Skocz do zawartości
IGNORED

źródło dźwięku do 1000zł

patmal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam obecnie posiadam słuchawki ultrasone proline 750 które się marnują pod moją karta dźwiękową creativa za 50 zł i amplitunerze chce po prostu żeby te słuchawki grały tzn. wycisnąć z nich tyle ile potrafią. Poszukuje jakiegoś dobrego źródła dźwięku nie wiem czy to ma być DAC czy może karta dźwiękowa na usb lub wewnętrzna i wzmacniacz po prostu chce uzyskać jak najlepsza jakość dźwięku za 1000zł ;D Zależy mi na czystym dźwięku głębokim basie szczegółowości separacji instrumentów i dużej scenie dźwiękowej

przestrzeni,słucham muzyki trance.Jakie najlepsze rozwiązanie w tej cenie?

Witaj,

Zdecydowanie polecam bardzo dobry USB DAC Calyx Coffee. Powinien w pełni Cię usatysfakcjonować.

Zapraszam na odsłuch, jest także możliwość wypożyczenia urządzenia do testu w swoim systemie

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na ebayu mozesz dostac matrixa za okolo 1000zł.Calyx cofee nawet nie ma co z nim porównywać.

Matrix ma też porządny wzmacniacz słuchawkowy i pilot.

A coś do 1000zł nie kupuje używanego sprzętu tym bardziej nie sprowadzam nic z za granicy

A mam jeszcze takie pytanie jeżeli podłącze DAC do komputera to czy moja karta dźwiękowa ma jakieś znaczenie czy sygnał idzie bezpośrednio z daca?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podlaczysz po usb , lub po optyku w karcie dzwiekowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podlaczysz po usb , lub po optyku w karcie dzwiekowej.

Chyba mnie nie zrozumiałeś nie pytałem się o to jak podłączyć lecz o jakość dźwięku a i jeszcze raz nie chce matrixa bo nie mieszczę się w budżecie szukam czegoś do 1000zł a nie 1000zł wzwyż.

Ukryta Zawartość

Z tańszych sprzętów, to za niecałe 600 zł jest FiiO E17.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Witaj,

Zdecydowanie polecam bardzo dobry USB DAC Calyx Coffee. Powinien w pełni Cię usatysfakcjonować.

Zapraszam na odsłuch, jest także możliwość wypożyczenia urządzenia do testu w swoim systemie

SNR 100 dB - cienizna i szrot, biorąc pod uwagę cenę 900 zł (dobra karta zintegrowana z płytą główną ma mniejsze szumy). Tańsze E-MU zabija tą wywłokę jak chce.

Jakby to w ogóle miało jakieś znaczenie;-)

Kupiłem KRK ERGO, pomimo że miało SNR zmierzony 98 dB. Pomyślałem sobie ... a może tacy jak discomaniac71 mają rację i faktycznie "parametry nie grają". I co? I szumy z tego źródła mnie dobijały (np. w porównaniu do taniego E-MU 0404 USB {jakoś 114 dB SNR jak mnie pamięć nie myli} - robiłem bezpośrednie porównanie, na E-Mu była cisza ... tzn. jedynie można było usłyszeć szumy własne wzmacniaczy, bo szumy źródła były poza percepcją, podczas gdy na ERGO szumy ze źródła dominowały, wyraźnie wybijając się z szumu wzmacniaczy) . Tak więc jak ktoś głuchy to może i "nie ma znaczenia" :] ... ja w każdym razie mam większe wymagania odnośnie źródła.

Chyba mnie nie zrozumiałeś nie pytałem się o to jak podłączyć lecz o jakość dźwięku a i jeszcze raz nie chce matrixa bo nie mieszczę się w budżecie szukam czegoś do 1000zł a nie 1000zł wzwyż.

Masz przecież google , male dziecko jestes czy jak.Kupując na ebay kupujesz nowy sprzet z gwarancją więc nie wiem

czego tak się boisz.Chińskie nie gryzie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kupiłem KRK ERGO, pomimo że miało SNR zmierzony 98 dB. Pomyślałem sobie ... a może tacy jak discomaniac71 mają rację i faktycznie "parametry nie grają". I co? I szumy z tego źródła mnie dobijały (np. w porównaniu do taniego E-MU 0404 USB {jakoś 114 dB SNR jak mnie pamięć nie myli} - robiłem bezpośrednie porównanie, na E-Mu była cisza ... tzn. jedynie można było usłyszeć szumy własne wzmacniaczy, bo szumy źródła były poza percepcją, podczas gdy na ERGO szumy ze źródła dominowały, wyraźnie wybijając się z szumu wzmacniaczy) . Tak więc jak ktoś głuchy to może i "nie ma znaczenia" :] ... ja w każdym razie mam większe wymagania odnośnie źródła.

