Skocz do zawartości
IGNORED

jaki amplituner wybrac Denon yamaha

amichal1

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze tego typu posty tylko denerwuja starych uczestnikow forum ale mam pytanie. Chce kupic amplituner mam na wydanie okolo 1500 pln, zastanawialem sie nad nastepujacymi Denon 1404 lub 1603, Yamaha 440 lub 450. Prosze o porade od razu mowie ze nie mam aspiracji posiadac ukladu typu 6.1 wystarczy mi 5.1 a na poczatek i tak mam zamiar kupic same dwie kolumny przednie prawdopodobnie koda 702

https://www.audiostereo.pl/topic/9721-jaki-amplituner-wybrac-denon-yamaha/

AVR 1603 nie był za bardzo udanym dzieckiem Denona . W każdym bądź razie 1804 jest lepszy. Ja bym poczekał troche bo niedługo wejdzie na rynek seria AVR XXX5. Sa juz 3805 i 2805. Ten drugi w Polsce jeszcze nieznany.

Zreszta winieneś sam odsłuchać. Dla mnie Yamaha to ciemny dźwiek i mułowaty. Sama moc i bajery to nie wszystko. Każdy kupując ampli wielokanałowe po cichu / chociaz sie do tego nie przyznaje i zarzeka ,że tak nie jest/ marzy aby słuchac też muzyki w stereo. A w tym Yamaha jest na szarym końcu.

Ja bym proponował przyjrzeć sie temu denonowi. Najlepiej jakbyś miał możliwość przesłuchania tego. Jeśli chodzi o yamahę, to ja mam 440-stkę i w stereo nie rzuca na kolana. Natomiast jeśli w przyszłości chcesz dokupić pozostałe kolumny i zrobić kino to bez dwóch zdań yamaha i innej możliwości nie ma. Według mnie 440 w stereo jest ok, nie rzuca na kolana ale za to do kina nie ma lepszego wzmacniacza.

Uważam że Denon 1603 jest całkiem niezły, z tym że ma dość słabą kontrolę basu, więc z niektórymi kolumnami bas będzie nieco rozlazły. Jednak amplitunery Denona IMO to lepszy wybór niż amplitunery Yamahy {szczególnie w stereo}.

@pebe.

W Polsce na temat ONKYO panuje zmowa milczenia. Tez sie przymierzałem do ONKYO 601 lub 701 , ale oprocz odsłuchu w domu / całkiem niezłe / nigdzie nie mogłem sie nic na ich temat doczytac. Dwa najbardziej "trendy" / oczywiście w ich mniemaniu / miesieczniki maja na pienku z jego dystrybutorem na Polske i stad ta posucha .

W AREA DVD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 701 - bo ten był testowany:

Bewertung Pegelfestigkeit ******

Bewertung Klang Film ******

Bewertung Klang Mehrkanal-Musik ******

Bewertung Klang Dolby PLII ******

Bewertung Klang Stereo *****+

Czyli wszystko 6/6

Tylko stereo 5+/6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

taak.. coś jest na rzeczy z tą zmową milczenia. ale np. na www.maxaudio.pl też jest sporo zagranicznych testów Onkyo - prawie wszystkie oceny b.wysokie.

Avathar => bardzo mi się podoba ta nowa seria h/k. recenzej też ma b. dobre. tylko ta cena!.. :-(

PS. podobno ten Twój ampli ma standardowo obsługę multiroom - korzystałeś z tego?.. jak to działa?

"W Polsce na temat ONKYO panuje zmowa milczenia."

Nie ma mowy o jakiejkolwiek zmowie milczenia. To jest PROTEST najwiekszych Polskich gazet (Audio, AV, HIFIiM, Magazyn HiFi) przeciwko nieuczciwym praktykom polskiego dystrybutora Onkyo, firmy EIC.

Firma EIC dostała kilka bardzo prostych do spełnienia warunków, na jakich może powrócić na łamy w/w czasopism, jednak juz od 2 lat leje na nie ciepłym moczem. Więc gazety leja na EIC.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Napisałeś o tym bez żadnej dyplomacji - właśnie taka jest rzeczywistość. IMHO co to obchodzi przeciętnego zjadacza chleba, który chciałby dostać rzetelną i w miarę neutralną informację także na temat tego sprzętu. W ohy i ahy dystrybutora i producenta raczej nie wierze. A tak wogóle to kiedy w polsce skończymy z sytuacja z dawnej epoki polegająca na podziale tortu w postaci generalnego / i jedynego zazwyczaj/ dystrybutora na Polskę ?Prawo unijne nie zaleca takich praktyk w mysl zasady wolnosci handlu oraz swobody przepływu towarów i usług.

AndrzejJ: moim zdaniem nie ma co owijać w bawełnę. Każdy ma to na co zasługuje.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"oj chyba dystrybutor yamahy jest najuczciwszy"

Faktycznie, można odnieść takie wrażenie po ilości testów Yamahy :-)

Prawdą jest jednak fakt, że Onkyo, które jeszcze 2-3 lata temu było numero uno w Polsce, samo sobie grób wykopało.

