Skocz do zawartości
IGNORED

Wolna wola

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

Uważam, że nawet w marzeniach nie jesteśmy w stanie być wszędzie jednocześnie.

Ależ ja nigdzie nie wspomniałem, że wszędzie jednocześnie :-) Właśnie wolna wola umożliwia w marzeniach przerzucanie się do dowolnego Ja i tam.

W.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3182840

Utkwiło mo w pamięci takie oto zdanie z Kroniki Akasza.

..Po­dobnie dzieje się z wielkimi wydarzeniami świata i przyszłością

losów ludzkich. Badacz wiedzy duchowej przewiduje je, chociaż

będą one dopiero wynikiem ludzkiej wolnej woli. Zatem przewi­

duje on to, co ma się dokonać na skutek ludzkiej wolności....

Polecam książkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3182897

Wyobraźnia jest nieograniczona, a napewno nie wiedzą i logiką :-)

Wyobraźnię ogranicza jedynie wyobraźnia , a ta , podobnie zresztą , jak wolna wola jest niestety ograniczona , dlatego nie możemy sobie wyobrazić nieskończoności wszechświata (zakładając , że jest nieskończony ) lub zignorować powszechnej siły ciążenia .

Już od dawna twierdzę, że człowiek żyjacy nie ma wolnej woli,

Twój wpis Włodku świadczy temu przeczyć , przecież nikt Cię nie przymuszał do odpowiedzi .

Dokładnie, ciało nas ogranicza.

Umysł również , dlatego większość z nas nie rozumie np. Teorii Względności Einsteina , np. ja .

Po­dobnie dzieje się z wielkimi wydarzeniami świata i przyszłością

losów ludzkich. Badacz wiedzy duchowej przewiduje je, chociaż

będą one dopiero wynikiem ludzkiej wolnej woli. Zatem przewi­

duje on to, co ma się dokonać na skutek ludzkiej wolności....

Predestynacja przeczy wolnej woli człowieka .

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3182924

Tak jest tylko pozornie. Przewidywanie polega na określaniu potencjałów najbardziej prawdopodobnych zdarzeń. Są istoty, które wiedzą co się wydarzy lecz z tego poziomu istoty informacji tych nie ujawniają. A to ze względu na prawa do nie ingerencji.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3182994

Tak jest tylko pozornie. Przewidywanie polega na określaniu potencjałów najbardziej prawdopodobnych zdarzeń. Są istoty, które wiedzą co się wydarzy lecz z tego poziomu istoty informacji tych nie ujawniają. A to ze względu na prawa do nie ingerencji.

Arton , ja też wiem (choć poruszam się tylko we właściwym dla nas obszarze świadomości/informacji /wymiaru) , że Ty i ja kiedyś umrzemy , ale to nie jest tożsame z tym , iż wiem kiedy i w jaki sposób , to się ziści .

P.S.

"Nie ma nic pewniejszego od śmierci i nic bardziej niepewnego od godziny jej przyjścia "

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183053
Gość

(Konto usunięte)

Jak więc wytłumaczysz Kaziku projekcje Artona i jemu podobnych

tego lepiej nie tłumaczyć

:)

Wyobraźnia jest nieograniczona, a napewno nie wiedzą i logiką :-)

Wyobraźnia jest ograniczona właśnie wiedzą. Nie wyobrazisz sobie tego, o czym nie masz pojęcia.

Ci, których uznaje się za wizjonerów itp, mieli lub mają 'połączenie", stąd posiedli informacje przekraczające możliwości innych, a to, sugerować może posiadanie przez nich większej/wolnej woli. Tym niemniej, są oni przekazicielami. Sam dostęp nie wystarcza. Istotą byłaby wiedza o tym, kim jestem. Bez czynienia czegokolwiek, i tego, co jest następstwem działania.

Już od dawna twierdzę, że człowiek żyjacy nie ma wolnej woli, ponieważ nie może zmieniać formy swego bytu. Ma jedynie możliwość dokonywania wyborów. Ale i ta nie jest wolna. Zawsze opiera się na możliwych alternatywach, w skrajnych przypadkach intuicji, lub odruchach bezwarunkowych.

