Skocz do zawartości
IGNORED

PETER GABRIEL So (25th anniversary edition) (remaster 2012)

Tomasz__

Rekomendowane odpowiedzi

^^ No pewnie. Po co remastery CD? Można kupić winyl w stanie "ex" za 20-30 zł i to tłoczenie UK. Brzmi jak złoto!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jak to jak? Jeden wielki przester.

Natomiast track'i 24/48 wydane przy tej okazji nie są przesterowane, jest głośno, ale bez przesteru.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Czytaliście to:

'So' album remastered: Engineer Richard Chappell explains why

"In planning the 25th anniversary release of ‘So’ Peter was very keen to go back to original sonic ‘vision’ for the album. The album had been remastered in 2002 by Tony Cousins but Ian Cooper was the original mastering engineer at the Townhouse Studio in 1986. 25 years on Peter went back to Ian to reconsider the mastering process. In early 2012 Peter and Ian met at Metropolis Mastering Studios (where Ian now works) and together they listened to the original half inch master tapes. Ian made some experimental changes but both he and Peter agreed that it sounded great as it was. Incredibly Ian actually had the original notes from the session 25 years before! They ended up approaching the mastering in the same way that they had at the very first session. A small amount of eq was added now and again and the limiting for the CD master was done using new prism converters.

Peter was happy with the final result. I then came back to Real World Studios to test the remaster and put it up against the first version of ‘So’ and the 2002 remaster. The new remaster by Ian stands up really very well against the original ‘So’ , now with even clearer definition in the top end. With the 2002 remaster Peter asked Tony to make some significant changes from the original – much more bottom end and mid range plus more compression added. Ian’s 2012 version is as true to the original as possible, but with the use of improved technology of today’s converters, it is a genuinely superior sound."

Richard Chappell

Porownywalem 24/48 do SACD , jak na moje ucho to wersja SACD brzmi zdecydowanie lepiej ( wiecej srodka i ciszej..)

A swoja droga SO najprowdopodobniej nagrano we wczesnej erze digital w 16/44 i to nie najlepiej ....

Pamietam jakie cuda robiono z albumem DS - Brothers in Arms , by wydac go w wersji SACD ....

Album zostal nagrany cyfrowo w 16/44 i przegrywano go na analog ( ????!!!!! ) by poprawic brzmienie.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

^^ No pewnie. Po co remastery CD? Można kupić winyl w stanie "ex" za 20-30 zł i to tłoczenie UK. Brzmi jak złoto!

So.....nagrany byl na Linn Numerik......przeciez napisane jest na wkladce do plyty.....ladny mi analog..... :)))))

Choc moze sie myle ...i nagrano tak Us...mam plyty ale wkladki zostaly w domu , w Polsce.....

..i jeszcze...

> a vinyl version of the album; a 12" single with two previously unreleased tracks ("Courage," "Sagrada") and an alternate version of "Don't Give Up;"<

http://www.barnesandnoble.com/w/so-peter-gabriel/25087076

Odnalazlem plyte na CD wydana przez Virgin , gdzie na okladce plyty widnieje AAD .... !!!!

Jesli rzeczywiscie tak bylo, to inzynier dzwieku i producent sie nie popisali , bo jak na analog brzmi kiepsko ...

Na okładkach wydań z 80' pisze AAD, więc płyta była chyba nagrywana analogowo.

O sory byłeś pierwszy:)

Ja lubię oryginalne brzmienie tej płyty - inne Gabriela są gorzej nagrane - US to np. cienizna jak dla mnie.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Wyglada na to ze plyte rzeczywiscie nagrano analogowo :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli SACD "US" to ściema?

Ja na swój CD czekałem 105 dni - to rekord . Ale wydanie amerykańskie , jakość poligrafi ponadprzęcietna .Płyta nagrana bardzo dobrze , szukałem SACD które opisywano w prasie fachowej , przy recenzji jakichś referencyjnych urzadzeń , ale nie było do dostania . So powinno być w kolekcji każdego szanujacego audifila obok Dire Straits Brothers in Arms.

Jako ciekawostkę pokażę różny mastering pierwszego nagrania z płyty "So" - "Red Rain":

wersja prawdopodobnie 2002

Ukryta Zawartość

wersja 2012 48kHz/24bit

redrain_2012_48_24.jpg

wersja 2012 z płyty CD

redrain_2012_cd.jpg

wersja oryginalna, nieremasterowana

redrain_original.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Panowie nie ma się co oszukiwać. Nowe remastery nie wnoszą nic dobrego a wręcz przeciwnie. Owszem czasami zdarzają się perełki jak było z ostatnim Boxem Pink Floyd i aby tego typu perełki zdarzały się jak najczęściej, jednak w przeważającej większości nowe wydania to chłam z podbitym basem i sopranami.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.