Koronny argument miszczów obecnego forum: głuchota.

Czego Ty wymagasz od karty klasy E-MU? Ona nie brzmi nawet na poziomie średniej jakości odtwarzacza. Wsłuchiwanie się w szumy ze źródła cyfrowego? Dobre;-) Chyba szumy niedostatków aplikacji. Pomyśleć że tyle znakomitych konstrukcji (w skali bezwzględnej) wyprodukowano na 16 czy 18-bitowych kościach czyli jednak się da. Ty jesteś takim audiofilem papierkowym - musi być wysoki SNR i super parametry i wtedy zaczyna Ci grać bo masz wielkie "wymagania" które zwyczajnie sprowadzają się do wiedzy teoretycznej i braku doświadczenia.

Koronny argument miszczów obecnego forum: głuchota.

Czego Ty wymagasz od karty klasy E-MU? Ona nie brzmi nawet na poziomie średniej jakości odtwarzacza. Wsłuchiwanie się w szumy ze źródła cyfrowego? Dobre;-) Chyba szumy niedostatków aplikacji. Pomyśleć że tyle znakomitych konstrukcji (w skali bezwzględnej) wyprodukowano na 16 czy 18-bitowych kościach czyli jednak się da. Ty jesteś takim audiofilem papierkowym - musi być wysoki SNR i super parametry i wtedy zaczyna Ci grać bo masz wielkie "wymagania" które zwyczajnie sprowadzają się do wiedzy teoretycznej i braku doświadczenia.

Koronny argument "miszczów" tego forum: "brak doświadczenia". A to że doświadczenie praktyczne obnażyło problem szumów własnych ERGO, potwierdza tylko fakt jak głusi na argumenty są tutejsi "miszczowie".

Ej a jakby tak kupić e-mu 1212m +jakiś amp na jakim poziomie,jak by to zagrało z tymi słuchawkami i czy spełniło by moje wymagania czyli głęboki bass szczegółowość i scena

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Koronny argument "miszczów" tego forum: "brak doświadczenia". A to że doświadczenie praktyczne obnażyło problem szumów własnych ERGO, potwierdza tylko fakt jak głusi na argumenty są tutejsi "miszczowie".

Kyle wybacz ale ja na nikogo nie pozuje. Posłuchaj trochę zanim nadal będziesz brnął w ślepy zaułek specyfikacji. Niestety na każdym kroku wychodzi Twój brak doświadczenia a to w audio jest podstawa. Specyfikacje można sobie o kant d... rozbić. O jakich argumentach piszesz? Chcesz pogadać o konkretnych urządzeniach? Tylko uprzedzam że o chłamie za kilka stówek nie gadam. Tam nie ma jakości.

Kyle wybacz ale ja na nikogo nie pozuje. Posłuchaj trochę zanim nadal będziesz brnął w ślepy zaułek specyfikacji. Niestety na każdym kroku wychodzi Twój brak doświadczenia a to w audio jest podstawa. Specyfikacje można sobie o kant d... rozbić. O jakich argumentach piszesz? Chcesz pogadać o konkretnych urządzeniach? Tylko uprzedzam że o chłamie za kilka stówek nie gadam. Tam nie ma jakości.

Przecież rozmawiamy o konkretnych urządzeniach, których JA słuchałem i co poniektóre kosztowały ponad 2 tys zł (o KRK ERGO mowa, i jak widać nawet nie sprawdziłeś ile to urządzenie kosztuje). A poza tym rzeczony SNR z KRK ERGO nie pochodzi ze "specyfikacji", tylko z pomiaru opublikowanego przez Sound On Sound:

Ukryta Zawartość

... czego też ze swojego lenistwa czy zarozumiałości nie sprawdziłeś, czy nawet nie miałeś ochoty założyć że piszę o czymś innym niż "specyfikacja od producenta".

... niestety na każdym kroku wychodzi Twój brak umiejętności prowadzenia dyskusji, bo kiedy JA piszę o tym co miałem w rękach i używałem, to Ty jak zacięta płyta powtarzasz "wychodzi z Ciebie brak doświadczenia" ... co jest bardzo ciekawe, bo jak na razie to tylko JA podaję konkrety, a Ty utarte frazesy zblazowanego audiofila*.

