Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki zamiast CD

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

mimat,

Używam aplikacji SqeezeCommander na androida i wg mnie jest najlepszą do zdalnego sterowania playerami współpracującymi z logitech media server. Ja używam w połączeniu z dystrybucją linuxa vortexbox na pc. W ogóle niepotrzebny jest fizyczny squeezebox. Wystarczy programowy player, który jest w vortexboxie. Natomiast wadą tego rozwiązania jest fakt, że nie wszystkie przetworniki i karty dźwiękowe działaja na linuxie. Wybrałem takie rozwiązanie bo jest wg mnie najwygodniejsze, tzn. w bardzo dużym stopniu liczy się aplikacja sterująca. Squeezecommander jest dopracowaną płatną aplikacją.

Przy propozycjach systemów do odtwarzania plików audio zwykle pomijane są koszty softu. Vortexbox jest darmowy a na Squeezecomandera stać pewnie każdego, kogo stać na tela z androidem. W przypadku próby zbudowania systemu na windowsie mamy koszty znacznie większe: windows, oprogramowania np. Jriver. Jeszcze w innych rozwiązaniach (np. program Albumplayer) trzeba zapłacić za ten program, dodatkowo za wtyczkę umożliwiającą sterowanie zdalne z telefonu i jeszcze za sam program na androida. Większość darmowych aplikacji na androida jest niedopracowanych z ograniczoną funkcjonalnością i tu akurat warto za dobry program sterujący zapłacić. Innym słowy polecam vortexboxa :D

Dołączam do tematu. Słuchałem od ponad 10 lat muzyki z PC. Przechodziłem tez przez media center (HTPC) - na obudowach:

1. Thermaltake DH102

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
    Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  2. Antec Fusion

Ukryta Zawartość

3. Moneual Moncaso 972

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie najlepszą i naładniejszą była Moncaso. Cała aluminiowa! Dużo miejsca, świetnie się komponuje ze sprzętem HiFi. W ofercie mają jeszcze wersję slim - na prawdę warto się zainteresować. 972_gall_08.jpg

Najtańsza Antec - jest bardzo dobra, gdy ma się mocny procesor i grzejące się komponenty. Thermaltake (sprzecznie z angielską nazwą) - gotuje isę, gdy ma się mocny sprzęt.

Osobiście polecam HTPC - nie zgodzę się z przedmówcami, że jakość dźwięku jest gorsza. Można kupić kartę Asus Xonar HDAV 1.3 (albo wersję deluxe). Karta ta ma dobrego DACa i własne zasilanie z molexa. Ma szerg rozwiązań poprawiających jakość dźwięku.

Można postawić takie HTPC na Linuksie (świetny MythTV) - albo na zwykłym Win. Osobiście preferuję to pierwsze rozwiązanie nawet na zwykłym Ubuntu jest to prosta (banalna?) sprawa, dla kogoś, kto nie boi się Linuksa. Jeszcze lata temu (chyba w 99 roku) zauważyłem ,ze dźwięk z Linuksa jest czystszy niż z windowsa.

Teraz myślę o przejściu na Cambridge StreamMagic 6. Chcę najpierw zobaczyć czy jego DAC jest lepszy od tego z Xonara.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) >>> ten jest w xonarze hdav 1.3 deluxe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) >>> ten jest w CA StreamMagic 6

Jeśli nie usłyszę różnic w źródle - to zostaję przy PC :) w mojej kracie zawsze mogę wymienić opampy - na razie tego nie robiłem - ale zagłębiam się w temat.

Pozdrawiam

P.S.

Te wszystkie squzerboxy, dune hd i popcorny wyglądają koszmarnie brzydko. Komputer HTPC daje Ci pełną kontrolę jakości dźwięku i wyglądu. Wyjątkiem są takie urządzenia "uznanych" firma - jak ten stream magic 6 - nie dość, że ładny - to ponoć gra świetnie - na razie nie testowałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 18 Września 2012 - wpis niezgodny z regulaminem forum
Ukryte przez Fr@ntz, 18 Września 2012 - wpis niezgodny z regulaminem forum

A ja Ci polecam zbudowanie systemu audio opartego o nettop. Nie zużywa tyle prądu co te stacjonarne "krowy" - zaledwie 20W! A moc obliczeniowa w 100% starczy do streamingo plików bezstratnych. Do sterowania używam programu Gizmo (darmowego) na tablecie z Androidem. Odtwarzacz plików na nettopie to jRiver Media Center. Normalnie kosztuje spore pieniądze ale na peb.pl jest wersja "darmowa" z meksykańskim crackiem. :) Śmiga świetnie!