Słusznie twierdzisz; nawet to, co niepodważalnie wygląda na czyn własny, takim nie jest, dopóki podstawą jest myślenie.

Poza tym, nawet działnie intuicji, nie potwierdza istoty wolnej woli.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183069

Dodam jeszcze , że zdaję sobie sprawę , że naszą wolną wolę determinuje nasza niedoskonałość (w równym stopniu , tak cielesna , intelektualna , jak i duchowa ) oraz czynniki zewnętrzne (energia , materia , czas) , na którą/e to nie mamy żadnego wpływu , niemniej nie jesteśmy istotami całkowicie bezwolnymi , tzn. zawsze będzie nam ciążyć piętno naszych wyborów .

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183076

Ja skłaniam się do twierdzenia , że wolna wola to obszary nieciągłości, które zostały celowo zaprogramowane. My je tylko wypełniamy własnym tworzeniem z użyciem własnej wolnej woli. Jednak odbywa się to w morzu ograniczeń. Stąd własnej woli jest tylko skromnych kilka procent. Im człowiek bardziej się rozwijał tym większą nam dawano wolną rękę. Pozostał nam jeszcze do wykonania skok cywilizacyjny i najtrudniejsze czyli otwarcie oczu na aspekty wielowymiarowego wszechświata.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183116

Ja skłaniam się do twierdzenia , że wolna wola to obszary nieciągłości, które zostały celowo zaprogramowane. My je tylko wypełniamy własnym tworzeniem z użyciem własnej wolnej woli. Jednak odbywa się to w morzu ograniczeń. Stąd własnej woli jest tylko skromnych kilka procent. Im człowiek bardziej się rozwijał tym większą nam dawano wolną rękę.

Napisałeś dosyć ogólnie o ilości wolnej woli, więc mogę się z tym zgodzić;)

Jeśli wolnej woli jest trochę, gdzie jest reszta? Reszta zapewne jest niewolą, czyli pod wolą kogoś/czegoś innego jak na przykład narządy ciała człowieka, przekonania, schematy działania umysłu. Zresztą nie ma innego wyjścia jak balansowanie między wolną wolą, a niewolą w znaczeniu, które opisałem. Gdybyśmy nagle mogli narzucić swoją wolę swojej fizjologi, albo umysłowi to by dopiero był zamęt porównywalny do okazywania wolnej woli przez kierowców teraz na szczęście trzymanych w ryzach przez przepisy i własne bezpieczeństwo. Jednak podejrzewam, że nie o to chodzi, aby wyrwać się ze wszystkich schematów i robić różne nieprzewidywalne rzeczy, ale być świadomym co się dzieje i w razie czego działać po swojemu. Jednak i działanie po swojemu będzie również poruszaniem się utartym szlakiem, tyle że nowym dla tej sytuacji. Gdzie więc jest ta wolna wola? Najpewniej znajduje się w sferze duchowej, co znaczy gdzieś poza fizycznością...musi być to coś od podejmowania decyzji i oceny, działające niezależnie, odpowiedzialnie. Problemem może być z tego korzystać...jest wiele historii tego typu i przeważnie są to wielkie osiągnięcia, ktoś zmienił swoje życie, ktoś zrobił coś inaczej, ktoś zaczął być sobą, ktoś uwierzył w siebie, czy w cokolwiek poza swoim programem, dokonał rzeczy nadzwyczajnej, a wcześniej było jakieś cierpienie. Kiedy historia się kończy ten sam człowiek już korzysta z wolnej woli i żyje lepiej, żyje po swojemu na własny rachunek.

Co do związku rozwoju z wolną wolą, to rozumiem, że czym człowiek mądrzejszy powinien wolnej woli mieć więcej, a jak odwrotnie coraz mniej. Jednak jeśli żyjemy w grupie korzystne jest wolną wolę ograniczać, aby sprawnie wykonywać różne mechaniczne czynności, co niestety odbywa się na rozwoju jednostki, ale jako grupa mamy większe osiągnięcia niż mógłby mieć pojedynczy człowiek, więc ciągle mamy coś za coś, ale...możemy wybrać jeśli skorzystamy z wolnej woli ze wszystkimi konsekwencjami dla siebie i innych.

