Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory, duży dźwięk

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś opisuje kolumny jako "niezwykła kultura" czy "wyrafinowane brzmienie" to niestety już z miejsca wiem że to nic dla mnie, będzie to samo co mam tylko w innym opakowaniu. Preferuje brzmienie żywe, z dużą ilością detali.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Druga sprawa jest taka, że oprócz przetworników, liczy się sposób aplikacji, zwrotka i ogólne wykończenie. Te same przetworniki nie oznaczają tego samego dźwięku.

Wszystko się zgadza, jednak mimo wszystko cena jest z kosmosu, zwłaszcza w zestawieniu z Xavian Giulia XC,

gdzie za te same pieniądze dostajesz kolumny tego samego producenta, tyle że już podłogowe i na podwójnej osiemnastce revelatora.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Preferuje brzmienie żywe, z dużą ilością detali.

ADAM tak grają ... przynajmniej te nowe, aktywne, z rodziny pro (z pasywnych podstawkowych jest tylko konsumencki Compact Mk3, choć w wersji aktywnej też występuje).

Przy wszystkich kolumnach omawianych w tym wątku w grę już wchodzą preferencje słuchacza. Każdy z tych sprzętów, czy to kolumn czy sprzęt towarzyszący jest dobry, ale nie dla każdego i nie do każdego rodzaju muzyki. Ja lubię wokal i w moim przypadku 250-ki się sprawdzają. Wpadają w mój gust. Ja pod względem brzmienia kolumn jestem już zaspokojony. Seria XN to mój Święty Graal. Jedynie co, to chciałbym mieć większego brata (xn360).

Co do ceny jest to kwestia subiektywna. Dla mnie są warte swej katalogowej ceny. Z tego co widzę wpisy wyżej, nie mam ich tylko ja jedyny w Polsce...

Na AS 2010 obszedłem cały Sobieski i xaviany dla mnie grały najlepiej, a nie były najdroższe. No i nie porównuję tylko do monitorów ale całkowicie do wszystkiego. Dopiero na drugim miejscu były monitory SWANS, nie pamiętam modelu. Natomiast w pokoju gdzie one stały była bardzo imponująco zorganizowana akustyka.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Przy wszystkich kolumnach omawianych w tym wątku w grę już wchodzą preferencje słuchacza. Każdy z tych sprzętów, czy to kolumn czy sprzęt towarzyszący jest dobry, ale nie dla każdego i nie do każdego rodzaju muzyki. Ja lubię wokal i w moim przypadku 250-ki się sprawdzają. Wpadają w mój gust. Ja pod względem brzmienia kolumn jestem już zaspokojony. Seria XN to mój Święty Graal. Jedynie co, to chciałbym mieć większego brata (xn360).

A czy miałeś okazję do porównań Xaviana 250 z Sonus Faber Cremona Auditor ?

Jestem ciekaw twojej lub innych osób opinii.Pozdr.

Co do ceny jest to kwestia subiektywna. Dla mnie są warte swej katalogowej ceny. Z tego co widzę wpisy wyżej, nie mam ich tylko ja jedyny w Polsce...

Owszem, przy cenie katalogowej 8.000zł za nowe (a tyle 250-tki dzisiaj kosztują) mogą być ciekawą propozycją, nie mówię, że nie,

ale przy cenie 7.000zł za używane na luzie można kupić droższe, znacznie większe i dużo lepsze kolumny, chociażby Xavian Giulia

i chyba nikt poważny nie będzie dyskutował czy dwie osiemnastki revelatora będą lepsze od pojedynczej piętnastki revelatora,

bo to jest akurat oczywista oczywistość, nawet dla kogoś kto nigdy nie słuchał ani jednych ani drugich paczek,

dlatego siedem koła za używane 250-tki, to jest czysta abstrakcja, bo nikt przy zdrowych zmysłach nigdy za nie tyle nie zapłaci.

A nawet jak się znajdzie jakiś szaleniec gotów tyle wyłożyć, to bardzo mocno w to wątpię czy chociaż połowę kwoty kiedykolwiek odzyska.

I ja tylko o tym mówię, a nie o tym jak one sobie grają czy nie grają, bo na takich głośnikach, to żadnej łaski nie robią, że zagrają :)

Cały pic polega na tym, że podobne konstrukcyjnie kolumny oparte o ten sam komplet przetworników można już kupić za niecałe 3.000zł

i jeśli ktoś takich szuka, to mniej więcej zna się na rzeczy i mniej więcej się orientuje jakiego rzędu może być to wydatek, proste.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

0

Ponawiam zapytanie.

cały problem z Xavianami i Akustykami na Revelatorach w obudowie zamkniętej jest taki,że trudno jest dla nich znależć system,Wtedy gdy były nowością to były najczęściej sprzedawane kolumny o niewielkim przebiegu.Zręsztą podpieranie układu 2,5-drożnego subem-świadczy o czymś.Pamięć o tych sprawach się nieco zatarła i mamy nowe mity.Nowych serii Xaviana nie znam-więc się nie wypowiadam.

