Skocz do zawartości
IGNORED

Co by było gdyby przedwojenna Polska dotrwała do naszych czasów ?

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd taki pomysł,że chcę być prezydentem?Ja tylko stwiedziłem,że to nieżle brzmi.Z moimi poglądami nie mógłbym być prezydentem wszystkich Polaków.

Atam: Ale pomyśl kto by teraz był - znaczy jaka opcja polityczna, gdyby II RP przetrwała - zakładając ze po wygranej wojnie tylko mniej wydymana przez aliantów.

i co by z tego było? Fuchy dla kolesiów tak jak teraz PSL czy może jednak dążenie do czegoś w rodzaju socjalizmu PRLu? A może Socjalizm jak w PRLu z fuchami dla kolesi jak teraz ?

Różniłoby się to od komuny tak bardzo? A jeśli tak to czym?

Rózniłoby się drobiazgami.Nie zginełoby kilkadziesiat tysięcy ludzi.,kilkaset tysięcy nie spędziłoby najlepszych lat w więzieniach lub na emigracji.Nie zbudowanoby księzycowej gospodarki opartej na przemyśle zbrojeniowym.

Nie odciętoby polskiej kultury i nauki od świata.Nie wspomnę już o trwałej demoralizacji ludzkich charakterów poprzez instytucje państwa totalitarnego.Zresztą nie chce mi sie do tego tematu wracać bo było to już wałkowane w innych wątkach.

Nie odciętoby polskiej kultury i nauki od świata.

Jakoś nie zauwazyłem, żeby polska kultura była odcięta od świata. Od Gierka dostęp do światowej kultury był. Powiem więcej - jeżeli ocenimy to uczciwie to przecietny człowiek miał lepszy dostęp do kultury wtedy niż ma dzisiaj. Oczywiście (no moze nie dla każdego) mam na myśli kulturę typu twórczość Silvii Plath czy Johna Bartha a nie J.K. Rowling.

Jestem Europejczykiem.

Nie zginełoby kilkadziesiat tysięcy ludzi.,kilkaset tysięcy nie spędziłoby najlepszych lat w więzieniach

A nie siedzieli, tylko że inni???

Czyli w II RP nie było więżniów politycznych? Interesujący wniosek - tylko skąd wyjęty ?

Nie zbudowanoby księzycowej gospodarki

Ciekawe jaką teraz gospodarkę zbudowaliśmy po 24 latach kapitalistycznej szczęśliwości??? Bo tak się składa że gospodarka II RP była oparta gównie o inwestycje Państwowe w przemysł również zbrojeniowy, monopole państwowe oraz faktyczne.

Nie wspomnę już o trwałej demoralizacji ludzkich charakterów

no tak rzeczywiście, w czasie 6 lat okupacji też demoralizowano sądząc po kapusiach denuncjatorach i granatowych policjantach w szeregi której ustawiały się kolejki mimo bardzo wysokiej śmiertelności w tej formacji.

Masz jakiś taki jeden przymiar jak wzór metra którym oceniasz co było, a co nie demoralizacją i kto się niemu poddał, czy ksiądz z ambony Ci powiedział?

podobne pytanie postawiono kiedyś na Interia.pl

Co by było gdyby Wojnę 1939 roku wygrała Polska oraz Francja i Anglia wypełniła swoje zobowiązania i rozgromiła Niemcy we wrześniu 1939.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jaro

Oceniam cały okres PRL

Arku

Nie wiem czy warto odpowiadać na takie argumenty.W II RP zabójstwa polityczne to było kilka osób w PRL zwłaszcza w okresie stalinizmu to był metoda.PRL to było państwo totalitarne a o II RP przy wszystkich jej wadach nie da się tego powiedzieć.Tak więc daj sobie spokój.

Jaro

Nie zapominaj,że Gombrowicz nawet za Gierka był zakazany.

Za Gierka?

Pierwsze oficjalne wydanie "Dziennika" Gombrowicza z 1989 roku zawierało jeszcze takie kwiatki: [...ustawa o GUKP.iW bla bla bla ...].

Jeśli dobrze pamiętam, to w ostatnim tomie była errata z usuniętymi fragmentami.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gombrowicz był lektura licealna co najmniej od 1984 roku. Nie trzeba było spać na lekcjach.

Natomiast Bereza to były te "zaledwie kilka osób" szykanowanych politycznie w II RP. Nie rozśmieszaj mnie iwaszcukiewicz. jak brakuje argumentów to udajesz, że gówno do twarogu porównujesz.

Pytałem co sądzisz o tych przewidywaniach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Nie wymordowano by intelektualistów w trakcie i po wojnie, a wielu innych nie wyemigrowałaby. Poza tym, zniszczenia wojenne, to krok wstecz. Zamiast się rozwijać, trzeba było odbudowywać.