Na koniec pytanie do zastanowienia jak by się czuł człowiek teoretycznie pozbawiony (świadomości) wolnej woli, czy kiedykolwiek byłby nieszczęśliwy jednocześnie wolny od dylematów wyboru?

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183326

A co wy na to?

"Przyjęcie pełnego determinizmu w wielu sytuacjach uniemożliwia stworzenie etyki. Np. jeśli ktokolwiek miałby odpowiadać za swoje czyny, powinna istnieć możliwość, że świadomie mógł postąpić inaczej. Jeśli by nie mógł - czyli nie miał wolnej woli - to nie można go też zasadnie ukarać. Rozumowanie to pochodzi od Williama Jamesa, twórcy pragmatyzmu."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183392

Gdzie więc jest ta wolna wola? Najpewniej znajduje się w sferze duchowej, co znaczy gdzieś poza fizycznością...musi być to coś od podejmowania decyzji i oceny, działające niezależnie, odpowiedzialnie.

Tu wypada mi się zgodzić całkowicie. Świadomie tego nie poruszałem. Temat jest prosty i jednocześnie skomplikowany. Na poziomie Duszy wybraliśmy to czego chcemy tu i teraz doświadczyć. Jednak tego nie wiemy, gdyż pamięć o tym wcześnie na poziomie dziecka się zaciera. Jakby tego było mało istnieje często konflikt interesów. Duszy nie interesuje nasza tu wygoda. Liczy się plan do zrealizowania zwany umową Duszy. Plan Duszy na życie jest starannie przygotowany, aby dać duszy precyzyjne doświadczenia, które posuną do przodu jej rozwój. Plan uwzględnia nasze potrzeby, niezależnie od tego, czy jest to praca dla Światła, czy coś przeciwnego, nie czyni to różnicy. W życiu nie ma przypadków. Zaplanowana jest rodzina w której się rodzimy, bliskie nam osoby, przyjaciele czy życiowi partnerzy . Ta amnezja jest jednak celowa by powiedzmy to urealnić życie. To my realizujemy plan duszy. Jak to zrobimy na to ma wpływ nasza wolna wola. Ale w ramach tego wcześniejszego planu. Wszyscy przychodzimy do życia z Przewodnikami, którzy robią wszystko, co w ich mocy, abyśmy z powodzeniem ukończyli swoją inkarnację. Wiem, że może to wydać się niepopularne i kontrowersyjne ale jest to poziom wiedzy, który powinniśmy znać.Wolna wola i plan istnieją jednocześnie i są zaplanowane aby zapewnić nam postęp w rozsądny sposób, tak szybko, jak tylko jest to możliwe na danej ścieżce rozwoju. Nie mielibyśmy planu, gdybyśmy nie ćwiczyli naszej wolnej woli w kreowaniu przed inkarnacją. To my mamy jednak ostanie słowo.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183395
Gość

(Konto usunięte)

Co do związku rozwoju z wolną wolą, to rozumiem, że czym człowiek mądrzejszy powinien wolnej woli mieć więcej, a jak odwrotnie coraz mniej.

To twoje przypuszczenia; moje zdanie, neguje takie przypuszczenia.

Na poziomie Duszy wybraliśmy to czego chcemy tu i teraz doświadczyć.

skąd to wiesz ?

To my realizujemy plan duszy. Jak to zrobimy na to ma wpływ nasza wolna wola.

skąd to wiesz ?

To my mamy jednak ostanie słowo.

oj, chciałoby się :):) co ?

Niemniej, my, mamy gówno do powiedzenia.

albo inaczej, mamy do powiedzenia tyle, ile powiemy :)

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183422

Plan Duszy na życie jest starannie przygotowany, aby dać duszy precyzyjne doświadczenia, które posuną do przodu jej rozwój.

