Skocz do zawartości
IGNORED

accu Dac dp-67 4 xAd1955 + wm8804

tomek0104

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy

Napiszę jeszcze raz - procesor powinien być.

naprawdę proponuję zrobic tego daca prawie w oryginale, czyli procesor tak , ale dla uproszczenia bez pilota i wyswietlacza.

Obsługa przynajmniej do 96kHz się przyda.

Może JarekC zgodzi się go oprogramować aby przetworniki ustawić we właściwym trybie.

Natomiast odbiornik SPDIF wymieniłbym na Wolfsona, który jest bardzo dobry i zapewne lepszy od nieco leciwego xx14. Wymiana tego odbiornika to prosta sprawa. JarekC ma zupełną rację.

Jeśli chodzi o proc to mogę zrobić. Możemy to tak zrobić że po podłączeniu płytki z uP układ automatycznie będzie się przełączał w tryb "uP" a bez niej będzie funkcjonował tylko z obsługą 44.1/48. Nie będzie kłopotliwych zworek ale będzie to wymagało pewnej komplikacji wokół WM-a.

Można zamiast 8804 dać 05.

Po podłączeniu uP możliwe było by wtedy dołożenie funkcjonalności selektora spdif.

A z czasem jak bym miał chwilę czasu pilota czy regulacji głośności.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Jakby wszystko się udało i nikt z pracujących nad projektem by się nie zniechęcił, to mógłby powstać na prawdę fajny DAC.

Może nie tani, bo faktycznie zainteresowanie na razie jest takie sobie. W sumie to może nic dziwnego. Ostatnio pojawiło się parę DAC-ów na forum. W tym niestety jeden niedopracowany. Ale na szczęście są tacy ludzie jak JarekC, którzy bezinteresownie są w stanie pomóc innym. Przysłowiowa duża flaszka się należy.

Reasumując, ja potwierdzam zainteresowanie tym projektem, pomimo mojej słabej wiedzy w tym zakresie. Ale też jest okazja, żeby nauczyć się czegoś nowego.

Wierzę, że ludzie z Accu wiedzą co robią i to może faktycznie fajnie zagrać

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Do takiego DACa przydałoby się jednak coś lepszego niż TENOR7022 który może pracować tylko w trybie adaptacyjnym i nie ma możliwości podłączenia zew. generatorów.

Wracając do tematu zastąpienia AK4114 przez WM8804 jest to dobry kierunek.

Dla AK4114 producent nie podaje poziomu jittera, dopiero dla jego następcy AK4115 podany jest na poziomie <70ps a WM8804 ma jitter na poziomie 50ps.

Patrząc na schemat należy zwrócić uwagę na dwie rzeczy i przenieść je do projektu na WM8804

- linia INT0 AK4114 sygnalizująca błędy została wykorzystane do załączania trybu MUTE

- linia INT1 AK1114 sygnalizacja stanu odbioru podawana jest zwrotnie do uP

- linia LRCLK jest zwrotnie podawana na uP prawdopodobnie w celu wykrywania częstotliwości próbkowania Fs i w konsekwencji zmiany ustawień AD1955

Pozdrawiam

JarekC

Jestem na etapie rysowania schematu zrobiłem wszystko jak w accu i dalej stop.....Proszę o poradę jaki mikroprocesor zastosować?? może być Atmega 32??i droga sprawa wm 8804 czy faktycznie wm8805 , ten ostatni może i faktycznie byłby dobry bo zrobię kilka wejść spdif .,opt+ usb.Proszę o wypowiedzi.

Jeszcze jedno pytanie .może by całego daca zrobił na elementach smd a nie przewlekanych ,dużo nie zmieniło to konstrukcji ale znacznie zmniejszyło pcb a za czym idzie koszty .

Ja wolę przewlekane. Nie mam doświadczenia z SMD. Wystarczy że będę musiał się męczyć z kościami. Też jest większa oferta części standardowych.

