Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 2500 - 3000 zł

misiekxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Dzięki za wszelkie informacje, bardzo się przydały chociaż nie do końca Wam wierzyłem w te różnice między amplitunerem a wzmacniaczem. Za to Was dzisiaj przepraszam. Nie do końca wykorzystałem Wasze informacje i posłuchałem tych co mówili abym kupił wzmacniacz używany. Nie chciałem kupować za drogiego bo szkoda kasy kiedy nie będzie różnicy. Kupiłem Yamahę AX-550 jest to model produkowany w latach 1995-97. Przywieźli, rozpakowałem i czekając nim się trochę ogrzeje włączyłem przez amplituner PINK FLOYD - PULSE. Było fajnie dopóki nie przełączyłem na wzmacniacz. Nie mogłem uwierzyć że jest taka różnica w odbiorze muzy. Słucham na włączonym Pure Direct i wydaje mi się że jest trochę dużo basów. Te 400 zł potraktowałem jako eksperyment który mnie zaskoczył. Teraz czas pomyśleć poważnie. Te wzmacniacze które wymieniłem na początku są już nieaktualne. Będę zbierał na trochę wyższą półkę. Jeszcze raz DZIĘKI.

Witam posiadam kolumny jak w temacie monitor audio s10 potrzebuję do nich wzmacniacz i odtwarzacz cd/ ewentualnie dvd słucham muzyki głównie rock, lekki czasami ostry raczej gitarowe brzmienia, jaki dobry wzmacniacz do tego byłby odpowiedni?

Co sądzicie o tych kolumnach kupiłem je za 1800 w idelalnym stanie wartają tej ceny?

Kolumny Magnat Quantum 1005 grają w zestawie kina domowego z Onkyo 875 ale (czego można się spodziewać) dźwięk nie jest zadowalający. Przez jakiś czas miałem (pre-out) Onkyo A-9911 - niby potężna Integra, a też nie radziła sobie najlepiej z napędzeniem tych kolumn.

Szukam wzmacniacza stereo, który poradziłby sobie z tymi kolumnami. Interesuje mnie głównie sprzęt używany do 2000 zł.

Moje typy:

- HK 680 (obawiam się, że może brakować mu mocy, choć opinie bardzo pozytywne) lub HK 6800 (mocniejszy poprzednik ale mało opinii w sieci)

- NAD 372 lub ew. 370

- Marantz PM-80 MK II lub PM-75, ewentualnie z przekroczeniem budżetu Marantz PM-17 MK II

- Rotel RA-980BX

Zainteresowały mnie stare klocki Pioneera A-91d, A-09 lub najlepiej M-91 - niestety z dostępnością kiepsko

Myślałem też o samej końcówce mocy aby podłączyć do amplitunera - np. Rotel RB-1070- ale czy to wystarczy aby uzyskać dużo lepszy dźwięk?

Proszę o porady i podzielenie się własnymi doświadczeniami. Czy ktoś posiada 1005-tki?

Co prawda nie mam Q1005 tylko Q 905 i Q657 .U mnie grają z marantzem pm 7000 i jest dobrze .PM 80 powinien zagrać podobnie do mojego a nawet lepiej . Z tego co wiem to na forum Magnata Rafal735 powinien wiedzieć więcej na temat tych modeli u niego tez grały z Q905 .

Dane technicze sa nieco przeklamane. Domyslam sie ze Quantum 1005 graja bardzo podobnie do moich Quantum 905. Do 2tys chyba zdecydowal bym sie na Sony TA-F770ES. Nie będzie miał z nimi problemu.

?👈

O PM-7000 słyszałem dobre opinie, tylko podobno można go zmodyfikować aby grał jeszcze lepiej. Można dostać je w przyzwoitej cenie... pytanie tylko czy w dobrym stanie. Dziękuję Krisby67.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Te kolumienki zasluguja na troche lepszy piecyk niz PM7000 co oczywiscie nie oznacza ze jest on zly. Nadal uwazam ze jest to jeden z najlepszych wyborow w granicach 800zl.

