Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory, duży dźwięk

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

parantulla,

nie chce bronić sprzedawcy ale u niego w aukcji masz za 7k - monitory o cenie katalogowej 8k + standy o cenie katalogowej 2,5k, czyli sprzedaje za niecałe 70% - czy dużo czy mało to zweryfikuje rynek.

Zastanawiam się czy Ty masz jakaś misję uświadamiania wszystkim co ile jest warte, co za ile poszło albo iść powinno - ciągle tylko to samo kasa, kasa, kasa !! Nie szkoda Ci na to czasu ??

Kolego squad, to nie ma sensu. Kolega na P zaciął się na cenie 7koła w porównaniu do nowych za 8 i nie odblokujesz go... Ja już więcej się nie wypowiadam na ten temat, ani nie zamierzam komentować tych wpisów.

Parantulla proponuje mi okulary, a sam teraz przyznał jak mu zwróciłeś uwagę, że nie widział standów. No i śmie wypominać wszystkim, że nie czytają wyraźnie jego postów tylko chcą byle co wtrącić. Nie ma sensu ta dyskusja.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Parantulla proponuje mi okulary, a sam teraz przyznał jak mu zwróciłeś uwagę, że nie widział standów.

Standów nie widziałem, bo ich zwyczajnie nie było

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

były za to 2,5 roczne kolumienki wystawione za 7.000zł, których cena detaliczna w sklepie wynosi 8.000zł i do tego się odniosłem.

Owszem, później się okazało, że to nie Twoja aukcja i że Twoje kolumny stoją na innej w tej samej cenie, tyle że ze standami,

co dla mnie szczerze mówiąc nie ma absolutnie znaczenia przy tej cenie czy są standy czy ich nie ma, dlatego przemilczałem kwestię,

która według mnie nic nie wnosi do tematu. Nowe Mini Utopie kosztowały 24.900zł, a standy do nich 3.900zł, co razem daje 28.800zł

Używane Mini Utopie można w PL kupić już za 8.800zł z oryginalnymi standami gratis w komplecie. O czym jeszcze chcesz pogadać?

Wątek jest o tym co dobrego można kupić w założonym budżecie, a nie o tym ile dla kolegi karczka są warte jego kolumny.

Przepraszam, ze standami.

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Proac Response D2, baa, nawet tańsze Studio 100 warto by wziąć pod lupę. Sprzęt na wskroś neutralny i grający dużym dźwiękiem w rozsądnej wielkości pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sluchal ktos tych konstrukcji?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sluchal ktos tych konstrukcji?

Ten wykonawca przestał nagrywać /tak dla żartu/

Daruj sobie.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Proponuje posluchac tego:

Ukryta Zawartość

Maja zaledwie 3 litry pojemnosci,obudowa z litego aluminium.Jak brzmia? - po posluchaniu zaczyna sie miec watpliwosci co do dotychczasowych kontaktow wlasnych z prawami fizyki.Mnie wyrwalo sie do faceta prezentujacego - : niech Pan sobie jaj ze mnie nie robi ze to te zabawki teraz graja! - rzecz w tym ze bez standow 8000 euro kosztuja.

Ukryta Zawartość

Proponuje posluchac tego:

Ukryta Zawartość

Ładne skubańce.

Na yt widziałem kilka filmików z większym modelem pure. Niepozorne podłogówki nagłaśniały bardzo duże pomieszczenie, myślę, że w okolicach 100m2.

Ukryta Zawartość

Plustek mylisz tematy :) Są dwa podobne :) Zobacz sam.

Wiem ,wiem juz sie poprawiam - a swoja droga niezle jajka tak sobie od niechcenia wtopic.Starosc nie radosc niestety.

Te CRMy z założonymi frontami przypominają mi głośniki z radiowęzła z lat '50-60 :-)

Tak ogólnie to skończyłem zabawę z audio, wszystkie kable poszły na sprzedaż, zestaw Luxmana, KSA-80 i DAC też już praktycznie sprzedane.

W moim przypadku było niestety im drożej tym gorzej, szczególnie w przypadku kabli.