Ale nie chcę, żeby brak mojego doświadczenia miał spowodować wyższe koszty dla innych.

Jeżeli na WM8805 można zrobić kilka wejść, to jestem za.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ja wolę przewlekane. Nie mam doświadczenia z SMD. Wystarczy że będę musiał się męczyć z kościami. Też jest większa oferta części standardowych.

Ale nie chcę, żeby brak mojego doświadczenia miał spowodować wyższe koszty dla innych.

Jeżeli na WM8805 można zrobić kilka wejść, to jestem za.

SMD lutuje się bardzo dobrze. Trzeba tylko zaopatrzyć się w topnik i cyna się sama rozpływa na nóżki i pady. A jak zleją się pady to się przeciąga grotem i sie jakby "przecina" tą cynę i spływa na pady.

ja proponowałbym wszystko co możliwe zostawić tak jak w oryginale. jakby się potem bawić w jakieś podmiany kondów albo rezów w torze sygnału, babranie się smd to koszmar. poza tym te potencjalnie wymianialne elementy nie znajdą jakościowo swoich odpowiedników w smd (chodzi mi o to co w torze sygnału będzie szło).

Reasumując zostawiłbym z oryginału tyle ile się da. z Jakiegoś powodu w accu nie dali smd.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Ok chłopaki wszystko jasne pracuje dalej,Ale procek może być ???Atmega 32

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o proc to mogę zrobić. Możemy to tak zrobić że po podłączeniu płytki z uP układ automatycznie będzie się przełączał w tryb "uP" a bez niej będzie funkcjonował tylko z obsługą 44.1/48. ]

czyli chciałbyś procek na osobnej płytce zrobić?

a czy jeśli proc byłby na jednej płytce z dac można po prostu go nie instalować?44.1 absolutnie mnie urządza:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

czyli chciałbyś procek na osobnej płytce zrobić?

a czy jeśli proc byłby na jednej płytce z dac można po prostu go nie instalować?44.1 absolutnie mnie urządza:)

wszystko będzie na jednej pcb

możesz zrobić jak w moim DACu PCM179x

na wszystkich liniach CONTROL do przetworników wstaw goldpiny, a tam gdzie wynika to z logiki wstaw rezystory z opisem Opcja (czasami do masy, lub zasilania)

a sam procesor na osobnej płytce,

do uruchomienia ustawi się odpowiednio goldpiny i rezytory - DAC wstanie sam na domyślnych ustawieniach,

jak komuś mało , to taśmą wpina uC w jeden rząd goldpinów i ma uC

mam to przecwiczone i działa

Dokładnie o to chodzi.

Moim zdaniem najlepiej zrobić osobną płytkę dla WA-a

Takie rozwiązanie będzie najbardziej uniwersalne.

Jak Wam się nie spieszy to przygotuje projekt ale nie wcześniej jak na wtorek .

na wszystkich liniach CONTROL do przetworników wstaw goldpiny, a tam gdzie wynika to z logiki wstaw rezystory z opisem Opcja (czasami do masy, lub zasilania)

I robi się mnóstwo zworek itp. Już to przerabiałem.

Atmega 32

Ja obecnie nie mam nawet programatora pod AVR-y wszystko robię na ARM.

STM32 F0 lub F1

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

droga sprawa wm 8804 czy faktycznie wm8805 , ten ostatni może i faktycznie byłby dobry bo zrobię kilka wejść spdif .,opt+ usb.Proszę o wypowiedzi.

Pisałbym się na taki wypasiony Dac z 805 z dużą liczbą wejść (min 2xopt).....

Każdy chciałby coś wprowadzić ale pamiętajcie że zasadą utrzymania dźwięku jaki tworzy accuphase jest pozostawienie układu jak najbliższego oryginałowi a inny odbiornik na-pewno zmieni brzmienie przetwornika.

Czy bez procka nie uzyska się 24bit 96kHz?

