Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V596RDS co do tego lub na co zamiana?

wojoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

pisze do Was z prośbą o pomoc, posiadam obecnie system 5.1 dali serii Blue 808 i są napędzane Yamaha RX-V596RDS. Niestety mam wrażenie, że sobie nie bardzo daje rade z tymi głośnikami (jest za cicho poza tym z kolumn jest mało basu) - pomieszczenie 30m2. Co w tej kwestii jesteście w stanie pomóc? oglądam sporo filmów na blu ray jak i również słucham dużo muzyki w stereo.

Czy jakiś dodatkowy wzmacniacz zda egzamin? czy może trzeba wymienić na mocniejszy ampli? W grę wchodzą klocki używane (chciałbym poprawić te niedomagania w miarę niskim kosztem)

Z góry dziękuje za pomoc

Osobiście, pierwsza rzecz jaką bym zrobił to oddał ten sprzęt do jakiegoś majsterkowicza by przejrzał bebechy. Może kondensatory popuchły, albo coś innego wymaga lekkiej naprawy, bądź wymiany. Jeżeli to nic nie da, możesz swobodnie myśleć o wymianie amplitunera.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ta Yamaha, choć jest dość dobrym wzmocnieniem jak na amplituner, nie da nigdy zadowalającego basu, szczególnie w dość dużym metrażu. Można podłączyć do niego poprzez pre-out dodatkową końcówkę mocy i uzyskać zdecydowaną poprawę dynamiki ( a poprzez to i basu) na przednich kolumnach.

Wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć gotówki.

Jeśli do 500 złotych to efekt będzie niewielki i praktycznie szkoda kasy, jeśli do 1000 złotych to już słyszalny, a jeśli więcej to lepiej sprzedać Yamahę i kupić nowsze i modniejsze wzmocnienie. Jeśli problemem jest brak większej gotówki i nie jesteś fanem dźwięku przestrzennego w KD proponowałbym dobry wzmacniacz.

Zapewniam że filmy ogląda się równie interesująco a dźwięk używanego wzmacniacza, gdzieś tak do sumy 1500 złotych, z pewnością będzie dużo ciekawszy a przede wszystkim mocniejszy niż z tej Yamahy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Czy jakiś dodatkowy wzmacniacz zda egzamin?

W grę wchodzą klocki używane (chciałbym poprawić te niedomagania w miarę niskim kosztem)

Możesz kupić wzmacniacz zintegrowany stereo , stereo będziesz miał poprawne , a w kinie też poprawi się , gdyż odciążysz amplituner od frontowych kolumn , a one zjadają najwięcej prądu . Niemniej jednak można później kupić nowszy amplituner z nowymi formatami Audio HD .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

upewnij się ,że masz prawidlowo skonfigurowany setup głośników, bo o ile dobrze pamietam trzeba się pobawić żeby nie załączył się filtr 90Hz

z kolumnami Avance 509 basu będzie aż za dużo, ale z dalaków też powinno bombardować, dziwne....

tydzień temu sprzedałem Nakamichi AV-10 za 1200 zł który zmiótł by ta yamaszkę - był na allegro długo trzeba było brac :-)

zacznij od ustawień, bo tam może być rozwiązanie , ale ta Yamaha nie jest demonem basu, co akurat z Dali może być zaletą

ale zawsze możesz dokupić dodatkową koncówkę mocy np. rotela - tani i dobry

Yamaha ma przyzwoite dekodery i dac, więc może służyć za źródło

końcówki mocy ma cienkie jak barszcz, więc dokupienie osobnej końcówki

ma głęboki sens

mam jeszcze na sprzedaż Rotela RB970 i suuuuuper Quada 520

dzieki za odpowiedzi... co do koncowki mocy itd powiedzcie mi gdzie jest pre out w tym ampli bo chyba nie posiada go w ogole :(

zapomnialem dopisac ze jedynym przekaznikiem dzwieku stereo jest coax ktory leci sobie z kompa (leci to w scianie wiec nie mam mozliwosci tego zmienic ani nic dodac) jak rowniez filmy sciagniete z neta tez leca poprzez coax - filmy na blu ray lecą z ps3

co do kasy to powiem tak... jak bedzie zauwazalna roznica to moge wydac 1500-2000 natomiast jesli to bedzie niewielka roznica to dam sobie spokoj choc jak gralo pod yamaszką v2700 to było przyjemnie :)

w ogole zastanawiam sie nad dorobieniem 2 subow aktywnych na ktorych postawie te kolumny z racji takiej iż konstrukcja pokoju jest na tyle nieciekawa pod wzgledem akustycznym ze srodek pokoju nie ma prawie w ogole niskich czestotliwosci

Ta Yamaha nie ma pre out i basu.

