Skocz do zawartości
IGNORED

rotel ra-12, rcd-12 i B&W CM1

superbass

Rekomendowane odpowiedzi

siema

zamierzam kupic zestaw stereo do około 10000 zł. Ponieważ mam niewielkie doswiadczenie w tym temacie prosze o pomoc. Myśle o zestawie wzmacniacz + CD + kolumny podstawkowe. Pokój 20m, słucham bardzo różnej muzy, bardzo lubie ciezke granie w stylu queens of the stone age, słucham duzo new jazzu, czasem jakis bluesik, sporo elektronicznej w stylu trip hop i dubstep. szukam zestawu który bedzie na tyle uniwersalny aby te różne style grały poprawnie. Podobno rotel jest właśnie uniwersalny i dobrze odtwarza różne style. Miałem kiedyś okazje odsłuchac w salonie RA-05SE + RCD05 + B&W 685 oraz yamaha R-700 z tymi samymi kolumnami. Przyznam ze rotela słyszałem wtedy pierwszy raz ale spodobał mi sie bardziej niz ta yamaha, doł grał duzo lepiej a to dla mnie ważne, sam gram troche na basie ( bez basu nie ma muzy!!! :) ). Ostatnio poczytałem o nowej serii rotela 12 i wygląda to zachęcająco, wiec myśle o kupnie właśnie RA-12 +RCD-12 +B&W CM1. Myślcie że to dobry zestaw początkującego audiofila? A moze coś lepszego za tą cene można by łyknąć?

Pozdro i z góry dzieki za podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/97847-rotel-ra-12-rcd-12-i-bw-cm1/
Gość

(Konto usunięte)

1. Bowers & Wilkins CM1 w mojej ocenie są trochę za małe, jak na ten metraż.

Jeśli już, to model CM5 (on jest zbliżony wymiarami do 685).

2. Połączenie tych Bowersów z Rotelem może sprawić, że dźwięk będzie zbyt męczący, "metaliczny", ostry.

Jeśli możesz, to spróbuj posłuchać może Rotela w połączeniu z Dynaudio (np. serii DM) - myślę, że bardziej się sprawdzi.

U mnie gra B&W 684 + Rotel RA06SE, RCD06SE i rzeczywiście dzwięk jest ostry ale z biegiem czasu jakby mięknie. Ale wydaje się że trzeba pobawić sie kablami. I właśnie takich do "zmiękczenia" poszukuję.

Rotel kojarzy mi się zawsze z technicznym graniem, nastawionym na analizę dźwięku za to z zupełnym brakiem muzykalności i tej radości ze słuchania muzyki. Nie mówię, że rotele są złe. Nie. To bardzo dobre wzmacniacze ale dla osób, które preferują właśnie taki przekaz.

Kojarzy mi się tak zapewne dlatego, że taka jest właśnie barwa większości tych wzmacniaczy.

Rotel = krew z uszu!

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Rotel = krew z uszu!

Od razu tak autorytatywnie? Nieładnie i nienaukowo.

W przypadku tej marki niestety trzeba się trochę wysilić i mieć wiedzę. Rotel nie jest dla ludzi, którzy zakupy sprzętu audio realizują w dużych sklepach z wózkami. Tam też go się nie zastanie co tylko dobrze świadczy o tej firmie. Dlatego do tej marki ważny jest prawidłowy dobór głośników bo inaczej faktycznie może być zbyt ostro i za bardzo dynamicznie. Faktycznie nie jest to leniwy dźwięk snujący się po podłodze, jednakże poprawne dobranie elementów skutkować będzie zadowoleniem i nie koniecznie wizytą u specjalisty.

Połączenie dynamicznego Rotela, ale nie wszystkich modeli, z ostro brzmiącymi kolumnami przeważnie może dać zły efekt. Cechy wiodące niestety w tym przypadku niekorzystnie się spotęgują. Dlatego przed zakupem i odsłuchem należy unikać łączenia ich z Paradigmami, B&W, Focalami, KEF-ami czy Wharfedalami.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

B&W CM1 sa ciemnymi kolumnami jesli chodzi o dzwiek . mocno wycofana góra musi sie podobac . jak dla mnie to zbyt malo szczegolow . wersja " se" bardziej mi podeszła

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Gość

(Konto usunięte)

Od razu tak autorytatywnie? Nieładnie i nienaukowo.