Możesz też dołożyć sobie Fidelizer (darmowy) jeśli w niego wierzysz, hehehe...

U mnie to naprawdę bardzo pięknie gra - mam świadków! :)

Nie wiem, ile bym musiał wydać na CD grające na tym poziomie.

Na pewno nie byłoby mnie stać.

Nie słuchaj inteligentnych inaczej typu discomaniac co majaczą że CD gra lepiej niż komp... otóż g*** prawda! Moja kombinacja: prosty netbook i dobry DAC rozwaliła w proch i pył CD za 12 tys €. A dziś mam jeszcze lepszy DAC... Kosztował 24x mniej niż to CD. :) Taka jest prawda. Smutna dla discomaniaków.

CD to już złom i taki sam przeżytek, jak patefon na korbkę.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość partick

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 18 Września 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 18 Września 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta

Odtwarzacz plików na nettopie to jRiver Media Center. Normalnie kosztuje spore pieniądze ale na peb.pl jest wersja "darmowa" z meksykańskim crackiem. :)

50 dolców, to spore pieniądze? - przecież kable masz droższe.

Gość StaryM

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 18 Września 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta

Polakiem się zostaje na zawsze, nawet mieszkając w cywilizowanym kraju. ;)

OK, droższe i to dużo... ale powiedz mi: jaki jest sens płacić za coś, co możesz mieć za darmo? :)

Kabli z peba nie zassiesz... trzeba zaciskać zęby i bulić, chociaż Henrykowi Kwinto za jego interkonekt to bym zapłacił i 10x więcej. Jest tego wart...

Polakiem się zostaje na zawsze, nawet mieszkając w cywilizowanym kraju. ;)

Nie wypieram się polskości. Nie posiał - a zbiera! Jakie to nasze i swojskie! :)

Jeśli potępiasz mnie - nie dbam o to! Zaoszczędzone na sofcie pieniądze wolę inwestować w hardware.

Nie jestem Bill Gates - sorry. Moje możliwości finansowe są limitowane. Syn poszedł na studia - trzeba zapłacić za uczelnię. Trzeba było też kupić mu samochód i zapłacić za ubezpieczenie (dla 19-latka z tymczasowym prawem jazdy - roczna polisa jest w Irlandii 2x droższa niż samochód).

I co poradzę, że mi nie starcza na hobby?

Nie jestem hipokrytą, przyznaję się bez bicia: ściągam filmy, muzę, progsy i mam w d*** co kto o tym myśli.

Tak samo z fotografią: mam bardzo drogi sprzęt ale cały soft do postprocessingu - zassany.

Nie starcza mi kasy żeby być "legalnym":.

Przepraszam, moja wina. Mogłem zostać męską k***wą, albo złodziejem, albo politykiem Platformy Obywatelskiej (co na jedno wychodzi): oni zawsze mają kasę i mogą sobie pozwolić na legalny soft i pliki.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

OK, droższe i to dużo... ale powiedz mi: jaki jest sens płacić za coś, co możesz mieć za darmo? :)

Kabli z peba nie zassiesz... trzeba zaciskać zęby i bulić, chociaż Henrykowi Kwinto za jego interkonekt to bym zapłacił i 10x więcej. Jest tego wart...

Sorry ale za tak bezczelne i jawne wpisy propagujące i nawołujące do kradzieży należy się ban na zawsze.

To że temat legalności oprogramowania i multimediów jest tajemnicą poliszynela w polskim necie nie oznacza, że takie podejście jak Twoje ma byc tolerowane. A nie jest to Twój pierwszy wpis tego typu.

Jak nie ma żadnej róznicy to idź na sąsiednią ulicę i gwizdnij sąsiadowi jego brykę, po co płacić u dealera? A może nowy przetwornik potrzebny? Idź do sklepu i sobie weź. Co za tupet, masakra.

Są inne miejsca w niecie gdzie możesz błyszczeć wiedzą w tym temacie i polecac takie rozwiązania, to forum do nich nie należy.

mam nadzieję, że admini wyciągną odpowiednie wnioski.

EDIT: oooo, teraz doczytałem drugą część Twojego postu. Powim tak: chłopie, idź się lecz.

Bąki w towrzystwie też puszczasz i udajesz że wiatr wieje? Mam nie nauczyła, że pewnych rzeczy po prostu się nie robi?

Nie pozdrawiam.

