Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

A nie prościej byłoby przerobić optyka na coaxiala?

Też o tym myślałem ale w sumie ten egrat to staruszek (to jest popcorn a110) wiec zamówiłem coś nowego.

Przy okazji pytanie - czy wystarczy pobrać sygnał z przed optyka?

W sensie chyba gniazdo optyka to cały nadajnik więc czy taka prosta sztuczka z podlutowaniem RCA zadziała?

Witam, otóż PCM1792 jest dobrym przetwornikiem, ale tu kolega zastosował bardzo skromne rozwiązanie bo dwa kanały z jednego przetwornika. Nawet nie drogie przetworniki są robione z dwóch a więc dwa układy osobno do każdego kanału. Takie rozwiązanie poprawia dynamikę również sygnał szum, ale separacja kanałów jest o wiele większa bo można zastosować oddzielne zasilanie do każdego przetwornika. Natomiast układów PCM1704 można zastosować kilka w jednym kanale. Filtr cyfrowy przesuwa fazę sygnału wejściowego na kazdą kość i potem sygnały z wyjść są sumowane. To znacznie poprawia liniowość jak i sygnał szum. Proszę zobaczyć w starym 7090 kenwood, tam pracują starsze kości 1702 20bit po cztery na kanał. Accuphase stosowała nawet 8 szt w kanale.

Popatrz na cenę 1704. A gra to na pojedynczych sztukach powalająco.

Edytowane przez bendix101

Widzisz jakie to proste :-)

Czy ktoś mógłby mi wrzucić na PW schemat analogówki discrete?

Niestety na stronie Sparus Audio nie działa :-/

Bryndza , nie ma pcb

To musisz się do niego uśmiechać żeby zamówił nową partię albo specjalnie dla Ciebie jeden komplet. Będzie drożej ale byc może nie ma innego wyjścia.

już kilku kolegów pytało, ale żaden nie otworzył nowego zamówienia , a przecież jest wątek na forum

już kilku kolegów pytało, ale żaden nie otworzył nowego zamówienia , a przecież jest wątek na forum

A może masz opracowane jakieś nowe płytki córki w zanadrzu?

A może masz opracowane jakieś nowe płytki córki w zanadrzu?

tak, jedna jest w trakcie, lecz praca zawodowa pochłania mnie bardzo mocno,

Chętnie też wziąłbym cały komplet, ale pod warunkiem, że wykonanie PCB będzie lepszej jakości jak z głównego zamówienia ...oczywiście kosztem większej ceny ...wolałbym dołożyć i mieć komfort ewentualnych zmian komponentów bez obawy odłażenia ścieżek lub padów.

Chętnie też wziąłbym cały komplet, ale pod warunkiem, że wykonanie PCB będzie lepszej jakości jak z głównego zamówienia ...oczywiście kosztem większej ceny ...wolałbym dołożyć i mieć komfort ewentualnych zmian komponentów bez obawy odłażenia ścieżek lub padów.

Hm, takiej skargi na te płytki jeszcze nie było.

Niech się zbierze kilka osób , to sprawdzimy cenę, no i pogadamy o jakości.

Hm, takiej skargi na te płytki jeszcze nie było.

Niech się zbierze kilka osób , to sprawdzimy cenę, no i pogadamy o jakości.

Waldku nie traktuj tego jako skargi lecz przyjmij moją małą uwagę ...PCB nie wytrzymuje testów i napewno nie przytrafiło się to tylko u mnie ...

Miałem w rękach 3 X-y i przy próbach zmian pady i ścieżki padają ...używam topników RMA7 , plecionek do rozlutowywania i stacji więc nie robię tego na kolanie grotem jak duży palec u nogi :-)

Tak dobry sprzęt z szacunku dla jakości warto złożyć na godnym PCB ...po taniości nie chcę takich jak były ostatnio.

