Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

To nie byłoby zasadnym umiejscowienie takiego pstryka na frocie ?? Raczej ciężko po zmniejszeniu głośności tam chyba sięgać. Swoją drogą można by takie przełączanie zrealizować jakoś automatycznie - po zmniejszeniu głośności do jakiegoś poziomu układ sam przełączałby się na wyższą czułość. No i zawsze można by tym sterować sygnałem wejściowym - wtedy zawsze by się bujało tak samo.

Czy ktoś ma na zbyciu trafa 40VA 20V? Odkupię chętnie dwie sztuki.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Panowie, dziś wyszły pierwsze przesyłki z płytkami i pakietami części.

Po otrzymaniu proszę potwierdzić mi ten fakt na e-mail (w zakładce "o mnie").

Szukam kogos kto posklada i podlaczy/wyreguluje zasilacz Spencera do wzmacniacza. Drobnica juz polutowana. Najlepiej z okolic Katowic - postawie dobry trunek:)

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Nic trudnego :-)

Poniżej opis jak dokładnie to zrobić,

• Z płytki wzmacniacza usuwamy kolejno:

Diody D3, D4, D5, D6

Kondensatory CA oraz CB (nadają się do zasilacza spencera)

Kondensatory C16, C17, C18, C19

Bezpieczniki polimerowe F1, F2
  • W miejsce D3 wlutowujemy zworę

• Zasilacze wyregulować bez podłączania ich do wzmacniacza na powiedzmy 18.5 V DC każdy

• Podłączyć do wzmacniacza jak na rysunku poniżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rysunek przedstawia jeden podwójny zasilacz i jeden kanał wzmacniacza, analogicznie postępujemy z drugim kanałem

Ukryta Zawartość

Brawo. Tak sobie poradze. Rozumiem, ze ze wzmacniacza sluchawkowego do wykorzystania nadaja sie jedynie te duze kondy, a reszte trzeba sobie skombinowac na wlasna reke z wartosciami podanymi na schemacie?

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

duże kondensatory 10m, diody, bezpieczniki od biedy tez, (lepsze chyba byłyby 0.9A lub nawet mniejsze) - te elementy śmiało można wykorzystać w dodatkowych płytkach zasilaczy

Ukryta Zawartość

w miejsce obu zlaczy DC 2-pin mozna wlutowac 1 zlacze 5-pin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jeremy

Mały update

Poniżej opis jak połączyć układ zasilaczy ze wzmacniaczem HA2013:

Z płytki wzmacniacza usuwamy kolejno:

Diody D3, D4, D5, D6

Kondensatory CA oraz CB (nadają się do zasilacza spencera)

Kondensatory C16, C17, C18, C19

Bezpieczniki polimerowe F1, F2

(nie zwieramy D3)

Zasilacze wyregulować bez podłączania ich do wzmacniacza na powiedzmy 18.5V czy tez 19V DC każdy

Podłączyć do wzmacniacza jak na rysunku poniżej

Połączenie czerwone to zasilanie układu zabezpieczeń, z przewidzianego do tego pada na pcb zasilacza,

(nie zwieramy wtedy diody D3, przez co układ zabezpieczeń reaguje na zanik napięcia zmiennego niż na nieco opóźniony zanik napięcia stałego)

• Pamiętajmy aby tez nie montować jedynej zworki jaka jest na płytkach zasilaczy, dobrze jest aby punktem wspólnym masy był punk na pcb wzmacniacza.

• Trafa 20V sprawują się wyśmienicie, zasilacz ustawiony na 19V DC przy trafie 20V AC sprawuje się wyśmienicie, stabilnie i radiatory sa ledwo cieple.

Rysunek przedstawia jeden podwójny zasilacz i jeden kanał wzmacniacza, analogicznie postępujemy z drugim kanałem

Ukryta Zawartość

Poniżej Układ połączeń dla transformatorów 20-0-20 z zamówienia grupowego.

