do audiofili, którzy odpalają sprzęt w sobotę na 3-4 godziny i słuchają swoich 5 płyt :)

Pozdrawiam również i to szczerze, bo liczę na to, że otworzę oczy ludziom zagubionym. Tak jak to Pan Paweł robi. Czy na prawdę nauka jest tak trudna? Czy prawa fizyki są durne? Czy łatwiej uwierzyć w grające kable, niż pojąć proste zasady fizyki? Ja nie jestem fizykiem - ale podstawy są dla mnie oczywiste. Zapisałem się na to forum, bo chciałem wzmacniacz lampowy. I slyszę, że lampy grają, że kable ocieplają. Ludzie! BA! przetestowałem to! i jakież moje "rozczarowanie"! ?

A Tak krucjatę będę prowadził - aż mnie zbanują, bo zależy mi na prawdzie i na tych innych biednych początkujących melomanach (bo audiofil to jak pedofil - a ble!)

A prawda boli niektórych "słyszących" - ale miliona to wygrać nie chcą :) to takie proste przecież - jedziesz i wracasz z bańką na koncie - kupujesz sobie za tą kasę sprzęt i możesz dalej być mega audiopedofilem :)

Tak samo DAC'ki to tez VOODOO. Liczą się pomiary. oooo pamiętam jak w tym, czy innym wątku kotś mi napisał, że

są w audio rzeczy o których nauka jeszcze nie słyszała
:) buahahahahha :)

Ten ktoś chyba Praw Fizyki nie słyszał albo nie widział :)

MAmy XXI w. Czy już nie jest może odpowiednia chwila na zaprzestanie zabobonów? Nie iwdzicie Państwo, że Audio-VooDoo to takie XXIw Dziady? Nauka-Audio-Głupcze!

Jeszcze raz polecam blog Pana Pawła - proszę go przeczytać w całości i z komentarzami - a potem dyskutować tutaj :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A mi wczoraj kable zagrały.

Znaczy zaświeciły... Opiszę:

Podłączałem inny kabel D-SUB (DE-15F) do komputera.

I nie mam w sterowniku trybu 1680x1050! Są za to gęstsze.

Po dłuższych działaniach "naukowych" (aktualizacja sterowników i grzebanie po bebechach) podłączam ponownie stary kabel i...

... jest tryb 1680x1050. Nie ma oczywiście tych gęściejszych.

Ponawiam jeszcze raz przełączenie i nadal jest zmiana (po restarcie komputera).

PC voodoo?

Jak ma się do tego odnieść normalny użytkownik?

Przecież te dwa kable najwyraźniej różnie "grają"!!!

Będę wieczorem.

Hej...

Panie Grzegorzu :) Czy na prawdę trzeba ta sytuację wyjaśniać ? :P Myślę, że jak Pan wróci wieczorem, to sam Pan napisze: Eureka! już wiem co to było :)

Nikt mi nie wmówi, że windows nie jest super.

Tym razem nie będę cytował,kto jak,co i kiedy powiedział,wiadoma rzecz - sobota.<br />

Na samym początku się odniosę do  <strong>grzeseik </strong>,  -  trudno,jeśli niektórzy mnie jakoś zaszufladkują,po prostu nie mam na to wpływu,podobnie,jak Ty.Po Twojej wypowiedzi,mogę wywnioskować,że jednak starasz załagodzić napiętą sytuację i chcesz być neutralny,co bardzo to cenię,ale właśnie czy inni też mają takie samo zdanie?Krótko mówiąc nie mamy na to wpływu i nic się nie zrobi - natura ludzka jest nieodbadana.Po prostu trochę chciałem sprowokować  swojego adwersarza do szybszej odpowiedzi,tylko tyle,fakt z tymi 20MB,było niepotrzebne i troszkę się rozpędziłem,za co przepraszam.Dlatego chcę oznajmić,nie jestem,albo inaczej,nie czuję się jakimś tam audiofilem,ani też cyfrofilem,jestem gdzieś po środku/neutralny,poza tym wszystkim.<br />

<br />

Teraz już odnoszę się do <strong>Adrian Silesian</strong>,a to już będzie troszkę dłuższa dysputa.Dobrze,przyjmuję Twoją,tzn pana styl,może i nawet lepiej,więc bądźmy jak pan sobie życzy - na pan.<br />

Jak sobie czytam następne wypowiedzi po swojej,czuję też nutkę aluzji,ale są te wypowiedzi jakoś sensownie i najważniejsza rzecz spokojnie napisane.Natomiast gdy zacząłem pana wypowiedzi czytać,adrenalina i nerwy wchodziły mi na monitor,co kilka razy musiałem brać flanelkę,czyścić i zaczynać czytanie od nowa.Nie rozumiem dlaczego pan w ten sposób przedstawia swoje racje,skoro jak twierdzi pan jest pewny i nic pana nie nawróci.Statystyka,a trzeba powiedzieć,że ta dziedzina ma dużo wspólnego z cyfrą jasno wskazuje,że kto nie jest pewny swoich racji,ten próbuje innych zakrzyczeć,a nawet dochodzi do agresji.<br />

