Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Research Simply 845

chilon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jt211

(Konto usunięte)

Czytając ze zrozumieniem

Hiszpańska mucha czy inny specyfik Stary Audiofilu ;)

Ze zrozumieniem czytać.......?tzn.jakieś sugestie-chętnie-bo dążę do bezposredniego porównania wtedy się okaże co i jak-nie ma innej drogi.

potrzeba Ci do porównania Ongaku-nie ma problemu-bardzo chcesz tego......tylko po co tyle trudu-lepiej byłoby by aby Grynio posłuchał i ocenił.

Osobiście to powiem tak-mimo,że jestem starszy niz dwa lata temu to się czuje lepiej,nawet dużo lepiej,spytaj na meila moją zonę))pozdrawiam.

Nie mam ampa na 211. Znam i cenie wiele aplikacji na 211. Czytaj proszę ze zrozumieniem tekstu.

Mirek

P.S. Grynio zna mój sprzet, stan sprzed 2 lat, teraz jest dużo lepiej, pozdrawiam Ełk.

Witam ,

Miałem okazję porównać 845 (United i RCA) z 211 (GE i RCA).

Całość stanowił pająk na podłodze z trafem 5K i napięcia przez lampę 800 i 1100 VDC.

Nawet z 5K trafem 211 brzmi lepiej jak 845 ma lepszą średnicę i na 1100V wysokie.

Bass był lepszy na 845 ze względu na bardziej dopasowane trafo co nie znaczy ze z 211

nawet z tym trafem basu nie było był za to szybszy,

Driver 12J5 do 6CK4 z trafem miedzystpniowym.

Parę tygodni po rozebraniu pajaka sluchałem wzmaka DIY na GM70 grał dla mnie zimno z

gorszą sceną niż 845 czy 211.

GM70 gra podobnie jak 6N1/6N6/6N30 czyli po rusku zimno jak tranzystor ze słabą sceną.

To moja subiektywna opinia mówiąc trochę bezczelnie nie po to sie lubi lampy zeby grały jak

tranzystory :>)))

Bardzo jestem ciekaw jak zmienił sie dzwięk Glow Masterów Grynia po przebudowie wejscia.

Orginał z 6N1 to była porażka dla mnie .

Słuchałem paru dobrych dużych SE na 845 i 211 ale teraz gram na Spark 211 Mono.

Te kilka 845 sprzedałm ale za to mam 211-ek na pare pokoleń.

Pozdrawiam

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ciężkie jest życie lampowca ;)

Zgadza się.

Dlatego też postanowiłem pójść na skróty, zlikwidowałem u siebie jeden tor lampowy i kupiłem zestaw Naima : )

A wiele wskazuje na to, że w przyszłym roku główny system także będzie już na tranzystorze.

I będzie pa pa na długie lata lampko.

Rafaell rozumiem, ze musisz nabijać posty ale jak nie masz nic do powiedzenia w temacie to proszę Cię nie rób bałaganu.

A Ty się nie chwal wszędzie swoim awatarem że umiesz parzyć kawę :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Prosiłem Cię wielokrotnie abyś zaprezentował swój system. Może być na priv. Jeżeli masz coś ciekawego to się nie krępuj i dawaj kawę na ławę :)

Na razie odnoszę wrażenie natrętnego muszyska w wielu wątkach, które dużo bzyka...

Póki co wiele osób odnosi wrażenie, iż dużo ryczysz a mleka mało.

Zgadza się.

Dlatego też postanowiłem pójść na skróty, zlikwidowałem u siebie jeden tor lampowy i kupiłem zestaw Naima : )

A wiele wskazuje na to, że w przyszłym roku główny system także będzie już na tranzystorze.

I będzie pa pa na długie lata lampko.

Naim to świetny sprzęt za rozsądne pieniądze.Nie powiem że tani ale nie jest aż tak wywindowany

cenowo jak wiele innych marek.

I najważniejsze że gra fajnym nasyconym dźwiękiem.Bardzo dobra szkoła grania.

Prosiłem Cię wielokrotnie abyś zaprezentował swój system. Może być na priv. Jeżeli masz coś ciekawego to się nie krępuj i dawaj kawę na ławę :)

Na razie odnoszę wrażenie natrętnego muszyska w wielu wątkach, które dużo bzyka...

Póki co wiele osób odnosi wrażenie, iż dużo ryczysz a mleka mało.

Po co? np. kolega rochu go kiedyś słuchał; nie jest tak tragicznie jak u Ciebie że nie rozróżniasz mulenia od czerni tła czym się chwaliłeś w innym wątku :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jt211

(Konto usunięte)

Wracając do wątku dla mnie Unison 845 jest dużo lepszy niż Glow Master GM70.