Spotkałem się z tą ideą, jednak jeśli dusza zdobywa doświadczenie, czyli ma ją spotkać coś nowego nie ma miejsca na precyzyjne doświadczenia. Zresztą w ten sposób dusza nie byłaby w pełni wolna, skoro ma przeżyć coś określonego.

To my realizujemy plan duszy. Jak to zrobimy na to ma wpływ nasza wolna wola.

Jeśli realizujemy plan duszy, kiedy działamy zgodnie z moim rozumieniem wolnej woli, to dusza sama sobie może pomóc lub zaszkodzić kontrolując lub nie zachowanie ciała i to ewentualnie może być doświadczeniem duszy. Kiedy dusza ulega wpływom przestaje się rozwijać w zamian zdobywając doświadczenie jak to jest robić rzeczy, których chce ktoś inny.

Wszyscy przychodzimy do życia z Przewodnikami, którzy robią wszystko, co w ich mocy, abyśmy z powodzeniem ukończyli swoją inkarnację.

Znany motyw skłaniający do uległości...jakiś przewodnik mówiący co mamy robić, bo inaczej będzie tak jak my chcemy, a nie on i w domyśle źle skończymy.

Inna wersja mówi o robieniu tego z czym się czujesz najlepiej i to jest dopiero pozytywna forma zachęty.

To twoje przypuszczenia; moje zdanie, neguje takie przypuszczenia.

Tak teraz przypuszczam;)

A co wy na to?

"Przyjęcie pełnego determinizmu w wielu sytuacjach uniemożliwia stworzenie etyki. Np. jeśli ktokolwiek miałby odpowiadać za swoje czyny, powinna istnieć możliwość, że świadomie mógł postąpić inaczej. Jeśli by nie mógł - czyli nie miał wolnej woli - to nie można go też zasadnie ukarać. Rozumowanie to pochodzi od Williama Jamesa, twórcy pragmatyzmu."

Ukryta Zawartość

Na logikę jak ktoś nie może postąpić inaczej, to ktoś ma nad nim całkowitą władzę, więc podwładny nie ma miejsca na wybór, bo ktoś za niego wybiera, a więc ponosi odpowiedzialność jak by to on sam był sprawcą. W praktyce nie mieć wyboru można różnie rozumieć, ale idealnie nie mieć wyboru dla mnie oznacza zero wolnej woli, reakcje w pełni kontrolowane.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183480

Zresztą w ten sposób dusza nie byłaby w pełni wolna, skoro ma przeżyć coś określonego.

To Dusza wcześniej negocjując ustala plan.

Kiedy dusza ulega wpływom przestaje się rozwijać w zamian zdobywając doświadczenie jak to jest robić rzeczy, których chce ktoś inny.

Dusza chce uzgodnionego rozwoju gdyż to zostało ustalone jako dla niej na tym poziomie najważniejsze.

Znany motyw skłaniający do uległości...jakiś przewodnik mówiący co mamy robić, bo inaczej będzie tak jak my chcemy, a nie on i w domyśle źle skończymy.

Inna wersja mówi o robieniu tego z czym się czujesz najlepiej i to jest dopiero pozytywna forma zachęty.

Pomaga nam w realizacji zamierzeń ale wtedy gdy tego chcemy. Respektuje naszą wolna wolę.

Jeśli robisz coś właściwie i zgodnie z przeczuciem i intuicją realizujesz zamierzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183518

To Dusza wcześniej negocjując ustala plan.

Dusza chce uzgodnionego rozwoju gdyż to zostało ustalone jako dla niej na tym poziomie najważniejsze.

Pomaga nam w realizacji zamierzeń ale wtedy gdy tego chcemy. Respektuje naszą wolna wolę.

Jeśli robisz coś właściwie i zgodnie z przeczuciem i intuicją realizujesz zamierzenia.