Muszę przewietrzyć mój system…

cały cza myślę właśnie o przejściu na miniitx na AMD nowym procku z grafiką na jakiejś najlepszej pasywnej mobo. Na razie nie testowałem tych płyt, to nie wiem.

Popatrzcie na tą obudowę.

Ukryta Zawartość

cała aluminiowa z systemem pasywnego chłodzenia wyprowadzonym do obudowy :) - ascetyczna budowa, bez zbędnych wyświetlaczy. Sterowanie ajfonem czy ipadem jest o niebo lepsze niż z wyświetlacza. Dlatego pozbyłem się tych wszystkich obudów, bo te wyświetlacze to tylko nabijanie kasy.

Gdybym się czuł tak dobrze w elektronice, jak w komputerach to bym sobie "dorobił" komputerek do dobrego wzmacniacza i zamknął bym go obudowie wzmacniacza :) fc5-s-025-025.jpg

Ukryta Zawartość

Według naszego prawa filmy i muzę wolno zasysać, więc całkiem Doktora bić nie wolno :)

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Adrian, cena tej obudowy to ponad 750 funtów. Jest piękna, ale ta cena stawia ja poza zasięgiem przeciętnego usera, bo za te pieniądze będzie miał inną ładna obudowę i całego peceta w środku. ;)

Sorry ale za tak bezczelne i jawne wpisy propagujące i nawołujące do kradzieży należy się ban na zawsze.

To że temat legalności oprogramowania i multimediów jest tajemnicą poliszynela w polskim necie nie oznacza, że takie podejście jak Twoje ma byc tolerowane. A nie jest to Twój pierwszy wpis tego typu.

I to jest facet, który mi zarzucał, że szkaluję naród polski pisząc o Jedwabnem.

Swoją drogą jestem wielokrotnie biedniejszy, ale nie używam kradzionych programów, ani nie mam kradzionej muzyki.

Potwierdza się chyba potoczne mniemanie, że im kto zamożniejszy, tym bardziej wydaje mu się, że jest biedny i bardziej jest skłonny do kradzieży i kombinowania niż ten naprawdę biedny

Według naszego prawa filmy i muzę wolno zasysać, więc całkiem Doktora bić nie wolno :)

Puszczanie bąków w towarzystwie też nie jest karalne, ale niedopuszczalne w kulturalnym środowisku, takiego kogoś się nie zaprasza.

Gość partick

(Konto usunięte)

softu to nie dotyczy.

softu to nie dotyczy.

Słuszna uwaga. Foobar rządzi.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

I to jest facet, który mi zarzucał, że szkaluję naród polski pisząc o Jedwabnem.

Czyt to stwierdzenie dotyczy mojej osoby?

Pytam bo nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek, w mowie czy w piśmie, zarzucał komuś szkalowanie narodu polskiego w jakimkolwiek kontekście.

Prosze o wyraźne sprostowanie.

Pozdro

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Czyt to stwierdzenie dotyczy mojej osoby?

W żadnym wypadku to nie dotyczy ciebie. To co napisałem dotyczyło naszego irlandzkiego doktorka.

Zacytowałem twój wpis, aby podkreślić jego słuszność i dopisać własne uwagi.

Za ewentualne nieporozumienie przepraszam. :)

Swoją drogą jestem wielokrotnie biedniejszy, ale nie używam kradzionych programów, ani nie mam kradzionej muzyki.

Potwierdza się chyba potoczne mniemanie, że im kto zamożniejszy, tym bardziej wydaje mu się, że jest biedny i bardziej jest skłonny do kradzieży i kombinowania niż ten naprawdę biedny

Puszczanie bąków w towarzystwie też nie jest karalne, ale niedopuszczalne w kulturalnym środowisku, takiego kogoś się nie zaprasza.

nie tylko potwierdza sie podstawowe prawo ludzkiej psychiki, im masz wiecej tym bardziej chytry jestes!!!

i to jest przyczyna dwoch rzeczy:

1. rowoju lagalnego i nielegalnego

2. wyzysku

chwilowy brak działalności w audio.

Gość StaryM

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 22 Września 2012 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 22 Września 2012 - nie na temat

Cud, miód i malina. Kocham moderację za cudowną właściwość "znikania" problemów. Nie było żadnego problemu w tym wątku. Coś o jakimś piractwie? O tym, że ktoś był zdegustowany... nic. Nie ma. Ideał. Użytkownicy wspaniałego tego forum są jak cudowna wielka rodzina i każdy jest cacy.