• Moderatorzy

Nie wymordowano by intelektualistów w trakcie i po wojnie, a wielu innych nie wyemigrowałaby. Poza tym, zniszczenia wojenne, to krok wstecz. Zamiast się rozwijać, trzeba było odbudowywać.

+ II wś dla Polski:

odbudowane mista lepiej przystają do dzisiejszych wymogów np komunikacyjnych i komunalnych niż te, które nie ucierpiały (szersze lub 2 pasmowe ulce i sieć wod/kan),

redukcja ludności (koło 25%) w połączeniu z rewolucją przemysłową spowodowała brak bezrobocia,

rewolucja przemysłowa, która gdyby nie wojna nie miałaby miejca,

powstanie urzędów centralnych umożliwiło realizację wielu działań- choćy edukacja i likwidacja analfabetyzmu,

powstanie państwa jednonarodowego redukuje jednak wiele napięć wewnętrznych, z tego względu korzystna dla nas była utrata ziem dzisiejszej Ukrainy,

szerszy dostęp do morza, z dodatkowymi prawdziwymi portami(Szczecin i Świnoujście), ujścia głównych rzek w kraju należą do nas.

w ramach konferencji aliantów zostaliśmy podarowani Rosji, ale mogło to mieć miejsce nawet bez wojny i zarządcą Polski mógo stać się kilka innych krajów czy nacji

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

No tak mogło być znacznie gorzej, albo równie źle z komuchami czy bez.

ale zwróćcie uwae na link który podałem. Autorzy wyszli od tego że II RP musiałby kiedyś rozwiązać problemy które ją trapiły, trochę na zasadzie, że bez tego prędzej czy później ale też by się zwinęła.

A wśród tych problemów były takie które bez wojny i zmiany granic praktycznie były nierozwiązywalne.

• Redaktorzy

Co by było... Podstawową bronią piechoty byłaby jakaś pochodna FN FAL, a nie AK-47. Czołgi - modyfikowane M-60 albo AMX-30, samoloty prawdopodobnie na licencji francuskiej lub budowane w koprodukcji. Nie istniałby wzór "moro" (żabia skóra), który wprowadzono z powodów politycznych, aby wojsko nie nosiło "kapitalistycznego kamuflażu". Ogólnie lepiej by nam się żyło...

A konkretnie komu ?

gdzieś zamieszczano niedawno makiety projektów Warszawy sprzed 1939 roku. Ciekawe czy do tej pory nadal państwo finansowałoby w budżetu mministerestwa budowe kościołów? Nie byłoby papieża-polaka, nie byłoby planów kościółkonizacji Polski i nie wybudowano by 2000 kościołów.

Czego jeszcze by nie było ?

Ciekawe kiedy wypuszczono by więźniów politycznych i czy po jakichś rozruchach na miarę sierpnia 80 czy może z własnej woli albo pod naciskiem polityki zewnętrznej ?

+ II wś dla Polski:

odbudowane mista lepiej przystają do dzisiejszych wymogów np komunikacyjnych i komunalnych niż te, które nie ucierpiały (szersze lub 2 pasmowe ulce i sieć wod/kan),

redukcja ludności (koło 25%) w połączeniu z rewolucją przemysłową spowodowała brak bezrobocia,

rewolucja przemysłowa, która gdyby nie wojna nie miałaby miejca,

powstanie urzędów centralnych umożliwiło realizację wielu działań- choćy edukacja i likwidacja analfabetyzmu,

powstanie państwa jednonarodowego redukuje jednak wiele napięć wewnętrznych, z tego względu korzystna dla nas była utrata ziem dzisiejszej Ukrainy,

szerszy dostęp do morza, z dodatkowymi prawdziwymi portami(Szczecin i Świnoujście), ujścia głównych rzek w kraju należą do nas.

w ramach konferencji aliantów zostaliśmy podarowani Rosji, ale mogło to mieć miejsce nawet bez wojny i zarządcą Polski mógo stać się kilka innych krajów czy nacji

II WŚ była więc dla nas błogosławieństwem. A jedynym jej minusem było, że jednak nie mamy teraz pancernika i dwóch lotniskowców.

No, może jeszcze to, że zmarnowaliśmy też okazję zrobienia na terenach po byłej Warszawie największego lotniska świata. Przepustowość wystarczyła by na jakiś dwieście lat do przodu.

Co by było gdyby przedwojenna Polska dotrwała do naszych czasów ?

Aż strach myśleć,nawet w najmniejszym stopniu nie doszliśmy do poziomu "kału" na poziomie dwudziestolecia międzywojennego!!!