Słuchałem w tym samym systemie przepinajac wzmaki.

Uśmialem się czytajac :

"Dzisiaj słuchałem najnowszych monobloków cary cad 211 founders edition sterowanych własnie 300B.........I SZAŁU NIE BYŁO."

Gościu musi mieć w domu sprzeta za 100000 zł albo wieksze niż ten milion

mniemanie o sobie :>)))

Swoją drogą trza mieć odwagie tak pisząc ...

Przecież ten Glowmaster to byla jakas grzebana konstrukcja z poczatku produkcji , robiona jeszcze do sklepów , a nie na zamówienie. Wiec z czym do ludzi? Nie piszac juz o tym , ze grzebnieta jakimis kondensatorami o 10 razy wiekszej pojemnosci niż na schemacie i sie ten 'glowmaster' pałeta we wpisach od lat jak smród po gaciach:) ....By sie gosciu z Sac Thailand załamał jakby to poczytał:) Jak ktoś zainteresowany to może sobie zamowic taki wzmacniacz jak ja mam i naprawde jest kawał dzwieku oprocz tego bedzie mozliwosc zamowienia nowej konstrukcji, troche drozszej i o wiekszej mocy na 813, Baaardzo ciekawa sprawa, istnieje ten projekt w wersji , ze tak nazwal konstruktor laboratoryjnej....Minusem jest to, ze nowych konstrukcji monoblokow nie ma w sprzedazy sklepowej tylko na zamowienie i cena sztywna czy sie 1 czy 5 zamowi....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

No proszę - jak się wątek ładnie rozwija:-)

Doleję jeszcze oliwy i zapytam tak: czy 845 stosujemy głównie po to, żeby mieć więcej mocy niż z 300B? Zakładając, że 8-9W dla mnie wystarczy: łatwiej znaleźć dobrą aplikację na 845 czy na 300B?

DIY nie dla mnie - nic o lampach nie wiem. Najlepiej coś seryjnego, ewentualnie niskonakładowy polski producent ale sprawdzony.

Zakładając, że 8-9W dla mnie wystarczy: łatwiej znaleźć dobrą aplikację na 845 czy na 300B?

To wzialbym to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tak naprawde to nawet wzialbym cos na ruskim 'zamienniku' 300B...bo taniej z wymiana lamp ze wzgledu na mniejsza 'audiofilskosc' i 'magie'....

Ukryta Zawartość

Łatwiej - to złe określenie. Na pewno taniej znaleźć dobrą 300B niż 845 czy też 211. Wszystkie topowe wzmacniacze uznanych firm to modele właśnie na "mocnych" lampach.

Słucham tylko muzyki.

Łatwiej - to złe określenie. Na pewno taniej znaleźć dobrą 300B niż 845 czy też 211. Wszystkie topowe wzmacniacze uznanych firm to modele właśnie na "mocnych" lampach.

Taniej powiadasz? Używany UR to 10-12 tys. zł. Używany Air Tight na 300B 18-20. Krajowe (np. JAG) faktycznie taniej - tylko czy to równe zawody?

Wracając do wątku dla mnie Unison 845 jest dużo lepszy niż Glow Master GM70.

Słuchałem w tym samym systemie przepinajac wzmaki.

Uśmialem się czytajac :

"Dzisiaj słuchałem najnowszych monobloków cary cad 211 founders edition sterowanych własnie 300B.........I SZAŁU NIE BYŁO."

Gościu musi mieć w domu sprzeta za 100000 zł albo wieksze niż ten milion

mniemanie o sobie :>)))

Swoją drogą trza mieć odwagie tak pisząc ...

Nigdy tak rano nie pisalem,ale przyjechałem z wesela-więc coś Ci mój Panie napiszę.

Jestem dość rozsądnym człowiekiem...xxx.....luknąłem sobie na pańskie pw-stąd sugestia.

Mam w domu sporo klamotów a to o niczym nie swiadczy,bo wzmak lampowy dobrze wykonany gra i koniec tematu.

Jesli by ktoś zechciał porównania to jestem gotowy zarówno wzmak na 300B,na 6c33c,oraz na GM-70.

Wszystkie konstrukcje sa po prostu wybitne-bo wykonane przez konstruktorów specjalizujacych się w konstrukcjach na tych lampach.

Poprosze tego Unisona 845-bo jestem ciekawy czy da radę pociągnąć thiele 3.7-bo tam włozone trafko nie jest moim marzeniem.