Jeśli ktoś opisuje kolumny jako "niezwykła kultura" czy "wyrafinowane brzmienie" to niestety już z miejsca wiem że to nic dla mnie, będzie to samo co mam tylko w innym opakowaniu. Preferuje brzmienie żywe, z dużą ilością detali.

Czyli jak ulał pasuje Mini Utopia. Tu są dobre monitory :) I cena atrakcyjna...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może niestety, a może na szczęście nie miałem okazji. Nie słyszałem SF i jako, że z tych jestem zadowolony to nie będę nic innego szukał bo nie daj Bóg spodoba mi się coś jeszcze droższego ;)

przy cenie katalogowej 8.000zł za nowe (a tyle 250-tki dzisiaj kosztują) mogą być ciekawą propozycją, nie mówię, że nie,

ale przy cenie 7.000zł za używane na luzie można kupić droższe, znacznie większe i dużo lepsze kolumny, chociażby Xavian Giulia

i chyba nikt poważny nie będzie dyskutował czy dwie osiemnastki revelatora będą lepsze od pojedynczej piętnastki revelatora,

bo to jest akurat oczywista oczywistość, nawet dla kogoś kto nigdy nie słuchał ani jednych ani drugich paczek,

No to albo sie chce małe monitory, albo podłogówki na dwóch osiemnastkach. To jak chcemy ilość nie jakość to za tą ceną możemy dostać kolosy od JBL lub infinity. A wracając do 18 revelatora, tak jak już wspominałem, mnie się bardziej podoba dźwięk z XN250 niż z XN270 gdzie siedzi właśnie 18cm.

No i jeszcze jedno. W żadnym wypadku nikogo nie namawiam na moje xaviany, lecz co do ceny, zauważ jeszcze na mojej aukcji (nie na tej za 6900) oryginalne standy.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Czyli jak ulał pasuje Mini Utopia. Tu są dobre monitory :) I cena atrakcyjna...

Ukryta Zawartość

22 tyś - atrakcyjna??? te kolumny kilka lat temu można było kupić s/h w Polsce za 15 tyś, a wtedy były o te kilka lat młodsze...za 23 tyś od pół roku sprzedają się Extremy!

ten sam komplet przetworników można już kupić za niecałe 3.000zł

i jeśli ktoś takich szuka, to mniej więcej zna się na rzeczy i mniej więcej się orientuje jakiego rzędu może być to wydatek, proste.

A konkretnie to co można kupić za 3000?

Ukryta Zawartość

Nie zauważyłem;-)... jakoś ostatnio jest moda na ogłoszenia z dość odjazdowymi cenami... te 22 tyś tylko to potwierdzają, czy to jest jakiś patent na to, że potem ma klient ,,jeleń" cieszyć się jak ,,miszcz" sprzedaży obniży mu o 5000 PLN po 5 godzinach targów? Kolejna super oferta -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Sennheisery Orpheusy za jedyne 100 tys. widzieli?

Ukryta Zawartość

Sorry za OT ,ale nie mogłem się powstrzymać...

Ukryta Zawartość

Witam.Co koledzy sądzą o tych Xavianach?

Ukryta Zawartość

Mam kilka pytań związanych z tymi kolumnami:

-Czy 13m2 to nie mało na te kolumny (nie lubię klasycznych monitorów)

-Czy ustawienie 50-60cm od ściany tylnej będzie wystarczające przy tylnym bassreflex

-Czy naprawdę je tak trudno napędzić(mam 105W przy 8Ohm, i 165W przy 4Ohm)

Będę wdzięczny za kilka słów na temat tych kolumn.Pozdr.

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

A konkretnie to co można kupić za 3000?

A konkretnie to chociażby ESA Furioso, które leżały na allegro ze trzy miesiące za 2.900, 2.800, 2.700, 2.600 ...

przy 2.500 sprzedający chyba uznał, że lepiej będzie je sobie zostawić niż oddawać za bezcen (nowe kosztowały ok. 7.000zł)

i tak to się właśnie u nas fajnie sprzedaje cokolwiek, co nie ma na froncie tabliczki z logo Sonus Faber czy jaki inny ProAc.

Same głośniki z tych kolumn, to nawet dzisiaj po piętnastu latach, dziesięciu obniżkach i wejściu nowych modeli wydatek ponad 3.000zł,

a gotowych kolumn nie można sprzedać za 2.500zł, dlatego wcześniej pisałem, że kasę wydaje się łatwo, znacznie trudniej ją później odzyskać.

