Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłócenia od licznika elektrycznego.

a_las

Rekomendowane odpowiedzi

Tu można przeczytać ciekawy komentarz znawcy zagadnienia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a konkretnie rozdział 4:

Tracą klasę ochronności II również urządzenia w zasadzie mające izolację ochronną, w których wszakże przewód ochronny PE jest z konieczności wykorzystany przez wytwórcę do uziemienia funkcjonalnego. Są to urządzenia elektroniczne całkowicie osłonięte obudową izolacyjną, zawierające filtr przeciwzakłóceniowy wymagający przyłączenia przewodu ochronnego PE. Są to również przepływowe ogrzewacze wody o osłonie izolacyjnej, w których przewód ochronny PE, przyłączony do dyszy lub sitka u wylotu wody, zapewnia utrzymanie na dopuszczalnym poziomie prądu dotykowego przy styczności człowieka ze strumieniem wypływającej wody. Skoro w ich wnętrzu przewód ochronny PE jest przyłączony do jakichkolwiek części przewodzących (wchodzących lub nie w skład obwodu elektrycznego), to stają się one urządzeniami klasy ochronności I, jeżeli nawet na zewnątrz nie mają żadnych części przewodzących dostępnych.

Przestrzegając ściśle tej reguły nie dałoby się w ogóle wykonać w klasie ochronności II rozdzielnicy, w której mają być zainstalowane ograniczniki przepięć, a instaluje się je w większości rozdzielnic. W Niemczech – decyzją podkomitetów normalizacyjnych UK 221.3 oraz UK 431.1 – uznano, że rozdzielnica nie traci klasy ochronności II, jeżeli w jej wnętrzu ograniczniki przepięć, łącznie z zaciskami przewodu uziemiającego, mają osłonę o stopniu ochrony co najmniej IP 20.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Klasy ochronnosci nie sa tożsame z klasami jakosci ochrony tylko sposobu jej realizacji. Wszystkie mają ODPOWIEDNIO zabezpieczyć czlowieka przed porażeniem.

"Druga uwaga dotyczy mylnego wiązania z klasami ochrony jakosci zabezpieczenia przed porażeniem elektrycznym. Klasa urządzenia jest istotna, np. gdy poszukujemy urządzenia przenośnego, wówczas lepsza (w sensie, że jest mniej kłopotliwa) jest II klasa a nie klasa I. Wszystkie omówione klasy powinny być jednakowo bezpieczne dla pacjenta. Klasa I nie jest więc lepsza (w sensie zabezpieczenia pacjenta) od klasy II czy III."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Facet z babela jest dość dyskusyjny bo w środowisku połowa go nie popiera. To taki troche samozwanczy guru, ktory stara sie narzucić wszystkim swoje interpretacje. Chociaż samej wiedzy nie mozna mu odmówić.

<br /> To taki troche samozwanczy guru, ktory stara sie narzucić wszystkim swoje interpretacje<br />

Człowieka który zelektryfikował kilka krajów ciężko nazwać samozwańczym.

Wytyka błędy,aktualizuje przestarzałe przepisy,do mnie on dociera,często sięgam po jego opracowania.

l'enfant sauvage

Zgadzam sie oczywiście, jak wspomnialem nie umniejszam jego wiedzy. Ale to nie znaczy że wszyscy muszą ślepo zgadzać sie z jego nadinterpretacjami.

Wytyka błędy,aktualizuje przestarzałe przepisy,do mnie on dociera,często sięgam po jego opracowania.

Przestarzałe przepisy i zastosowania również.Futryna musi być metalowa(rzadko dziś stosowana)krany zasilane coraz częściej rurami z tworzyw sztucznych,jak i instalacje hydrauliczne.Widziałem elektryków instalatorów,którzy prowadzili przewody uziemiające do brodzików....z tworzyw sztucznych(żywica epoksydowa).Przepisy przepisami a życie życiem a w tym kraju idiotów nie brakuje.

Tu się zgodzę - uziemianie wszystkiego naokoło czasami nie jest wskazane, zwłaszcza w sytuacji zwiększonego narażenia na porażenie w otoczeniu wilgotnym - tam zwyczajnie trzeba stosować lepszą izolację oraz sprawne różnicówki.

Ale czegoś nie rozumiem... Skoro mówimy o sprawnej, spełniającej współczesne normy/wymagania instalacji to chyba uziemienie, połączenia wyrównawcze idą w parze z zabezp. różnicowo-prądowymi. W przypadku gdy jest sprawna różnicówka sytuacja którą opisał Octavarium (doziemienie przez futrynę) spowodowałaby natychmiastowe włączenie różnicówki. I w takiej sytuacji, wg mojej wiedzy, o niebezpieczeństwie stosowania uziemienia (nawet tej przysłowiowej futryny) mowy chyba być nie może.

Powrót po dłuższej przerwie...

Sprawdzałem wielokrotnie.Brak napięcia.