Ta Yamaha ma pre - out .

Nazywa się to OUTPUT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma pre out - jak napisał czester15.30, a bas to zależy pod co się go podepnie. Rotel niby z super basem i wykopem też ze źle dobranymi kolumnami nie ma go prawie wcaale.

jeżeli nie boisz się ryzyka to na angielskim ebayu można upolować perełkę za 10% wartości - ja ostatnio kupiłem Primare SPA20 - czekam na przesyłkę :-)

ale dobrze zrobisz jeżeli dokupisz sobie dobrą końcówkę mocy - to może odmienić Twój system, bo 99,9% amplitunerów ma tylko średnie wbudowane wzmacniacze ,

nie pamietam jak jest z tym pre out - to musi być 6 wyjść - 2xfronty,center,subwoofer,2xtyły

Jeżeli nawet ich nie ma , to każdy elektronik wyciągnie potrzebne sygnały frontów L+P

Ja przewaliłem tony różnych amplitunerów i wzmacniaczy i wniosek jest prosty - zewnętrzna końccówka czyni cuda

jeżeli nie boisz się ryzyka to na angielskim ebayu można upolować perełkę za 10% wartości - ja ostatnio kupiłem Primare SPA20 - czekam na przesyłkę :-)

ale dobrze zrobisz jeżeli dokupisz sobie dobrą końcówkę mocy - to może odmienić Twój system, bo 99,9% amplitunerów ma tylko średnie wbudowane wzmacniacze ,

nie pamietam jak jest z tym pre out - to musi być 6 wyjść - 2xfronty,center,subwoofer,2xtyły

Jeżeli nawet ich nie ma , to każdy elektronik wyciągnie potrzebne sygnały frontów L+P

Ja przewaliłem tony różnych amplitunerów i wzmacniaczy i wniosek jest prosty - zewnętrzna końccówka czyni cuda

no tak , ten amplituner ma konieczne wyjścia, więc problemu nie ma,

zwróc uwagę ,że on ma zasilanie o mocy tylko 250W, więc odciążenie go końcówką mocy ma głęboki sens

Dziękuje za odpowiedzi, ostatnio zrobiłem mały eksperyment i wyłaćzyłem wszelkie "ulepszacze" w ampli i grało sobie to tylko w stereo (przy okazji chciałem dodać, że nie wiem dlaczego ale X-fi w kompie dekoduje dźwięk na Dolby Digital i nie ważne czy muza sciezka jest 2.0 czy 5.1 wiec ampli widzi to jako DD przez co wszystkie glosniki grają) - efekt był taki, że basu pojawiło sie 2 razy więcej natomiast jak brałem na moją standardową głośność to srednie i wysokie tony zaczęły trzeszczeć :(...

w takim razie co bardziej polecicie... czy zmiana ampli czy właśnie dokupienie tej końcówki? i w zależności co lepsze jaki model byście polecili (na ampli jako tako sie znam ale jeśli chodzi o końcówki to jestem dupa)

Witam

Wojo jeśli jedynym źródłem muzyki jest PC to proponuję wypróbować jakiś CD lub DVD/BD podłączony cyfrowo. Komputer potrafi nieźle namieszać w dźwięku.

Co do Yamahy RX-V596RDS to trochę wiem bo ją posiadam od jakichś 10 lat, choć obecnie stoi w szafie ;)

Co do basu to nie ma ona jakiegoś spektakularnego ale również jakiegoś słabego, powiedziałbym średni. Ten Amplituner gra przyzwoicie w stereo jak na Amplituner, pochodzi z czasów kiedy producenci przykładali więcej uwagi do jakości stereo w KD. Nowe, tanie amplitunery zagrają gorzej, te droższe lepiej.

Dokładanie końcówki mocy do niej nie ma sensu, przerabiałem temat (praktycznie i teoretycznie). Ta Yamaha posiada odpowiednie wyjścia jednak są one nie najlepszej jakości, są źle wykonane. Kiedyś przerabiałem ten temat na forum, łącznie z analizą schematów i właśnie jeden z kolegów wskazał mi, że dziwne jest rozwiązanie wyjść pre-out, które degradują dźwięk.

Konkluzja jest taka, że szukaj innych rozwiązań, jednak nie dokupuj końcówki mocy.

