Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Wzorowałem się tym co podał Robert,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sam nie chcę "wymyślać" wynalazków bo potem jeszcze wyjdzie jakieś koromysło :P

ale dotyczyło to zasilania HA , a tam jest potrzebne np. 15-0-15 i jest gniazdo 3 pin

dla każdego kanału

dla zasilacza potrzebujemy 0- 20 0-20 i są dwa gniazda po 2 pin ( dwa mostki )

dla każdego zasilacza

jeżeli się mylę to poprawcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zasilacz dla jednego kanalu z trafem 20-0-20V uruchomiony i wyregulowany na 19V.

Jak dam rade to jeszcze dzis odpale calosc ze wzmakiem. Czas na druga plytke zasilacza.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

ale dotyczyło to zasilania HA , a tam jest potrzebne np. 15-0-15 i jest gniazdo 3 pin

ale 2x15 też jest ok, dla tego pisałem l - lepiej zamawiać 2x15 niż 15-0-15

mówimy o zamówieniu nowego do zewnętrznego zasilacza !

jeżeli ktoś ma z trzema końcówkami o odpowiednim napięciu to chyba lepiej przerobić pcb niż zamawiać nowe

Edytowane przez witek64

Trochę nas jest jeżeli chodzi o zamawianie nowego, mi się nie spieszy jakoś specjalnie żebym musiał już zamawiać, wolę poczekać i posłuchać mądrych rad zamiast jak zwykle się pospieszyć :>

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Trafa do zasilaczy musza koniecznie byc 2 x 0-18 czy tam 2 x 0-20 czy co tam chcecie,

Ja przerabiałem trafo z Toroidów, rozbierałem trafo 15-0-15 i robiłem z niego 2 x 0-15, celem sprawdzenia czy trafa 15V nadadzą się do projektu,

Niestety napięcie było za niskie, wiec stad moja decyzja o zakupie na własna rękę trafek 2 x 0-18 na jeden kanał, czyli w przypadku wzmacniacza stereo 2 takich własnie traf.

Pamiętajmy 1 kanał wzmacniacza zasilany jest z jednej płytki zasilacza a ta jak wiadomo potrzebuje 2 osobnych uzwojeń wtórnych.

Alternatywna metoda adaptacji zasilaczy z wykorzystaniem tylko 4 diod została opracowana na potrzeby adaptacji traf 20-0-20 z zamówienia grupowego, jeśli ktoś kupuje trafa nie widzę absolutnie sensu bawić się w 18-0-18 tylko koniecznie zamawiać trafa z 2 lub 4 osobnymi uzwojeniami wtórnymi.

pcb wzmacniacza i pcb zasilacza zostały zaprojektowane z myślą o układzie dual-mono, dość ciekawą opcją wydaje się zatem wybór transformatorów dla każdego z kanałów osobno, problem jest tylko jeden, układ będzie ciężki do upakowania w kompaktowej obudowie :-) o wersji zbalansowanej nie wspominam, wszystko jeszcze przede mną :-)

Pozdrawiam

To prawda, male toto nie jest, ale juz gra bardzo eksperymentalnie zlozone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Mała uwaga.

Złącze 5 pin jest po to, by po usunięciu środkowego pina wlutować go zamiast tych dwóch wyjściowych, takie połączenie eliminuje możliwość pomyłki i zamiany wyjść napięć zasilających na wzmak.

Złącza 2 pin jako wyjściowe można stosować kiedy potrzebujemy rozłamać płytkę na dwie części

Do pytających o wrażenia z odsłuchów - jako współtwórcy nie wypada mi o tym pisać.

Panowie - składajcie i oceniajcie sami.

Miałem pytania o grupowe zamówienie na trafa - niestety, nie dam rady się tym zająć.

Myślę, że jak jest kilku chętnych to warto, by ktoś zamówienie grupowe zorganizował, zawsze będzie taniej, co prawda toroidy.pl nie są skore do zbyt dużych rabatów, tłumaczą się wysoką ceną miedzi, ale zawsze te kilkanaście złotych na sztuce zjadą w dół.

Widać to choćby po cenach traf z grupowego zamówienia, które ja organizowałem i po tych, które podał Rayfe.