Lutujemy tylko 4 diody tak jak na rysunku,

Na zielono oznaczono wszystkie zwory które należy wlutować dla tej konfiguracji połączeń

Reszta połączeń, jak i wszelkie regulacje pozostają bez zmian.

post-21371-0-81023000-1367615129_thumb.png

Powodzenia, i czekamy na sygnały od was jak się sprawują wasze wzmacniacze w tandemie z zasilaczem,

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jeremy

jak dotra trafa 18V przetestuje wlasnie tez ledy ....

a jakie trafa zastosowałeś ?? bo teraz mówisz o 20 V

jestem na etapie zamawiania i chcę zamówić najlepsze do tego projektu

2 v to niby nie różnica ale mam już dwa trafa z zamówienia na zbyciu

a koszty rosną

Wyjaśnienie podłączenia jest super :)

pozdrawiam

Wydaje mi sie ze jasno napisalem ;-)

osobiscie zasotosowalem trafa 18V, Robertinus stosowal 20V i oba sprawuja sie znakomicie,

Czy ktoś może pochwalić się fotką złożonego chociaż jednego kanału zasilacza? Trany parować czy nie ma takiej potrzeby?

Edytowane przez rayfe

Czy ktoś może pochwalić się fotką złożonego chociaż jednego kanału zasilacza? Trany parować czy nie ma takiej potrzeby?

Tranzystorów nie ma potrzeby parować.

Zasilacz po wyregulowaniu napięcia wyjściowego pracuje w jednym, ustalonym punkcie, więc żadna liniowość nie jest tu wymagana.

Nawet grupy zastosowanych tranzystorów nie mają tu znaczenia.

Rayfe - lutuj swoje zasilacze, po co Ci fotki?

Witam,

Dzięki za zorganizowanie zamówienia na zasilacze. Złożony odpalony, grzeje siebie i słuchawki. Po pierwszym odsłuchu powiem tylko, że jest lepiej :-) to co mnie irytowało czyli pewna krzykliwość zauważalnie złagodniała.

Czy Wam też dodatnie części zasilaczy grzeją się bardziej?

Nie miałem pod ręką 120uF (C13, C14) dałem 100uF, ale z tego co widzę na spisie powyżej jest wartość 220uF, jaki ma to wpływ, zmienić na 220uF (akurat taki mam).

680R i 120uF to filtr RC dla napięcia odniesienia i w symulacjach Waldka_06 zasilacz z większą pojemnością uzyskiwał lepsze parametry. Ja właśnie stosuję 220uF.

> Czy Wam też dodatnie części zasilaczy grzeją się bardziej?

Czy ot oznacza, że radiator na IRF9610 jest cieplejszy? Jaka to jest różnica mniej więcej? Nie zauważyłem takiego zjawiska na swoich zasilaczach.

Dzięki za odpowiedź.

Wziąłem termometr do ręki (wcześniej sprawdzałem palpacyjnie) różnica mniejsza niż się wydawało, w jednym zasilaczu 37st. na ujemnej i 40st. na dodatniej części, w drugim prawie identycznie, ok 40st. na obu. Napięcia na zasilaczach ustawione równo 21V (osobne trafa 2x22,8V AC), rezy 1% ale może któryś minimalnie odstaje.

Dzięki za odpowiedź.

Wziąłem termometr do ręki (wcześniej sprawdzałem palpacyjnie) różnica mniejsza niż się wydawało, w jednym zasilaczu 37st. na ujemnej i 40st. na dodatniej części, w drugim prawie identycznie, ok 40st. na obu. Napięcia na zasilaczach ustawione równo 21V (osobne trafa 2x22,8V AC), rezy 1% ale może któryś minimalnie odstaje.

Różnica może wynikać z gorszego obiegu powietrza wokół radiatora

Różnica może wynikać z gorszego obiegu powietrza wokół radiatora

Może tak być, póki co stoi na desce. Ciekawe było to, że tak jednoznacznie dało się odczuć tę różnicę, myślę, że to kwestia bliskości temperatury ciała, 37 to prawie norma a 40 to już przyzwoita gorączka :-)

Jeszcze jedno co powiem, to teraz włożenie tego w obudowę da niezłego "klocka".

U mnie radiator dla napięcia ujemnego i dodatniego ma taką samą temperaturę. Mogę się zgodzić, że około 40st.C.

Są więc tylko ciepłe i widać, że nawet niższe niż 50mm zapewniłyby odpowiednie chłodzenie.

Jednak kontrolę tego najlepiej przeprowadzić kiedy urządzenie dostanie już swoją docelową obudowę.

