Skocz do zawartości
IGNORED

kappy 7 czy się opłaca?

CNCmistrz

Rekomendowane odpowiedzi

Brak średnio-tonowych kopułek to problem.

Wysonduj, czy 3" Edgewound Voice Coil Polydome Midrange Driver (MID-BASS COUPLER #902-3068) jest do kupienia i za ile.

W mojej opinii bez średnio-tonowej kopułki Kappy 7 to inne zespoły gł...

Polydome:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W mojej opinii bez średnio-tonowej kopułki Kappy 7 to inne zespoły gł...

Tak, ale za 2 tys. to raczej nie ma szans kupić czegokolwiek lepszego. Nawet gdyby ze średniotonowym trzeba było się potem bujać.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Vifa miała chyba kiedyś w ofercie średniotonowe kopułki. Podejrzewam, że to to. Jeżeli zamiany dokonał ktoś z głową i dostosował zwrotnicę, to efekt mógł być niezły.

Przed wyłożeniem kasy pooglądaj dokładnie gąbkowe (prawdopodobnie) zawieszenie basu. Może parcieć - szczeliny, otworki itd.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość Gość

(Konto usunięte)

Tak, ale za 2 tys. to raczej nie ma szans kupić czegokolwiek lepszego. Nawet gdyby ze średniotonowym trzeba było się potem bujać.

Nie do końca. Kappy 8.2i, dużo lepsze konstrukcje można za 2600 dostać.

Panowie, odrobina ochłody. Ja swoje 8.2 kupiłem za 460 euro. Trzeba się po nie było bujnąć 400 km ale cóż to za trasa? Ja bym odpuścił, szukał w DE aukcji na jakimś zadupiu, i jechał po nie osobiście. Zmiana na Vifę to już nie ta sama kolumna, a potem nie odsprzedasz tego nigdy. pozdrawiam i życzę opanowania, nie ma się co podniecać takimi 'okazjami'.

Powrót po dłuższej przerwie...

Opublikowano · Ukryte przez palton, 30 Listopada 2012 - trolling
Ukryte przez palton, 30 Listopada 2012 - trolling

nie, no Infinity to podstawa! Gdzie jest Zukzuk? ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Według pana, oryginalna polydome grała z lekko wycofaną średnicą i z tą kopułką średnica jest szersza itd. Tak przynajmniej mówi sprzedający, tego to ja nie wiem... W aukcji jest a raczej było opisane, że polydome został wymieniony na głośnik o identycznych parametrach i rozmiarach. Tak więc chyba jednak odpuszczę zakupu tych kolumn... Chociaż okazyjna cena, macie racje to już nie ten sam dźwięk i nie wiadomo czy w zwrotnicach nie było grzebane...

Według pana, oryginalna polydome grała z lekko wycofaną średnicą i z tą kopułką średnica jest szersza itd. Tak przynajmniej mówi sprzedający, tego to ja nie wiem... W aukcji jest a raczej było opisane, że polydome został wymieniony na głośnik o identycznych parametrach i rozmiarach. Tak więc chyba jednak odpuszczę zakupu tych kolumn... Chociaż okazyjna cena, macie racje to już nie ten sam dźwięk i nie wiadomo czy w zwrotnicach nie było grzebane...

Może te kolumny Kappa 7 ?

Ukryta Zawartość

A może lepiej , gdybyś pomyślał o tych kolumnach , nowsze i być może lepiej brzmiące a i chyba cena również atrakcyjna .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Nie robię tego specjalnie , po prostu nie znam brzmienia Kapp 7 i bardzo możliwe , że brzmią o wiele lepiej niż Dynaudio ?

Nie porównuj gówna na 16cm głośniczkach na basie do 30cm woofera !

Do tego świetna kopułka na średnich i wstęga na wysokich.

To jest bluźnierstwo !

Choć zdecydowanie nie są woman-friendly.

I to jest w nich piękne :) Bez kompromisów. Męski sprzęt. Zawaliste. Trzeba chłopa by je dźwignąć. Same zalety ;) (w dodatku do super dźwięku)

Jak ktoś pisał na forum o swoim systemie tak i tych Kapp w przypadku rozwoju żona nie zabierze ;) (bo a) nie będzie chciała, bo zawaliste; b) bo nie da rady ich dygnąć ;) ).

pozdrawiam

Nie porównuj gówna na 16cm głośniczkach na basie do 30cm woofera !

Do tego świetna kopułka na średnich i wstęga na wysokich.

To jest bluźnierstwo !

Grzegorz nie porównuję przetworników jako takich , lecz produkt finalny , tj. kolumny i jak wspomniałem wcześniej , nie wypowiadam się na temat Kapp 7 kontra Dynaudio , ponieważ nigdy nie słuchałem żadnych kolumn marki Kappa acz mój wrodzony sceptycyzm każe mi się zastanowić , czemu tak rewelacyjne kolumny , jak Kappa 7 są od pół roku na Allegro i jak dotąd nie znalazły nowego właściciela ? Tym bardziej , że cena 3000 zł za HI -END z krwi i kości jest co najmniej rewelacyjna .