Niestety odczekać na realizację zamówienia i tak trzeba.

Jeśli ktoś chce się pokusić to zachęcam do przerobienia traf 20-0-20V na 2 x 20V. jak tak zrobiłem i jest OK. Wystarczy wycisnąć klejowego broka (jest dość elastyczny - taka twarda guma) i po odizolowaniu podlutować dodatkowy kabelek pod rozdzielone wcześniej uzwojenia. Po tym trafo izolujemy i można go użyć do zasilacza z ośmioma diodami.

Dla czego w zbiorowym zamówieniu były trafa z odczepem ? - w przypadku HA-2013 tak jest bardziej elegancko, mniej kabli. Niestety teraz te same trafa próbujemy wykorzystywać do zupełnie innego sposobu zasilania, niezgodnego z ich pierwotnym przeznaczeniem.

Witam

Koledzy proszę o pomoc.

A mianowicie przy prowadzeniu ustawień po złożeniu przedmiotowego wzmacniacza pojawił się mały albo i nie mały problem.

Podczas dokonywania regulacji tak jak to jest opisane w opisie uruchomienia za żadne skarby nie jestem w stanie ustawić zwarcia wejścia sygnału do masy na jednej płytce.

O ile pomiędzy TP1 i TP2 na obydwóch da się wszystko ustawić o tyle TP3 i TP4 nie oraz dodatkowo po dosłownie pracy dla celów pomiarowych radiator na tej płytce osiągnął dość wysoką temperaturę w stosunku do drugiego który jest praktycznie zimny.

Dodam że napięcia na tranzystorach na tej "dobrej" w granicach 19,4 natomiast na tej właściwej 15-15,4 mówimy o pomiarze na środkowej nodze

Pomocy

No i generalnie w tej chwili już się wszystko rozjeżdża bo nawet stabilizacji nie trzyma tylko najpierw spada potem rośnie i skacze

Edytowane przez Mufcore

Podczas dokonywania regulacji tak jak to jest opisane w opisie uruchomienia za żadne skarby nie jestem w stanie ustawić zwarcia wejścia sygnału do masy na jednej płytce.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli jeśli odnosisz się do opisu gdzie pisze aby zewrzeć wejście do masy to najprościej jest to zrobić skręcając potencjometr na min, jeśli go masz, albo zakładając na złącze wejścia jumper, taki sam jak zakładamy na złącze JP1

O ile pomiędzy TP1 i TP2 na obydwóch da się wszystko ustawić o tyle TP3 i TP4 nie oraz dodatkowo po dosłownie pracy dla celów pomiarowych radiator na tej płytce osiągnął dość wysoką temperaturę w stosunku do drugiego który jest praktycznie zimny.

Dodam że napięcia na tranzystorach na tej "dobrej" w granicach 19,4 natomiast na tej właściwej 15-15,4 mówimy o pomiarze na środkowej nodze

Proszę podesłać może jakieś fotki które ułatwia identyfikacje problemu, proszę abyś także sprawdził po raz kolejny (zapewne) prawidłowość montażu kondensatorów i tranzystorów, w szczególności Q7, Q8 oraz Q9

Czy kolega zamontował od dołu płytki termistory smd ?

Powodzenia

Edytowane przez jeremy

Witam

Kolego Jeremy jesteś wielki patrzyłem na tą płytkę i nie mogłem znaleźć błędu a tu - okazało się że Q7 była odwrotnie - jeszcze raz wielkie dzięki i kolejne pytanie

Lewy kanał jakby gra nieco ciszej - czy jest możliwość wyregulowania tego w jakikolwiek sposób

Należy wykluczyć wszystkie naturalne przyczyny, zatem zacząłbym od podmiany potencjometru (jeśli go masz) na rezystory w celu kontroli obu kanałów, dokładnych pomiarów napiec w obu kanałach,

oraz ostatecznie kontroli źródła sygnału a na deser do znudzenia sprawdzić raz jeszcze montaż.

Pozdrawiam

Płytki do zasilacza otrzymałem, bardzo ładne, ale...

Coś nie mamy szczęścia do tych płytek, zawsze coś jest nie do końca. Tym razem przy zmywaniu kalafonii, jeszcze łatwiej zmywają się napisy.

