Skocz do zawartości
IGNORED

Wyroby Pana Kuleszy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Mam umowę w formie mailowej.

Super.

A ten numer przesyłki co miałeś wczoraj mieć już masz?

A może masz też te głośniki co dzisiaj miałeś mieć?

Dzisiaj do 14-tej mam dostać wreszcie numer przesyłki przetworników które jutro mają być u mnie. Czekam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Nie tak do końca. Mam umowę w formie mailowej. Co do terminu we wtorek mam mieć sprzęt u siebie.

i co taka umowa daje? jak ona wygląda? nie masz tam przecież zagwarantowanego terminu, tylko ogólnie (tak przypuszczam) napisane jest, że otrzymasz taki i taki sprzęt - a szczegóły techniczne omówiłeś później w różny sposób.

1. taka umowa jest niewiele warta - bo zakłada jedynie, że dostaniesz sprzęt, i to się w końcu stanie - ale kiedy i czy zgodny z Twoimi ustaleniami - tutaj nikomu nic nie udowodnisz

2. Darkul wie, że nikt nie będzie się z nim sądził, bo szkoda czasu, nerwów itd., dlatego tak sobie pogrywa

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A ten numer przesyłki co miałeś wczoraj mieć już masz?

A może masz też te głośniki co dzisiaj miałeś mieć?

Mam potwierdzenie zamówienia głośników u siebie. Dzisiaj wychodzą z hurtowni kurierem. W poniedziałek powinny dojść.

i co taka umowa daje? jak ona wygląda? nie masz tam przecież zagwarantowanego terminu, tylko ogólnie (tak przypuszczam) napisane jest, że otrzymasz taki i taki sprzęt - a szczegóły techniczne omówiłeś później w różny sposób.

1. taka umowa jest niewiele warta - bo zakłada jedynie, że dostaniesz sprzęt, i to się w końcu stanie - ale kiedy i czy zgodny z Twoimi ustaleniami - tutaj nikomu nic nie udowodnisz

2. Darkul wie, że nikt nie będzie się z nim sądził, bo szkoda czasu, nerwów itd., dlatego tak sobie pogrywa

Myślę że do tak drastycznych rozwiązań nie dojdzie. Ale chyba nie masz racji. W podobnych przypadkach wyegzekwowanie wyroku nie jest trudne. Jak masz umowę w formie pisemnej, gdzie jest podana cena, przedmiot umowy, strony umowy i termin to w czym problem? U mnie umowa została zawarta nowa jak zmieniły się warunki.Do tego potwierdzenia przelewu na konto sprzedajacego.

Edytowane przez HQ150

Po pierwsze jest umowa ustna, która wiąże obie strony w tej umowie (o dzieło). Po drugie wymiana maili pomiędzy Stronami, wpisy na forum wykonawcy i zamawiającego mogą stanowić dowód co do ustalonego terminu wykonania umowy i wyglądu (jakości) kolumn. HQ150 może spokojnie w tej sytuacji odstąpić od zamowienia i żądać zwrotu zaliczek itp.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD

Mam potwierdzenie zamówienia głośników u siebie. Dzisiaj wychodzą z hurtowni kurierem. W poniedziałek powinny dojść.

No dobra, nie czepiajmy się drobnostek, dwa dni w jedną czy drugą stronę, to przy pół roku czekania jest tyle co nic :)

Powiedz mi tylko czy te głośniki są już chociaż zapłacone czy może za to też będziesz musiał zapłacić ekstra z własnej kieszeni?

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

no nie do konca

jesli na umowie nie ma terminu realizacji to jest problem

mialm kiedys podobny problem - nie z audio co prawda ale podobny

kazdy prawnik ci to powie - jesli jest umowa to musi byc do niej konkretny aneks itp

pewnie ze z luznych mejli i dowodow wplaty nawet do jednej osoby moza sklecic pozew sadowy ale to bedzie trwalo dlugo bo mozna sie odwolywac itp. ja sie barowalem ponad dwa lata. kolo oddal kase wraz z kosztami sadowymi, kosztami adwokata i odsetkami ustawowymi. mialm szczescie bo znajomy adwokacina mi to pociagnal. jak mialbym to samemu robic to bankowo by mi sie nie chcialo.

ale nie chcialm odpuscic bo nie lubie jak ktos chce mnie wydupczyc. teraz wole w metne interesy sie nie ladowac zeby unikac takich sytuacji...

