Skocz do zawartości
IGNORED

Dowód Naukowy tj Pomiarowy nad "lepszością" kabli tanich i drogich

AudioST

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że w wątku Różne kostki do wzięcia pojawił sie .... problem no nie problem...

Juz dawno chciałem uruchomić ten wątek

Czego on powinien dotyczyć ?

Kabli połączeniowych, dowolnych głośnikowych, interkonektów, zasilajacych sieciowych, gdzie osoby mogą udowadniać ze takowe kable (z wtyczkami lub bez) za pomocą technik czysto naukowych tj w tym przypadku pomiarowych będą udowadniać że taki to a taki kabel kosztuje ... i , lub jest lepszy od innego kabla (tańszego czy droższego).

W naukach przyrodniczych to właśnie eksperymet pomiarowy to ostateczny dowód że jest tak czy inaczej :)

Dlaczego ?

Pamiętejmy że dobre audio to nie tylko cena :) i ładny wygląd ale to powinna być przedewszystkim wierność przekazu, czyli sygnał na wyjściu powinnien być jak najbliższy orginałowi tego na wejściu ( o czym sie czasem zapomina)

Jak powinien wyglądać dowód ? Zasadniczo prosto za pomocą dowolnych technik pomiarowych tj oscyloskop, generator, miernik zniekształceń (spectrum analyzer), zwyłky miernik, miernik RLC, itd. ... osoba będzie udowadniać ze ten kabel jest dobry tj lepszy od innego (poprzez porównanie wyników pomiarów)

Jestem ciekaw czy komuś się uda :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Takie przedsięwzięcie jest jak próba sfotografowania YETI. Wielu go widziało i o nim słyszało, ale jeszcze nikomu się ta sztuka nie udała.

Jak powinien wyglądać dowód ? Zasadniczo prosto za pomocą dowolnych technik pomiarowych tj oscyloskop, generator, miernik zniekształceń (spectrum analyzer), zwyłky miernik, miernik RLC, itd. ...

jar1 - Jesteś w stanie za takie badania zapłacić?

dupa sałata, nic z wymienionych

załatwię Ci to bez kasy, wystarczy znać namiar na takie fajne skrzyneczki Rohde & Schwarz'a

ale nie gwarantuję interpretacji pomiarów

jeszcze byś uwierzył i usłyszał

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

ale oczywiście czekam nie na bla bla :) choć miło, ale na konkrety

właśnie czekasz ma bla bla bla i próbujesz wywołać kolejne bicie piany

chcesz kontakt? przecież to Ciebie interesują takie pomiary

reszta albo temat olewa albo płaci i też resztę ma w rzyci

W kablach nie ma żadnych parametrów które mogą wpływać na dziwek.

(po za nielicznymi skrajnymi możliwościami)

Żaden przyrząd pomiarowy tu nie pomoże.

Wytaczającym dowodem na to jest brak jakichkolwiek poważnych publikacji naukowych na ten temat oraz wyniki licznych testów ABX.

(proszę tylko obrońców sowich uszu o nie podnoszenie zarzutów o rzekomą nieprzydatność takich testów w audio są one standardem w każdej innej dziedzinie także w audio. Podważanie ich przydatności jest jedynie śmieszne.)

Kable grają jedynie w głowach ludzi którzy je słyszą. Niestety tak funkcjonują nasze zmysły (nie tylko słuch) trzeba to zaakceptować.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

i zaczęło się :(

temat do zamknięcia albo na bocznicę

No bardzo dobrze temat się rozwija :)

ale oczywiście czekam nie na bla bla :) choć miło, ale na konkrety

Tylko cośik autor watku jakiś niemrawy))

to wy bijecie pianke, na wstępie napisałem ze chce pomiary jeśli ich nie ma ... bo się nie da - tj nie ma różnic to całe to kabelkowe cos to nic innego jak ....

słucham? :D

Przewody mają pasożytnicze pojemności i indukcyjności, czyli działają bardziej jak filtr LC a podłączone do zwrotnicy robią swoje ;)

Ahhhh, mój ulubiony temacik :D

Autorze wątku, może sam przedstawisz te pomiary? Bo nikt się nie kwapi, ale w dechę temacik :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

słucham? :D

Przewody mają pasożytnicze pojemności i indukcyjności, czyli działają bardziej jak filtr LC a podłączone do zwrotnicy robią swoje ;)

A wiesz jakiego rzędu są to wielkości ?

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

to wy bijecie pianke, na wstępie napisałem ze chce pomiary jeśli ich nie ma ... bo się nie da - tj nie ma różnic to całe to kabelkowe cos to nic innego jak ....

we własnym wątku robisz za cieniasa, chcesz pomiary to sobie zrób, zaproponowałem namiar na aparaturę - olewasz? - NA BOCZNICE Z TYM GÓWNEM !

