Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Rotel RC 1070 + RB 1070

abaddon90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym, abyście polecili mi kolumny do powyższego zestawu. Słucham muzyki thrash/death metalowej. Zależy mi na głębokim i dynamicznym basie, przejrzystości brzmienia ale zarazem chciałbym, aby nie było zbyt ostro w górnych pasmach i nie kuło w uszy. Kolumny mogą być zarówno nowe jak i używane. Budżetowo tak do 4 tysięcy.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/97399-kolumny-do-rotel-rc-1070-rb-1070/

Zdecydowanie pomyśli o kolumnach Paradigm, chociaż posłuchałbym także Dali. Nie podaję modeli, gdyż nie podałeś wielkości pomieszczenia odsłuchowego

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak chodzi o pomieszczenie odsłuchowe to będzie to pokój 4 x 5 metrów bez żadnych skosów ani innych urozmaiceń. Zapoznawałem się już wcześniej z tematem odpowiednich kolumn i wiele osób poleca właśnie Paradigmy, te które podał dawid_28 to już dosyć drogawe, o tych studio 100 nie mówiąc. Dziękuję za dotychczasową pomoc i mam nadzieję, że jeszcze trochę mi pomożecie.

Z Paradigmów do tego Rotela, jeżeli już, to co najmniej z serii Studio, inaczej ( z Monitorami lub Titan) może być to czego się boisz : zbyt ostro w górnych pasmach i kułcie w uszy. Jakby co ja już przerabiałem ten temat i z Dynaudio jest już dobrze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

abaddon90, słucham dokładnie Twojej muzyki. Jedno jest pewne, żadnych paradigmów. Ci którzy do młócki polecają tą frmę to sorry ale to kompletni ignoranci. Metal to nie soft rock itp. Jeżeli już to co najmniej seria studio. Chyba ze słuchasz średnio głośno. Dali paradoksalnie niższe modele bez wstęgi na górze.Jakiś czas temu sam szukałem kolumn do 4k i w tej cenie do takiej muzy jest lekki problem. Tym bardziej że ten Rotel jest niezłą bazą nawet dla droższych kolumn.

Okej, więc jeżeli trzeba to możemy podnieść próg cenowy. Prosiłbym jeszcze o konkretne modele podanych przez Was producentów. Jak na razie w grę wchodzi Dali, Dynaudio, Paradigm seria Studio. Jak pisałem wcześniej - pomieszczenie odsłuchowe 4 x 5 m.

Z używanych :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub z nowych czy też używanych :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja raczej odbiegnę od powyższych propozycji i zaproponuję ProAc Response D18 ,D15 , lub Response D2 ,ewentualnie Tablette 2000, proponuje poszukać używanych bo nowe kosztują dużo więcej niż chcesz przeznaczyć ,kolumny powinny przynajmniej kosztować dwukrotnie więcej jak wzmacniacz , niestety:(

D15 masz tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , trochę obite :(

no i kolego abaddon90 zapraszam o wpisanie się do klubu miłośników Rotela

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Okej, to będę wybierał.

tomaszE, Rotela jeszcze nie mam, ale jestem go coraz bliżej. Kilka miesięcy nad tą kwestią myślałem no i się na niego zdecydowałem. Niebawem będzie.

Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi. Pozdrawiam.

tomaszE, Rotela jeszcze nie mam

Jeśli będziesz potrzebował rady w sprawie Rotela ,to pisz ,mam trochę klocków Rotela ,poczytaj o mnie

Pozdrawiam

Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

tomaszE, Rotela jeszcze nie mam

czy maż zamiar kupić to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,kolega który to sprzedaje jest OK.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

"thrash/death metalowej"

+

"ProAc Response D18 ,D15 , lub Response D2 ,ewentualnie Tablette 2000"

=

TO SIĘ CAŁKOWICIE WYKLUCZA!

kolego od regułek matematycznych ,zamiast plusów i równań proponuje tobie abyś nie wprowadzał do wątku matematyki tylko sam coś poleć koledze abaddon90

"thrash/death metalowej"

,

nie słucham tego gatunku muzyki ,ale miałem okazję posłuchać kilku modeli ProAc i jest to bardzo uniwersalne połączenie z Rotelem

Pozdrawiam

Tomasz

Trzeba sobie odpowiedzieć, co dla tej muzyki jest najważniejsze. Co sprawia, że np. muzyka Nirvany jest kultowa. Thrash z głosem wokalisty na piątym planie w głębi ne jest tym, czego szuka zainteresowany. Chyba, że się mylę, ale jako słuchający goth rocka w dużej dawce chyba wiem o co chodzi w cięższej muzyce.

