Skocz do zawartości
IGNORED

DiY na AS 2013.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='krowaklara' timestamp='1384261420' post='2990436']
jak już dojdziecie do pełni formy ;-) po wystawie o opisanie w miarę możliwości swoich projektów, może jakieś linki, schematy, źródła, inspiracje
[/quote]

Co nieco o kolumnach "Elica".
Rok temu na AudioShow wystawiliśmy razem z Amare Musica kolumny "Clockwork" (Amare Musica jako firma, my jako amatorzy z produktem niekomercyjnym). Tamte zagrały bardzo fajnie, ale były kosztowne - tak ze względu na bardzo dobre przetworniki, jak i resztę użytych części - drogie elementy w zwrotnicy, rozbudowane regulacje itp. Misiomor wpadł na pomysł, że można by zrobić o połowę tańszą konstrukcję przy takich samych założeniach, co wcześniej, tzn.:
- wszystkie głośniki pracują jedynie w swoim tłokowym zakresie,
- średnie tony obsługuje kopułka,
- układ głośników na froncie jest podporządkowany względom akustycznym, czyli tweeter i średniotonowy są jak najbliżej siebie, żeby symulować punktowe źródło dźwięku, a na dodatek są umieszczone niesymetrycznie na froncie, w odległościach od krawędzi zgodnych z regułami "złotego podziału",
- filtry w zwrotnicach możliwie niskiego rzędu (w danych warunkach),
- duży, 22-cm głośnik niskotonowy, który przy niskim strojeniu basrefleksu lub membrany biernej pozwoli usłyszeć w typowym niezbyt dużym pomieszczeniu (16-25 metrów) najniższy klawisz fortepianu (ok. 27 Hz), a także zapewni większy realizm dźwięku, zwłaszcza instrumentów sięgających w miarę nisko w porównaniu z powszechnie stosowanymi 18-tkami.
- kompensacja górnego rezonansu na basie, żeby uniknąć typowego podbicia zakresu 80-100 Hz - ważne zwłaszcza w mniejszych pomieszczeniach.
W przeciwieństwie do poprzedniej konstrukcji, tym razem nie biliśmy się o wysoką efektywność, bo te kolumny nie musiały pracować z triodą SE. Misiomor wybrał następujące przetworniki: tweeter Seas 22TAF/G, kopułka średniotonowa Dayton RS52AN-8 oraz woofer Dayton RS225-8. Wszystkie membrany metalowe - za którymi, delikatnie mówiąc, nie przepadam - więc była dodatkowa okazja, żeby mi udowodnić, że metalowe głośniki mogą zagrać łagodnie i na dłuższą metę nie wqrwiać... ;-)
Jak widać, z takiego zestawienia wychodzi impedancja 8 omów, do której Misiomor jest bardzo "przywiązany" - przy 8 omowym obciążeniu niemal każdy wzmacniacz ma mniejsze zniekształcenia, a robiąc kolumny dla siebie, nie na sprzedaż, nie musimy z nikim konkurować głośnością po szybkim przepięciu kabli, a i wzmacniacz pod 8 ohm jest znacznie łatwiej zrobić - czy to np. w klasie A czy na mostkowanych scalakach. Takie np. Alephy wykazują drastyczną zmianę profilu zniekształceń - dla 8 ohm są druga i trzecia harmoniczna w małych ilościach, dla 4 ohm mamy całą szczotę harmonicznych wysokich rzędów dla nawet niskich mocy. Ale coś kosztem czegoś - wysoka impedancja, zatem skuteczność to jedynie 84 dB.
Dosyć szeroka przednia ścianka i niesymetryczny układ głośników na niej wyglądały na rysunkach kiepsko, więc wymyśliłem te niesymetryczne ścięcia w "śmigło", żeby jakoś uzasadnić ten stan, no i ożywić trochę wygląd skrzynek... ;-)