Dzisiaj czyściłem swoje i muszę przyznać koledze rację – napisy schodzą. Cykl czyszczenia przebiegał:

Izopropanol, następnie woda + płyn do naczyń. Co ciekawe, to nie izopropanol się robił ciemny, tylko woda z płynem. Trudno ocenić co jest przyczyną, jedno jest pewne czyszczenie ograniczyć do minimum.

Zrobiłem próbę.

Woda zmywa napisy podczas bardzo długiego i silnego pocierania nasączonym niż patyczkiem kosmetycznym.

Izopropanol natomiast radzi sobie ze zmywaniem dość dobrze.

Co za cholera?, tego jeszcze nie było!

Co oni za lakiery stosują do tego sitodruku!

Jak postarali się o soldermaskę to co innego znowu sknocili.

Wygląda na to, że trzeba myć tylko od strony bottom - szkoda zmyć symbolikę na tak ładnie wyglądającej płytce.

przepis na wykonanie usługi = jak zrobić, dobrze na tym zarobić, ale się nie narobić,

Tragedia, firma raczej dobrze kojarzona na forach a tu proszę ...

Pewnie się napisy zmywają skoro tak piszecie. Ale moje pytanie to: po co myć po montażu płytkę od strony elementów??

Z czego mam ją umyć ?? bo nie czuję tematu :)

Poniżej zdjęcie częściowo zmontowanego zasilacza - powinienem go umyć ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez r1212

Nie w tym rzecz, akurat w tym przypadku jest tylko montaż THT więc jakiejś szczególnej potrzeby mycia od góry nie ma (chociaż cyna powinna przepłynąć przez otwory na drugą stronę i mogą być jakieś ślady topnika).

Ale gdyby to była płytka pod montaż SMD to musiałbyś ją umyć jeśli elementy były by montowane na stronie top, a nie sądzę że w płytkarni są tacy sprytni i popatrzyli: "o, montaż jednostronny, od góry myć nie będą damy gó...ny lakier".

Trafa jak wielu zasugerowało najodpowiedniejsze cenowo wypadają następująco (Toroidy.pl, wykonanie audio):

1 - Trafo toroidalne 35VA, 230V AC, 2 x 20V, połączenia przewodami tzw. linką o stosownym przekroju i długości ok. 30cm cena: 68,30 zł netto + 23% VAT/szt

2 - Trafo toroidalne 70VA, 230V AC, 4 x 20V, połączenia przewodami tzw. linką o stosownym przekroju i długości ok. 30cm cena: 112,30 zł netto + 23% VAT/szt

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

zastanawia tylko jeden fakt ....

Pcb były robione "grubo" bez oszczędzania, wybrany zakład produkcyjny "z tradycjami" a mimo wszystko taka niemiła niespodzianka,

Tak czy inaczej, przykro ze tak wyszło, najważniejsze ze nie ma to wpływu na sama jakość pracy z pcb, i układ pracuje tak jak powinien.

Pozdrawiam

www.toroidy.pl

TS40VA PRI:230V SEC:2x20V w konfiguracji AUDIO w cenie 68,30 PLN netto + 23% VAT/szt.

www.elstyk.eu

zwykłe:

TS 40VA 230/2x19V (ELEKTROMECHANIKA) cena netto 37,44 zł/szt (+23%VAT)

Jeremy

Na jakość pracy pcb nie ma to wpływu, ale na jakość pcb jak najbardziej !!!

A to, że układ pracuje tak jak powinien to zasługa tylko i wyłącznie Ciebie i Roberta::)).

Podajcie nazwę zakładu który to produkował co powinno się przyczynić do zmniejszenia ich produkcji a co za tym idzie ilości wypuszczanych bubli na rynek!!!

GENERALNIE PROBLEM JEST TAKI:

-farba do sitodruku wodna czy spirytusowa to koszt 50 złotych/litr,

-podejrzewam, że do pcb potrzeba polimerowej gdzie koszt to 150 złotych/litr,

i jakiś gnojek chcąc oszczędzić wybiera tańszą opcję ile oszczędzili?