W przypadku tej marki niestety trzeba się trochę wysilić i mieć wiedzę. Rotel nie jest dla ludzi, którzy zakupy sprzętu audio realizują w dużych sklepach z wózkami. Tam też go się nie zastanie co tylko dobrze świadczy o tej firmie. Dlatego do tej marki ważny jest prawidłowy dobór głośników bo inaczej faktycznie może być zbyt ostro i za bardzo dynamicznie. Faktycznie nie jest to leniwy dźwięk snujący się po podłodze, jednakże poprawne dobranie elementów skutkować będzie zadowoleniem i nie koniecznie wizytą u specjalisty.

Połączenie dynamicznego Rotela, ale nie wszystkich modeli, z ostro brzmiącymi kolumnami przeważnie może dać zły efekt. Cechy wiodące niestety w tym przypadku niekorzystnie się spotęgują. Dlatego przed zakupem i odsłuchem należy unikać łączenia ich z Paradigmami, B&W, Focalami, KEF-ami czy Wharfedalami.

Zgadza się, Panie sittek - popieram Pańską wypowiedź :)

U mnie gra B&W 684 + Rotel RA06SE, RCD06SE i rzeczywiście dzwięk jest ostry ale z biegiem czasu jakby mięknie. Ale wydaje się że trzeba pobawić sie kablami. I właśnie takich do "zmiękczenia" poszukuję.

O tym właśnie pisałem - mnie taki dźwięk nie odpowiada.

A "z biegiem czasu jakby mięknie", bo przyzwyczajasz uszy do takiego sposobu prezentacji.

Nie wyjeżdżaj jednak, proszę, z kabelkami, bo nie zrobisz nimi nic!

Istotne są przede wszystkim kolumny i wzmacniacz - kabelkami nie skorygujesz ich brzmienia.

Ba, kabelkami nic nie skorygujesz!

Nie rób wody z mózgu komuś, kto zaczyna kompletować zestaw - kolega ma wybrać optymalny dla siebie sprzęt, a nie wybrać coś, czego brzmienie nie do końca mu się podoba i żyć nadzieją, że "jeszcze tylko dobiorę kabelki i wszystko się unormuje, będzie cacy".

A dla Ciebie rada: zmień kolumny! :)

B&W CM1 sa ciemnymi kolumnami jesli chodzi o dzwiek . mocno wycofana góra musi sie podobac . jak dla mnie to zbyt malo szczegolow . wersja " se" bardziej mi podeszła

CM1 są ciemnymi kolumnami? Z wycofaną górą? Jaka wersja "SE"?

Mówimy tutaj o aktualnej ofercie Bowers & Wilkins, o serii CM - nie ma żadnych oznaczeń "Second Edition" - a nie o tamtych "dawnych" CM.

Nie rób wody z mózgu komuś, kto zaczyna kompletować zestaw - kolega ma wybrać optymalny dla siebie sprzęt, a nie wybrać coś, czego brzmienie nie do końca mu się podoba i żyć nadzieją, że "jeszcze tylko dobiorę kabelki i wszystko się unormuje, będzie cacy".

Nie robię wody z mózgu. Pisze swoje obserwacje i tyle. A zabawa z kabelkami jest za moje pieniądze więc jak chcę się pobawić to moja sprawa. A o CACY nie pisałem.

Gość

(Konto usunięte)

Cytat

Nie robię wody z mózgu. Pisze swoje obserwacje i tyle. A zabawa z kabelkami jest za moje pieniądze więc jak chcę się pobawić to moja sprawa. A o CACY nie pisałem.

Może więc zmień:

na "...wydaje mi się..." :)

Ale wydaje się że trzeba pobawić sie kablami. I właśnie takich do "zmiękczenia" poszukuję.

To jest słuszna koncepcja! :)

U mnie w podobnym systemie Rotel+B&W np. kompletnie nie sprawdził mi się ulubiony i ceniony niegdyś AQ CV4, wpiąłem więc poczciwy AQ Type6+ i już się ładnie zrobiło!

Rotel kojarzy mi się zawsze z technicznym graniem, nastawionym na analizę dźwięku za to z zupełnym brakiem muzykalności i tej radości ze słuchania muzyki.

to źle Ci się kojarzy, a w dużej mierze wszystko zależy od kolumn.

dzieki za porady chłopaki, postaram sie znalezć salon zeby posłuchac jak dynaudio gada. Duzo dobrego słyszalem o usher, ale nigdy nie słyszalem na własne ucho, tak jak zreszta tannoy revolution czy kefy serii R (np. R-300) Jakby co to piszcie o alternatywnych firmach wzmacniaczy w tej kategori cenowej oczywiscie, bo na wiecej mnie nie stac w tej chwili.

Ale moze kiedys na jakąs lampke ayon'a mnie bedzie stac...:)

tymczasem..

wpiąłem więc poczciwy AQ Type6+ i już się ładnie zrobiło!