Usb to według mnie zbędny dodatek w przypadku tego dac-a -przeciez dobrej jakości gotowe konwertery usb- spdif na układach tenor są powszechnie dostępne i to w akceptowalnych cenach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy chciałby coś wprowadzić ale pamiętajcie że zasadą utrzymania dźwięku jaki tworzy accuphase jest pozostawienie układu jak najbliższego oryginałowi a inny odbiornik na-pewno zmieni brzmienie przetwornika.

Nonsens

Nonsens

To porównaj w tym samym układzie wm8805 oraz dir9001.

Może od układu ak nie będzie wm-a tyle różnić ale różnice pomiędzy wm a dir są wyraźne i polegają głównie na różnicach w barwie dźwięku.

Testowałem te dwa układy w przetworniku firmy gd-audio z 2x WM8741 w środku.

Dziś skończyłem (prawie ) płytke ad1955 ipt teraz pracuje nad resztą układu.Mam dylemat jaki wybrać transceiver 8804 czy 8805 .Waldek mówi że z 04 będzie łatwiej ale ja lubię wyzwania i chyba zrobię na wm8805.Co do procka do można by to zrobić na Atmedze 328Pjak coś to programator pod tego procka mam .

Ukryta Zawartość

post-22716-0-87787900-1354630522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo wstępna wersja. Możliwe błędy !!

Weście aux I2C np. do podłączenia USB.

Możliwość rozszerzenia o kolejne 4 wejścia spdif.

Bez wlutowanego procka działało by:

- z jednym wejściem spdif.

- tylko 44.1/48

- wyjście tylko I2S 24bit

- selekcja spdif/aux możliwa do zrobienia na zwykły przełącznik mechaniczny.

Nad prockiem się zastanawiam.

Wolał bym STM32.

atemga32 to za duży atemego8 starczy.

Sugestie, zmiany, zgłaszanie błędów mile widziane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie chciałem sie pochwalić postępami w budowie daca accuphase dp-67.

W dacu wprowadziłem kilka zmian .Zasilanie części analogowej ad1955 realizowane jest przez nisko-szumny stabilizator LT1761 po jednym na przetwornik.

Taką samą stabilizacje dla części cyfrowej na LT1761 + dławiki przed każdym stabilizatorem .

W układzie konwersi I/V nic nie zmieniałem bo nie chce zmieniać brzmienia ,najwyżej kiedyś bezie można eksperymentować.

Układ wejściowy daca będzie w dwóch wersjach

.Jedna na układzie wm8804 z dwoma wejściami SPDIF i Optyczne przełączane zworką .

A druga wersja na Wm8805 z procesorem Atmega 8 + lcd itd. w.w płytki będą mocowane do płytki matki za pomocą gold pinów, tak samo jak to robi Waldi_06 .

Ukryta Zawartość

post-22716-0-50071700-1355171839_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do trafa to na pewno będą potrzebne dwa .Do stopnia analogowego i cyfry .Do analogu 2x12vac i 6-7vac do części analogowej ad1955 + pojedyncze ok6vac do przekaźników. A do cyfry pojedyncze 6-7vac dla części cyfrowej ad1955i 6-7vac dla wm 8804 .

Trafo analog

2x12vac I/V ewentualnie można by zasilać kanaly osobno 4x12Vac

7vac relay

7vac ad analog

Trafo cyfry

7vac ad digital

7vac wm 8804/wm8805

+ ewentualnie napięcie do procesora.

Proszę na razie nie brać parametrów tych traf pod uwagę bo projekt może się zmienić .Są to dane tylko wstępne .

• 2 tygodnie później...

Widzę że temat trochę przymarł .chłopki od programowania jak postępy??

Sorry,że się nie odzywam ale miałem sporo roboty z grupowym zamówieniem na DF1704 i własnymi projektami.

Postaram się w okresie świąt znaleźć trochę czasu na ten projekt.

Pozdrawiam

JarekC

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.