Całkowity brak napięcia na obudowie oznacza, że:

a) zero ochronne od strony urządzenia nie bylo odłączone na czas pomiaru w efekcie czego obudowa była w pełni uziemiona

lub

b) pomiar był wykonywany bez rozpięcia interkonektów - w efekcie badane urządzenie uziemiało się przez mase kabla do reszty systemu

lub

c) miernik był przyłożony do jakiegoś nieprzewodzącego/zaizolowanego miejsca na obudowie. najpewniejszym punktem przyłożenia do pomiaru jest masa gniazda RCA

Jeśli zachodził chociażby jeden z powyzszych warunków to cały pomiar był bez sensu i nie miał prawa wykazać zadnego napiecia na obudowie. Osobiście nigdy nie spotkałem urządzenia RTV, które przy prawidłowo przeprowadzonym pomiarze nie miałoby zadnego, nawet szczątkowego napiecia na obudowie. I nie mówie tutaj bynajmniej o jakimś egzotycznym sprzecie z audiofilskich manufaktur, tylko o pospolitych urządzeniach z tzw. masówki - amplitunery, odtwarzacze dvd, tunery a nawet leciwe decki kasetowe czy magnetowidy. Chyba producentów takich jak panasonic, yamaha, sony, philips czy pioneer nie bedziecie posądzać o to, że nie potrafią (lub z jakiś wzgledów celowo nie chcą) wykonać prawidłowo urządzenia w pełni zgodnego z obowiązującymi normami i klasami ochronności... Tak więc pojawiające się w tym watku sugestie jakoby obecność napiecia na obudowie była cechą wyłącznie źle zaprojektowanych urzadzeń mozna potłuc o kant dupy. No, chyba, że wszystkie urządzenia RTV na rynku uznamy za wadliwe, ale w takim razie jakim cudem wiodący producenci elektroniki konsumenckiej nie toną jeszcze w pozwach zbiorowych?

A przepraszam,co to jest zero ochronne?Albo co to jest zero ochronne od strony urządzenia?Proszę bliżej.

Ale czegoś nie rozumiem... Skoro mówimy o sprawnej, spełniającej współczesne normy/wymagania instalacji to chyba uziemienie, połączenia wyrównawcze idą w parze z zabezp. różnicowo-prądowymi. W przypadku gdy jest sprawna różnicówka sytuacja którą opisał Octavarium (doziemienie przez futrynę) spowodowałaby natychmiastowe włączenie różnicówki. I w takiej sytuacji, wg mojej wiedzy, o niebezpieczeństwie stosowania uziemienia (nawet tej przysłowiowej futryny) mowy chyba być nie może.

Oczywiście,w pełni masz rację.Nie przypadkowo opisałem wyniki pomiarów RCD kilka postów dalej.Niestety,w naszym kraju raz założona różnicówka jest "na zawsze".Te urządzenia tracą swoje parametry po kilku,czasem 2-3,czasem po 10 latach.Trzeba mierzyć,zazwyczaj większość wyłączników różnicowo-prądowych w naszych domach to już...atrapy.

l'enfant sauvage

Zero ochronne to inaczej PE. A zero robocze to inaczej N. Obecnie raczej nie używana nomenklatura:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nijak:) przed układem TN-S nie było PENa tylko zero.

Zresztą to tylko semantyka.

Fachowiec przecież wie o co biega.:) Dla mniej zorientowanych cytat z wiki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Dobre:))

O prawdziwego TN-Sa to wogóle ciężko:))

A to jest era przed TN-Sem i po TN-Sie?:))

Chiciaż mówią,że najlepsze są wyspy TT w TN-C....

l'enfant sauvage

Zresztą to tylko semantyka.

Fachowiec przecież wie o co biega.:)

Ja tylko pytałem co to jest zero ochronne,nie rozumiem tego pojęcia,nie wszyscy są fachowcami przez duże F.

A pytałem ponieważ chciałem się odnieść do posta "o kant dupy rozbić",nie mogę dopóki nie wiem co to jest zero ochronne.

l'enfant sauvage

Jeśli zachodził chociażby jeden z powyzszych warunków to cały pomiar był bez sensu i nie miał prawa wykazać zadnego napiecia na obudowie. Osobiście nigdy nie spotkałem urządzenia RTV, które przy prawidłowo przeprowadzonym pomiarze nie miałoby zadnego, nawet szczątkowego napiecia na obudowie.

...

Dlatego powtarzam, że audio to mały pikuś.

Ale jak już mówimy o hi-end to do czegoś to zobowiązuje!?

Nie mówię; aby nie było napięć (w audio nie ma takiego standardu okablowania aby wyeliminować napięcia pasożytnicze), ale chociaż symetria zasilania. Co to, taki problem wyeliminować wpływ wtyczki?

Dla mnie żaden.

Resztę załatwiaja metody o których pisałem.

I a propos tych napięć. Najlepiej jakby pacjentowi z rozrusznikiem na łóżku podłączyć jakąś aparaturę audiofilską... ;)

Wracając do meritum, czy pomiar bezpośredni energii elektrycznej ma wpływ na odbiorniki elektryczne? Generuje mierzalne i odczuwalne zakłócenia?

Co to, taki problem wyeliminować wpływ wtyczki?