Zapytaj o który wtorek chodzi, bo będzie jak ze środą ;)

Ale z którą środa, tą co miała być w piątek, czy tą co miała być w poniedziałek, bo się trochę pogubiłem?

Niestety mamy tu do czynienia z gryniowatym podejściem do forum

Nie nudź palton, dobra moderacja sama się obroni:)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

HQ czy zamówił byś jeszcze kiedyś sprzęt od Darkula ?

Po dwóch pozytywnych zakupach zrobiłem trzeci zakup. Czekam jak się ta sprawa zakończy i czy będę z efektu zadowolony. Bo ze sposobu realizacji na pewno nie jestem. Jak mi się efekt spodoba, tak jak przy poprzednich dwóch zakupach, to nie wykluczam, ale oczywiście realizacja musiała by sie odbyć w całkiem innej formie.

Szczerze to miałem taki zamysł, żeby mojego ASR Emittera sprzedać i zamówić u Darkula 7-mio kanałową końcówkę mocy do kina domowego. No ale teraz to pierw Pan Darek musiałby wysłać mi zrobiona końcówkę, tak jak przy moim pierwszym zakupie, a dopiero potem decyzja i ewentualny zakup.

Edytowane przez HQ150

To znaczy, że darkul dopiero co zamówił czy hurtownia tyle czasu sprowadzała?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Uważaj, bo dojdziesz teraz prawdy :D

Wcale bym się nie zdziwił, gdybym przeczytał, że właściciel chińskiej fabryki ręcznie je składał według specyfikacji Mistrza

HQ150 nie odpowiedziałeś na pytanie ;)

Dla przypomnienia brzmiało ono następująco: te głośniki są już zapłacone czy kolejny tysiączek z własnej kiesy w plecki?

Po dwóch pozytywnych zakupach zrobiłem trzeci zakup. Czekam jak się ta sprawa zakończy i czy będę z efektu zadowolony. Bo ze sposobu realizacji na pewno nie jestem. Jak mi się efekt spodoba, tak jak przy poprzednich dwóch zakupach, to nie wykluczam, ale oczywiście realizacja musiała by sie odbyć w całkiem innej formie.

Szczerze to miałem taki zamysł, żeby mojego ASR Emittera sprzedać i zamówić u Darkula 7-mio kanałową końcówkę mocy do kina domowego. No ale teraz to pierw Pan Darek musiałby wysłać mi zrobiona końcówkę, tak jak przy moim pierwszym zakupie, a dopiero potem decyzja i ewentualny zakup.

to samo powiedziałem Darkulowi, ale jak to z darkulem jest - żadnych konkretów, nie licz, że dostaniesz sprzęt na odsłuch, bez wpłacenia pieniędzy. Ja wiele razy słyszałem teksty od Darkula, że coś mi podeśle na odsłuch, ale potem żadnych konkretów. Pamiętaj, że to mu się nie opłaca - robić komuś sprzęt bez gwarancji, że klient go kupi, no chyba, że podeśle to co ma gotowego w domu i nie sprzedał, innej możliwości nie ma.

Jest tylko jedna możliwość, Darkul robi jakiś prototyp i wysyła go do ludzi, natomiast nie zrobi tak z czymś indywidualnym jak "7-mio kanałowa końcówka mocy do kina domowego", jak się Tobie nie spodoba,...to co Darkul z nią zrobi???

Edytowane przez damjan

HQ czy zamówił byś jeszcze kiedyś sprzęt od Darkula ?

Prosze o niezadawanie koledze takich podchwytliwych pytań..........to jest przecież oczywiste!

IDŻ NA CAŁOŚĆ ,IDŻ NA CAŁOŚĆ ,IDZ NA CAŁOŚĆ ,IDŻ NA CAŁOŚĆ

Jesteś pewien,ze ten ODBIORCA głosników to TY??

Jest tylko jedna możliwość, Darkul robi jakiś prototyp i wysyła go do ludzi, natomiast nie zrobi tak z czymś indywidualnym jak "7-mio kanałowa końcówka mocy do kina domowego", jak się Tobie nie spodoba,...to co Darkul z nią zrobi???

