Skocz do zawartości
IGNORED

DiY na AS 2013.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Dziękuję Wszystkim za wspólnie spędzone chwile. Panie i panowie, było naprawdę świetnie!

W szczególności podziękowania należą się Vittorio i PeterowiK, którzy pomimo wyjątkowo trudnej sytuacji prywatnej, przyjechali na wystawę z daleka.

Misiomor i Twonk to osoby bez pomocy których całe przedsięwzięcie byłoby znacznie bardziej utrudnione, dziękuję Wam chłopaki. Pomoc w przewożeniu paneli Cezarego, to tylko część ciężaru, który na Was przerzuciłem. Do tej pory zawsze wychodziłem ostatni, jako osoba odpowiedzialna za pokój. W tym roku po raz kolejny już, wystawa zbiegła się terminem z urodzinami mojej żony. Wymknąłem się więc nieco przed końcem, dzięki czemu udało mi się zdążyć przed nocą z kwiatami. Uśmiech żony był bezcenny, a mogło być inaczej...

Dziękuję także koledze jjp za sobotni obiad w tureckiej restauracji. W wybornym towarzystwie jjp i DeToma, poznałem nowe ciekawe smaki o których w trakcie posiłku ciekawie opowiadał ten pierwszy. Niezależne od nas sprawy spowodowały, że nie mogłem później odwdzięczyć się mu tym samym. No cóż, przyjdzie jeszcze i na to pora...

Na tych podziękowaniach poprzestanę na dzisiaj, bo zmęczenie nie daje mi myśleć i nie chciałbym kogoś pominąć.

Kilka krótkich słów na temat dźwięku:
Ponieważ sam nic nie wystawiałem a urządzeń wcześniej nie znałem, mogłem bez uprzedzeń oceniać dźwięk. Szczerze mówiąc, niemal wszystkie konfiguracje były naprawdę niezłe, jednak kilka zagrało wybitnie na tle innych. Oczywiście nie mieliśmy nadmiaru kolumn, ale te które były, to naprawdę udane konstrukcje. Tak więc Twonk z misiomorem, oraz _mucha_ to bohaterowie edycji 2013. Jeśli chodzi o elektronikę, to zdecydowanie należy wymienić Vittoria i PeteraK. Dla mnie ich sprzęt był najlepszy w o hotelowych warunkach. Wzmacniacz trzymał membranę na króciutkiej smyczy, a ogólne wyrafinowanie wzbudzało szacunek. Świetne urządzenia przywieźli DeTom, Jaskiniowiec i zwykły drut oraz benpe. Wzmacniacz i dac Tomka miały fajne barwy, podobnie było ze sprzętem jaskiniowca opartego na podzespołach firmy Zepter ;) Tutaj nieco płynniejsze na basie wzmacniacze miały ciężko, żeby pokazać wszystkie walory. W innym pomieszczeniu... sami rozumiecie. Podobnie było z dacem Muzga, który miał fajną gładkość, jednak był nieco mniej konturowy. Gramofon zwykłego druta zrobił na wszystkich wrażenie dizajnem i jakością wykonania. Dźwięk też był niczego sobie, w szczególności z pre benpego, nieźle też było z pre Ahaji.

W trakcie pisania dwa razy przysnąłem, więc pozwolicie koledzy, że więcej napiszę jutro (prawdopodobnie dopiero wieczorem).

Pozdrawiam
Robert

Panowie, szukam i szukam znaleźć nie mogę albo nie umiem , jest jakiś temat z fotorelacją z AS2013 tak jak to było rok wcześniej ?

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Witam Kolegów , W reszcie przespałem noc i trochę przestało huczeć w głowie łatwiej się myśli ;o).
Chce podziękować dla Zwykłego Druta za możliwość którą stworzył i w czasie prób udało się podłączyć ACTIDAMPY MK3 i MK4 do jego gramiaka . Pograć chwilę na tych przedwzmacniaczach , niestety nie zgrały się z wkładką MC i stopniem wstępnym MC. .Robert przywiózł zwykły gramofon gdzie mogło by to zagrać z dedykowaną wkładką ,niestety ze względu ze nie osiągał obrotów musieliśmy zrezygnować z grania z wkładkami MM. Chcę też podziękować dla DeToma że choć przed samym zamknięciem ale udało się podłączyć ABOXa do jego zabudowanego przetwornika i posłuchać, bo mimo że spisywał się abox, to osobiście czułem nie dosyt wiedząc że może być zdecydowanie lepiej.Na koniec podziękować chcę dla Misiomoa i Twonka za tak udane zestawy głośnikowe na których mogłem pograć dwa przedpołudnia .