Zasilacze uruchomione pracują stabilnie, obecnie grzeją się od wczoraj obciążone końcówkami mocy HA-2013.

Dziś w nocy odsłuchy - wreszcie będę miał okazję przekonać się jaką zmianę w brzmieniu wnosi dobra stabilizacja zasilania dla tego wzmaka.

Dziś w nocy odsłuchy - wreszcie będę miał okazję przekonać się jaką zmianę w brzmieniu wnosi dobra stabilizacja zasilania dla tego wzmaka.

Rob, jak odsłuchy?

Nie wiem czy to ładnie tak udostępniać takie informacje :P ale wczoraj wysłałem zapytanie o ceny traf do Toroidów i jeszcze wczoraj dostałem odpowiedź:

TS30VA 18-0-18V lub 20-0-20V - 65,00 zł netto + 23% VAT/szt

TS40VA 18-0-18V lub 20-0-20V - 68,30 zł netto + 23% VAT/szt

TS60VA 2x [18-0-18V] lub 2x [20-0-20V] - 104,00 zł netto + 23% VAT/szt

TS70VA 2x [18-0-18V] lub 2x [20-0-20V] - 109,00 zł netto + 23% VAT/szt

Termin realizacji 21-30 dni.

Płatność - przedpłata na konto

Koszt przesyłki 18,00 PLN

18 i 20V, podając moce miałem na uwadze lekki zapas, oczywiście trafa audio dwu oraz czterouzwojeniowe. Ceny dość atrakcyjne no i czas realizacji jak komuś się spieszy to taki nie za bardzo...

Tylko przydały by się nie np. 2x(20-0-20V) tylko 4 x 20V, myślę że nie ma co kombinować później z mostkami tylko brać 2 lub 4 oddzielne uzwojenia. Jeśli zamawiałbyś taki to chętnie się dołączę (60 lub 70W 4 x20V)

Ja chcę trafa wykonane tak samo jak te ze zbiorówki, różnice wiadomo w napięciu i mocy na wyjściu, jak inni wybiorą nie wiem...

A korzystasz ze Spencerów czy z zasilaczy z oryginalnego HA? Bo jeśli ze Spencerów to oddzielne uzwojenia zdecydowanie lepsze będą. Nie ma co się upierać na to jak było w pierwszym zamówieniu do tego z oddzielnych uzwojeń łatwo zrobić uzwojenia dzielone, z dzielonego oddzielnych już tak łatwo nie zrobisz a czasami wcale bez rozwałki trafa.

Cóż, gdybym sobie darował spencera nie bawiłbym się w nowe trafa :) Czyli sugerujesz że zamawiane w grupówce trafa były mniej "elastyczne" niż te które Ty radzisz wziąć? Poczekamy na rozwój sytuacji, nie będę brał niczego pochopnie jak niestety uczyniłem... Zresztą, w zapytaniu o wycenę napisałem:

- Transformator dwu uzwojeniowy...

- Transformator cztero uzwojeniowy...

Jeśli podawałeś do toroidów informację, że mają być 18-0-18 / 20-0-20 to pewnie takie wycenili. Zapytaj jeszcze raz o wykonanie z uzwojeniami 2x18 [18-0-0-18]

Spójrz do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) postu Jeremego (kilka postów wyżej) Przy trafie z niezależnymi uzwojeniami stosujesz dwa pełne mostki i możesz masę łączyć dopiero na płytce HA, z dzielonymi uzwojeniami musisz kombinować z mostkiem i masę masz łączoną w zasilaczu.

Ukryta Zawartość

Jeśli podawałeś do toroidów informację, że mają być 18-0-18 / 20-0-20 to pewnie takie wycenili. Zapytaj jeszcze raz o wykonanie z uzwojeniami 2x18 [18-0-0-18]

Wzorowałem się tym co podał Robert,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sam nie chcę "wymyślać" wynalazków bo potem jeszcze wyjdzie jakieś koromysło :P

Ukryta Zawartość

Zawsze się zastanawiam po co zamawiać np. 18-0-18 a nie 2x18 - przecież nie wpływa to na cenę, a jak potrzeba to końce uzwojeń można połączyć i po temacie. Rozdzielić trochę trudniej :)) - czytaj nie możliwe.

• Pokaż nowe odpowiedzi