Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumna centralna za ekranem projekcyjnym

Prokop

Rekomendowane odpowiedzi

Czy materiał z jakiego wykonywane są ekrany projekcyjne (zwijane) dają możliwość ustawienia kolumny centralnej za nimi. Niestety jeszcze nie miałem okazji przyjrzeć się z bliska ekranom, a chciałbym rozrysować ustawienie kolumn i ekranu.

Słyszałem , że są ekrany przezierne akustycznie , kolega BoDeX ma taki , a za nim kolumny frontowe i centralna i oto chodzi , żeby nie gapić się na kolumny tylko na film .

Wybierając ekran miałem sporo próbek również tych transparentnych akustycznie. Tkanina w skrócie jest dziurkowana. Nie wiem jak słychać bo nie miałem całego ekranu ale patrząc na perforację to można odnieść wrażenie że ekran sporo zatrzyma z przekazu. Jeżeli nawet maskownice w głośnikach w jakiś tam sposób wpływają na dźwięk przez taki ekran tym bardziej. Pewnie zaraz ktoś mnie zjedzie że nie mam racji ale cóż , jakby nie patrzeć fizyka.

kraftmann polska właśnie mi doslal próbkę...z odległości metra nie widać perforacji, akustycznie wygląda to tak że przy 20khz spadek wynosi -2db...założyłem materiał na jedną kolumnę i nawet mój kot nie był w stanie stwierdzić degradacji dźwięku...cena za metr 250 netto. Ja buduję ekran ramowy na tym materiale, nawet gdyby miał w jakikolwiek sposób degradowac dźwięk, itak brzmi to lepiej niż dźwięk lecący z pod ekranu..

kraftmann polska właśnie mi doslal próbkę...z odległości metra nie widać perforacji, akustycznie wygląda to tak że przy 20khz spadek wynosi -2db...założyłem materiał na jedną kolumnę i nawet mój kot nie był w stanie stwierdzić degradacji dźwięku...cena za metr 250 netto. Ja buduję ekran ramowy na tym materiale, nawet gdyby miał w jakikolwiek sposób degradowac dźwięk, itak brzmi to lepiej niż dźwięk lecący z pod ekranu..

Podzwonię po dystrybutorach, mam nadzieję, że coś pomogą wybrać, jeśli wam się nie uda :). Co do materiału na ekran projekcyjny, korekcja akustyczna powinna zniwelować lekkie tłumienia.

PS. Cena za metr kwadratowy?

W zasadzie u wielu producentów masz dostępne takie materiały. Jeśli tobie dźwięk nie zrobił różnicy to o to chodzi, ma być dobrze dla Ciebie, z tego też powodu robiąc podobna próbę ja z niej zrezygnowałem, wysokie były wykastrowane. Wydaje mi się to naturalne skoro po drodze mają 95-98% tkaniny z tworzywa w postaci powierzchni projekcyjnej. Co do wymienionej marki to jeśli Ci pasuje to ok, ale moim zdaniem to jedna z gorszych tkanin /po próbach/. Co do obsługi firmy to pominę kwestię mimo że chciałem kupić tylko uchwyt do projektora. Nawet zakupiłem , co działo się potem przypominało "Alternatywy 4" . Takiego dziadostwa nie spotkałem , nie zapomnę troskliwej Pani która zadzwoniła i zamiast przeprosić że przedmioty na aukcjach nie mają pokrycia w rzeczywistości żądała w nerwach koniecznie podania z kim ustalałem szczegóły transakcji i wogóle o co się czepiam, przecież mogą zaproponować coś innego innego . Jakie znaczenie ma uchwyt biały czy czarny , i wogóle po co mi taki który ma 180cm skoro oni chcą dac 120cm. Wszystko trwało tydzień , nikt nie oddzwaniał , nie odpisywał na maile, na koniec sprawę zostawiono bez echa. Sprawa umarła. A jeszcze jedno , przysłano mi inne próbki niż prosiłem , więc uważaj żeby nie przysłano Ci innego ekranu.

Ja bym spróbował powierzchnię Adeo, mimo że jakość ekranów nie była w pełni zgodna z oczekiwaniami to jakość obrazu z tkanin reference jest super. Na pewno dystrybutorzy mogą Ci przesłać katalog z wszystkimi tkaninami Adeo, jak nie znajdziesz to mogę podać ci gdzie to standard.

możesz podać jakieś namiary na kompetentnego dealera? i jak się nazywa to płótno konkretnie??

pozdrawiam

Jeśli chodzi o płótno Adeo to ja wybrałem dla obu ekranów Reference White /jest też Reference Grey/ one są w ofercie Adeo pewnie około roku, choć ich bardziej popularne tkaniny to vision . Reference ma niższy gain 1 i nie było efektu oślepiania jak w vision. We wszystkich aspektach obrazu tkanina wypadła super , w skrócie nie było elementu który by przeszkadzał jak na pozostałych materiałach. Ale może idealnie podpasowała pod mój projektor. Z kolei szare mi od razu nie pasowały tzn szare były fajne kiedy nie były zestawione z białymi , wtedy biel mi kompletnie przestała odpowiadać. Co do dealerów ja kupiłem w projekcja.pl, nie zamierzam ich reklamować , być może udało się trafić na człowieka który niczego nie narzucał ale idealnie opisał jakie mogę mieć wrażenia przy konkretnych tkaninach w tym trafił którzy producenci mogą mi nie odpowiadać. Próbki przyszły i wszystko się dokładnie potwierdziło . Wybór był prosty. Dostałem też wysoki rabat ale po pewnie kwestia dwóch ekranów z napinaczami i już niemała wartość. Było też sporo dealerów magików ale tych nie będę wymieniał . Najważniejsze dla mnie jednak to nie porady ale próbki, i wybór może diametralnie się zmienić zależnie od warunków pomieszczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.