Bardzo sympatyczne trzy dni. Miło było spotkać starych znajomych, jak również poznać "w realu" nowych kolegów. Na dodatek w obu pokojach grało co najmniej przyzwoicie, więc DIY chyba odniosło sukces... :)
Przy okazji - podczas sprzątania/opróżniania obu pokojów zebraliśmy trochę pozostawionych rzeczy - jakieś dwie czy trzy sieciówki, listwę zasilającą, czyjąś czapkę, dwie karimaty oraz futerał z płytami (futerał chyba Wakutomy, ale nie jestem pewien). W wolnej chwili zrobię zdjęcia sieciówkom, żeby właściciele je rozpoznali.

Potwierdzam w tym roku DIY pokazało na co ich stać "GRAŁO " [img]http://gify.joe.pl/gifs/nauka-i-cialo/rece-i-stopy/bijace-brawo-dlonie.gif[/img]

Dziękujemy też za co roczne spotkanie w haredzie przy %% było jak zawsze wesoło :)

pozdrawiamy Marcin i Maciek .

[quote name='gucio.' timestamp='1384163514' post='2988966']
jest jakiś temat z fotorelacją z AS2013 tak jak to było rok wcześniej ?
[/quote]

daj ludziom odpocząć ;)

spędziłem na AS prawie 2 dni widziałem konfiguracje powalające na kolana oraz co najwyżej przeciętne, DIY wypadło na tym tle bardzo pozytywnie.
Jeżeli chodzi o pokoje DIY w pamięci utkwiło mi brzmienie "trzyczęściowego zestawu marmurowego" w połączeniu z kolumnami z membraną bierną
naprawdę wysoki poziom jakości , wrażenia odsłuchowe bardzo dobre. Panowie autorzy może udostępnicie projekty, aż szkoda żeby nie spopularyzować tych konstrukcji w gronie DIY-owców.!

ponadto gramofon kolegi zwykłego druta - rewelacja

monitorki na STXie dawały radę nawet z "zepterem" czy coto tam tam było ;-) tu słowa uznania dla Jaskiniowca, wzmacniacz zagrał bardzo zawodowo i na pewno nie pokazał pełni możliwości.

Gratulacje dla wszystkich konstruktorów, wykonawców i organizatorów za wysiłek intelektualny i organizacyjny, miłą i inspirującą atmosferę, naprawdę wysoki poziom
pomimo mankamentów lokalowych (mała przestrzeń)

Dla mnie złoty medal w kategorii dźwięk: kolumny Misiomora i Twonka.
Drugie miejsce ex aequo marmurowy zestaw Tektos i zestaw "Deska" DeToma, czyli DAC i wzmacniacz w jednym
Trzecie miejsce klon ACCU Jaskiniowca.

Zacznę Panowie od podziękowań za powstrzymanie się od buńczucznych nawoływań do krucjaty anty-komercyjnej.
Grało według mnie bardzo dobrze. Sądzę, że mniejszy poziom decybeli pozwoliłby na pokazania systemom więcej finezji, ale niestety sąsiedzi z naprzeciwka skutecznie zagłuszali mogące pojawiać się smaczki w realizacjach, które jak dla mnie są kwintesencją obcowania z muzyką. A tak oceniałem raczej ogólne granie, pod kątem dopasowania się coby nie mówić dość przypadkowych urządzeń.
Jak odsapnę to skrobnę więcej z kilkoma fotkami, łącznie z Haredndą.
pozdr.

Dla mnie grał dosyć dobrze oparty system na kolumnach Misiomora i Twonka. I to "dosyć dobrze" mam nam na myśli w stosunku do najlepszych prezentcji w holtelu.
Brawo panowie diyowcy! Za pasje i osiągniętny świetny końcowy efekt.

Gorzej torchę było w innym pokoju z tym wzmacniaczem z garnkiem na transformatorze. Niestety nie wiem nic co do elektroniki, co i kogo to wszystko. Ale i tak brawa za solidną robotę i przygotowanie.
Nie ma się czego wstydzić...

[quote name='gucio.' timestamp='1384163514' post='2988966']
Panowie, szukam i szukam znaleźć nie mogę albo nie umiem , jest jakiś temat z fotorelacją z AS2013 tak jak to było rok wcześniej ?
[/quote]http://audiolifestyle.blogspot.com/2013/11/audio-show-2013-pierwsza-krew.html

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość masza1968

(Konto usunięte)

[quote name='palton' timestamp='1384132126' post='2988807']
Dziękuję Wszystkim za wspólnie spędzone chwile. Panie i panowie, było naprawdę świetnie!

