Skocz do zawartości
IGNORED

Kiedy zaczyna się "kolędowanie"

ricon

Rekomendowane odpowiedzi

W/g tradycji w okres przedświąteczny wchodzimy z dniem ^ grudnia tzw Mikolaja.

Mocno się zdziwilem gdy przeczytalem informację o "wizycie duszpasterskiej -PO (Przed) KOLĘDZIE 26 listopada.

KK grzmi jak markety rozpocznaja świąteczne akcje zaraz po zaduszkach, ale widać i tu komercja. Nie pasuje mi to.

łeee - kolęda od 24 XII po wigilii -

wizyta duszpasterska - chyba wg umowy - może być cały rok...

na dużych parafiach praktykowane dość dawno... na wsi pewnie nieznane...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

W/g tradycji w okres przedświąteczny wchodzimy z dniem ^ grudnia tzw Mikolaja.

Mocno się zdziwilem gdy przeczytalem informację o "wizycie duszpasterskiej -PO (Przed) KOLĘDZIE 26 listopada.

KK grzmi jak markety rozpocznaja świąteczne akcje zaraz po zaduszkach, ale widać i tu komercja. Nie pasuje mi to.

Osobiście znałem księdza który kolędował cały rok - w każdy czwartek

Gość papageno

(Konto usunięte)

Ten cudzysłów stawia pytanie, czy kpisz, czy o drogę pytasz?

Kolędujmy wszyscy wraz

bo już na to wielki czas

kolędujmy la-la-la

i szykujmy co się da.

Baby dwie, baby dwie

rosną już pod pierzyną, łapią smak

pulchne baby dwie

makutra, makutra

będzie nam aż do jutra tarła mak

tarła mak

A pod choinką łeb schyla w dół

otarty z kurzu osioł i wół

kot ślepia mruży i pyszni się stół

biały stół

Jeszcze tatulo jemiołę

wieszają ponad stołem

bo się zda pod nią gęby dać

Jezusie, Jezusie

plamy są na obrusie

trza je prać

I stół ten obsiędziem

Oj będzie, będzie kolęda

I u nas i wszędzie

Oj bedzie, będzie kolęda

Serca uleczy, zapłonie od świeczek

I w dzień ten przeminie,

kolęda popłynie przez świat

Oj będzie, będzie kolęda

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1391-0-10084900-1353935700_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

We wszystkich chyba większych miastach kolęda rozpoczyna się przed swietami z prozaicznego powodu, za mała ilość osób duchownych do ilości wiernych.

p.s

Kicha wyjdź z jaskini zacznij pisać.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Tak też mi się wydawało, ale wolałem się upewnić.

Cyt;

"W liturgii Kościoła katolickiego kolędy wykonuje się od Mszy o północy w Święto Bożego Narodzenia (noc 24/25 grudnia) do święta Chrztu Pańskiego (niedziela po 6 stycznia). W polskiej tradycji dopuszcza się śpiewanie ich do Święta Ofiarowania Pańskiego (2 lutego). Od współczesnych kolęd (wykorzystywanych w nabożeństwach religijnych) odróżnić należy utwory o tematyce związanej nie z narodzeniem Jezusa, lecz z okresem potocznie związanym ze świętami Bożego Narodzenia, jak np. polską piosenkę Jest taki dzień, niemiecką O Tannenbaum czy angielskie Jingle Bells i White Christmas."

Zatem i samo kolędowanie powinno rozpocząć się po, a nie przed nocą 24/25 grudnia.

Pytanie jasno precyzowało czas rozpoczęcia chodzenia księży po lokalch.mieszkalnych z tzw kolędą

W/G wykipedii moze to sie rozpocząc z Adwentem który w tym roku rozpoczyna się 2 Grudnia.Tak więc 26 listopada to nadgorliwosć lub chęć wyprzedzenia 21 .12:).

A co was to obchodzi? Kiedy?

A nie stać was np. na krótki telefon do parafii?

Nie macie bezpłatnego netu?

Można zamailować do parafii.

Nie chcecie przyjąć księdza- zapewniam, nie narzuca się.

Niech wam wystarczy dziadek Mróz,

a może- o ile wam zależy- to i opłatki da się kupić niepoświęcane.

Co jakoś się nieswojo czujecie

bez świąt, świętych, że narodzenie jest "Boże".... trudno.

A karpia w galarecie to se możecie przyrządzić zawsze,

i w lecie i w listopadzie.

Nikt nie zabrania- no może tylko jar1owi, bo jego to ten KK

konsekwentnie prześladuje aż bidula wyłysiał z tego.

(a co gorsze zgłupiał)

dieu est tres fin

A co was to obchodzi?

Mnie obchodzi np. to, że ktoś sobie tworzy jakieś bazy danych bez mojej wiedzy i zgody. Czy ci państwo, co tu mieszkają, to kto oni i od ilu lat nie przyjmują kolędy?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Masz rację Ricon.

Ja pomyliłem śpiewanie kolęd z kolędowaniem, czyli chodzeniem kapłanów KK z kolędą, a ściślej biorąc, to z dobrą nowiną nadejścia dnia narodzin JCh.

Adwent to czas pokuty i oczyszczenia się z grzechów, aby godnie uczestniczyć w narodzinach Zbawiciela.

Jednym z symbolów adwentu są cztery, zapalane kolejno, w każdą kolejną niedzielę adwentu świece.

Pierwsza świeca - symbol przebaczenia przez Boga nieposłuszeństwa Adama i Ewy wobec Niego.

Druga świeca - symbol wiary patriarchów Narodu Izraelskiego jako wdzięczność za dar Ziemi Obiecanej.