Łatwe do obliczenia:

PCB ma wymiary:

-19x10 cm (dla stereo 2 płytki 9.5x10cm do przełamania)

czyli około 50 takich kompletów/ m2.

Najważniejsza jednak wydajność!!! przy 0.1mm grubości warstwyt malowanej daje 10 metrów kwadratowych przy 100% pokryciu!!!, a pokrycie w tej warstwie liczone będzie w promilach czyli te 10 metrów razy ponad 100-krotnie x 50 kompletów pcb!!!

reasumując 10 x 100 x 50 daje nam 50000 kompletów płytek do tego zasilacza!!!! z litra farby!!!

150złotych=15000groszy - /50000=0.3 grosza/komplet!!!

50złotych=5000 groszy - /50000=0.1 grosza/komplet!!!

czyli firma zaoszczędziła 0.2 grosza na jednym komplecie płytek a renoma stracona!!!

oczywiście są też inne możliwości czyli zmiana producenta farby (na tańszego oczywiście!!!, czyli to co liczyliśmy!!!)

zmiana pracownika i niezachowanie technologii (też dobra wymówka, ale gdzie był nadzór!!!!)

Oczywiście liczyłem to w locie bez not katalogowych do farb i proszę traktować ten wywód tylko szacunkowo.

Piszę o tym dlatego, że to kolejny sygnał o spapranych pcb przez "profesjonalny" zakład !!!

pozdrawiam

www.toroidy.pl

TS40VA PRI:230V SEC:2x20V w konfiguracji AUDIO w cenie 68,30 PLN netto + 23% VAT/szt.

www.elstyk.eu

zwykłe:

TS 40VA 230/2x19V (ELEKTROMECHANIKA) cena netto 37,44 zł/szt (+23%VAT)

TS 80VA 230/4x17V (ELEKTROMECHANIKA) cena netto 54,25 zł/szt (+23%VAT) plus koszty wysyłki 16 zł netto (+23%VAT) - przedpłata

AMB

Podajcie nazwę zakładu który to produkował co powinno się przyczynić do zmniejszenia ich produkcji a co za tym idzie ilości wypuszczanych bubli na rynek!!!

Myślę, ze to nie jest wielka tajemnica, bo chyba Robertinus wspominał ze pcb będą brane w Merkar

Fakt względem konkurencji ze wschodu czy zachodu polscy producenci idą na skróty, szkoda ...

TS 80VA 230/4x17V (ELEKTROMECHANIKA) cena netto 54,25 zł/szt (+23%VAT) plus koszty wysyłki 16 zł netto (+23%VAT) - przedpłata

Nie maja 4x18V albo wiecej ?

Nie maja 4x18V albo wiecej ?

Mają. Wystarczy e-mailem zamówić.

Zamawiałem 4 x 18 V za pobraniem. Dostałem kurierem po 5-ciu dniach od zamówienia.

Jest to wersja podstawowa - bez mocowania i wypełnienia środka.

Wykonanie zwyczajne - nie powala.

Obciążone nieznacznie brzęczą. Można jednak wytłumić umieszczając na macie.

Edytowane przez Rogalaf

Zasilacz złożony i uruchomiony. Działa od "dotknięcia" pięknie można wyregulować wyjście z dokładnością do pojedynczych mV. Użyłem zalewanych czeskich traf z TME 2x 18V - działają praktycznie bezdźwięcznie.

Ukryta Zawartość

Bez obciążenia na pierwszych kondensatorach 27,3V, po obciążeniu prądem 0.4A spada do 25,1V. Za to na wyjściu różnica pomiędzy biegiem jałowym a obciążonym różnica poniżej 10mV czyli stabilizacja poprawna.

Co do wartości "dźwiękowych" wypowiem się dopiero po złożeniu drugiego egzemplarza. Pierwszy mam skończony bez stabilizatorów.

post-30447-0-81974200-1368217056_thumb.jpg

post-30447-0-30180200-1368217393_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez r1212

i co jeszcze by było voodoo ok

wch.......

??

Czy możesz jaśniej?

Bo zapewne Twój tekst jest "nadziany" mądrością, a tylko ja dziś mam problemy z percepcją.

• Pokaż nowe odpowiedzi