Należy także zastanowić się czy lepiej wymienić amplituner czy kolumny. Pamiętaj, że wymiana kolumn zawsze powoduje większą zmianę. Ja miałem przez jakiś czas podłączone do niej Eltax Linear Response 10,5, spore 3 drożne kolumny (moc znamonowa 200W/muzyczna 250W) i dawała ona radę. Bas w w pokoju 21m2 mógł wyrzucić z pokoju ;)

Kiedyś próbowałem wzmak stereo i faktycznie dół był mocniejszy, ale nie było takiej różnicy jak po zmianie kolumn. Za 1000-1500zł można kupić w używce naprawdę dobre kolumny, tylko nie te najmodniejsze które się cenią.

Co do Yamahy RX-V596RDS to trochę wiem bo ją posiadam .....

Dokładanie końcówki mocy do niej nie ma sensu, przerabiałem temat (praktycznie i teoretycznie). Ta Yamaha posiada odpowiednie wyjścia jednak są one nie najlepszej jakości, są źle wykonane. Kiedyś przerabiałem ten temat na forum, łącznie z analizą schematów i właśnie jeden z kolegów wskazał mi, że dziwne jest rozwiązanie wyjść pre-out, które degradują dźwięk.

Może miało to miejsce tylko w tym modelu? Ja swoje odczucia miałem zupełnie inne. Do Yamahy RX-V795a podłączyłem końcówkę mocy Rotela RB-03 i dźwięk uległ zdecydowanej poprawie. Czy była to zasługa trochę lepszego modelu? Nie wiem.

Piszę konkretnie o tym modelu.

Czy będzie poprawa po podłączeniu zewnętrznej końcówki mocy do Ampli zależy od 2 rzeczy. Jakości przedwzmacniacza, oraz jakości wyjść preout.

Poprawa lub nie będzie zależna od konkretnego amplitunera.

Tutaj link do wątku , w którym ten temat był przerabiany:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do zmiany źródła to nie do konca w moim przypadku jest sens z tego wzgledu iż bardzo duzo słucham mp3 jek i odtwarzanie tego z chociazby ps3 ktore posiadam nie ma moim zdaniem sensu (zgodze sie co do plyt cd czy tego podobnych wiec w tym wypadku leci to z ps3 natomiast mam duzo FLAC ktore leca bezposrednio z kompa)

co do zmiany kolumn - myslalem ze dali seria blue 808 jest całkiem przyzwoita ale jesli twierdzisz ze zmiana na inne powinna dać dużo to co byś polecił do napędzenia 30m2?

Jeśli chodzi o źródło, to proponowałem Ci tylko wykonanie próby, czy po zmianie źródła poprawi się to czego Ci brakuje, nie zmianę na stałe.

Jeśli chodzi o Twoje kolumny to nie twierdzę, że są złe, zresztą nawet nie wiem jak grają bo ich nigdy nie słyszałem. Sugeruję tylko, że jeśli chodzi o bas to zmiana kolumn zawsze więcej daje niż wzmacniacza. Wszystko też zależy ile tego dołu Ci brakuje. Jeśli trochę to zmiana wzmacniacza może dać poprawę,

jeśli dużo to moim zdanie pozostaje wymiana kolumn lub dołożenie suba który sprawdzi się w muzyce. Wiele osób właśnie do muzyki stosuje RELa T5 i sobie chwali.

Porównywałem tą Yamahę do Amplitunera współczesnego Harman Kardon AVR 460 i on faktycznie miał więcej basu. Tylko czy ta większa ilość Ciebie zadowoli ? Tego nikt nie wie.

Co do konkretnych kolumn czy wzmacniacza to Ci nie doradzę, trochę słyszałem, ale są tutaj znawcy, którzy na pewno maja lepszy przegląd rynku używanego.

Dolby Digital i nie ważne czy muza sciezka jest 2.0 czy 5.1 wiec ampli widzi to jako DD przez co wszystkie glosniki grają)

Jeżeli jest DD to ampli widzi zawsze DD i pokazuje na diagramie za pomocą ilości i rozstawienia jakie DD 2. 0 czy , 5 .1

jako DD przez co wszystkie glosniki grają

Gdy włączysz program uprzestrzeniający to nawet sygnał analogowy " będziesz miał we wszystkich głośnikach " .

Gdy włączysz program stereo , to nawet sygnał wielokanałowy 5 . 1 zostanie zmiksowany do postaci dwukanałowej i zagrają tylko dwa frontowe .