Trzecia świeca - symbolradości króla Dawida, który celebruje przymierze z Bogiem.

Czwarta świeca - symbol nauczania proroków, głoszących przyjście Mesjasza.

Jeśli zatem czwarta świeca symbolizuje głoszenie nadejście Masjasza, to chodzenie kapłanów KK po kolędzie powinno się rozpocząć od poniedziałku, po ostatniej niedzieli miesiąca dnia adwentu.

Mnie obchodzi np. to, że ktoś sobie tworzy jakieś bazy danych bez mojej wiedzy i zgody. Czy ci państwo, co tu mieszkają, to kto oni i od ilu lat nie przyjmują kolędy?

Ja nie wiem z czym masz problem ?

Przy kolejnej wizycie kapłana KK u progu drzwi Twoich, mówisz nie, dziękuję, i nie maluj później kredą na drzwiach K+M+B.

Uwierz mi, kolejne lata będą bez ich odwiedzin.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Problem w tym, że ktoś buduje sobie bazy danych. Jak powiem "nie, dziękuję", to znajdzie się to w odpowiedniej tabelce przy moim adresie zamieszkania. Nie życzę sobie.

W bazie danych KK jesteś od dnia chrztu swojego.

Musiałbyś się poddać apostazji.

Przeczytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Apostazja ale zamierzasz się ciągać po sądach, aby usunęli Twoje dane ?

cyt;

"Niemniej Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych w odpowiedziach na pytania dotyczące ochrony danych osobowych w działalności Kościoła katolickiego w Polsce, potwierdzając zgodność tej działalności z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych stwierdził, że w oparciu o przepisy Kodeksu Prawa Kanonicznego (kan. 535) osobie, która zamierza wystąpić z Kościoła, nie przysługuje prawo żądania usunięcia danych osobowych z ksiąg kościelnych. GIODO stwierdził także, że zgoda nie jest jedyną przesłanką uprawniającą do przetwarzania danych osobowych, mianowicie nie jest konieczna, jeśli zachodzi inna przesłanka ustawowa, np. gdy jest to niezbędne do wykonania statutowych zadań Kościoła pod warunkiem, że przetwarzanie danych dotyczy wyłącznie jego członków (także byłych) lub instytucji albo osób utrzymujących z nim stałe kontakty w związku z ich działalnością i zapewnione są gwarancje ochrony przetwarzanych danych, albo wynika z innych zasad ustawy takich jak prawo do aktualizacji danych[20][21]. Podobna wykładnia dla ochrony danych osobowych została podana przez GIODO w stosunku dla innych kościołów i związków wyznaniowych[20].

W 2011 roku w pierwszym w Polsce wyroku dotyczącym zaniedbań GIODO sędzia stwierdził, że miały one miejsce w przypadku Roberta Biniasa, któremu odmówiono usunięcia danych o nim z ksiąg parafialnych[22]."

Moje, jakieś tam niepełne i nieaktualne, na chwilę obecną, dane mają, ale od 12 lat żaden kapłan KK mnie nie nachodzi.

Nie byłoby pytania z mojej strony gdyby nie fiszka znaleziona w latch ubiegłych na klatce schodowej z nr mieszkania i adnotacją

ad XXXX - jest ktoś w domu ale nie otwiera.

Wtedy jeszcze to mnie nie dotyczyło.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie byłoby pytania z mojej strony gdyby nie fiszka znaleziona w latch ubiegłych na klatce schodowej z nr mieszkania i adnotacją

Przegięcie z ich strony i to bezczelne.

U mnie wieszają ogłoszenia, od parteru do 11 pietra, ale nie posuwają się do takich praktyk.

Ale jakby tak zrobili, to bym "parę słów prawdy" powiedział winowajcy.

Problem w tym, że ktoś buduje sobie bazy danych. Jak powiem "nie, dziękuję", to znajdzie się to w odpowiedniej tabelce przy moim adresie zamieszkania. Nie życzę sobie.

Jeśli jesteś niewierzącym nikt do Ciebie nic nie ma. Nie słyszałem o przypadku kolędującego księdza który na siłę pcha się do mieszkania. Może Ty słyszałeś?

Co do notatek każdy ma prawo notować co chce jak umie pisać.

W przypadku np. śmierci delikwenta, który ...dzieści lat nie przyjmował kolędy a rodzina chciałaby go z pompą pochować napewno spotka się z odmową przez księdza bo nie zna klienta nawet jak chcą zapłacić.

Brat mój cioteczny jak chciał wziąść ślub kościelny musiał przemeldować się do innej parafii, dlatego że kiedy poszedł dać na zapowiedzi zwrócił się do pierwszego napotkanego księdza z zapytaniem : gdzie znajdę proboszcza? Nie znał swojego proboszcza, a trafił właśnie na niego.

A skąd wiesz że nie jesteś jakimś mormonem czy innym wynalazkiem. Chrzczą Oni płyty kompaktowe z bazami danych żeby było ich więcej.

jak zawsze bzudurzysz rejoldzie.

Duchowni mają ze sobą bazy danych w postaci kartoteki, nie muszą nikogo wypytywać.

Dobrze by było, żebys miał trochę wiecej wiedzy na temat tych, których krytykujesz bo...rzadziej będziesz "robił" za durnia, choć będzie wtedy mniej wesoło, ale bardzie powaznie.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Teraz to już się chyba skomputeryzowali i na wydruku sobie odhaczają. Taki ksiądz co chodzi do ludzi to powinien mieć tableta.

W sumie niezły pomysł - aplikacja na Androida :-).

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.