Ze zbywających części zbuduje (pardon - skonstruuje) siedmiofazowy czajnik i będzie parzył audiofilską herbatę. Dla szczególnie niecierpliwych klientów na bazie melisy.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747

>>>Z ta wysokością glośników kontra wysokość uszu to nie przesadzacie??? Czy te kilka centymetrów drogi rzeczywiście robi taka różnicę? I skąd to wiadomo?

No niestety nie przesadzamy .Za moich czasowa w szkole na fizyce uczyli o tym co się dzieje jeżeli tą sama falę emituj dwa rożne źródła umieszczone w rożnej odległości .Dla niektórych częstotliwości nastąpi wzmocnienie , dla innych osłabienie amplitudy ,nastąpi przesuniecie fazowe itp itd.

Na to wszystko są wzory , to wszystko da się policzyć .

Zdecydowana większość kolumn jest projektowana z poszanowaniem podstawowych zasad akustyki .Tu mamy przykład innego- "alternatywnego" podejścia do tematu.

Wielka skrzynia , dużo dużych głośników ( oględnie mówiąc-takiej sobie jakości) umieszczonych na zasadzie "aby się pomieściły na desce " a to wszystko po to aby "opchnąć" wielokanałowy wzmacniacz ....

Cóż, przecież 4-drozny układ aktywny to brzmi dumnie...

Z resztą- nawet bazując na tych głośnikach i koncepcji układu 4-droznego można to było zrobić o wiele bardziej sensownie z akustycznego punktu widzenia .

Tak by zagrało to lepiej , wyglądało zgrabniej , a konstruktorowi zapewniło o wiele mniej kłopotów z zestrojeniem całości .

No ale do tego trzeba trochę więcej niż tylko chęci zysku .....

Istotnie Legacy Helix zagrałyby lepiej i wyglądały zgrabniej. I pewnie było też mniej kłopotów z zestrojeniem całości :-)

I konstruktorowi Legacy przyzwoitość nie kojarzyła się wyłącznie z HONORARIUM.

Legacy Helix ...

Po bardzo szybkim goolaniu tematu okazuje się ze maja 55,5 cala wysokości czyli okolo 141 cm.Zobacz na zdjęciu na jakiej wysokości orientacyjnie znajduje się wysokotonowka..Do tego dodaj dość złożony uklad D'Appolito w sekcji zarówno średnio-wysoko ale także nisko-sredniotonowej..

4glosnikowa sekcja sredniotonowa w takim rozmieszczeniu zapewnia doskonale charakterystyki kierunkowe zarówno w pionie jak i w poziomie

Zauważ , ze głośniki są rozmieszczone jak najbardziej symetrycznie względem wysokotonowki.Zauważ także ze sekcja sredniotonowa jest cofnięta względem frontu- głośniki sa umieszczone w zagłębieniu a na drugim ze zdjęć widać także ze cofnięta jest wysokotonowka .

Po to aby wyrównać centra akustyczne wszystkich głośników.

Tu widać rzetelna wiedzę .

Poprawka. Maja 74,5 cala wysokości czyli blisko 190 cm.

post-30309-0-98435900-1362396516_thumb.jpg

post-30309-0-52136200-1362396524_thumb.jpg

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Piękne te Helixy. Tylko że ja tu pisze o kolumnach za około 5tzł a Wy je porównujecie z produktami za 50000USD.

Niestety nie moja półka. Głośniki już powoli kurierzy dowożą do chałupy bo niestety każda para od innego dostawcy.

Miał rację zyzio pytając czy ich sam nie zamówiłem. Nie mogłem się doczekac i faktycznie sam je kupiłem. Pan Darek ma mi zrobić przelew ze zwrotem kwoty zakupu. Mogę na to przystać, bo mam w zastaw dzieloniną Zagrę i mam ją zwrócić dopiero po rozliczeniu.

Dzisiaj dostałem zdjęcia już chyba gotowych obudów do pre i końcówki. Brakowało chyba tylko gałek.

Wyglądają naprawdę zacnie. Elektronika już jest w środku chyba pozostała głównie kwestia okablowania.

Niestety dzisiaj jeszcze nie będzie system uruchomiony. Termin jest znowu na środę.