Może i tak, generalnie nie chodzi o uczciwość dystrybutora tylko rzetelność obsady magazynów HiFi/KD itp. Każda gazetka chce sprzęt za darmo z możliwością otwierania, rozlutowywania itp., a nie każdy musi się godzić na dawanie sprzętu tylko po to żeby kilku cwaniaczków z kompleksami mogło się pokusić o grafomanię na łamach swojego magazynu. Dla Onkyo, Denona, Marantza czy całej górnej półki innych firm Polska nie jest rynkiem zbytu. Polska to kraj gdzie najlepiej sprzedaje Philips, Samsung i ze średniej półki Sony gotowe zestawy KD za cenę

macpiciu:

mylisz się co do ilości sprzedawanych w polsce urządzeń do kina domowego ze średniej i wyższej półki. sprzedaż samych ampli z przedziału >2000zł zamyka się w Polsce rocznie liczbą czterocyfrową.

mylisz się także twierdząc że "Onkyo po prostu odpuściło sobie sprzedaż tych 10 egzemplarzy rocznie i tyle". Onkyo Europe nie ma tu nic do rzeczy. dystrybutorem firmy omkyo w Polsce jest firma całkowicie prywatna, która działa, jak każda inna, wg. zasad maksymalizacji zysku. im więcej sprzedadzą, tym więcej zarobią. proste.

co więcej, EIC może stracić w kazdej chwili dystrybucję Onkyo, jeżeli centrala uzna, że za mało sprzedają w stosunku do firm konkurencyjnych. a więc tym bardziej im zalezy.

zarzutów brania łapówek i przepisywania czekokolwieek skąd kolwiek nie skomentuję, bo sa tak absurdalne, że aż śmieszne.

Elberoth

Czy ty uważasz, że w państwie gdzie mieszka prawie 40000000 ludzi sprzedaż nawet 9999 ampli do 2000PLN to jest rynek? To jest 0,025%, to nie rynek, to margines. Uwierz, że pomimo samozadowolenia importerów/dystrybutorów/sprzedawców Polska nie jest uznawana za poważny rynek zbyty dla firm z USA, Japonii itd., które sprzedają sprzęt którego średnia cena przewyższa 3-4 krotnie średnią płacę.

Wejdź do dowolnego sklepu HiFi i zapytaj ile mają na magazynie urządzeń ze średniej i wyższej półki. Jedno plus drugie wystawione do odsłuchu. Po drugie większość sklepów bierze urządzenia w komis bo ich nie stać na zapłacenie za sprzęt i ryzykowanie, że nikt go nie kupi przed wejściem nowego modelu.

Spędziłem kilka lat poza granicami naszego państwa i mam perspektywę na wielkość i formę sprzedaży pomiędzy USA a Polską.

Co do EIC nikt nic nie straci, czy ty na serio myślisz, że centrale firm tak sobie zmieniają dystybutorów? W jakiej firmie pracujesz? Co najwyżej Onkyo podpisze drugą umowę z inną firmą i będzie miała dwóch przedstawicieli w Polsce.

Nie powiedziałem że są to łapówki, jest to prosta gratyfikacja za trud wniesiony w testowanie sprzętu. Zadaj redakcjom pytanie skąd mają sprzęt referencyjny. Odpowiedzą, że go dostali od dystrybutora bo im się spodobał i chcą go używać jako referencji w testach. Jak myślisz zapłacili za niego? Chyba na głowę upadłeś, dystrybutor dla samej reklamy i dobrego słowa zostawił jeden komplet, a niech mają i niech pojawia się w stopce, że referencją jest nasz produkt - może więcej ludzi go kupi.

• 3 tygodnie później...

No i sa juz zapowiedzi nowych ampli Denona. Zainteresowanych odsyłam tutaj:http://www.kinodomowe.idg.pl/news/news.asp?m=23&id=69338

Mam poważny dylemat. Moge kupic nowy AVR 2803 za 599 EURO / katalogowa cena 999 EURO/. Czy ktoś ma ten ampli i moze podzielic sie wrazeniami ? Czy tez poczekać na np AVR 2105 ?

>>pebe

sork ize tak dlugo - tak ma multiroom - a co od ceny mam pwniaka z niemiec za 3300 ;) a w porownaniu do klockow w takiej cenie sklepowej to naprawde w polsce nie ma co wybrac. Narazie nie korzystam z funkcji multiroom jak skoncze budowe domu to napewno bede korzystal!!!

macpiciu: napisałeś wyraźnie, że "resztę kupuje kilkadziesiąt osób" więc pokusiłem sie o sprowstowanie. Nigdy nie twierdziłem, że jesteśmy drugą Japonią.

"Jak myślisz zapłacili za niego? Chyba na głowę upadłeś, dystrybutor dla samej reklamy i dobrego słowa zostawił jeden komplet, a niech mają i niech pojawia się w stopce, że referencją jest nasz produkt - może więcej ludzi go kupi."

No i znowu kulą w płot. W najlepszym razie dystrybutorzy skłonni sa sprzedać sprzęt po kosztach (detal - 45%), i to po dłuższym proszeniu. Niestety.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.