Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner i kolumny do 4000

charin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeglądałem kilka for, jednakże informacje są często sprzeczne, a odpowiedzi tutaj wydają być się rzeczowe i sensowne. Do sedna:

Mam do wydania 4000zł (ale najchętniej 3000+) na zestaw do nietypowego zastosowania (jak na to forum):

Chcę:

80% słuchać muzyki z komputera (dźwięk przez hdmi)

20% używać zestawu jako kina domowego

W związku z tym potrzebuje amplitunera i kolumn. Kolumny wystarczą stereo, ale przeżyłbym zestaw 5.1.

Zależy mi przy tych wymaganiach na jakości odtwarzanej muzyki - chcę móc usłyszeć i odróżnić instrumenty (w miarę możliwości), mieć miły bass.

Muzyka:

rock, klasyka, nowości (czyli wszystkiego po trochu)

Pomieszczenie:

30m2

Robiłem trochę researchu, na niektórych forach polecano zestaw onkyo tx-nr609 z jamo s608, ale już wiem, że te kolumny są beznadziejne.

Z polecanych przez Was:

oli40 (nie wiem jaki dobrać amp, żeby zmieścić się w bużdzecie - i czy to możliwe w ogóle...)

https://www.audiostereo.pl/topic/97683-amplituner-i-kolumny-do-4000/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zwróciłbym uwagę na amplituner Yamaha RX-V673 lub Onkyo TX-NR616 oraz jeden z zestawów kolumn: Monitor Audio MR6, Wharfedale Diamond 10.7 lub Kef C7.

Każda z konfiguracji zagra bardzo dobrze, spokojnie nagłośni Twoje pomieszczenie, wybór jednak zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

Zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

TX-NR 609 + Jamo C405 - sam użytkuję i nie brakuje mi niczego w tym duecie.

Jest multimedialność, jest miły dla ucha dźwięk, spokojnie nagłośni pomieszczenie, o którym mowa.

Niestety w 4000 pln możesz się nie zmieścić, ale warto dołożyć te 2-3 stówki i mieć pełen zestaw 5.0, który możesz potem rozbudować o subwoofer i mieć całkiem fajny zestaw kina domowego.

Jezeli 80% muzyka to może lepiej kupic amlituner stereo np hk 3490. Muze mozesz puscic po optyku lub rca ,spokojnie zmiescisz sie z rotham oli 40 w 4tyś.Z ampkow do kina w twoim budżecie najlepiej radzacych sobie w stereo możesz rozwazyc Marantz sr 5006,H/K avr260/65,Denon avr 1911/12,Onkyo i Yamaha też nieźle zagra.

OLi 40 to kolumny bardzo podatne na zmianę wzmacniacza. wstawisz Marantza będziesz miał dużo detalu i przeciętny bas, wrzucisz NADa będzie dynamicznie z basem, dasz Harmana, będzie ciepło i z basem. Podepniesz Onkyo, dostaniesz coś pośrodku.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Dziękuję za odpowiedzi :)

Tak jak pisałem, z teorii najbardziej podobają mi się rothy, a z kolei o Wharfedale Diamond 10.7 czytałem negatywne opinie.

Odnośnie Amp'ów, to chciałbym ominąć HK i Denona, bo znajomi mieli problemy (nie tylko z użytkowaniem, ale także z serwisem).

Będę chciał posłuchać Onkyo, Maranz oraz Yamahę.

W tym tygodniu postaram się pojechać gdzieś na odsłuch (jestem z Warszawy) i napiszę Wam o moich odczuciach.

pozdrawiam,

Krzysiek

Ale chcesz kino czy tylko stereo ?

Jeśli kino ale na razie stereo to mocno zastanów się czy na pewno rozbudujesz do końca kino, czy będzie Ci się chciało :)

Znam trochę osób którzy zostali z amplitunerem i dwoma kolumnami, przestało ich to kręcić.

A mogli taniej i o klasę lepiej jakby kupili od razu wzmacniacz (zawsze można potem połączyć 2 w 1 nie rezygnując z dobrego stereo)

Jesli nie chciałbym odpuscić kina to pewnie Yamaha 473 lub 673

Jesli natomiast możesz odpuscić kino i iśc stereo. Yamah RS 500 lub 700/ Nad 326BEE / Camridge 650

Jako głosniki frotnowe Tannoy V4/ Yamaha 555/ Roth oli 30 / Monitor audio M4 lub Mr

Cześć,

jestem po odsłuchu:

Cambridge Audio Topaz AM10

Cambridge Audio Azur 351 A

Roth Oli 40

Dali Zensor 5

Monitor Audio BX5

Canton Chrono

Na więcej nie starczyło czasu, ale wnioski są następujące:

Roth zagrały najgorzej w tym zestawieniu, canton porównywalnie, natomiast Monitor i Dali najlepiej (z niewielką przewagą Dali).

Zainteresował mnie temat Cambridge Audio Azur 351 A, gdyż ma wbudowany DAC (nie starczyło czasu, żeby podpiąć pod kompa).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.