I nie wiem naprawdę w czym problem, aby coś sensownego polecić. Trzeba tylko mieć doswiadczenie, czyli taki tour de force z... takimi płytami. Nie czytałem całego wątku, więc nie wiem o budżecie itd. Zobaczyłem tylko "minę" i przestrzegłem.

Nie czytałem całego wątku, więc nie wiem o budżecie itd.

kolega abaddon90 ma zamiar kupić rotela i chce jeszcze dokupić kolumny do muzyki ciężkiej ,ale nie oczekuje od nich

cytat

"Zależy mi na głębokim i dynamicznym basie, przejrzystości brzmienia ale zarazem chciałbym, aby nie było zbyt ostro w górnych pasmach i nie kuło w uszy."

więc zaproponowałem coś uniwersalnego

Zobaczyłem tylko "minę" i przestrzegłem.

więc poleć koledze abaddon90 nie" minę" jeśli masz doświadczenie z ciężką muzyką

Pozdrawiam

Tomasz

Idealna cena 3 990 zł:

Ukryta Zawartość

Jako przykład na szybko. Te chyba były na AS i zrobiły furorę - jeśli dobrze poznaję.

Uniwersalne oznacza dla mnie jakąś możliwość regulacji. Zamknięta formuła kolumny / elektroniki wyklucza uniwersalność.

Ukryta Zawartość

<br>

Ukryta Zawartość

<br>

Jako przykład na szybko.<br>

<br>

propozycja godna rozpatrzenia ,tylko czy RB-1070 będzie w stanie te kolumny wysterować ,nie znam tych kolumn ale wiem na pewno ze RB-1070 nie był w stanie wysterować moich niskotonowych głośników SS 18W/8545K00 po prostu grały z tą końcówką płasko 

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Nie bardzo rozumiem obawy o wysterowanie. To kompletnie inne kolumny od ProAc. Te głośniki SS raczej są w deseń tych w ProAc, więc dla tych typów bym się bardziej obawiał. Wiadomo, że trudniej o odpowiednią kolumnę, niż elektronikę, która pokaże jej potencjał. Tymi Yamahy można zabijać systemy o wartości nastu/dziesięciu tysięcy złotych. Rotel będzie miał w tym udział - znowu matematyka - co najwyżej 10%.

90% kolumn oferuje płaskie i martwe brzmienie. Na tej aukcji jest propozycja z pozostałych 10%.

I sądzę, że to łatwe obciążenie. Kolumny na wzór dawnych, akiedyś nie wydziwiano z wyciąganiem pasma przenoszenia ze skrzynek wielkości budki dla ptaków. Albo basu z driverów poniżej 20 cm. Zadyszkę czuć nawet na małych głośnościach. Wysokotonówkę się ścisza, a dalej dominuje. Ciężka muzka wymaga akurat dokładnie odwrotnych proporcji.

Dobrze życzę koledze od ciężkiej muzy, ale nie odnosi się do kolumn, tylko mierzy w te 10%. Warto pojechać i przesłuchać swoje płyty.

Może i masz rację ze te Yamaszki nie są wybrednymi kolumnami i z RB-1070 zagrają dobrze, Ja tych kolumn nie znam , dlatego proponuje

koledze abaddon90 jeśli jest zainteresowany kupnem tych Yamaszek NS-1000 ,aby założył wątek , jaki wzmacniacz do tych kolumn lub niech poczyta to

Ukryta Zawartość

tam koledzy się wypowiadają ze te kolumny są wymagające ,więc jeśli tak jest to RB-1070 sobie z nimi na pewno nie poradzi <br />

<br />

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.