* konkretnie mam na myśli:

uprzedzam że o chłamie za kilka stówek nie gadam

Posłuchaj trochę zanim nadal będziesz brnął w ślepy zaułek specyfikacji. Niestety na każdym kroku wychodzi Twój brak doświadczenia a to w audio jest podstawa.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przecież rozmawiamy o konkretnych urządzeniach, których JA słuchałem i co poniektóre kosztowały ponad 2 tys zł (o KRK ERGO mowa, i jak widać nawet nie sprawdziłeś ile to urządzenie kosztuje). A poza tym rzeczony SNR z KRK ERGO nie pochodzi ze "specyfikacji", tylko z pomiaru opublikowanego przez Sound On Sound:

http://www.soundonsound.com/sos/mar09/articles/krkergo.htm

... czego też ze swojego lenistwa czy zarozumiałości nie sprawdziłeś, czy nawet nie miałeś ochoty założyć że piszę o czymś innym niż "specyfikacja od producenta".

... niestety na każdym kroku wychodzi Twój brak umiejętności prowadzenia dyskusji, bo kiedy JA piszę o tym co miałem w rękach i używałem, to Ty jak zacięta płyta powtarzasz "wychodzi z Ciebie brak doświadczenia" ... co jest bardzo ciekawe, bo jak na razie to tylko JA podaję konkrety, a Ty utarte frazesy zblazowanego audiofila*.

Nigdy nie byłem, nie jestem i nie będę audiofilem;-) W zasadzie swoje już napisałem i mogę jedynie powtórzyć: szum wynika z niedostatków aplikacji a nie samych kości. Co do braku doświadczenia to podtrzymuję. Gdybyś kiedykolwiek słyszał dobre 16 czy 18-bitowe źródło nie demonizowałbyś aż tak specyfikacji. Wojna na cyferki prowadzi donikąd. Życzę nieco więcej dystansu do siebie i czytania ze zrozumieniem.

W zasadzie swoje już napisałem i mogę jedynie powtórzyć: szum wynika z niedostatków aplikacji a nie samych kości.

Swoje też już napisałem: piszesz niedorzecznie, bo:

Przekonujesz mnie że "szum wynika z aplikacji a nie samych kości" , podczas gdy ja tego nie neguję, co więcej nawet zupełnie nie poruszam tematu jaka kostka przetwornika jest w KRK ERGO, czy w reszcie co spowodowało że KRK ERGO szumi! Czyli wywarzasz otwarte drzwi ... pytanie: "po co?" Ja stwierdziłem prosty fakt, poparty praktycznym DOŚWIADCZENIEM z tym KONKRETNYM urządzeniem, na co Ty odpowiedziałeś teorią kiepskiej aplikacji i brakiem doświadczenia.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Swoje też już napisałem: piszesz niedorzecznie, bo:

Przekonujesz mnie że "szum wynika z aplikacji a nie samych kości" , podczas gdy ja tego nie neguję, co więcej nawet zupełnie nie poruszam tematu jaka kostka przetwornika jest w KRK ERGO, czy w reszcie co spowodowało że KRK ERGO szumi! Czyli wywarzasz otwarte drzwi ... pytanie: "po co?" Ja stwierdziłem prosty fakt, poparty praktycznym DOŚWIADCZENIEM z tym KONKRETNYM urządzeniem, na co Ty odpowiedziałeś teorią kiepskiej aplikacji i brakiem doświadczenia.

Cóż za idealna konsekwencja we wpisach. Współczuję.

btw jesteś mistrzem świata w odbijaniu piłeczki szkoda tylko że to takie dziecinne.

btw jesteś mistrzem świata w odbijaniu piłeczki szkoda tylko że to takie dziecinne.

I vice-versa ... SNR 98 dB to efekt pomiaru wyjścia KRK ERGO (całego, gotowego urządzenia) ... a nie jakiejś pojedynczej kostki DAC, czy odpis ze "specyfikacji". To samo tyczy się E-MU 0404 USB - te ponad 110 dB jest uzyskiwane w pomiarach wyjścia ... NIE jest to "specyfikacja" ani kostki, ani urządzenia i nie ma tu miejsca na dyskusję o "aplikacji".

Podsumowując: KRK ERGO ze zmierzonym 98 dB SNR szumi (słychać szumy z ERGO, głośniej niż szum samych monitorów aktywnych), a E-MU 0404 USB ze zmierzonym SNR ponad 110 dB nie szumi (nie słychać po podłączeniu większego szumu ... jest tylko to co generują odsłuchy). Paniał? To teraz mnie przekonaj że realny, zmierzony SNR nic nie ma wspólnego z szumami własnymi, biorąc pod uwagę że JA praktycznie sprawdziłem że ma.

• 3 tygodnie później...

Zainteresuj się matrixem mini-i, jest recka na blogu violeta. Trochę ponad budżet. Co do odpowiedzi na temat to tacy ludzie powinni być banowani i tyle.

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.