Jak zwykle to forum błysnęło Erudycją co i jak :) Analizator :) bynajmniej nie do tego (miałem na myśli analizatory audio) a nie komunikacyjne :)

Cześć ludzi (jakieś 10 %) coś kumała choćby raven ze kabel to linia RLC, reszta sprowadza się do bezsensownych wpisów coś o unitrze :)

Od razu byście chcieli kawę na ławę :) pomiary, gotowe ? Nie za wygodnie ...

Jak każdy w miare sensowny temat zdechł mi nie zależy ....

Są osoby dla których miliohmy, pikofarady, mikrohenry to voodoo. A gdyby przez taki kabelek puścić duży prąd bardzo wysokiej częstotliwości, to ten zły wyparuje, a ten dobry będzie ciepły po prostu. O dalszych testach porównawczych abx nie ma mowy, z powodu zmiany stanu skupienia przewodnika. Jak mielibyśmy porównywać opary do kabla.

(...) osoby mogą udowadniać ze takowe kable (z wtyczkami lub bez) za pomocą technik czysto naukowych tj w tym przypadku pomiarowych będą udowadniać że taki to a taki kabel kosztuje ... i , lub jest lepszy od innego kabla (tańszego czy droższego).

(...)

Jak powinien wyglądać dowód ? Zasadniczo prosto za pomocą dowolnych technik pomiarowych tj oscyloskop, generator, miernik zniekształceń (spectrum analyzer), zwyłky miernik, miernik RLC, itd. ... osoba będzie udowadniać ze ten kabel jest dobry tj lepszy od innego (poprzez porównanie wyników pomiarów)

Jeżeli juz mamy dyskutować to muszę zwrócić uwagę na pewien zasadniczy błąd. Nie wiem czy jest on świadomy czy nie, czy wynika z braku precyzji czy świadomej (lub nie) prowokacji.

Co dokładnie oznacza sformułowanie że jeden kabel jest lepszy od drugiego???

Porównujac wyniki pomiarów możemy stwierdzić jakie dany kabel ma parametry i czy są one lepsze od parametrów innego kabla.

Ale dopóki nie umiemy określić co znaczy, że jeden kabel jest lepszy od drugiego nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić przy pomocy pomiarów.

Jestem Europejczykiem.

Proste to jest chyba i logiczne

Jeśli mówimy o kablu audio (Interkonekt, głośnikowy) - po prostu jak najwierniej przenosi sygnał (bez zniekształceń :) ) z we na wy

Jeśli mówimy o kablach sieciowych :) no to ich zbawienny wpływ może tylko wpływać na sinusoidę :) tj. Filtrować ją z wszelkich śmieci :)

Teoretycznie proste ....

• Redaktorzy

Przepraszam najmocniej, ale wątek jest postawiony na głowie. Autor wątku przepięknie postawił zadanie, tylko pominął informację, jakie parametry życzy sobie, żeby były zmierzone. Zresztą znam wyniki pomiarów, gdzie różne kable powodowały różnicę pomiarową na drugim końcu, ale to niech autor poszuka, jeśli tak go to pasjonuje.

Zadanie jest banalnie proste

Nie należy szukać dziury w całym

Poczytaj całość ze zrozumieniem ... w miarę

To podaj te wyniki pomiarów /.....

Proste to jest chyba i logiczne

Jeśli mówimy o kablu audio (Interkonekt, głośnikowy) - po prostu jak najwierniej przenosi sygnał (bez zniekształceń :) ) z we na wy

Sadzę, że jakiekolwiek zniekształcenia THD wnoszone przez kabel są poniżej progu istniejących mierników. Gdyby było inaczej to jakieś wyniki pomiarów ktoś by opublikował a ja jakoś sobie niczego takiego nie przypominam. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...?

Jestem Europejczykiem.

Przeprowadziłem test:

Przyłożyłem ucho do kabla - nie słyszę by wydobywał jakiś dźwięk a tym bardziej muzykę -nie gra

Podłączyłem inny kabel muzyka gra trochę jakby inaczej.

Pytanie czy kable grają?

Nie, nie grają

Czy jeden gra lepiej od drugiego a może jeden gra po prostu mniej szkodzi?

Tak do przemyślenia ;)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

tych wszystkich mieszających na forum "naukowców-pomiarowców" należałoby wpakować w jakiś worek i wywieźć na Elektrodę

zrób jeden z drugim wzmacniacz okablowany jakimś drutem, wpierw jeden kanał a drugi okablowany tym samym przewodem ale z odwróconym kierunkiem

w dobrym projekcie tego drutu będzie około metra

i na sygnale mono posłuchaj, i co wyszło? - ano wyszło "stereo", każdy gra sobie i każdy inaczej

nie potrzeba pierdzielić o metrach głośnikowego czy IC, wystarczy pomieszać metrem drutu montażowego

ale żeby nie pieprzyć bzdur o pomiarach trzeba mieć pojęcie o robocie, praktyczne, i jeszcze umieć usłyszeć co się zrobi

ale to dla technicznego już za wiele

jeszcze by coś usłyszał i w stresie dyplom zwrócił

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.