W szczególności podziękowania należą się Vittorio i PeterowiK, którzy pomimo wyjątkowo trudnej sytuacji prywatnej, przyjechali na wystawę z daleka.

Misiomor i Twonk to osoby bez pomocy których całe przedsięwzięcie byłoby znacznie bardziej utrudnione, dziękuję Wam chłopaki. Pomoc w przewożeniu paneli Cezarego, to tylko część ciężaru, który na Was przerzuciłem. Do tej pory zawsze wychodziłem ostatni, jako osoba odpowiedzialna za pokój. W tym roku po raz kolejny już, wystawa zbiegła się terminem z urodzinami mojej żony. Wymknąłem się więc nieco przed końcem, dzięki czemu udało mi się zdążyć przed nocą z kwiatami. Uśmiech żony był bezcenny, a mogło być inaczej...

Dziękuję także koledze jjp za sobotni obiad w tureckiej restauracji. W wybornym towarzystwie jjp i DeToma, poznałem nowe ciekawe smaki o których w trakcie posiłku ciekawie opowiadał ten pierwszy. Niezależne od nas sprawy spowodowały, że nie mogłem później odwdzięczyć się mu tym samym. No cóż, przyjdzie jeszcze i na to pora...

Na tych podziękowaniach poprzestanę na dzisiaj, bo zmęczenie nie daje mi myśleć i nie chciałbym kogoś pominąć.

[/quote]

A ja w imieniu paltona (bo chyba zapomniał) składam serdeczne podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do tego aby palton miał komu dziękować :)
Czyli wszystkim, bez których pokoi DIY by nie było.
Dzięki Panowie za opłacenie pokoi.

Dołączę się do gratulacji,bo jest naprawdę powód,grało profesjonalnie szczególnie rzeczone kolumny Misiomora i Twonka(kolejność imion przypadkowa)kolumienki na STX-naprawdę pogoniłyby wszystkie komercyjne marki z pięknymi logo-brawo jednak z polskich głośników można zrobić coś grającego na europejskim budżetowym poziomie,elegancko,coraz ładniej zrobione obudowy.Organizacja w tym roku na piątkę.Szczere gratulacje

• Użytkownicy+

masza, pisałem w nocy kosmicznie zmęczony. Zaznaczyłem, że to nie koniec podziękowań.
Oczywiście dziękuję jeszcze raz wszystkim za składkę, stosowne slowa wszak napisałem juz w wątku o składce. Kilka osób przedstawiło się na wystawie i zrobiłem to osobiście ściskając dłoń.

Najwieksze moje rozczarowanie, to po raz kolejny wpisy forumowiczów będących u nas, jednak nie witających się...
Tak, wiem. Nie uszczęśliwiać na siłę.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

[quote name='palton' timestamp='1384186977' post='2989488']
Najwieksze moje rozczarowanie, to po raz kolejny wpisy forumowiczów będących u nas, jednak nie witających się...
Tak, wiem. Nie uszczęśliwiać na siłę.
[/quote]

Jak byłem to niefortunnie trafiłem na przerwę techniczną w drugim pokoju DiY. Nie wiem kto "obsługiwał" pierwszy - Ciebie nie było.
Poszedłem się jeszcze przejść po piętrach, spotkałem Benpe w pokoju u Pawła Z i umówiliśmy sie jeszcze na pogaduchę w DiY.
Potem jeszcze pogadaliśmy chwilę z mamelem, który znowu zachwalał DiY.
No i utknąłem na dłużej w Zingali a potem w pośpiechu mnie wyciągnęli do Brystolu...

Będzie pewnie jeszcze okazja.

W obu pokojach (chociaż drugi słyszałem tylko małą chwilkę) grało naprawdę dobrze.
Kwasów organizacyjnych też widzę nikt nie ogłosił. Jest zatem postęp.
Jakby co to w przyszłym roku też możecie na mnie liczyć. Miło, że z roku na rok idzie ku lepszemu.
Gratulacje!