?👈

Sądzę że HK 680 to dobry wybór. Chce kupić Magnaty 905 i ostatnio je z nimi odsłuchiwałem A to dość podobna konstrukcja do 1005.. Hh680 ma niby tylko 80 wat przy 8 Ohmach ale ma dużą wydajność prądową i potrafi napędzić naprawdę trudne kolumny schodzące nawet do 2 ohmów. . Na pewno gra lepiej od Denona 1500ae czy Rotela Ra-06

Na pewno gra lepiej od Denona 1500ae czy Rotela Ra-06

Po czym wnosisz??

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

HK 680 - ma dobre opinie, jego moc trochę rzeczywiście mnie martwi, a czy ktoś słuchał HK 6800 to jego poprzednik ale mocniejszy i nawet drożej "chodzi" w sieci... niestety testów i opinii jak na lekarstwo.

Być może ten zestaw nie współgrał ale Onkyo Integra A-9911 kiepsko sobie z nimi radził, a to przecież porządny i mocny sprzęt. Q605 grały z Onkyo bardzo dobrze, a po podłączeniu Q1005 efekt był słaby.

może rozsądniej wymienić kolumny niż szukać na całym świecie wzmacniacza, który być może je uciągnie.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Jakim "całym świecie" - póki co poprostu Onkyo sobie z nimi nie radzi i chce spróbować innej marki. Odsłuch używanych wzmacniaczy jest trudny do zorganizowania dlatego założyłem wątek, aby nie kupować kolejnych w ciemno.

E nie sądzę że 1005 są aż tak wymagające.

Zapewne jak Q905 potrafia zejsc dponizej 4ohm, a zazwyczaj chodza kolo 5ohm.

tomroot, pisalem ci. Szukaj Sony TA-F770ES, napewno je napędzi i da dobre, przyjemne brzmienie. 770ES to taki lepszy Marantz PM75.

?👈

• 4 tygodnie później...

Witam,wszystkich forumowiczów

Chciałbym wymienić swój wiekowy już zestaw stereo{kenwood ka 4060r+quadral qlx 205}

Co do kolumn to zdecydowałem się na paradigm 9v7 ze względu na rodzaj słuchanej muzyki oraz dobre recenzje,nie wiem natomiast jaki kupić wzmacniacz.Słucham wszelakiego rocka,

lżejszego metalu oraz tego co oferuje 94FM

Czytam te forum i coraz większy mętlik mam w głowie,ale coś tam wybrałem

NAD C356BEE

YAMAHA A-S700

HK 980

Nie wiem czy dobrze wybrałem

Wzmacniacz chciałbym nowy do ok.3tys.Nie mam niestety możliwości odsłuchu zdaję się tylko na fachową wiedzę forumowiczów

Powierzchnia pokoju to 24m2

Witaj,

biorąc pod uwagę wybrane kolumny, wielkość pomieszczenia oraz Twoje preferencje brzmieniowe, zdecydowanie najlepiej sprawdzi się wzmacniacz NAD C356BEE. Jest to wzmacniacz z dużą rezerwą prądową, brzmieniowo optymalnie dopasowany do Twoich kolumn.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, zawsze jest możliwość po zakupie zmiany konfiguracji jeśli w Twoim pomieszczeniu okazałoby się, że coś nie gra tak, jak zaplanowałeś.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

zdecydowałem się na kupno sprzętu i proszę o pomoc przy wyborze wzmacniacza (używanego) - budżet do ok. 2000 zł. Co do kolumn, nie jestem jeszcze w 100% zdecydowany, ale jestem za jedną z tych opcji :

- Canton Ergo 670 DC

- Elac FS 187

Mój pokój ma ok. 20m2, rodzaj słuchanej muzyki to przede wszystkim rap i muzyka elektroniczna. Fajnie jakby wzmak miał wejście MAIN IN, ale nie jest to priorytet. Co do brzemienia, to oczekuję miękkiego, łagodnego basu.

Do 2000 zł to szczerze polecam zapolować na używany:

• ARCAM Diva A85 / Diva A90 / Fmj A22 / Fmj A32
  • CREEK Evo
  • Roksan Kandy
  • Music Hall a35.2
  • Exposure 2010

Zdecydowanie popieram propozycje kolegi, z szczególną uwagą na Roksana Kandy. Jest to piecyk genialny w swojej klasie.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam,

jestem nowy na forum, choć przeglądam je już od kilku tygodni.