Gdy włączysz program stereo to sygnał stereo zostanie odtworzony w stereo .

Tak działa program stereo w twoim ampli .

Weź ustaw na próbę w ustawieniach ampli dla suba wzmacnianie sygnału stereo subem , nazywa się to BOTH .

Możesz jeszcze ustawić wszystkie kolumny na SMAL .

Edytuję : ale basu będziesz miał co nie miara . Strona nr. 39

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojo taka głupia myśl mi przez głowę przeszła, ale nie masz przypadkiem ustawienia głośników frontowych na SMAL ?

Pewnie nie, ale pytam tak na wszelki wypadek ;)

Wojo niech sobie popróbuje różne ustawienia głośników i kombinacje ich z ustawieniami suba .

Jeżeli jest DD to ampli widzi zawsze DD i pokazuje na diagramie za pomocą ilości i rozstawienia jakie DD 2. 0 czy , 5 .1

W twoim modelu chyba nie ma diagramu z głośnikami , żeby sprawdzić np . jakie DD 2.0 , 5.1 trzeba pewnie za pomocą pilota gdzieś wejść i sprawdzić informację o sygnale .

Edytuję , a u Ciebie da się włączyć program stereo gdy leci sygnał DD 5.1 tak samo jak program HAL , KONCERT itd. ?

Czy przy sygnale 5.1 musisz wyłączyć jeden " ulepszacz " , a wtedy tylko będziesz miał " stereo " ?

wojoo jeśli chce Ci się jechać do Bełchatowa to dawaj, pożyczę Ci Rotela RB970 i sobie wypróbujesz - będziesz miał odpowiedź

Dzieki, jak cos to chętnie skorzystam :)

Niestety nie pokazuje jakie to jest DD :(

Weź ustaw na próbę w ustawieniach ampli dla suba wzmacnianie sygnału stereo subem , nazywa się to BOTH .

Już tak miałem ustawione od początku

Wojo taka głupia myśl mi przez głowę przeszła, ale nie masz przypadkiem ustawienia głośników frontowych na SMAL ?

Pewnie nie, ale pytam tak na wszelki wypadek ;)

Myslałem, że będe miał na small ale jednak wszystko było na Large

Edytuję , a u Ciebie da się włączyć program stereo gdy leci sygnał DD 5.1 tak samo jak program HAL , KONCERT itd. ?

Tak na prawde to nie mam konkretnego kanału stereo - no chyba ze "disco" robi za stereo choc jak to ustawiam to jest dalej ikonka digital i graja chyba wszystkie kolumny

Czy przy sygnale 5.1 musisz wyłączyć jeden " ulepszacz " , a wtedy tylko będziesz miał " stereo " ?

żebym miał typowe stereo to musze wyłączyć wszelkie dekodery i ustawic effect off - niestety przy tej opcji dzwiek zaczyna trzeszczec i nie wiem z jakiego powodu...

Ostatnio przy sprzątaniu odsunąłem kolumny od sciany jeszcze jakies 10cm i albo to jest autosugestia albo pojawiło sie troche wiecej niskiego tonu :)

żebym miał typowe stereo to musze wyłączyć wszelkie dekodery i ustawic effect off - niestety przy tej opcji dzwiek zaczyna trzeszczec i nie wiem z jakiego powodu...

To jest dziwne , a z jakiego źródła trzeszczy i jakim kablem jest podłączone ?

Ostatnio przy sprzątaniu odsunąłem kolumny od sciany jeszcze jakies 10cm i albo to jest autosugestia albo pojawiło sie troche wiecej niskiego tonu :)

To nie sugestia , odsuń jeszcze więcej , może trzeba jeszcze bardziej wytłumić pokój , może masz za twarde pomieszczenie ( przy twardym będą jakieś pogłosy i bas będzie " dudniący "

To jest dziwne , a z jakiego źródła trzeszczy i jakim kablem jest podłączone ?

źródło to komputer a leci po COAX

To nie sugestia , odsuń jeszcze więcej , może trzeba jeszcze bardziej wytłumić pokój , może masz za twarde pomieszczenie ( przy twardym będą jakieś pogłosy i bas będzie " dudniący "

teraz mam odsuniete jakies 20cm i jak odsune bardziej to bedzie wygladalo strasznie ;) co do wytlumienia pokoju - nie znam sie na tym w przeciwienstwie do samochodow gdzie mam bardzo dużą wiedze na ten temat :) wczesniej miałem klepke a teraz mam panele i nie zauwazylem roznicy

przekierowanie subwoofera proponuję ustawiać na sluch, raczej daj na "main" ale możesz próbować też both. oczywiście main jeżeli nie masz subwoofera

teraz mam odsuniete jakies 20cm i jak odsune bardziej to bedzie wygladalo strasznie ;) co do wytlumienia pokoju - nie znam sie na tym w przeciwienstwie do samochodow gdzie mam bardzo dużą wiedze na ten temat :) wczesniej miałem klepke a teraz mam panele i nie zauwazylem roznicy

Bas reflex z przodu , to minimum 50 cm , kolumny lekko skierowane do środka .