Pan pyta,gdzie ci audiofile,dlaczego nie chcą pojechać i obnażyć różne pomiary  na  swój słuch,nie chcą zarobić miliona dolarów?.To ja odbiję piłeczkę,więc dlaczego ten pan nie zaproponował odwrotnie,czyli dlaczego nie pojedzie do domu audiofila?Nie oszukujmy się,najlepszym testerem jest właśnie swój własny pokój i nie musi być wcale super sprzęt,ani super akustyka itp,jeśli w tym pokoju się przebywa spory czas na tym samym sprzęcie odróżni się niejedne detale i zmiany<br />

Znowu się pan pyta,czy ja brałem analizator widma,a czy pan brał?Nadal nie widziałem odpowiedzi na te pana legendarne 22 khz,a to powiem szczerze,tu widzę właśnie u pana wielki majątek - taki skarb,żeby się marnował,niesłychane.Wróćmy do analizy,jednak ma pan pecha,bo muszę powiedzieć,że jednak parę lat temu na programie Extractor7,albo 9 konwertowałem i robiłem takie analizy.Po pięciokrotnej konwersji,tzn wav/flac,flac/wav itd,czyli powstało 10 plików,ale było pięć powtórzeń i porównałem ostatni flac/wav z oryginalnym wav.Muszę pana jednak zmartwić,różnią się te pliki,oczywiście nie tak jak np oryginalny wav z obrobionym,ale się różnią,inaczej bym nie pisał.Powiedzmy,że to jest zadanie na zasadzie - znajdź 10/20 szczegółów na tych obrazkach,mniej więcej tak to jest.Więc proszę mi teraz powiedzieć,gdzie tkwi błąd,skoro flac jest przezroczysty,w takim razie może błąd jest w Extractorze,a jeśli nadal jest w porządku,to co przy analizie - jaka ona by nie była,a może diabeł tkwi w samym systemie,czyli Windowsie?Tak,czy siak,widać,że jednak cyfra nie 100%owo cyfrową (podobnie jak teraz płyty analogowe,nie są w 100%ach analogowe - świat się wywraca,ha),bo gdzieś jest błąd.Wnioskuję,że jednak pan nie robił analizy,a przecież w sumie to nic nie kosztuje,komputer nie gryzie,chyba że pana kopie,dlatego rozumiem,że nie robił pan żadnych analiz,tylko pan się opiera na cudzych.<br />

Dla potwierdzenia moich słów jestem skłonny zrobić powtórnie taką analizę i mam propozycję.Wiadoma sprawa np pan i <strong>prezi</strong> jesteście bardzo w to zaangażowani,więc może <strong>grzeseik i Grzegorz7</strong>,rzecz jasna,jesli się zgodzą,<strong> </strong>dlaczego akurat oni,bo tak sądzę,że będą neutralni<strong>,</strong>oczywiście kto jest chętny też będzie mile widziany .Na czym to miało by polegać?,po prostu,wysyłam pliki i zdjęcia,a reszta juz leży w jury.Rozumiem,że to przez malkontentów może nie być uznawane,bo zawsze są jakieś podejrzenia o oszustwo,albo inne "malwersacje",dlatego przedtem napisałem,żeby każdy na swoim komputerze zrobił podobne analizy.Jeśli dojdzie ten pomysł do skutku,wystarczy tylko omówić szczegóły,czekam i pozdrawiam.   <br />

<br />

<h3 class="row2">

</h3>

<br />

<br />

<h3 class="row2">

</h3>

<h3 class="row2">

</h3>

<h3 class="row2">

</h3>

parę lat temu na programie Extractor7,albo 9 konwertowałem i robiłem takie analizy.Po pięciokrotnej konwersji,tzn wav/flac,flac/wav itd,czyli powstało 10 plików,ale było pięć powtórzeń i porównałem ostatni flac/wav z oryginalnym wav.Muszę pana jednak zmartwić,różnią się te pliki,oczywiście nie tak jak np oryginalny wav z obrobionym,ale się różnią

Współczuję.

Oznacza to, że:

1) masz walnięty hardware

2) masz walnięty/nieodpowiedni soft

3) nie umiesz prawidłowo użytkować swojego softu/hardware'u

4) dowolne kombinacje pierwszych trzech punktów

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

parę lat temu na programie Extractor7,albo 9 konwertowałem i robiłem takie analizy.Po pięciokrotnej konwersji,tzn wav/flac,flac/wav itd,czyli powstało 10 plików,ale było pięć powtórzeń i porównałem ostatni flac/wav z oryginalnym wav.Muszę pana jednak zmartwić,różnią się te pliki,oczywiście nie tak jak np oryginalny wav z obrobionym,ale się różnią

Wydaje mi się, że walnięty jest ten program Extractor.

Ja kiedyś próbowałem wykorzystać do konwersji flac->wav program Super (innego nie miałem pod ręką, a ten potrafi skonwertować wszystko na wszystko ;) ) i już pierwszy plik różnił się znacznie od oryginału.

Przy wykorzystaniu prawidłowego oprogramowania różnic nie ma prawa być nawet po setnej czy tysięcznej konwersji.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.