W moim przypadku sprawa ma się tak:

1. Pomieszczenie ~17m2, 5,4m x 3,3m , kanapa ustawiona równolegle pod dłuższą ścianą (sięga do połowy długości pokoju) i naprzeciw TV przy którym będzie stało również stereo.

2. Nie mam jednego, "fanatycznego" gatunku muzyki; słucham bardzo różnej muzyki: pop, rock, elektroniczna w stylu depeche mode, rap, polski hip hop, trochę "klasyki" w stylu pink floyd, ale również metallica (klasyki w stylu Bacha nie słucham, aczkolwiek kilkukrotnie w ciągu mojego życia pojawiał się pomysł, że jak będę miał dobre stereo, to fajnie by było tak głośno posłuchać właśnie takiej Klasyki:) ), i pewnie jeszcze kilka innych można by wymienić. Na drugim biegunie - nie słucham disco polo, techno, d&b, metalu, punka i pewnie jeszcze kilka innych można by wymienić :)

3. Z moim słuchem nie jest za dobrze - śpiewać nie potrafię, na niczym nie gram, nie mam poczucia rytmu, po prostu lubię dobrą muzykę, i odczuwam różnicę w jakości dźwięku, ale nie potrafię jej opisać. Jeżeli różnice są niewielkie, to ich nie słyszę :)

4. Głośniki - słuchałem mission m33i, tonsili (chyba fenix) i indiana line tesa i Nota . Linia Indiana Line, choć odsłuchiwana w pomieszczeniu 50m2 i czuć było, że "można by więcej tam przyłożyć" mnie poprostu zmiażdżyła. Nie potrafie porównać tego do dźwięku z kolumn za 5 czy 10k, bo takich po prostu nie słuchałem nigdy, ale dźwięk był dla mnie fenomenalny... spróbuję go opisać: grały dynamicznie, czysto, wokal był wyraźny, nie trzeszczały w uszach, tak jakby tych tonów najwyższych (tzn piski? :) ) było mniej. Nie męczyły ucha, a były żwawe, takie nie wiem, ciepłe? Ciepły dźwięk, jeśli można tak nazwać.

Choć czytałem o nich parę recenzji (jedne stawiały je blisko siebie, inne pisały tylko o serii Tesa że są super) i sprzedawcy w dwóch sklepach hifi mówili mi, że Tesa jest duuużo lepsza, to ja jakoś tej wielkiej różnicy nie słyszałem.... może jak pójdę na drugi odsłuch, to się lepiej wsłucham :) w każdym razie jedne albo drugie na pewno kupię (jeśli nie będę słyszał różnicy, to raczej te mniejsze, bo są dużop ładniejsze wizualnie :)

5. Wzmacniacz czy amplituner? - i teraz zasadnicze pytanie, czy dobrać do tego wzmacniacz czy amplituner w cenie do 2000 zł ? Czy, mając na uwadze nikłe zalety mojego zmysłu słuchu, w cenie do 2000 będzie duża różnica między zakupem amplitunera stereo a wzmacniacza stereo? Od razu zaznaczam, że zależy mi na radio, więc i tak będę musiał dokupić tuner, a po co dodatkowo "bulić" ... chyba, że różnica będzie znacząca... ?

6. Jaki wzmacniacz - amplituner do 2000 zł? - i jaki najlepiej kupić, by pasował pod wybrane kolumny, był w tej cenie i grał przyjemnie dla ucha, niekoniecznie samym basem dla żołądka? :))

PS. Polecają mi Onkyo-TX8050, fajnie, dla mnie na plus złącza cyfrowe i optyczne, usb i streaming, ale... czy nie lepiej za 1300zł yamahę rs-500 oszczędzając 700zł, bo nie wiem, czy ten Onkyo nie jest przez te wodotryski słabszym wzmacniaczem?

Jeśli Was nie zanudziłem, to poproszę o jakąś poradę...

Z góry dzięki !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.