Zostawie sobię tyko końcówkę Yamahy PC2002 i NS1000M oraz SBT i to wszystko.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No tak, rozumiem:-) Zestawienie z McIntoshem faktycznie niestrawne:-) Z Krellem zagrałyby dużo lepiej. To w takim razie z podobnych powodów odpadną wszystkie Dynaudio. Miałem kiedyś Crafty, świetne głośniki, ale wymagają elektrowni. Najlepiej grały z Chordem i Levinsonem. Na mnie duże wrażenie robią też tanie a świetne Spendory SP 100. No ale one też do super dynamicznych nie należą.

tak, starsze wysokie Dynki potrzebują b. wydajnych wzmacniaczy (końcówek najlepiej), ale potrafią wtedy zagrać.....a i z moich doświadczeń zasilanie musi być na wysokim poziomie..

Ze Spendorami SP 100 trzeba uważać - świetne, ale nie zawsze zagrają. miałem u siebie, w dobrym systemie. i było b. słabo.

ale szacunek dla firmy nie zmalał;-)

Te CRMy z założonymi frontami przypominają mi głośniki z radiowęzła z lat '50-60 :-)

Tak ogólnie to skończyłem zabawę z audio, wszystkie kable poszły na sprzedaż, zestaw Luxmana, KSA-80 i DAC też już praktycznie sprzedane.

W moim przypadku było niestety im drożej tym gorzej, szczególnie w przypadku kabli.

Zostawie sobię tyko końcówkę Yamahy PC2002 i NS1000M oraz SBT i to wszystko.

Rozumiem Twoje zwątpienie...za te same pieniądze jak kupisz auto to wiesz przynajmniej za co dopłacasz...a w audio im drożej to nie tyle gorzej co inaczej...dźwięk musi być zrobiony abyś wiedział za co płacisz...więc pełno jest wynalazków podbijających pasmo lub je zmieniające...jak sobie źle zestawisz system to w końcu jest tylko wkurzenie...jest super dźwięk high-end ale to wymaga wiele poszukiwań i trochę szczęścia...poza tym powyżej pewnego poziomu za małe zmiany płacisz olbrzymia kasę...ja się zatrzymałem na jakimś poziomie i jestem zadowolony...a z kabli to wysokie modele Transparenta i MITa pokazują innym cudakom co oznacza dobry dźwięk...

Sęk w tym że włożyłem cało swoje "kieszonkowe" w sprzęt a i tak grało tak sobie przez potworną akustykę pomieszczenia. W ciągu 3 lat przerzuciłem kilkanaście, a może i nawet kilkadziesiąt różnych źródeł/wzmacniaczy/kolumn, niekiedy dwukrotnie droższych od posiadanego obecnie sprzętu i zawsze ograniczeniem była ta skubana akustyka.

Ze sprzedaży całego sprzętu zrobię rodzicom niespodziankę (czy miłą, tego nie wiem ;) ) i kupię do salonu JBLe 4343 albo 44 :)))

Może za kilka lat kiedy będę miał swój dom zabiorę JBLe ze sobą i zacznę na nowo przygodę z hi-endem bo na razie szkoda ładować tysiące w coś co i tak nie zagra w danym pomieszczeniu. Ogólnie mówiąc to ostatnio chętniej słuchałem AKG K530 przez laptopa z B&O IcePowerem niż całego zestawu. Zawsze próbowałem sobie wmawiać że jest ok, lepiej i tak jak być powinno, ale nie ma się co dłużej oszukiwać - nie było.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Ja się ma fatalną akustykę to ktoś powinien Tobie doradzić korektor akustyki Room Perfect z dawnej firmy TACT lub obecnej Lyndorf. Również McIntosh produkuje jego kopię trochę drożej bo to McIntosh;-)...

To świetne zabawki które pozawlają uzyskac dobry dźwięk w trudnych pomieszczeniach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Długo by pisać. W kilku wątkach nieco napisałem o Lyngdorf DPA-1.

Ale do tak wypasionego systemu do którego się przymierzasz to tylko

Trinnov Amethyst lub Trinnov ST2.

Problem w tym że to najlepiej wpaść miedzy cyfrowe transporty a DAC ale w dCS nie da się

bo nie przetworzy SACD.