Cud, miód i malina. Kocham moderację za cudowną właściwość "znikania" problemów. Nie było żadnego problemu w tym wątku. Coś o jakimś piractwie? O tym, że ktoś był zdegustowany... nic. Nie ma. Ideał. Użytkownicy wspaniałego tego forum są jak cudowna wielka rodzina i każdy jest cacy.

Nie zawsze się z Tobą zgadzam, ale piszesz mądrze.

Niezależnie od tego, co kto sądzi o piractwie, to cenzura nic nie pomoże na problem.

Widać jasno, że internet przestał już być miejscem NIESKRĘPOWANEJ wymiany myśli i poglądów.

Od siebie dodam, że oprócz ludzi głupich, brzydzą mnie także korporacyjne sługusy i mali donosiciele.

Szanowna Moderacjo: w takim razie niech i mi wolno będzie pobawić się w donosiciela... MUSICIE KONIECZNIE na forum Muzyka dotrzeć do tematu Jamaica. Tam niejaki il Dottore wstawił teledysk Juliana Marleya promujący śmiertelnie niebezpieczny narkotyk: marihuanę! OCENZUROWAĆ!

W imię zdrowia Narodu uprzejmie również donoszę o dwóch śmiertelnie niebezpiecznych inicjatywach na Audiostereo: Klub MIłośników Whiskey i Klub Miłośników Piwa! TAK TO, POD PŁASZCZYKIEM "DOBREGO SMAKU" PROPAGUJE SIĘ NA NASZYM FORUM ZWYCZAJNY ALKOHOLIZM!

Piratom, narkomanom i pijakom, my, zdrowa audiofilska tkanka, mówimy nasze stanowcze NIE!

POUSUWAĆ I ZABANOWAĆ!

Czy mnie coś w tym wątku ominęło? Miałem taką sytuację, że moje posty zniknęły w innym temacie. Czy ten zniknie? zobaczymy:D

Gość partick

(Konto usunięte)

generalnie rzecz biorąc, brakuje mi informacji kto i dlaczego wyciął.

i jakiegoś tymczasowego kosza z możliwością przywracania.

Ja poszedłem niezwykle prostą drogą: do posiadanego BlueRay'a podpiąłem dysk zewnętrzny 500GB, całą kolekcję zrzuciłem do formatu WAV, do tego 7calowy monitorek do menu (żeby nie uruchamiać telewizora) i wszystko gra :) Jeszcze tylko może jakiś niedrogi DAC i będzie cacy :)

Luxmany i winyle 

Nie zawsze się z Tobą zgadzam, ale piszesz mądrze.

Niezależnie od tego, co kto sądzi o piractwie, to cenzura nic nie pomoże na problem.

Widać jasno, że internet przestał już być miejscem NIESKRĘPOWANEJ wymiany myśli i poglądów.

Od siebie dodam, że oprócz ludzi głupich, brzydzą mnie także korporacyjne sługusy i mali donosiciele.

Szanowna Moderacjo: w takim razie niech i mi wolno będzie pobawić się w donosiciela... MUSICIE KONIECZNIE na forum Muzyka dotrzeć do tematu Jamaica. Tam niejaki il Dottore wstawił teledysk Juliana Marleya promujący śmiertelnie niebezpieczny narkotyk: marihuanę! OCENZUROWAĆ!

W imię zdrowia Narodu uprzejmie również donoszę o dwóch śmiertelnie niebezpiecznych inicjatywach na Audiostereo: Klub MIłośników Whiskey i Klub Miłośników Piwa! TAK TO, POD PŁASZCZYKIEM "DOBREGO SMAKU" PROPAGUJE SIĘ NA NASZYM FORUM ZWYCZAJNY ALKOHOLIZM!

Piratom, narkomanom i pijakom, my, zdrowa audiofilska tkanka, mówimy nasze stanowcze NIE!

POUSUWAĆ I ZABANOWAĆ!

boja sie mafii praw autorskich boja wiec wola usunac bo im jeszcze grzywne wwali albo zamknie biznes za "niereagowanie na osoby nie przestrzegajace praw autorskich lub korzystajace z dozwolonego uzytku osobistego"

to w czasach korporacjonizmu i lapownictwa wieksze ryzyko od realnej kradziezy dla biznesu!!!

chwilowy brak działalności w audio.

A to przepraszam w zalacznik ktos wrzucil cos watpliwego? Bo jak cos bylo hostowane na zewnetrznym serwerze to nie widze problemu. Watpliwe to moglo byc pod katem netykiety ale nie polskiego prawa.

server unreachable;--

Porównywałem dzisiaj Squeerebox z AppleTV jako transport.

