Skocz do zawartości
IGNORED

Tnący, przerywający dźwięk podczas nagrywania wokalu.

daniel1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio przesiadłem się ze swojego starego komputera PC na nowy, a wraz z nim zmienił się również system operacyjny i tutaj zaczęły się schody.

Sprzęt na którym obecnie pracuje to :

Płyta główna : ASUS P8H61-M

Procesor i5-3470

RAM : 4GB Kingston

Karta graficzna : Integra (Intel HD Grapihics)

Karta dźwiękowa : ESI MAYA 44

Windows 7 64x Ultimate

Sprawa wygląda następująco wcześniej byłem w posiadaniu SoundBlastera Audigy Gold, oraz korzystałem z programu Adobe Adition (Cool Edit) 1.5 podczas rejestracji nagrania wokal raz się nagrywał dobrze natomiast powiedzmy za 4-5 razem występowało charakterystyczne jego przerywanie wchodząc w konfigurację dźwięku zmieniając częstotliwość próbkowania (Sample Rate) z 44100hz na 48000 wszystko wracało do normy, chodź nie za każdym razem czasami trzeba było po kilka razy akceptować zmianę. Najlepszą formą na sprawdzenie czy problem zniknął było włączenie w ustawieniach mikrofonu nasłuchu, gdzie jak wiadomo tworzy się opóźnienie lecz mogłem sprawdzić dźwięk czy się ciął czy też nie. Zdecydowałem się na zakup ESI Maya 44 po zmianie karty muzycznej problem niestety nie został rozwiązany dokładnie ta sama sytuacja. Poniżej przesyłam próbkę. Ręce mi opadają. Próbowałem już chyba wszystkiego, ktoś podsunął pomysł, aby w komunikacji zaznaczyć opcję "NIc nie rób" - niestety nic nie dała. W biosie bawiłem się przerwaniami, bezskutecznie. Może ktoś miał podobny problem jeżeli tak bardzo proszę o poradę. Wszystko wskazuje na to że Windows stwarza problemy bo Adobe Audition mógł być wyłączony, a dźwięk nadal rwał, lecz tak jak wcześniej zaznaczyłem po przestawieniu częstotliwości próbkowania mikrofonu czasami wszystko wracało do normy, a czasami wymagany był reset.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Karta "nagrywająca" nie moze być domyślną kartą dla Windows. Najlepiej użyj sterowników ASIO (nie ASIO4All tylko prawdziwe sterowniki), z tego co pamiętam MAYA ma ASIO

Karta "nagrywająca" nie moze być domyślną kartą dla Windows. Najlepiej użyj sterowników ASIO (nie ASIO4All tylko prawdziwe sterowniki), z tego co pamiętam MAYA ma ASIO

Jeżeli używa Cool Edit (a nie Adobe Audition, bo nie wiem jak w Adobe Audition) to on nie obsługuje ASIO. Możliwe, że Adobe Audition też nie obsługuje.

Daniel1, jaki to mikrofon?

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Adobe Audition to to samo co Cool Edit. ESI Maya 44 ma własny interfejs, oraz wbudowany sterownik ASIO (chyba że mylę pojęcia za co z góry przepraszam jeżeli tak jest.) Jeżeli byś mnie naprowadził w kwestii konfiguracji, będę wdzięczny. *neofozzie - tylko tutaj kwestia jest tego typu, że nawet jak Adobe Audition. był wyłączony i wziąłem nasłuch to mogłem usłyszeć tnący odsłuch. Natomiast jeżeli nasłuch wyłączyłem a miałem zaznaczony nasłuch w odtwarzaniu wszystko było elegancko lecz tylko dla samego odsłuchu bo bez względu w czym bym nie nagrywał słyszałem cięcie. Obecnie testuje tą karte na ustawieniach próbkowania 2-kanałowe 44000 dla odtwarzania i 2-kanałowe 4400 dla nagrywania póki co wszystko zaczęło działa, ale będe uparty i chce wszystko wydusić z tej karty skoro obsługuje 24 bity to czemu tego nie wykorzystać prawda ? Branża za wszelkie porady będę mocno wdzięczny,

@neofozzie - Shure PG58 -

P.S ... długo się nie nacieszyłem - znowu to samo...

Adobe Audition to to samo co Cool Edit.

Tak, wiem, ale funkcje mogą być inne, bo Adobe jest nowocześniejszy ;) .

Jeżeli byś mnie naprowadził w kwestii konfiguracji, będę wdzięczny.

Nie znam Adobe. W Cool Edit to się ustawia w menu Options->Device Properties. Jeżeli nie obsługuje ASIO, to na liście sterowników znajdziesz tylko Maya 1234 (czy jakoś tak).

tylko tutaj kwestia jest tego typu, że nawet jak Adobe Audition. był wyłączony i wziąłem nasłuch to mogłem usłyszeć tnący odsłuch. Natomiast jeżeli nasłuch wyłączyłem a miałem zaznaczony nasłuch w odtwarzaniu wszystko było elegancko lecz tylko dla samego odsłuchu bo bez względu w czym bym nie nagrywał słyszałem cięcie.

Dlatego nie uważam, żeby to była wina karty.

Nie, sorki, na razie nic mi nie przychodzi do głowy.

Na poprzedniej karcie było to samo? (tak zrozumiałem)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Niestety w Options ->Device... mam tylko w Wave In "Mikrofon (ESI MAYA44 Audio), natomiast Wave Out "Głośniki (ESI MAYA44 Audio). Wcześniej tak jak pisałem w temacie korzystałem z SoundBlastera i Windows 7 dokładnie tak samo nie chciał współpracować. Kurcze, pomysłów już nie mam...

Wiadomość z ostatniej chwili, chyba wszystkie męki zostały zakończone. Trochę pogłówkowałem i dzięki temu co napisał Groh i Tobie neofozzie coś mnie podkusiło do instalacji Adobe Audition 2.0 - co się okazało pięknie wspiera ASIO 2.0 Od tamtej chwili wszystko jest idealnie. Jednak Adobe Audition 1.5 można zostawić dla Windowsa XP. Póki co testuje... jakby coś tam jeszcze nie chciało furchać :) dam znać.

Dzięki za pomoc i spokojnego wieczorku. Mój chyba dopiero teraz będzie za cały Boży dzień...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.