Z tym akurat nie sposób się nie zgodzić. Nawet po 23 latach niszczenia gospodarki przez pseudo liberałów jesteśmy i tak do przodu w porównaniu z 20 leciem międzywojennym.

To dyskusyjny temat,pamiętam dyskusje/parę lat temu/ z Qubrikiem/spolszczenie/.

Prawda była fifty/fifty,ale fajnie się dyskutowało.

Wracając do tematu,nie wszystko po 23 latach jest nieudane,nie przesadzaj.

pzdr

:-)))))))

Powiedzmy że zniszczono to co jednak było udane z poprzednich 40 lat. A zostało samo suche z tego co jest nieudane w kapitalizmie przez te 40 lat.

Faktycznie wiele rzeczy się udało przez ostatnie 23 lata. Na przykład ukrywanie bezrobocia i nierejestrowanie bezrobotnych dzięki czemu mamy nieco mniej ludzi bez pracy niż taka Hiszpania.

Likwidacja sytemu emerytalnego i demontaż systemu opieki zdrowotnej - też bardzo się udał. Praktyczna likwidacja ochrony pracy - też skuteczna w blisko 40mln społeczeństwie ledwie 4mln ludzi ma etaty.

A głodowe zarobki tych nielicznych szczęśliwców udały się jeszcze lepiej!

Udała się tez doskonale likwidacja bankowości oraz rynku mieszkaniowego.

W zasadzie... same sukcesy.

"Udała się tez doskonale likwidacja bankowości oraz rynku mieszkaniowego."

Coś takiego jak rynek mieszkaniowy za PRL nie istniało,natomiast okres oczekiwania ma tzw.spółdzielcze był monstrualny/w moim przypadku 14 lat /widać młody jesteś,więc znasz temat z opowieści ekon. na poziomie p..Rybinskiego/.

Coś takiego jak bankowość za PRL nie istniało,jeśli już to służyło do finansowania tzw.kacyków partyjnych.

Reszta nie zasługuje na komentarz,skąd przychodzą do głowy takie komentarze.

Nie piszę tego złośliwie,ale Twoje obserwacje tamtego okresu są zupełnie oderwane od panującej wówczas rzeczywistości.

W przypadku moich rodziców był czas oczekiwania był 3 na pierwsze i 5 lat na drugie mieszkanie. Ja natomiast się już nie doczekałem wcale. Jak rozumiem to dlatego, że za PRLu nie było rynku, a za III RP był zajebisty rynek. Tyle tylko, że za swoja płacę miesięczną mogłem kupić pół metra podłogi mieszkania.

Ty rozumiesz rynek wg liberalnej fantazji. Natomiast ja wskazuje na rynek jak na zespól zależności zaspokajających popyt. obecnie popyt jest podaż praktycznie żadna, ceny z kosmosu, kredytów hipotecznych praktycznie brak. Nie ma wymiany nie ma rynku. W PRLu wbrew pozorom roztaczanych przez lyberalnych był - bo 200-300tys. mieszkań rocznie za Gierka znajdowało nowych lokatorów.

Bankowość polska istniała od 1990 roku jeszcze do 2000 kiedy balcerzak z HGW zaczęli ją demontować planowo.

Reszta na nic nie zasługuje bo jest już dnem dna w skali europejskiej.

Ale się udała transfurmacja - z gówna w nasrane.

.

Gombrowicz był lektura licealna co najmniej od 1984 roku. Nie trzeba było spać na lekcjach.

Natomiast Bereza to były te "zaledwie kilka osób" szykanowanych politycznie w II RP. Nie rozśmieszaj mnie iwaszcukiewicz. jak brakuje argumentów to udajesz, że gówno do twarogu porównujesz.

Pytałem co sądzisz o tych przewidywaniach:

Ukryta Zawartość

Towarzyszu Arku czytajcie ze zrozumieniem.Jeżeli potraficie.Ja pisałem o ofiarach śmiertelnych.Bereza w porównaniu z represjami komunistycznymi to pikuś.Dopuszczenie Gombrowicza do lektur na trzy lata przed upadkiem komunizmu to rzeczywiście wyraz wyjątkowej tolerancji ówczesnej władzy.Bo wcześniej to mogli się nim zaczytywać tylko tow.Gomułka,Kraśko,Strzelecki,Moczar i Siwak.

Ukryta Zawartość

<br /><br />Nie piszę tego złośliwie,ale Twoje obserwacje tamtego okresu są zupełnie oderwane od panującej wówczas rzeczywistości. <br />
tu sie nie moge zgodzic .Nasz forumowy komunista wlasnie ksztaltowal te rzeczywistosc ale go...przerosla.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.