Mnie to nie przekonuje...dusza negocjuje zesłanie nie mając potem wpływu na poczynania ciała? W tej sytuacji ciało nie ma żadnej motywacji i dusza zawali zadanie...to tak jak by ogon machał psem, ale z drugiej strony dusza mająca wolną wole mogłaby tego chcieć. A podobno chce, bo wie co ją czeka, czyli ma doświadczenie, więc czego miałaby się nauczyć w dodatku nie mając nic do gadania, czyli za nic nie odpowiada w kwestii czynów, zadań.

No i odpowiedz na pytanie skąd wiesz o zadaniach duszy albo czy masz jakieś obserwacje, że tak to właśnie funkcjonuje?

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183596

Im człowiek bardziej się rozwijał w tej gęstości tym Dusza miała na niego mniejszy wpływ. Głównie miał na to rozwój umysłu i ego człowieka. Nigdzie nie napisałem, że wie co ją czeka. Planuje a to jest różnica. To jak z dobrymi przepowiedniami. Są bardzo prawdopobne ale nie gwarantowane.

Wiedza jest dostępna dla tych co szukają.

lightagendalogolarge.png

PS.

Istnieje możliwość wielokrotnej inkarnacji aż do skutku oraz karma.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183925
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Najgorzej jest, jak się wprowadza "tylnymi drzwiami" do dyskusji nowe pojęcia, komplikujące to co prostym jest.

I w tym przypadku tym "nowym pojęciem" jest dusza, bo jak już czegoś nie rozumiemy, to należy uciekać w sferę nadprzyrodzoną.

Ja też bardzo lubiłem jak mi rodzice czytali na dobranoc bajki, ale był to okres dziecięcy.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3183978
Gość stary bej

(Konto usunięte)

To może językiem komputerowca. Dysk twardy. Pamiętaj, że Dusza ma pochodzenie nie Ziemskie. Stąd brak słów do precyjniejszego określenia. I na tym etapie to powinno wystarczyć.

Panowie sorry, ale w ten sposób nie można dyskutować - skoro przedstawiasz to arton z pozycji "Bo tak i już" i jeszcze nakazujesz mi zapamiętanie, to po prostu próbujesz ograniczyć, lub zdeprecjonować mój sposób myślenia, ograniczasz moją wolna wolę w tym zakresie.

Wszystkie bajkowe postacie są również nie z tego świata, i traktujemy je jako wymyślone.

Czy ja każę komukolwiek w nie wierzyć tylko dlatego że są opisane w książkach, a konkretnie występują one w bajkach ? - oczywiście że nie.

A jeśli tak jest, to dlaczego ja mam wierzyć w coś, co zostało również wymyślone na potrzeby wytłumaczenia zjawisk niewytłumaczalnych, lub w celu doklejenia filozofii do tego, czego nie można na razie racjonalnie wytłumaczyć ?

Bo czyż istnienie duszy zostało naukowo potwierdzone ?

Owszem, mówi się "człowiek dusza", ale mówi się tak o człowieku z "którym można konie kraść", po prostu o świetnym kompanie, taki co to "do tańca i do różańca" - przykłady powiedzonek można mnożyć, a i tak nie chodzi o to, że ten "kompan do wszystkiego" rzeczywiście ma duszę o jakiej piszecie.

Wszystkie dodatnie cechy wynikają jedynie z jego usposobienia i charakteru.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3184096

Zapominasz, że wiele bajek ma swoje rzeczywiste podłoże. Nawet czarownice na miotle, czy palenie kotów za świętej inkwizycji miało swoje uzasadnienie. Człowiek ma swoje pozaziemskie pochodzenie. Przybył tu na Ziemię i rozwijał się w materii. Z punktu widzenia świadomości istnieją jej szczeble. Za zwykłym człowiekiem stoją artyści, wynalazcy czy naukowcy. Poza nimi stoją wtajemniczeni w wiedzę duchową a jeszcze wyżej - istoty ponadludzkie. To , że coś jest wyżej należy rozumieć tak samo jak z lewa czy prawa. Niestety człowiek ze swoją świadomością jest poniżej mrowiska, które osiągnęło wspólną świadomość istniejącą poza materią. Człowiek walczy na każdym etapie ze sobą na wzajem i podąża dopiero do zrozumienia, że wszyscy jesteśmy jednością. Wiedzę tę zawdzięcza się od badaczy tajemnic duchowych i wtajemniczonych. Jest ona przekazywana tym nie licznym mogącym ją posiąść.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3184173
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Zarówno mądrzy jak i głupi, bogaci czy biedni, ładni czy brzydcy, chromi czy zdrowi - wszyscy i tak kiedyś umrzemy.