Kolejny przykład konstrukcji niemal bliźniaczej do ESA Furioso czy tych Xavianów 250

Ukryta Zawartość

Cena wywoławcza 2.800zł aukcja zakończona bez ofert kupna.

Oczywiście ktoś mógł się dogadać i je kupić na boku, no to ile za nie dał? 2.000? 2.200? 2.500? Na pewno nie więcej.

No to albo sie chce małe monitory, albo podłogówki na dwóch osiemnastkach.

Ale mi nie o to chodzi, przecież już dwa razy to tłumaczyłem :)

Chodzi mi tylko o to, że o ile podłogowe Xaviany na dwóch osiemnastkach prędzej czy później uda się sprzedać za 7.000zł,

o tyle nie ma nawet cienia szansy na to, żeby za taką cenę udało się komuś sprzedać podstawkowe Xaviany na jednej piętnastce.

Nie dyskutuję o brzmieniu, bo ani jednych ani drugich nawet z bliska nie widziałem, ale dla mnie jako potencjalnego kupca

wydatek 7.000zł na te drugie w ogóle nie wchodzi w grę, przede wszystkim dlatego, że tylko bym na tym stracił kupę forsy bez sensu.

A już kompletnym nieporozumieniem jest stawianie jakichkolwiek monitorów na obojętnie jakim revelatorze obok Mini Utopii,

które żeby było zabawniej można kupić za podobne pieniądze i jeszcze na tym zarobić 25% przy dobrych wiatrach.

Ukryta Zawartość

Szukam używanych monitorów do maksymalnie 6-7k zł. a najważniejsze kryteria to:-Nieskrępowana góra i średnica, ma być lekko i zwiewnie

-Uniwersalne, czyli mają zagrać wszystko od Katie Melua

Czytając to, pomyślałem, tak, być może tego szukasz. Jesli nadarzy Ci sie okazja do posłuchania xn 250 to posłuchaj. Chętnie wysłucham Twojej opinii o nich

A Sennheisery Orpheusy za jedyne 100 tys. widzieli?

Ukryta Zawartość

Sorry za OT ,ale nie mogłem się powstrzymać...

Nie wiem rób coś z rękami albo co?

Gra to wyśmienicie, cena dyskusyjna fakt ale aktualnie to biały kruk; może popatrz za ile malarze sprzedają obrazy za życia a za ile sprzedają je domy aukcyjne później :)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie wiem rób coś z rękami albo co?

Gra to wyśmienicie, cena dyskusyjna fakt ale aktualnie to biały kruk; może popatrz za ile malarze sprzedają obrazy za życia a za ile sprzedają je domy aukcyjne później :)

Spokojnie nie denerwuj się. Cena jest z kosmosu i dobrze o tym wiesz. Grubo przekracza koszt nowych. Niedawno na ebayu takie poszły za 10 tys .euro na aukcji z licytacją czyli ponad dwukrotnie mniej. Gość ewidentnie szuka jelenia . Oczywiście może . A ja moge napisac co o tym sądzę .Od tego jest to forum.

Tu link do aukcji z ebaya:

Ukryta Zawartość

Gdyby było tak jak piszesz i ten zestaw można porównac do dzieł sztuki (np. obrazów) to cena byłaby dużo wyższa. Ale tak nie jest i rynek to zweryfikował.

To tylko słuchawki z lampowym wzmacniaczem... Oczywiście na temat brzmienia nie dyskutuję bo ich nie słuchałem.

pzdr

Ukryta Zawartość

W tym kraju normą jest szukanie jelenia a potem chwalenie się jaki on był głupi... po wczorajszym spektaklu na Narodowym cały naród to jelenie, którzy ufundowali stadion zabawkę za 1 752 000 000 PLN

Ja od siebie dodam, ze jak czasem najdzie mnie ochota na Floydow na SF nie odczuwam braku czegokolwiek. Wszystkie wpisy sa subiektywnie, bo gra caly zestaw a nie tylko glosniki. Z Berningiem memrany " fruwaja" jesli jest taka potrzeba a np. Coplandem ktory mi zostal z poprzedniego systemu ledwo ledwo.

Moje trzy grosze.

Totemy graja fajna potega ale w srodku siedzialy glosniki z Wrzesni. Nie pamietam jaki to byl model ale kiedys w San Antonio zalozylem sie z gosciem z salonu , jak zajrzal do srodka to nie chcial wierzyc. Cena byla cos 2k-3k USD a koszt glosnikow 300pln. Ale gralo to bardzo fajnie podobno jakas deseczka byla w srodku i potegowala to brzmienie.