Jeśli zaś chodzi o pełne upublicznienie projektu, to nie bardzo mamy ochotę to robić, tym bardziej, że konstrukcja wymaga wielu pomiarów - przetworniki Daytona nie trzymają parametrów i bardzo ciężko dobrać je w pary. Nawet membrany bierne mają różną podatność zawieszeń - kupiliśmy w sumie cztery i przy jednakowym obciążeniu każda stroiła inaczej. W końcu odpuściliśmy Daytony i wykorzystaliśmy parkę membran biernych zrobionych dla nas na zamówienie. Różnice rezonansu w kopułkach średniotonowych sięgają 2 kHz! Mieliśmy taką, która miała go na 11 kHz i taką z peakiem na 13 kHz. W związku z tym kilka "zapasowych" przetworników Daytona mam na półce i nie bardzo wiem co z nimi zrobić - bo odsprzedaż ich dalej to wsadzenie kogoś "na minę"... Projekt miał służyć głównie naszej satysfakcji jako projektantów, poprzez "twórcze wyżycie się" i udowodnienie, że w warunkach DIY można zrobić niebanalną konstrukcję wyłamującą się z obowiązujących na rynku schematów - WAF, loudness war, niedopasowanie zejścia do nawet najpopularniejszych instrumentów muzycznych itd. Dziękujemy za wszystkie opinie - zarówno pochlebne jak i krytyczne.

A teraz zabieramy się za kolejny projekt - tym razem większy. Został nam już tylko rok... ;-)

[quote name='jurek' timestamp='1384330413' post='2991260']
Wykorzystując i upubliczniając cudzą własnośc intelektualną zobowiązany jesteś podac jej autora i źródło
[/quote]
Zgadza się.
Nie wiedziałem, czy mogę dać bezpośrednie linki do innego forum.
O tym, że nie jest to mój projekt także poinformowałem.
Pełna nazwa projektu (wątku) też została podana.

A poza tym wprowadzonych jest kilka zmian o których pisałem i nie jest to już "czysty" 3SM.

[quote name='twonk' timestamp='1384334162' post='2991314']
Jeśli zaś chodzi o pełne upublicznienie projektu, to nie bardzo mamy ochotę to robić, tym bardziej, że konstrukcja wymaga wielu pomiarów
[/quote]

jasne
chodzi bardziej o indukowanie TWÓRCZEJ ENERGII i pasji niż o kopiowanie (chociaż kopiowanie to TEŻ forma nauki :-))
dzięki za opis, trzymam kciuki za kolejne projekty

A teraz zabieramy się za kolejny projekt - tym razem większy. Został nam już tylko rok... ;-)
[/quote]
Będziecie o nim informować na bieżąco w jakimś wątku czy będzie Top Secret? :-)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Mój wzmacniaczyk kończyłem w nocy z czwartku na piątek , w ogóle nie kładąc się spać i jeszcze w piątek musiałem zrobić 360 km do warszawki .
Także troszkę byłem zmęczony i tak dalej .
Jeszce ta końcówkę wykończę głownie wizualnie i zrobię do niej konkretny pree także , ....

Chciałem podziękować wszystkim zaangażowanym w prezentację - klimat szlachetnego hobby udało się nam zachować.

Szczególnie dziękuję firmie STX za szybkie i solidne wykonanie membran biernych do naszych kolumn. Tak więc przetworniki STX grały de facto w obu pokojach DIY.

[quote name='fox733' timestamp='1384359322' post='2991584']
Będziecie o nim informować na bieżąco w jakimś wątku czy będzie Top Secret? :-)
[/quote]