A to ciekawe. Po kilkunastu latach doszedłem do wniosku, że na Rotela kable mają bardzo znikomy wpływ. Ostatecznie pozostałem przy Van den Hul, a to dlatego, że kable są bardzo elastyczne a wtyki mają wręcz niesamowite. Nie uszkadzają gniazd. A dźwięk? Siła sugestii po wydaniu 1000 złotych?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

witam,

od kilku dni posiadam Rotela RA-12, gra u mnie z Dali Zensor 7, mam wiele przyjemności ze słuchania muzyki i nie mam żadnych zastrzeżeń, są to oczywiście moje subiektywne wrażenia,

jeżeli chodzi o sam wzmacniacz to jest przede wszystkim bardzo funkcjonalny, wejścia cyfrowe, wejście gramofonowe, więc bez dodatkowych kosztów można sobie do niego podłączyć sporo różnych sprzętów :-)

przed zakupem słuchałem go jeszcze w salonie z kolumnami Elac FS 68.2 i też było fajnie,

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Również stałem się świeżo upieczonym posiadaczem Rotela RA-12. Mogę podzielić się na razie tylko wstępnymi spostrzeżeniami, bo sprzęt rozpakowałem wczoraj. Niemniej postanowiłem tak na szybko opisać pierwsze wrażenia, bo opinii jak na lekarstwo, a myślę że zainteresowanie wzmakiem spore. Niestety nie miałem możliwości wcześniejszego odsłuchu. Kupiłem go w oparciu o test w niemieckim czasopiśmie i przede wszystkim wypowiedzi kolesia z Anglii, który porównywał go z 1520. Dlaczego wybrałem właśnie Rotela? Chyba głównie przyczyniły się do tego opinie na temat ogólnej charakterystyki dżwięku wzmacniaczy tej firmy. Wiele z tych cennych informacji znalazłem tutaj, za co chciałbym wszystkim podziękować. Muszę przyznać że nigdy w taki sposób nie kupowałem jeszcze sprzętu, tak więc po rozpakowaniu z pudła "emocje były". Po podłączeniu kolumn MA BX5 mogę powiedzieć że tego właśnie szukałem. Mimo że sprzęt jeszcze niewygrzany, dżwięk jest żywy, dynamiczny a bas fantastyczny nie dudniący, bardzo dobrze kontrolowany, a na tym zależało mi szczególnie z racji niezbyt dobrej akustyki pokoju. Jeśli chodzi o tony wysokie to są one w sam raz nie za ostre nie za miękkie, ale to tak jak piszecie zależne od dobrze dobranych głośników. Teraz może trochę o funkcjonalnej stronie. Muzyka z pendrive super, bluetooth z Nokia N8 tak sobie, iPhone rewelacja. Wbudowany dac wydaje się lepszy niż w Hk 990 po podpięciu do kompa. Jeśli chodzi o estetykę wykończenia to nie jest wysokich lotów, ale to widać nawet na zdjęciach. Pilot sterowania, straszne badziewie kompletnie nie przystające do tej klasy cenowej. Wyświetlacz bardzo ładny i funkcjonalny. Mam nadzieję że w jakiś sposób pomogłem tym wszystkim, którzy są zainteresowani kupnem tego wzmaka. Dodam jeszcze że wcześniej odsłuchiwałem marantza pm6004. W swojej cenie ciekawy, ale jednak to nie ta klasa dżwięku.

Pozdrawiam

• 4 miesiące później...

Witam, chciałbym odświeżyć trochę wątek, ponieważ noszę się z zamiarem kupna. Czy ktoś z użytkowników lub znających ten wzmacniacz mógłby doracić w tej kwestii? Nie mogę znaleźć nic o DAC-u. Jak się sprawuje?

Obecnie mam wzmacniacz DIY Gainclone (bodajże około 2x36W- czy warto wymieniać? Moje kolumny to również DIY słynne Seasy ER18RNX + 27TBFCG, z których jestem zadowolony.

Właściwie to zastanawiam się nad dwoma opcjami - zakup Asus Xsonar Essence One jako DAC i w przyszłości rozbudowa systemu o np. dołożenie końcówki mocy Rotela. Czy lepiej RA-12 i uzyskałbym 2 w jednym, ale czy warto? Docelowo mam zamiar porównać system z B&W lub Dynaudio, ale to raczej dalsza perspektywa rozbudowy.

lub atc scm11 i roksan caspian używany lub nowy kandy k2 lub naim xs i5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub rls callisto i zestaw naima 5i powinieneś się zmieścić w kwocie,

w audiopunkcie masz naima rls i atc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.