Płyty główne warto zrobić z grubszego laminatu ...od wyciągania i wkładania przetworników i analogówek uginają się znacznie ...przy częstych zmianach jak długo luty wytrzymają ?

Wylutowanie kondensatorów z ciasnych tulejek ? męka ...być może już w docelowym egzemplarzu nie trzeba będzie wojować ale ...

pozdrawiam

>MARER

Spoko. Ani ty, ani ja nie jesteśmy obrażalscy.

Od lat płytki zlecam do Merkaru.

Czasami przychodzą pcb słabszej jakości, zawsze dzwonie i przekauje im info.

Ale ponieważ polutowałem kilka Xów to mogę powiedzieć , że płytki są dobre.

Nie rewelacyjne, nie słabe ale dobre.

W tej partii najsłabsze są przelotki. Jakis słaby klej się trafił.

jeżeli macie namiary na firmę robiącą lepsze pcb w rozsądnej cenie to z chęcią zlecę mały projekcik.

są do zrobienia pcb. lub dodruk Xa - jak się chętni zapiszą w wątku.

Wyjaśniła się zagadka "braku startu" analogówki Fuji wraz z przetwornikiem AK.

Zestaw dostałem w celu uruchomienia, dlatego też opiszę w skrócie co się wydarzyło ku przestrodze.

DAC ogólnie bardzo ładnie i czysto złożony.

Właścicielem jest nasz kolega przemasi, a daca odkupił od innego forumowicza.

Zdiagnozowane uszkodzenie to :

1. Spalone rezystory 10R zasilające jeden kanał analogowy - zasilanie ujemne raz się pojawiało a za chwilę znikało.

2. Wlutowano złe diody 4148 - ktoś obciął wyprowadzenia i zamontował diodę tht jako smd. W ten sposób jedna była uszkodzona.

Po usunięciu usterek i wyregulowaniu prądu spoczynkowego na tranzystorach wyjściowych wszystko zaczęło grać poprawnie i równo.

Wystąpił także opisany wcześniej problem źle działającego Xa na MCLK z Wolfsona. Tutaj przyczyna jest moje złe zaprojektowanie ścieżki z sygnałem zegarowym z WMa do przełącznika.

Osoba która składała tego daca nie wlutowała scalonego zegara na pcb, który działa poprawnie. Po jego zamontowaniu X zagadał jak należy.

Reasumując - potwierdza się zasada, że jak sa problemy z uruchomieniem, to błąd leży po stronie odstępstwa od specyfikacji i błędów w montażu. Szkoda tylko , że ci którzy sobie nieporadzili z powodu braku umiejętności tworzą błędne opinie o projektach diy.

• 2 tygodnie później...

Koledzy jakiego przewodu używacie do połączenia zegarka z DACiem? Wszystkie kable koncentryczne jakie mam są za grube

Ja używam dwóch skręconych ze sobą kabelków, na krótkie odległości lepiej nie trzeba. Oczywiście z hi endem nie ma to nic wspólnego, ale ja tam u nich nie pisuję.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Koledzy jakiego przewodu używacie do połączenia zegarka z DACiem? Wszystkie kable koncentryczne jakie mam są za grube

o ile się da przylutuj zegar najbliżej jak się da nad płytką

o ile się da przylutuj zegar najbliżej jak się da nad płytką

Zegarek będzie bardzo blisko. Przewód będzie miał ok 3cm. Tak naprawdę to pytanie dotyczy DACA balanced a zapytałem tutaj bo jeden z kolegów podawał w wątku nawet link do tme tylko nie mogę znaleźć a nie chcę kupić kolejnego grubego przewodu.

Przewód będzie miał ok 3cm.

Daj skręcone kabelki.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Pytanko do osób używających analogowki discrette - jaka macie temperaturę lm`ów? U mnie szybko dochodzą do 50-60 stopni. Trafo daje 18v, na pierwszym stopniu ustawiłem 18v na drugim 15v.

• Pokaż nowe odpowiedzi