W czwartek ma być u mnie. Jak nie zwrot kasy plus kara. Sam Pan Darek to wymyślił więc może tym razem nam się uda. Czekam.

to samo powiedziałem Darkulowi, ale jak to z darkulem jest - żadnych konkretów, nie licz, że dostaniesz sprzęt na odsłuch, bez wpłacenia pieniędzy. Ja wiele razy słyszałem teksty od Darkula, że coś mi podeśle na odsłuch, ale potem żadnych konkretów. Pamiętaj, że to mu się nie opłaca - robić komuś sprzęt bez gwarancji, że klient go kupi, no chyba, że podeśle to co ma gotowego w domu i nie sprzedał, innej możliwości nie ma.

Tu się nie zgodzę. Pisałem, ze za pierwszym razem pan Darek robił mi wzmak na moje potrzeby i według moich upodobań i dostałem go właśnie na jego ryzyko. Mogłem sobie tydzień posłuchać i zdecydować czy kupuję.

Jak widzisz jest taka możliwość.

Nie ja wyciągnąłem te Helixy ;-)

ale fakt - kawal rzetelnej roboty!

Niemniej czy 5 tys zl czy 50 tys dolarów- akustyka dla obydwu zestawów rządzi się tymi samymi prawami i dalej będę twierdził ze nawet te głośniki ,które kupiłeś (!) można było sensowniej zaaplikować . Nie wspominając o tym ze cały budżet na głośniki można było wykorzystać o wiele sensowniej i racjonalniej.

Dobrze ze widać już koniec Twojej gehenny i oby okazało się ze warto było czekać.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dobrze ze widać już koniec Twojej gehenny i oby okazało się ze warto było czekać.

Oby. Jak będzie lepiej niż z moich poprzednich Kapp 8.2i to dla mnie będzie O.K.

Czy to że mogę sobie dowolnie wzmocnić pasmo pasmo na gwizdek nie będzie niwelowało trochę jego wysokiego umiejscowienia? Zawsze mogę też uciąc tę deskę od dołu i obniżyć całość o np 20cm. To nie problem. Tylko wtedy Beyma 25cm będzie miała za magnesem plecy. Ona pracuje tak jak bas tylko do 240Hz. Myślisz, że to by było lepsze rozwiązanie?

Jeżeli wzmocnisz sobie pasmo na gwizdek to nic nie zmieni gdyż ono wzmocni się tak samo na osi jaki poza nią...Tu nie jest problem z dopasowaniem efektywności ( bo to układ aktywny ) ale błąd jest już w etapie projektu.

Ja , nawet na tych głośnikach ,które masz zrobiłbym to inaczej.

Teraz sie spieszę do pracy - napisze jakbym to widział " po swojemu" późnym wieczorem lub jutro do południa.

Omen

Tam jest łącznie 10 głośników - jeden sub ( w podstawie ) , 4 basy( 2 z przodu i dwa z tylu) 4 srednie i 1 wysokotonowy Z czego jednen mid-bas pracuje chyba w OB

Pozdrawiam

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dzięki. Miłej pracy.

Mi chodzi o to, że ja będę jak mówisz słuchał poza osią. Wzmacniając pasmo tweetera zrobię to tak żeby właśnie to co słyszę z mojej pozycji odsłuchowej było zgrane z całością.

Nie będę słuchał w osi więc mnie nie interesuje że tam może być przy tym ustawieniu za głośno w górnych rejestrach.

Edytowane przez HQ150

Miał rację zyzio pytając czy ich sam nie zamówiłem. Nie mogłem się doczekac i faktycznie sam je kupiłem. Pan Darek ma mi zrobić przelew ze zwrotem kwoty zakupu. Mogę na to przystać, bo mam w zastaw dzieloniną Zagrę i mam ją zwrócić dopiero po rozliczeniu.

Dobrze, podsumujmy zatem ;)

Wcześniej pisałeś, że w ramach rekompensaty za te wszystkie cyrki dostajesz za darmo nowy pre + nowy power

oddając w rozliczeniu co tam wcześniej Pan Darek Ci wyrzeźbił bez żadnych dopłat, zgadza się?

Jeszcze wcześniej pisałeś, że za gotowe kolumny miałeś zapłacić ok. 5000zł, ale jak wiemy i co było do przewidzenia

obudowy musiałeś zrobić sam (-2.500zł) a do nich również sam zakupić sobie głośniki (-1.000zł?)

Czyli podliczając wszystko do kupy wychodzi na to, że dla Pana Darka zostaje jakieś 1.500zł do zapłaty, zgadza się?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.