Jak już coś będzie widać, to oczywiście pokażemy. ;-)
Wklejam jeszcze pomiary - SPL i impedancję. Wykres charakterystyki powstał przez sklejenie pomiaru MLS z modyfikowanym nearfieldem. Metodologię tego "sklejania" musiałby wyjaśnić Misiomor - dla mnie to niestety za trudne. Kilka uwag uprzedzających ewentualną krytykę. Jak widać, bas został zestrojony szczupło, żeby "wspomagało go" nieduże pomieszczenie. A jaki potrafi być efekt takiego wspomagania było słychać w pokoju wystawowym... ;-) Niestety, żeby uzyskać z takich kolumn dobrze słyszalne 27 Hz w większym pomieszczeniu (powyżej dwudziestu paru metrów), potrzebny byłby jeszcze większy woofer. Dołek przy 300 Hz jest artefaktem pomiarowym. Natomiast dołek w zakresie 2-4 kHz został "zrobiony" na moje wyraźne życzenie - po odsłuchach. Nie ma najmniejszego problemu, żeby go wyrównać, ale wtedy brzmienie było już za bardzo natarczywe i dosadne - takie "na twarz"... Ale i tak w zakresie 40 Hz - 20 kHz zmieściliśmy się w widełkach +/- 2 dB (no może 2,5), więc chyba nie jest tak źle... ;-)

Sklejany wykres - nearfield jest modyfikowany (przez dołożenie symulowanej charakterystyki odgrody z głośnikiem do pomiaru NF woofera i tylko jego skoro MB jest z boku) żeby nie gubić 70% baffle step i jak najbardziej zbliżyć łączną charakterystykę do tego, co wyszłoby w idealnej komorze bezechowej. W ogóle zrobienie pomiarów nearfield dla dużej membrany biernej wymaga niezłej gimnastyki - "pożyczka" od woofera a nawet kopułek totalnie fałszuje pomiar.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Jeśli zaś chodzi o pełne upublicznienie projektu, to nie bardzo mamy ochotę to robić, tym bardziej, że konstrukcja wymaga wielu pomiarów - przetworniki Daytona nie trzymają parametrów i bardzo ciężko dobrać je w pary. Nawet membrany bierne mają różną podatność zawieszeń - kupiliśmy w sumie cztery i przy jednakowym obciążeniu każda stroiła inaczej. W końcu odpuściliśmy Daytony i wykorzystaliśmy parkę membran biernych zrobionych dla nas na zamówienie. Różnice rezonansu w kopułkach średniotonowych sięgają 2 kHz! Mieliśmy taką, która miała go na 11 kHz i taką z peakiem na 13 kHz. W związku z tym kilka "zapasowych" przetworników Daytona mam na półce i nie bardzo wiem co z nimi zrobić - bo odsprzedaż ich dalej to wsadzenie kogoś "na minę"...
[/quote]

Czy mając obecne doświadczenie, gdybyście chcieli zbudować podobne kolumny o tych samych założeniach, to znowu wybralibyście te same przetworniki?

Kopułki średniotonowe to ginący gatunek, dlatego trudno znaleźć lepsze w swoich klasach cenowych niż Dayton i Tang Band. Tłokowość do 1kHz w 22cm wooferach to też nie jest jeszcze rzecz powszechna.

Co do koncepcji 22cm + dwie kopułki, to jest już przećwiczona, czas nie na jałowe gdybania tylko na coś do większych pomieszczeń. Albo w ogóle jakiś odjazd. Zobaczymy.

Gość

(Konto usunięte)

ja walczyłem z dxt , probowałem chyba wszystkie mozliwe aplikacje od filtru pierwszego rzędu z 2,7uF 3,3u , 3,9uF i nie gralo to dobrze dopiero filtr szeregowo 2,7uF i równolegle 0,4mH dał znakomite wyniki ale charakterystyka podobna do kolumn Twonka

konstrukcję wyłamującą się z obowiązujących na rynku schematów - ...., loudness war,
[/quote]

Ale drobny loudnesik jednak się zrobiło? :)

Dawno temu, gdy kopułki nie lubiły niskich podziałów, "żeniono" głosniki powyżej 3k. Woofer np. 18stka gra wtedy kierunkowo (duże spadki pod kątem, rozjeżdżająca się scena i tym podobne atrakcje z tym związane) i siłą rzeczy, przy liniowej charce, woofer jest mniej słyszalny niż niżej cięty tweeter. Inny profil promieniowania i inne granie:)

Innymi słowy, jeżeli nie jest się masochistą i nie uwielbia się sybilantów, dołek jest ok:)