Rozmiar przetwornika o niczym nie świadczy o czym mogłem się osobiście przekonać porównując kolumny Altus 300 notabene na 30 cm. gł. niskotonowym z Kolumnami Audiowave 171SE (na 17cm. gł. nisko-średniotonowym) i tak Audiowave w każdym aspekcie brzmienia biły wspomniane Altusy o parę klas i jedynie ustępowały im efektywnością !

Jeszcze raz podkreślam nie neguję klasy kolumn Kappa 7 , jedynie się zastanawiam ?

I stąd moje pytania i wątpliwości a nie chęć deprecjonowania kolumn Kappa 7

Piotr

Więc posłuchaj...

Ja zaś się dziwię dlaczego ludzie wydają ogromne pieniądze za kolumny o wooferach o średnicy 16cm z dziurą.

Nie trzeba być geniuszem aby usłyszeć jak są marne!

Ale jak ktoś słucha kabli a nie muzyki to nie dziwota...

Gość Gość

(Konto usunięte)

mój wrodzony sceptycyzm każe mi się zastanowić , czemu tak rewelacyjne kolumny , jak Kappa 7 są od pół roku na Allegro i jak dotąd nie znalazły nowego właściciela ?

Bo pełno nawet tu na forum mędrców którzy polecają nowsze konstrukcje z przetwornikami 16cm które podobno zabijają wszystko inne dźwiękiem. A dopóki się nie posłucha konstrukcji z dużymi głośnikami, to się im wierzy. W przypadku Kapp znaczenie zasadnicze ma amplifikacja. Naprawdę mało jest pieców w cenie powiedzmy do 10tzł, które są w stanie je okiełznać. I mówię tu oczywiście o rynku wtórnym. I tu jest pies pogrzebany.

Dobry duży głośnik w OZ i w dobrej tzw. aplikacji da z reguły znacznie lepszy bas niż dobry mały głośniczek z basrefleksem - tu zgoda. Ale nie samym basem człowiek żyje, więc wyciąganie ogólnego wniosku że kolumny z dużymi głośnikami sa lepsze niż te z małymi i "z dziurką" to zbyt duże uproszczenie.

Więc posłuchaj...

Ja zaś się dziwię dlaczego ludzie wydają ogromne pieniądze za kolumny o wooferach o średnicy 16cm z dziurą.

Nie trzeba być geniuszem aby usłyszeć jak są marne!

Ale jak ktoś słucha kabli a nie muzyki to nie dziwota...

Pewnie jak większość ulegają nachalnemu marketingowi i braku doświadczenia w osłuchaniu i nie ukrywam , że osobiście też padłem ofiarą w/w czynników .

Piotr

Dobry duży głośnik w OZ i w dobrej tzw. aplikacji da z reguły znacznie lepszy bas niż dobry mały głośniczek z basrefleksem - tu zgoda. Ale nie samym basem człowiek żyje, więc wyciąganie ogólnego wniosku że kolumny z dużymi głośnikami sa lepsze niż te z małymi i "z dziurką" to zbyt duże uproszczenie.

Brak basu w utworze jest większą zbrodnią na nim niż znaczne nawet ubytki u góry.

Przynajmniej kilka atrybutów utworu muzycznego ma swój fundament w basie (rytm, tempo, ...).

Kształt i wielkość obudowy to sztuka. Sztuka oddania wiernie basu.

Za przeproszeniem średnie i wysokie to byle obudowa potrafi... ;)

Nie kupuje się uszkodzonych przetworników.

Można kupić uszkodzony element toru, typowo elektroniczny, gdzie w inny sposób, nie mniej istotny, ale jednak prostszy dobiera się detale.

Kolumna musi niestety mieć oryginalne przetworniki, z racji choćby równomiernego starzenia się ich, ale nade wszystko z oczywistego powodu, jakim jest czy było zbudowanie jej w oparciu o konkretne te a nie inne głośniki, w stosunku do których została wyrównana jej całościowa charakterystyka w wszystkich zakresach wszystkich parametrów.

Przykro mi.

Pieniądze to nie wszystko, cena jest odzwierciedleniem rzeczywistej wartości, praktycznie to suma części składowych, pozostałych rozumianych jako oryginalne.

Nie rekomenduje.

Brak basu w utworze jest większą zbrodnią na nim niż znaczne nawet ubytki u góry.

Nikt nie mówi o braku basu, tylko o kompromisie pod względem jego jakości. Jeżeli miałbym do wyboru super bas plus taka sobie reszta, albo spełniająca wszelkie oczekiwaia góra i środek plus nieco oszukany bas z BR to wybieram to drugie. (na marginesie dokładnie przed takim wyborem kiedyś stałem - aktywne grundigi ze swietnym basem z duzego głośnika, albo VA Haydn - podpombowany basrefleksowy bas z malutkiego głośniczka ale za to malinowa średnica i wysokie - wybrałem VA). Oczywiście rzecz gustu, przyzwyczajenia i rodzaju słuchanej muzyki.

Jeżeli miałbym do wyboru super bas plus taka sobie reszta, albo spełniająca wszelkie oczekiwaia góra i środek plus nieco oszukany bas z BR to wybieram to drugie.

Czyli uważasz, że w Kappach średnica i wysokie są takie sobie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.