Piszę odwaznie powiadasz to fakt-ponieważ wiem co pisze i nie bujam w obłokach gm70-u mnie trafa prawie 50-cio letnie,moc wzmaka 2x36 wat

a unison tylko 2x24 wat.

Dlaczego nikt nie chce bezposredniego porównania tylko sie odgraża przy klawiaturze........tu jest dopiero kupa śmiechu dla mnie!

Gość jt211

(Konto usunięte)

Przecież ten Glowmaster to byla jakas grzebana konstrukcja z poczatku produkcji , robiona jeszcze do sklepów , a nie na zamówienie. Wiec z czym do ludzi? Nie piszac juz o tym , ze grzebnieta jakimis kondensatorami o 10 razy wiekszej pojemnosci niż na schemacie i sie ten 'glowmaster' pałeta we wpisach od lat jak smród po gaciach:) ....By sie gosciu z Sac Thailand załamał jakby to poczytał:) Jak ktoś zainteresowany to może sobie zamowic taki wzmacniacz jak ja mam i naprawde jest kawał dzwieku oprocz tego bedzie mozliwosc zamowienia nowej konstrukcji, troche drozszej i o wiekszej mocy na 813, Baaardzo ciekawa sprawa, istnieje ten projekt w wersji , ze tak nazwal konstruktor laboratoryjnej....Minusem jest to, ze nowych konstrukcji monoblokow nie ma w sprzedazy sklepowej tylko na zamowienie i cena sztywna czy sie 1 czy 5 zamowi....

No proszę robi się zabawa :

1, Podaj nam ciemniakom w jakim to sklepie można było Glow Mastera kupić ?

W przyzakładowym na Tajwanie ?

2. Ten o którym tu mowa czyli teraz przebudowany przez Grynia był identyczny jak twój.

3. Nic w nim nie było grzebane do czasu jak kupił go Grynio patrz wątek GM70 na Lampach.

Nigdy tak rano nie pisalem,ale przyjechałem z wesela-więc coś Ci mój Panie napiszę.

Jestem dość rozsądnym człowiekiem...xxx.....luknąłem sobie na pańskie pw-stąd sugestia.

Mam w domu sporo klamotów a to o niczym nie swiadczy,bo wzmak lampowy dobrze wykonany gra i koniec tematu.

Jesli by ktoś zechciał porównania to jestem gotowy zarówno wzmak na 300B,na 6c33c,oraz na GM-70.

Wszystkie konstrukcje sa po prostu wybitne-bo wykonane przez konstruktorów specjalizujacych się w konstrukcjach na tych lampach.

Poprosze tego Unisona 845-bo jestem ciekawy czy da radę pociągnąć thiele 3.7-bo tam włozone trafko nie jest moim marzeniem.

Piszę odwaznie powiadasz to fakt-ponieważ wiem co pisze i nie bujam w obłokach gm70-u mnie trafa prawie 50-cio letnie,moc wzmaka 2x36 wat

a unison tylko 2x24 wat.

Dlaczego nikt nie chce bezposredniego porównania tylko sie odgraża przy klawiaturze........tu jest dopiero kupa śmiechu dla mnie!

Nikt z piszących w tym wątku nie posiada w tej chwili Simple 845. wiec Ci nie dostarczy chociażbyś bardzo chciał. Simple nie uciągnie z pewością thiele 3.7. i nie ma w tym dziwnego. Wiekszość SE tego nie potrafi, oprócz oczywiście 36 watowego cuda, które zbudowałeś. Wystaw je proszę na AS jeszcze zdąższ. Posłucha tego większe grono osób a i ty będziesz zadowolony.

Pozdrawiam

Gość jt211

(Konto usunięte)

Jestem dość rozsądnym człowiekiem...Panie Józku z Białorusi...czy z Polszy)).....luknąłem sobie na pańskie pw-stąd sugestia.

a unison tylko 2x24 wat.

Cary 805 gra tak sobie a posiadane przez Gościa DIY na GM70 " Wszystkie konstrukcje sa po prostu wybitne-bo wykonane przez konstruktorów specjalizujących się w konstrukcjach na tych lampach "

napędzają duże Thiele.

"wybitne" konstrukcje DIY czyli siła rzeczy jednostkowe maja to do siebie ze sa niewyryfikowalne na forum

kazdy moze pisac co chce i bezposrednie porównanie to jedyna wiarygodna ocena

stary audiofil ma sklonnosc do oceniania swoich ulubionych zabawek zawsze jako wybitne :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

No proszę robi się zabawa :

1, Podaj nam ciemniakom w jakim to sklepie można było Glow Mastera kupić ?

W przyzakładowym na Tajwanie ?