Wiesz na co zmarł Sathya Said Baba ? - z powodu ogólnej niewydolności wielonarządowej.

Mówiąc lakonicznie, jego organizm się rozpadł od środka, po prostu doznał samo-destrukcji.

Tak się właśnie kończą zabawy z wibracjami, z energiami czakr mające na celu opanowanie wiedzy duchowej.

Wiedzę tę zawdzięcza się od badaczy tajemnic duchowych i wtajemniczonych. Jest ona przekazywana tym nie licznym mogącym ją posiąść.

W mojej ocenie są to zwykli szarlatani bazujący na naiwności ludzkiej, wmawiający ogłupiałym że przez stosowanie pewnych praktyk adepci dostąpią oświecenia i życia wiecznego ...."wśród 21 dziewic".

A prawda jest zupełnie inna, wręcz bardo bolesna - wyjaśniłem powyżej.

Jeśli do tego dochodzi element finansowy, wszak za wiedzę trzeba płacić choćby kupując "książki i naukowe biuletyny", to śmiało można mówić o przekręcie.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3184297
Człowiek jest duszą. Jest to część mentalna człowieka, która wraz z ciałem tworzy nas takimi jakimi jesteśmy. Umysł, jaźń, dusza, jak zwał tak zwał :-)

W.

Dusza jest tą częścią naszej duchowej istoty, która łączy się z naszym ciałem. Tak opisują to osoby jasnowidzące lub jasnowiedzące.
https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3184352
Gość

(Konto usunięte)

A co w takim razie ma znaczenie ?

Jeżeli nie wiadomo kim się jest i dlaczego się jest; czy ma znaczenie cokolwiek poza tym ?

Nawet nie wiesz dlaczego myślisz...

:)

To chodzi o zdrowie i życie.

Można żyć zdrowo bez pieniędzy. Są jeszcze ludzie na tej ziemi, którzy nie tylko nie mają pieniędzy ale nie wiedzą co to takiego jest :) i żyją. Po swojemu.

Dusza jest tą częścią naszej duchowej istoty, która łączy się z naszym ciałem.

Czy któryś z tych co widzą i wiedzą, powiedział coś na temat tego, kim są w rzeczywistości, poza zaciemnianiem tematu i pitoleniem w kółko tej samej propagandy o tym, co wyżej pisałeś ?

Nasza duchowa istota ...czym jest: nasza duchowa istota ?

Krótko i na temat.

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3184370

Tak się właśnie kończą zabawy z wibracjami, z energiami czakr mające na celu opanowanie wiedzy duchowej.

Z mojej wiedzy przyczyna jego śmierci była zupełnie inna.

W mojej ocenie są to zwykli szarlatani bazujący na naiwności ludzkiej, wmawiający ogłupiałym że przez stosowanie pewnych praktyk adepci dostąpią oświecenia i życia wiecznego ...."wśród 21 dziewic".

Jednym wszystko kojarzy się z seksem innym z szarlatanami. Niestety nie podzielam tych poglądów ale jak gdzieś ich zobaczysz to wskaż mi.

Jeśli do tego dochodzi element finansowy, wszak za wiedzę trzeba płacić choćby kupując "książki i naukowe biuletyny", to śmiało można mówić o przekręcie.

Ty bierzesz pieniądze za cokolwiek ? Jak w związku z tym oceniasz swoją wiarygodność?

https://www.audiostereo.pl/topic/97729-wolna-wola/page/11/#findComment-3184383
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.