Witam serdecznie,

Byłem po raz pierwszy na AS w Warszawie więc było to dla mnie nie małe przeżycie, tyle dobrego sprzętu w jednym miejscu - pomyślałem no nieźle. Jednak nie zawsze cena musi się przekładać na jakość. Dobrym przykładem był Wasz pokój DIY a właściwie pokój z monitorkami na stx,ach i seas'ach podpiętych do ciekawego "nagrobka"

Jako, że słuch mam nie najgorszy i przetestowany oraz troszkę interesuje się tematyką DIY, postanowiłem, że chętnie podzielę się wrażeniami odsłuchowymi jakich doznałem podczas pobytu w Waszych pokojach. Jestem to też winien Paltonowi, (on już wie o co chodzi, pozdrowienia dla małżonki :-)

Uzbrojony w testową płytę audio zapuściłem kawałek "Thanks To You" Boz'a Scaggs (Audio test marantza) i to było To! Wiedziałem, że mam do czynienia ze sprzętem, który spokojnie uciera nosa niejednemu wystawcy, którego wcześniej słyszałem. Porównując go bezpośrednio do sprzętu z wystawy np. Camabridge Audio + Monitor Audio Silver 10 mogę śmiało powiedzieć, że pod względem dynamiki, zejścia i kontroli basu zestaw DIY wywalił ich system w kosmos, a przecież kosztował nie mało. Średnica i wysokie w obu zestawach fajnie zagrały - to trzeba im oddać.
Ale jakie mogło być moje zdziwienie gdy dowiedziałem się, że monitory, których słucham zbudowane są na stx'ach. Duża zasługa dla tej 3 częściowej końcówki w stylu "nagrobka" która trzymał je za gardło!
Bas był krótki świetnie kontrolowany z porządnym zejściem i walnięciem kiedy trzeba. Przy dość głośnym odsłuchu Wasz zestaw zachowywał pełną rozdzielczość i "oddech".
Perliste wysokie tony, zero piachu, wybrzmiewały jakbym był na dobrym koncercie na żywo. Jeden z kolegów dysponował płytami, które świetnie podkreślały jakość wysokich tonów. Wybrzmienia talerzy, dzwonków były rewelacyjne!
Potem przyszła kolej na Coldplay i utwór Hurst Like Heaven dosyć specyficzny kawałek ale świetnie oddaje wrażenia stereofoni - tu też było bardzo dobrze.
Generalnie dźwięk "odrywał" się od kolumn. Można było się delektować muzyką a nie myśleć, że kurna coś tu nie tak?

W drugim pokoju DIY brzmienie było zupełnie inne. Akurat leciała płyty AM Jopek z Patem Metheny i utwór o ile dobrze pamiętam "Are you going with me" dosyć dobrze znany dla mnie. Od razu zauważyłem bardzo dobre wysokie tony, system bardzo przejrzysty jednak dynamika i średnica słabsza niż u kolegów z drugiego pokoju. Dźwięk niestety "siedział" w kolumnach z powodu lekko schowanej średnicy. Wielki plus za jakość wykonania kolumn stolarka rewelacja :-)

Reasumując nie macie się czego wstydzić w konfrontacji z komercyjnymi producentami audio a moim skromnym zdaniem pod pewnymi względami dajecie im niezłe lanie.

Pozdrowienia dla Wszystkich konstruktorów w pokojach DIY. Świetna robota i do zobaczenia za rok :-)

[b] [/b]

[b] [/b]

[quote name='Fruttis' timestamp='1384199043' post='2989770']
Może ktoś opisze co to za kolumny lub da linka, bo jestem ciekawy jak chol...era :) Wiem tylko tyle że na głośnikach stx awx
[/quote]

Znam genezę powstania tych kolumn i słyszałem je przed wystawą. Według mnie nie pokazały wszystkiego co potrafią, ze względu na warunki wystawowe.
A powód powstania może wydać się śmieszny lecz prawdziwy. Misiomor postanowił udowodnić Twonkowi, że kolumna oparta o metalowe głośniki, których nie cierpi Twonk, wyda z siebie cywilizowane i przyswajalne dla niego dźwięki. I muszę powiedzieć, że wyszło nieźle. A samą budowę muszą opisać konstruktorzy.
pozdr.

• Użytkownicy+

Ok. 24 zamieszczę skróconą relację z pokoju i trochę zdjęć. Projekt na STX, to 3SM. Mucha obiecał, że jutro skrobnie o nim co nieco.

[quote name='umka' timestamp='1384202665' post='2989878']
Znam genezę powstania tych kolumn i słyszałem je przed wystawą. Według mnie nie pokazały wszystkiego co potrafią, ze względu na warunki wystawowe.
A powód powstania może wydać się śmieszny lecz prawdziwy. Misiomor postanowił udowodnić Twonkowi, że kolumna oparta o metalowe głośniki, których nie cierpi Twonk, wyda z siebie cywilizowane i przyswajalne dla niego dźwięki. I muszę powiedzieć, że wyszło nieźle. A samą budowę muszą opisać konstruktorzy.
pozdr.
[/quote]
Umka, kolega zdaje się pytał o monitory. Oczywiście fajnie, gdyby misiomor uchylił nieco tajemnic kolumn na seasie i daytonie.