2. Ten o którym tu mowa czyli teraz przebudowany przez Grynia był identyczny jak twój.

3. Nic w nim nie było grzebane do czasu jak kupił go Grynio patrz wątek GM70 na Lampach.

Tak sie sklada, ze mialem kontakt z jego poprzednim wlascicielem, tzn. pierwszym w Polsce, byl kupiony gdzies w krajach skandynawskich, jest to pierwsza wersja ukladowa- o mniejszym wzmocnieniu ukladu i wiekszej mocy, juz w tej chwili nie produkowana [ oprocz obudowy i czesci zastosowanych lamp nie ma nic wspolnego z moim], sprawą zainteresowalem sie jak ten czlowiek opisal mi 'brzmienie' tego glowmastera , po tym opisie wlosy stanely mi dęba na glowie , ale nie potrafilem pomóc bo nie wiedzialem , ze ktos tam pchał łapy - to wyszlo pozniej [jakis znany tuningowiec odtwarzaczy cd wzial go na warsztat]- zreszta sam Grynio doszedl , ze byl grzebany wiec o czym towarzyszu pi..dolicie:),

Glowmastery byly sprzedawane przez dystrybutorow w anglii i w innych krajach pare lat temu:) widze , ze kolega 'znawca' tematu:)

Ukryta Zawartość

w tej reklamie jest chyba wzmacniacz o ktory chodzi i z tego układu sie producent juz wycofal....

Abstrahujac juz od tego , ze firma pochodzi z TAJLANDII, a nie TAJWANU, nie znam sie na geografii , ale podobno to robi roznice:)

stary audiofil ma sklonnosc do oceniania swoich ulubionych zabawek zawsze jako wybitne :)

jak zreszta każda osoba tutaj na forum....

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ciekawa "dyskusja" .

Dajcie znać jak wam się piasek w piaskownicy skończy.

Podrzucę gratis szybciutko całą wywrotkę żwirku.

A wtedy zobaczymy kto potrafi największe babki z piasku stawiać;)

Do wygrania jest lampa ....... naftowa. Jest na pewno największa a i świeci najjaśniej ;)

Zapominamy też o tym , że oceniaja sprzet osoby bardzo różne, w tym takze nieosluchane czy z zupelnie spaczonym gustem albo sluchajace jednego rodzaju muzyki, nie rozwijajace sie muzycznie i umyslowo. Oddzielna grupa to ludzie nowi w tym hobby , ktorzy tutaj wchodza i tylko MAJA PIENIADZE, czesto duzo pieniedzy, oni poczytaja troche forum, kupia jakies klocki jak sie naczytaja i w trybie przyspieszonym po wydaniu 100 czy 200 tysiecy pln staja sie audiofilami, wydaje mi sie , ze po kupnie samochodu sportowego nie staje się rajdowcem wiec to samo chyba tez dotyczy hifi.

Ciekawa "dyskusja" .

Dajcie znać jak wam się piasek w piaskownicy skończy.

Podrzucę gratis szybciutko całą wywrotkę żwirku.

A wtedy zobaczymy kto potrafi największe babki z piasku stawiać;)

Do wygrania jest lampa ....... naftowa. Jest na pewno największa a i świeci najjaśniej ;)

rzeczywiscie dużo jak zwykle wniosłeś no i zaznaczyłeś obecnosc, buehehehe....

chilon >>

rzeczony air Tight na lampie 211 - kosztuje już 13000 dolarów (więc trochę więcej niż na 300B)

Audio note Ongaku - jeszcze więcej

Unison Research Absolute 845 SE - to już 160 000 zł (lub tańszy S8 - uzywany 28 000 zł)

I tak możemy bez końca (każdy z nas może podać przykład ekstremalnie drogich konstrukcji na wybranej lampie) - pisze tylko, że łatwiej mieć coś dobrego na 300B (takich konstrukcji jest po prostu więcej), niż na 845, 211,Gm-70 (koszty podzespołów są zdecydowanie droższe - więc i cena końcowa musi być większa).

Słucham tylko muzyki.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zapominamy też o tym , że oceniaja sprzet osoby bardzo różne, w tym takze nieosluchane czy z zupelnie spaczonym gustem albo sluchajace jednego rodzaju muzyki, nie rozwijajace sie muzycznie i umyslowo. Oddzielna grupa to ludzie nowi w tym hobby , ktorzy tutaj wchodza i tylko MAJA PIENIADZE, czesto duzo pieniedzy, oni poczytaja troche forum, kupia jakies klocki jak sie naczytaja i w trybie przyspieszonym po wydaniu 100 czy 200 tysiecy pln staja sie audiofilami, wydaje mi sie , ze po kupnie samochodu sportowego nie staje się rajdowcem wiec to samo chyba tez dotyczy hifi.

rzeczywiscie dużo jak zwykle wniosłeś no i zaznaczyłeś obecnosc, buehehehe....