Ale gdybyś miał jakiś inny transport CD to jak najbardziej.

Albo trzeba pójść w profi adaptację akustyczną ale taką wypasioną.

To jest jeszcze lepsze niż najlepszy korektor.

Ma ona jednak 2 wady.

Cena i to że zajmuje miejsce w pokoju chyba że pokój jest urządzany od zera.

Wtedy dużo można ukryć.

Bawiłem się już z DSP - DCX2496 razem z SRC2496 ale to nie to, można podkręcać bas do maksimum ale dalej będzie cisza na basie, tzn. efekt się pogarsza.

Docelowo mam w planach zestaw studyjny czyli 43xx-ki napędzane Urei 6260+6290 na stronę i ew. Aktywny crossover, coś jak Urei 525. Jeśli nie uda mi się znaleźć 43xx to uderzam w 4435 albo Urei 813C.

Sly,

Ja cały czas optuję za drugą opcją i tak na 100% będzie. O korektory pytam z ciekawości, bo nie mam pojęcia jak one mogą niby zmienić odbijanie fal itd.

A poza tym jeszcze nie jest przesądzone z tym dCS na 100%, zajrzyj do mojego tematu.

Oj mogą wiele zmienić.Zdziwiłbyś się.To co pisze kolega czołgista778 nie ma wiele wspólnego z dobrym korektorem akustyki.

Nie chodzi o żadne podkręcanie basu ani dowalanie innych rzeczy.

Wpierw ze specjalnego mikrofonu 3D robi się pomiar akustyczny pokoju.

Procesor zapisuje parametry pokoju oraz jego ułomności kaustyczne zarówno w miejscu odsłuchu jak i w całym pokoju.

Lyngdorf ma to zrealizowane nieco inaczej a Trinnov jeszcze inaczej ale to są bardzo zaawansowane algorytmy.

Dość powiedzieć że kilkanaście procesorów Trinnov pracuje w BBC i kilku innych studiach i rozgłośniach również w USA.

Potem przez kolumny puszcza się specjalne sygnały wieloczęstotliwościowe i procesor mierzy na ile te sygnały różnią się

od wzorca jaki jest zapisany w samym procesorze.

Później DSP przelicza wszystko i dobiera charakterystykę sygnału tak by wyrównała ona brzmienie jak najbliżej wzorca,

czyli krótko mówiąc poszarpaną linię charakterystyki kolumn w danym pomieszczeniu znacznie wyrównuje.

Ale to nie wszystko.Wyrównuje też różnice fazowe oraz różnice w opóźnieniach poszczególnych przetworników.

Efekt w pomieszczeniu gdzie nie ma skutecznej adaptacji akustycznej jest często szokujący.

Ale to musi być min Lyngdorf DPA-1(4500euro) albo jeszcze lepiej Trinnov Amethyst(10000euro).

Oczywiście taki DSP nie poprawi akustyki w 100% ale jeśli zrobi to w 70% to czy to mało?

No tak sly30, tylko że taki Lyngdorfik kosztuje więcej niż cały mój zestaw razem wzięty na który zbierałem jakieś 4 lata ;-)

Bawilem sie onegdaj w korekcje nazwijmy to wymuszona.Na pierwszy rzut ucha ok, na drugi jeszcze do zaakceptowania,ale im dalej w las tym ciemniej, ze sie tak wyraze.Slychac jednak ze sporo poobcinane jest.Jesli mozna pomieszcznie od podstaw przygotowac, lepiej moim zdaniem tak zrobic, jesli ,nie lepiej w ostatecznym rozrachunku bez elektronicznych udogodnien sprobowac.Tak przynajmniej z moiich bolesnych dotychczasowych prob wynika.Nie wyglada pieknie,ale brzmi naturalniej.

Ależ oczywiście i pisałem o tym wiele razy!

Jeśli są możliwości, miejsce i wolna kasa to najlepszy

efekt da porządna adaptacja akustyczna.

Ale nie zawsze jest na to miejsce czy zgoda żony,

bo to jest już jednak troche a czasem nawet znaczne zagracenie

pokoju i przez to zmiana jego funkcjonalności.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.