Układ: laptop - WiFi - SqBox lub AppleTV - DAC - wzmacniacz - głosniki

Jak na dzisiaj AppleTV wygrało, różnice zauważalne - dźwiek bardziej czysty, dynamiczny, mniej zaszumienia.

Squeezebox Touch + EDO, AppleTV 2 gen + FireCore

Pliki 16-44 z płyt Lenon Greatest, Sony Best Sound, MusicLab, Anna Calvi

Spróbuję jutro powtórzyć na innych plikach i słuchawkach.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Po prostu ktoś popełnił publiczne sepuku ogłaszając wszem i wobec że KRADNIE. I ma to w głębokiej doopie, a moralnością można sobie tą głęboką tylko podetrzeć.

Ciekawe czy ten post też pójdzie do piachu?

Pozdro

Posłuchaj mnie teraz uważnie bo 2 razy nie będę powtarzał. Jeśli mnie w tej chwili nie przeprosisz, nie odwołasz publicznego określania mnie mianem złodzieja, to przysięgam, że wydobędę twoje dane od adminów audiostereo albo drogą sądową i proces (+wysokie odszkodowanie dla mnie) cię nie minie.

Zanim zaczniesz publicznie obrażać ludzi to zapoznaj się z polskim prawem i definicją DOZWOLONEGO UŻYTKU OSOBISTEGO.

Tyle w temacie - odezwiesz się jeszcze raz, przysięgam, że mój prawnik w Polsce się tobą czule zajmie.

Stać mnie na drogę sądową i nie pozwolę się obrażać publicznie.

Nikt nikomu nie zabrania bycia małym podłym donosicielem i korporacyjnym sługusem.

Ale na publicznie obrażanie ludzi jest paragraf.

I Bóg mi świadkiem, że mój prawnik potrafi zrobić z niego świetny użytek.

Jeśli masz ochotę zafundować mi high-endowy zestaw audio (po odpaleniu doli mojemu prawnikowi i pokryciu kosztów sądowych), to proszę bardzo! Go ahead!

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zanim zaczniesz publicznie obrażać ludzi to zapoznaj się z polskim prawem i definicją DOZWOLONEGO UŻYTKU OSOBISTEGO.

Jestem świadkiem, że pisałeś o programach komputerowych i jakich, i do czego ich używasz, a ich nie obejmuje definicja dozwolonego użytku osobistego. W razie potrzeby mogę świadczyć w sądzie. ;)

Gość partick

(Konto usunięte)

Posłuchaj mnie teraz uważnie bo 2 razy nie będę powtarzał. Jeśli mnie w tej chwili nie przeprosisz, nie odwołasz publicznego określania mnie mianem złodzieja, to przysięgam, że wydobędę twoje dane od adminów audiostereo albo drogą sądową i proces (+wysokie odszkodowanie dla mnie) cię nie minie.

Tyle w temacie - odezwiesz się jeszcze raz, przysięgam, że mój prawnik w Polsce się tobą czule zajmie.

Nikt nikomu nie zabrania bycia małym podłym donosicielem i korporacyjnym sługusem.

Jeśli masz ochotę zafundować mi high-endowy zestaw audio (po odpaleniu doli mojemu prawnikowi i pokryciu kosztów sądowych), to proszę bardzo! Go ahead!

zbastuj, bo ktoś Ci może zrobić kuku i Ci Garda wjedzie na chatę. i jakby ktoś się pytał, to w demokratycznym społeczeństwie, jest to postawa obywatelska - nie myl pojęć.

Panowie, wątek jest o muzyce i narzędziach do jej odtwarzania.

Dalsze wycieczki prywatne, sądy i prawników proszę kontynuować na PW lub innej mniej publicznej formie..

Artur

Ale czy tam nie chodziło o PROGRAM KOMPUTEROWY? To istotne pytanie bo zgodnie z art. 77 prawa autorskiego do programów komputerowych NIE STOSUJE SIĘ przepisu o dozwolonym użytku. W dodatku w przypadku programów komputerowym karalne jest już nawet pozyskiwanie programu, a nie tylko jego rozpowszechnianie (jak w przypadku np. muzyki).

W kodeksie karnym jest coś takiego:

Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Uzyskanie programu komputerowego jest tu umieszczone w jednym przepisie z kradzieżą.

...Zanim zaczniesz publicznie obrażać ludzi to zapoznaj się z polskim prawem i definicją DOZWOLONEGO UŻYTKU OSOBISTEGO...

Czy dla irlandzkich rezydentów obowiązujące jest polskie prawo, czy irlandzkie?

Po raz kolejny mnie to zastanawia... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.