"Masz jak zwykle rację."

Niestety dorównałem do twojego poziomu.

Dość często używasz takiego słowa "buehehehe..." .

Nie znam takiego słowa ale być może powodem tego jest to ,że nie znam bliżej ciebie (na szczęście).

Masz specyficzny sposób rozmowy z pozostałymi użytkownikami forum.

(koszty podzespołów są zdecydowanie droższe - więc i cena końcowa musi być większa).

przede wszystkim w Polsce nie ma godnego zaufania producenta duzych traf do takich projektów wiec placimy juz ceny amerykanskie czy europejskie ....

Masz jak zwykle rację.

Niestety dorównałem do twojego poziomu.

Facet , nie zaśmiecaj wątku, spłyń....

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wystaw je proszę na AS jeszcze zdąższ. Posłucha tego większe grono osób a i ty będziesz zadowolony.

Grały w zeszłym roku w pokoju Audiostereo. Trza było być i słuchać a nie teoretyzować przy klawiaturce.

Dla mnie pomyłką to jest Twój wpis. Pitolenie w stylu bmw to jest wypas a mercedes to złom. Ewentualnie wołowina jest pyszna a kurczak okropny.

Znam konstrukcje na GMce, które kładą na łopatki dowolne 845, 211 i odwrotnie ale to nie świadczy o wyższości żadnego typu lampy. Słowo klucz .... aplikacja.

Przecież każdy , kto ma minimalne chociaż pojęcie o lampach wie, ze nie sam rodzaj lampy decyduje o brzmieniu tylko jej aplikacja, prąd pracy itd. gdzie jest dziesiątki możliwosci wpływu, dodać do tego dobór traf i można zrobic dowolne brzmienie, co nie znaczy, ze to bedzie zawsze dobry wzmacniacz o zrownowazonym , realistycznym dziweku wiec chyba tracisz czas dyskutując z kompletnymi laikami.

Nikt z piszących w tym wątku nie posiada w tej chwili Simple 845. wiec Ci nie dostarczy chociażbyś bardzo chciał. Simple nie uciągnie z pewością thiele 3.7. i nie ma w tym dziwnego. Wiekszość SE tego nie potrafi, oprócz oczywiście 36 watowego cuda, które zbudowałeś. Wystaw je proszę na AS jeszcze zdąższ. Posłucha tego większe grono osób a i ty będziesz zadowolony.

Pozdrawiam

Lampa 300B która posiadam o mocy 12 wat na kanał całkiem niezle radzi sobie z thielami 3.7....mój przyjacielu.

Nie jest to zadna reklama przed sprzedażą tylko takie sa niestety fakty,nie mity.Air tighta na 300B swobodnie postawiła w kącie

Także aby zagrał wzmak lampowy z kolumnami to potrzebne sa dobre trafa i zasilanie musi być zrobione porządnie-widzę,że tego nawet

nie starasz się zrozumieć-tylko stawisz mnie w roli jakiegoś klauna,a to błąd z Twojej strony.

NAPISZE JESZCZE COŚ DUZYMI LITERAMI ABYŚ ZAPAMIĘTAŁ-NAWET WZMAK 2A3 0 MOCY 3,5 WATA NAPĘDZI TE RZECZONE THIELE 3.7...

......tylko musi być zrobiony przez człowieka który ma o tym pojęcie i w tym momencie zakonczyliśmy dyskusję.

U mnie w 300B siedzą trafa lundahl1623/A,prostownik jest na krzemie,okablowanie wewnetrzne tara labs i kondo.

Kondy audio note3280x4,czerwone black gate x2,sygnałowe jensenyx2,rezystory carbon i tantal Rikena x18,

srebrne gniazda głosnikowe+rca audio note,attenuator tkd-ko-on 24 kroki.

prowadzące to ecc32 Mullard-natomist 300B to sophia electric princess royal.

U mnie w 300B siedzą trafa lundahl1623/A,prostownik jest na krzemie,okablowanie wewnetrzne tara labs i kondo.

Kondy audio note3280x4,czerwone black gate x2,sygnałowe jensenyx2,rezystory carbon i tantal Rikena x18,

srebrne gniazda głosnikowe+rca audio note,attenuator tkd-ko-on 24 kroki.

prowadzące to ecc32 Mullard-natomist 300B to sophia electric princess royal.

No, na bogatości Stary...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.