[quote name='jar1' timestamp='1384376052' post='2991945']
Ale drobny loudnesik jednak się zrobiło? :)
[/quote]
Nie nazwałbym tego loudnessem, ani nawet "loudnesikiem" - to bardziej dyskretny uśmieszek Mony Lisy. ;-) No i sam przecież często powtarzasz, że sprzęt przede wszystkim ma "grać"... ;-)

>> EMiL,

Fakt że większość nagrań jest robionych na monitorach studyjnych ze słabą kierunkowością 3kHz, z założeniem że kupujący będzie miał podobne kolumny. Dlatego osłabienie okolic tej częstotliwości potrafi dać dobre efekty jeżeli kolumny wyraźnie wyłamują się z powyższego schematu. A tu nawet większa kopułka ma Sd tylko 20cm[sup]2[/sup].

• Użytkownicy+

A tu kilka miłych słów od Piotra Ryki:
http://hifiphilosophy.com/?p=9255&page=2

Szczególnie spodobał mi się ten fragment:
[quote]monitory autorstwa DIY’towca o nicku _mucha_. Latała tam ta mucha ze swoim dźwiękiem oszałamiająco szybko i zwinnie, a miara realizmu kiedy siadało się w pierwszym rzędzie była znakomita.[/quote]

:))

• Użytkownicy+

http://www.highfidelity.pl/@main-1841&lang=
Po otwarciu zdjęcia, jest krótki opis. W naszym wypadku:
" System, którego brzmienie zaskoczyło mnie, choć nie powinno: ludzie z grupy DIY skupionej wokół audiostereo.pl wiedzą, co robią."
"W skład systemu audiostereo.pl wchodził wzmacniacz mocy PX-1, którego wnętrze można było zobaczyć w pełnej krasie. Tak dobrze, naprawdę często, nie wyglądają nawet drogie, high-endowe klocki."
"Gramofon z drugiego pokoju audiostereo.pl, niestety nie znam jego nazwy. Ale wygląda pięknie."

czytam te recenzje z AS 2013 i zaskakuje mnie zgodna opinia, że DIY z audiostereo tego roku dało czadu :)
nie wiem jak było w latach poprzednich (nie bywałem), ale mi również to co było teraz się podobało się
sorki, że dopiero teraz piszę ale zaległości w pracy i tam takie ... audio musiało poczekać

także dziękuje za obcowanie z wami Panowie przez te dwa dni, atmosfera była fajna wręcz można powiedzieć, że przyjacielska
a że od kilku lat nie pisuje na audiostereo to dziękuje za akceptację mojej "skromnej" osoby, mam nadzieję, że nie uprzykrzałem się
a od czasu do czasu coś pomogłem

co do dźwięku w pokojach, to najbardziej dopracowanym zestawem był zestaw Vittoria. Widać było dopracowaną i przemyślaną konstrukcję. Z reguły zestaw ten grał na wszystkich głośnikach bardzo dobrze.
Końcówki jaskiniowca i deToma również niewiele odbiegały od tego poziomu. Miały podobny charakter przy tym jaskiniowca było słychać pewną szorstkość i naleciałość cyfrową przy potężnym zapasie mocy, deToma było słychać wpływ lampki (szczególnie przy wyższych częstotliwościach). Końcówce deToma trochę brakowało dołu ale ogólna moja ocena jak najbardziej OK.
Niestety A-box boda_z nie pokazał tego co potrafi. Była chwila w niedzielę po 17.00 gdy A-boxy zostały wpięte w dac-a z końcówki deToma no i w końcu coś "tam" pokazał. Słuchaliśmy tego w czwórkę, ja z bodem_z, deTomem i Misiomorem.

Pogratulować należy dla Twonka i Misiomor. Panowie szacun. Zrobiliście kawał świetnej roboty. Grało to wyśmienicie. Można oczywiście przyczepić się do tego lub owego. Ale wyszły wam Panowie świetne konstrukcje.

