Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Zeus + Pioneer A-878 jedna kolumna gra ciszej/nie gra

Poisonbolt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

borykam się z takim problemem a mianowicie:

Mam wzmacniacz pioneera a-878 do tego kolumny Zeusy, prawa kolumna gra ciszej + brakuje jej troszkę basu, a czasami w ogóle nie gra, gdy daje na nią balance nic nie słychać, dopiero po jakimś czasie jakby dostaje sygnał i zaczyna grać, lecz dalej nie tak samo jak ta lewa. Na poprzednim wzmacniaczu Kenwood KA-880SD Było tak samo, tylko że tam właśnie ta jedna kolumna czasami nie dorównywała basem drugiej. Używam również equalizera od Diory i tam właśnie ustawiam sobie podbicie basu, na tej jednej widać duży skok, a na drugiej minimalny (chodzi o bas, reszta tak samo się podbija)

Proszę o pomoc, co zrobić.

To może być zależne od ustawienia kolumn, uszkodzonego equalizera (odepnij i sprawdź bez niego). Sprawdź wszystkie styki źródło-wzmacniacz, wzmacniacz-kolumny. Jeśli okaże się, że to wina wzmacniacza - do wymiany przekaźnik załączający kolumny + regulacja prądów spoczynkowych.

Sprawdz napiecie na zaciskach glosnikowych wysterowujac go sygnalem sinus 500Hz jesli bedzie jednakowe to wzmacniacz wporzadku jesli nie, to do regulacji prad spoczynkowy, jesli nie pomoze bedziemy myslec dalej

Druga sprawa to kolumny, rozkrecic, sprawdzic wszystkie polaczenia wewnatrz, na zwrotnicy i polaczenia glosnikow.

• 2 tygodnie później...

Sorka że długo nie odpisywałem, okazało się że walnięty equalizer lub kable do niego (jakość okropna, nie wiem czy dostałbym za nie złotówkę, heh) bez tego gra OK.

@Kamol - niee, kolumny kupowane były nowe a wzmachol od kogoś z międzyrzecza :)

Tak poza tym myślicie że jest to dobre połączenie ? Czy lepiej było by sprzedać kolumny/wzmacniacz i wziąć inne kolumny/wzmacniacz, najlepiej w podobnej cenie.

Do tego podpiętego mam subwoofera od sonego jakiegoś, wiem że nie jest najgorszy. Głównie chodzi mi o czysty dźwięk, puszczane z PC'ta karta dźwiękowa xonar essence STX. 70% muzyka reszta to filmy/gry.

Słucham praktycznie wszystkiego.

Masz zajefajny wzmacniacz ale kiepskie kolumny, bardziej nadają się do klubu albo dyskoteki ;)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Więc co polecacie ? :) myślałem żeby wymienić je może na maestro dwójki ? Czy coś lepiej by się nadawało ? Tak jak już mówiłem, liczy się dla mnie czysty dźwięk + dobry ale nie za mocny bass (żeby nie zagłuszał średnich i wysokich tonów) mają być dosyć głośne no i żeby współpracowały dobrze ze wzmacholkiem ;)

W sumie to proszę o zamknięcie tematu, otworzę nowy z inną nazwą bo problem rozwiązany :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.