Może nie problem, ale nie dla wszystkich jest to priorytetem.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Tak.

Większość stosuje seryjne transformatory i pozostałe elementy zasilacza. Wszyscy stosują standard RCA. ...

Tylko nieliczni pieją jak te ich, zbudowane ze zwyczajnych komponentów urządzenia, są nadzwyczajne... ;)

Oczywiście,w pełni masz rację.Nie przypadkowo opisałem wyniki pomiarów RCD kilka postów dalej.Niestety,w naszym kraju raz założona różnicówka jest "na zawsze".Te urządzenia tracą swoje parametry po kilku,czasem 2-3,czasem po 10 latach.Trzeba mierzyć,zazwyczaj większość wyłączników różnicowo-prądowych w naszych domach to już...atrapy.

Pomiary owszem, ale wielu zapomina, ze należy raz na 3 miesiące (przynajmniej) uruchomić różnicówkę przyciskiem testowym.

ale chociaż symetria zasilania. Co to, taki problem wyeliminować wpływ wtyczki?

To zapytuję ponownie mądrzejszych ode mnie: czy sieć IT eliminuje wpływ wtyczki = zapewnia symetrycznosć zasilania. A pytanie jest podstępne, bo wymaga odpowiedzi/zdefiniowania terminu 'symetryczne zasilanie'.

Pytanie może być jeszcze podstępniejsze: czy warto eliminować "wpływ wtyczki"?

Stawiam tezę że niekoniecznie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Tylko nieliczni pieją jak te ich, zbudowane ze zwyczajnych komponentów urządzenia, są nadzwyczajne... ;)

Właśnie, jedzenie we wszystkich restauracjach też smakuje tak samo.

Manipulujesz ;)

Komponenty wzmacniacza to nie talerze. Wówczas twój sarkazm byłby słuszny.

Komponenty to składniki dań...

Dużo podróżujesz. Nie wmawiaj nam, że w dobrej knajpie zjesz grzej niż w ekstra restauracji...

Są takie miejsca na świecie, gdzie za wszelką cenę chce zjeść świadomy turysta. Bynajmniej nie są to restauracje!

To zapytuję ponownie mądrzejszych ode mnie: czy sieć IT eliminuje wpływ wtyczki = zapewnia symetrycznosć zasilania. A pytanie jest podstępne, bo wymaga odpowiedzi/zdefiniowania terminu 'symetryczne zasilanie'.

Symetria zasilania jest mało prawdopodobna. Symetryczna sieć może być niesymetrycznie obciążana...

Symetria zasilacza urządzenia skutecznie wyeliminuje kierunkowość wtyczki.

Zaczyna się od trafa. Ale który producent transformatorów przejmuje się tym?

A nie przejmuje się bo ...

... czy warto eliminować "wpływ wtyczki"?

Stawiam tezę że niekoniecznie.

Nie wmawiaj nam, że w dobrej knajpie zjesz grzej niż w ekstra restauracji

Jakość jedzenia nie zależy od szyldu, ale od talentu i wiedzy kucharza, dobre jedzenie będzie smakowało wybornie plastikowym widelcem z papierowego talerzyka. Złocone gałki czy zaciski, marmurowe płyty czołowe, piękne podświetlenie - to tylko blichtr.

Kabelki, polaryzacja wtyczki, bezpieczniki - to przyprawy, jeśli użyte odpowiednio - z dźwięku dobrego mogą zrobić wyśmienity. Nie zawsze eliminacja wszystkich zakłóceń jest korzystna dla brzmienia - bo jednocześnie np. giną harmoniczne które nadają dźwiękowi blask i wykwintny smak.

No. Nie posuwajmy się z krańca na kraniec.

Sztućce i talerze powinny być jakieś wystarczająco przyzwoite ;)

Ciekawe czy Wam równie dobrze smakuje piwo z plastikowego kubka. Mnie nie!

O winie nie wspomnę...

Co do przypraw (niektórych) audio, zgoda.

Acz ja wolę system przeźroczysty. Chcę mieć artystę na tacy a nie komponenty mojego systemu. Choć oczywiście zdaję sobie sprawę z ograniczeń.

Porównania do kuchni wydają mi sie trafione. Dobre wino smakuje mi z ładnych, odpowiednich kieliszków. Plastiki w zasadzie nie przeszkadzają, gdy steak i salatka jest wyśmienita, a atmosfera przyjemna, ale byloby milej zjeść normalnymi sztućcami. ;) Piwo z plastiku smakowało mi na studiach (choć wolałem z puszki),tak jak muzyka z mojej wieży sony :)

Co do zasilania wydaje mi się, że nie odróżnimy idealnie symetrycznego od takiego z zaburzoną symetrią. Warto zapewnić przyzwoite, ale bez przesady.

Nadal nie wiem na pewno, ale domniemywam, że u siebie mając osobną linię od rozdzielni w sieci IT mam jednak (namiastkę) zasilenia symetrycznego. Pytanie co dzieje się dalej za zasilaczem we wzmaku? A może o zasilaniu symetrycznym można mówić tylko w odniesieniu do toru po wtórnej stronie zasilacza?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.