Zastawiam się nad monitorami _mucha_. Niby konstrukcja znana i na znanych polskich przetwonikach. Ale zaskoczenie totalne, oczywiście pozytywne. Widać nie tylko mi się podobały :)

Gdyby miał wybrać coś dla siebie, to będę trochę przewrotny i wybrałbym końcówkę mocy jaskiniowca z monitorami _muchy_.
No i dac muzg-a, coś takiego szukam, świetna robota muzg.

To tak w skrócie.

No i podziękowania i gratulacje dla palton-a. Jakoś ogarnołeś to organizacyjnie Robert. Dzięki za wspólnie spędzony czas.
Było fajnie.

cholera
po kilku latach posuchy ... znów poczułem bakcyla ;)

• Użytkownicy+

:) Dzięki za ten wszechobecny szeroki uśmiech. Takich ludzi nam potrzeba, z pozytywnym nastawieniem i dużym dystansem.

Opinie są zbieżne, co trollom jest nie w smak. Jednak jak widać, zawsze można się do czegoś doczepić, co pokazują niektóre komentarze pod relacją...

Czy tuning zalicza się też do DIY? Jaśli tak to zapraszam chętnych na odsłuchy do siebie mojego zestawu. Zwłaszcza Paltona, który poświęcił się i udostępnił zdjęcia rozbieranych swoich B&W705. Po których podjąłem decyzję nabycia moich B&W703. W zestaw wchodzą jeszcze Sony DVP-NS900V i Sansui AU-X911DG. Wszystko modyfikowane. Miejsce odsłuchu rzut beretem od hotelu Sobieski. Palton myślę, że będziesz zaskoczony in plus.

• Użytkownicy+

Arton, czemu mówisz tuning? Jedynie klon Accu był modyfikowany i to do tego stopnia, że właściwie powstała nowa konstrukcja.

Chętnie zajrzę do Ciebie, jednak pewnie dopiero za rok, w okolicach wystawy AS. Szkoda, że nie byłeś w naszych pokojach, miło by było chwilkę pogadać.

[quote name='palton' timestamp='1384774115' post='2995739']
Chętnie zajrzę do Ciebie, jednak pewnie dopiero za rok, w okolicach wystawy AS. Szkoda, że nie byłeś w naszych pokojach, miło by było chwilkę pogadać.
[/quote]ARTON55 ja bym PALTON 'owi za grosz nie wierzył.Do Włocławka ma rzut beretem i nigdy nawet przejazdem nie zahaczył...Chociaż obiecywał..

Nie wiem czemu mi się wydawało, że jest z Warszawy? Wystawa? Zbiegło się z imprezą. Może w przyszłym roku wpadnę do pokoju DIY ale raczej bez sprzętu. Za dużo klamotów. Gra całość włącznie z pomieszczeniem. U mnie ciągle coś się zmienia. Ostatnio podłączyłem pod kolumny w miejsce Bedrocka kabelki AudioQuesta K2. Od tej pory myślę tylko o nich. To co jestem w stanie opisać to jedno słowo - holeografia.:)

Panowie, również byłem w pokoju DIY i chwileczkę posłuchałem. Granie bardzo przyjemne choć trafiłem akurat na kawałki jazz-owe co nie do końca jest zgodne z moją estetyką (choć i mi zdarza się jazzu posłuchać). Nie mniej kolumny twonka i misiomora zrobiły na mnie duże wrażenie, że tak powiem w wymiarze uniwersalnym dobrego grania :)

Aż ciśnie się pytanie dlaczego sukcesy na polu DIY nie przekładają się zbytnio na komercyjne sukcesy polskich firm? O ile w kolumnach to i owszem coś tam pokazujemy to z elektroniką jest raczej słabo, lampki jakieś high-endowe i tyle (no chyba, że o czymś nie wiem). A gdzie polski DAC? Integra, końcówka mocy? Dlaczego w UK czy FR mogą a u nas nie? Przecież rynek jest otwarty. Nawet Norwegom idzie sprzedaż a przecież ich produkty z definicji muszą być drogie...

Takie refleksje mnie naszły po tym jak zobaczyłem i usłyszałem co nasze inżyniery potrafią :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.