Pokój wytłumiasz w ten najprostszy sposób : gruby dywan na podłodze , ciężkie zasłony i firany w oknach , kilim na tylnej ścianie , z regałów wyjmujesz szyby i wstawiasz na półki książki , kwiatek , duży miś pluszowy ( można też przytulić się ) .

źródło to komputer a leci po COAX

Nie znam się na komputerach ale spróbuj w komputerze ustawić wyprowadzanie sygnału z tego wyjścia na PCM , ( to może inaczej nazywać się mix 2 LPCM itd . ) , może twój ampli po wyłączeniu wszelkich dekoderów " potrzebuje " PCM , lub analogu .

Bas reflex z przodu , to minimum 50 cm , kolumny lekko skierowane do środka .

BR mam z tyłu kolumny...

Pokój wytłumiasz w ten najprostszy sposób : gruby dywan na podłodze , ciężkie zasłony i firany w oknach , kilim na tylnej ścianie , z regałów wyjmujesz szyby i wstawiasz na półki książki , kwiatek , duży miś pluszowy ( można też przytulić się ) .

Tylna sciana to skos (dach), dywan jest, nie mam regału ale za to mam szafki w ktorych nie ma szyb,

Nie znam się na komputerach ale spróbuj w komputerze ustawić wyprowadzanie sygnału z tego wyjścia na PCM , ( to może inaczej nazywać się mix 2 LPCM itd . ) , może twój ampli po wyłączeniu wszelkich dekoderów " potrzebuje " PCM , lub analogu .

Jedyne jakie mam polaczenie kompa z ampli to wlasnie coax - inna opcja juz nie wchodzi w gre z racji ze doprowadzilem to w momencie remontu (kabel idzie w scianie itd gdyz jest duza odleglosc)

BR mam z tyłu kolumny...

O , to tym bardziej trzeba odsunąć , minimum 1 - den metr . !!!

Jedyne jakie mam polaczenie kompa z ampli to wlasnie coax - inna opcja juz nie wchodzi w gre z racji ze doprowadzilem to w momencie remontu (kabel idzie w scianie itd gdyz jest duza odleglosc)

, ale to przy tym podłączeniu można spróbować ustawić PCM w " sterowniku karty " czy jakoś tam , obecnie masz Bistream , sygnał idzie W DD , DTS " surowy " , wyłączasz w tym czasie dekodery w ampli i ampli nie potrafi odtworzyć DD , potrzebny jest PCM ( tak tylko domyślam się ) . Gdy skończysz odsłuch stereo bez ulepszaczy , a będziesz oglądał film w DD DTS to z powrotem w kompie na bistream .

W moim ampli Yamaha rxv 750 ( trochę nowsza ) nic nie trzeba robić gdy idzie sygnał DD 5.1 , tylko włączyć program stereo i zmiksuje do postaci dwukanałowej , robi to zapewne DSP .

, a czy za długi kabel koaksjonalny tego nie wiem , tam idzie sygnał cyfrowy , w zasadzie dłuższy może być , jednak na dłuższe odległości nadał by się optyczny .

co bym nie robił to z kolumn nie ma basu :( ehh a na dodatek zeby bylo malo padl mi tweeter ktory pol roku temu byl naprawiany bo tez wczesniej sie spalil... swietnie

pobawilem sie dzisiaj z optymalnym ustawieniem subwoofera w pomieszczeniu i jestem przerazony... jedyne w miare dobre miejsce jest tam gdzie od samego poczatku sie znajdował! kazde inne miejsce konczy sie tym, że odchodząc na 2 metry nie slychac niskich tonów... a jak podejde blisko to czuc ze napierdziela

nie wiem dlaczego ale nie moge edytować postów...

sprawdziłem rownież takie cos - mianowicie w miejscu przedniej kolumny postawilem suba i smiem twierdzic ze same kolumny w tym miejscu daja wiecej niskich tonow niz sam sub :|

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.