JM laby Utopie to dobry wybor choc nie kazdy lubi te tytanowe kopulki, jesli o tym modelu mowa.

Wiele lat temu pierwszym glosnikiem na ktorym naprawde uslyszalem Floydow byly PS5.1.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

To pewnie były Totem Mite, poźniejsze miały już Seasa i Dynaudio.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Wiele lat temu pierwszym glosnikiem na ktorym naprawde uslyszalem Floydow byly PS5.1

Z kolei u mnie wiele lat stały dwie pary PS-ów, jedne na biurku przy komputerze, a drugie jako punkt odniesienia

do sprawdzania kolejnych moich nabytków, które nierzadko kosztowały po 3-4 razy więcej i grały jak PS-y odwrócone tyłem.

No oczywiście basu to z tych kolumienek nie ma za wiele, ale cała reszta jest poza zasięgiem większości duuużo droższych kolumn.

Moim zdaniem znakomite paczki za śmieszne pieniądze, tyle że zdobycie oryginalnych niegrzebanych egzemplarzy graniczy dziś z cudem.

Powiedziałbym nawet, że to takie "prawie" Mini Utopie za 1/3 ich ceny, tylko wszystkiego jakby jest mniej, zwłaszcza basu.

Te PSy mialy niesamowita przestrzen. Fajna barwe troche zbyt szczuple brzienie na moj gust, ale z lampowym wzmakiem Burdjak i Sikora ( chyba) to gralo to jak milion PLN. W tym samym czasie byly jakies inne wysokie JMLaby ze starej linii na wielkich skrzyniach i nie mialy nawet startu do PS.

To byl moj taki " eye opener" ze tak moze brzmiec Callas i to e na zywo ale w domu. Podobno Lipinski monitory to takie dzisiejsze PSy. Niestety nie mialem okazji posluchac.

Z Berningiem memrany " fruwaja" jesli jest taka potrzeba a np. Coplandem ktory mi zostal z poprzedniego systemu ledwo ledwo.

... tylko czy to na pewno dobrze że tak membrany fruwają? Nie jest to oznaka jakiegoś wzbudzania/niskiego tłumienia?

Przeważnie niski DF to powoduje, na McIntoshu MC2300 z b.niskim DF membrany w EA1 też fruwały.

Podobno Lipinski monitory to takie dzisiejsze PSy. Niestety nie mialem okazji posluchac.

Niestety również nie miałem okazji posłuchać, ale i tak ceny używanych Lipinskich podchodzące pod ceny używanych Mini Utopia

czyni zakup tych pierwszych raczej mało atrakcyjnym, przynajmniej finansowo, zwłaszcza w stosunku do PS-ów,

które zwykle chodzą po ok. 2.500zł w porywach do 3.000zł za wyjątkowo dobrze utrzymane i stosunkowo młode sztuki,

a ich ewentualna późniejsza odsprzedaż za te same pieniądze zajmie może z pół godziny,

bo to jedne z najbardziej poszukiwanych kolumn na rynku wtórnym, przez ostatni rok nie widziałem ani jednej pary.

Kolego parantulla. Tak czytam i czytam ten wątek i zauważyłem, że Ty wszystkie kolumny przeliczasz na pieniądze i porównujesz do kolumn referencyjnych dla Ciebie, czyli utopi. Wszystkie inne kolumny powinny być tańsze i to dużo, bo po pierwsze primo się nie sprzedadzą, po drugie primo grają definitywnie gorzej od utopii, a po trzecie primo, ultimo, utopia to utopia...

Sory ale tak to odbieram.

Dobrze, że i Ty odnalazłeś swojego św Graala, ale postaraj się spojrzeć obiektywnie na sprawę. Tak jak Ty pokochałeś te swoje (chodź chyba ich jeszcze nie masz) utopie, tak i inni obdarzyli uczuciami swoje kolumny. I nie chodzi tu o cenę kolumn, a o to jak grają. Proszę traktować z przymrużeniem oka styl mojej wypowiedzi, ale postaraj się przemyśleć temat.

Wiedz o tym, że gdy będziesz już miał swój zestaw marzeń, ten idealny w którym nic wg Ciebie nie brakuje to przyjdzie ktoś pierwszy lepszy z brzegu do Ciebie na odsłuch i może powiedzieć, że to nie jest jego brzmienie i nie dał by 1/4 ceny jaką Ty dałeś.

Przepraszam za off topa ale pokazywaliście różne przykłady cen. Na Alledrogo stoją obecnie też Audio Physiki Avavtii (pewnie II albo Century) z ceną 6300, więc pewnie do sprzedaży za 6 kzł. Kiedyś słuchałem tych kolumn i przy mocnym ampli pokazują naprawdę wiele.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.