[quote name='palton' timestamp='1384203632' post='2989892']
Umka, kolega zdaje się pytał o monitory. Oczywiście fajnie, gdyby misiomor uchylił nieco tajemnic kolumn na seasie i daytonie.
[/quote]

Zasugerowałem się kolejnością wpisów.

[quote name='meloV8' timestamp='1384206183' post='2989947']
Jopkowa na tych duzych pakach swidrowala uszy do granic wytrzymalosci. Kompletnie nie rozumiem zachwytow nad tym zestawem. Za glosno i za duzo basu, ale moze to wina pokoju?
[/quote]

Dlatego poprosiłem o nią, bo ona zawsze daje po uszach, a poziom głośności niestety dyktowali sąsiedzi z na przeciwka. Jak pisałem, chciałem rzucić uchem, jak wyszło im spotkanie z przypadkowym wzmakiem. W piatek na spokojnie pewnie znowu posłucham ich sobie w KAIMIE, w znanych warunkach.

• Użytkownicy+

[quote name='meloV8' timestamp='1384206183' post='2989947']
Jopkowa na tych duzych pakach swidrowala uszy do granic wytrzymalosci. Kompletnie nie rozumiem zachwytow nad tym zestawem. Za glosno i za duzo basu, ale moze to wina pokoju?
[/quote]
Za głośno - TAK. Niestety, koledzy z naprzeciwka dawali ostro i nas zagłuszali. Chodziłem i prosiłem wiele razy o ściszenie. Później nasi postanowili zdaje się, że nie ma innego wyjścia i trzeba słuchać głośno. No to biegałem w jedną i drugą stronę... Niestety, cichszych momentów w kameralnych nagraniach, nie było po prostu chwilami słychać. Jakimś tam wyjściem było danie rockowego czadu, ale wiadomo, nie wszyscy to lubią. I tak można by mówić w kółko, dobrego wyjścia nie udało nam się znaleźć.
Inna sprawa, że gusty są różne, wiele osób prosiło o zwiększenie głośności, gdy kilka innych w tym samym czasie kręciło głowami i mówiło żeby ściszyć. Szkoda, że w hotelu drzwi się nie mijają, tylko są na przeciw siebie. Wtedy nigdy nie wiesz, na co trafisz. Pamiętam, jak zdaje się dwa lata temu, zeta zero dawała ognia... całe piętro się trzęsło, w okolicznych pokojach nie dało się słuchać. Dobrze, że Pylon choć nieźle grający jak na swoją cenę, to jednak nie ma aż takich możliwości mocowych.

[quote name='palton' timestamp='1384203632' post='2989892']
Projekt na STX, to 3SM. Mucha obiecał, że jutro skrobnie o nim co nieco.
[/quote]
Niestety musze to napisac te kolumny nie byly dobre, przez te kolumny koledzy z DIY moim zdaniem nie pokazali wszystkich zalet swoich systemow. Glownie chodzi mi tu o DAC-a Muzga ktory byl przez to moim zdaniem troche pokrzywdzony oraz Klon Jaskiniowca

Dobrze zagral Tektos oraz ten klon Accuphas-a, transport oparty o Shigaraki, oraz ten gramiak analogowy.
Ale byly tez momenty slabe w pokoju ...tylko ze wiadomo DIY ma zawsze duzo wieksza trudnosc bo musi sie grac z przypadkowych konfiguracji i wychodza czasami z tego szopki - wiec rozumiem ze czasami moglo byc marnie. Ale ogolnie bylo dobrze i gratulacje, bo bylo kilka pokoi markowych ze zagralo duzo gorzej.

• Użytkownicy+

Zgadzam się Staszku, 3SM nie były dobre... w skali bezwzględnej. Tyle tylko, że w swojej cenie (pewnie w nieco gorszym wykonaniu obudowy, kosztowałyby w sklepie~2-3000zł), to wybitne monitory.
Tektos i Bi-Art, to klasa sama w sobie. Z nimi każde kolumny grają dobrze.

Jaskiniowiec zrobił właśnie klona Accu 7100, chyba więc coś pomyliłeś.

Ok. zrozumiałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.