Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy ze sprzężeniem prądowym Knutt H. Nygaard - HDP01

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast na spokojnie, po chwili, po ochłonięciu, wiadomo, że zmiany jakieś tam są, lepsze lub gorsze, zależne od słuchającego...

Bardziej interesuje mnie zjawisko zmian zawsze na dobre, a przecież zmiany mogą zachodzić również na gorsze co stwierdzam bardzo często. Wygrzewanie, czyli powiedzmy zmiany po dłuższej eksploatacji opisywane są praktycznie w 100% jako te dobre, a ja odnotowuje duży procent zmian na gorsze i bardzo mnie zastanawia taki fenomen statystyczny.

Coraz bardziej skłaniam się do wniosku, że to jakiś rodzaj autosugestii po zainwestowaniu sporej kasy przecież nie może być gorzej!

Kiedyś z kolei śmiałem się z tego rodzaju stwierdzeń, że im więcej wydasz tym większe zmiany na dobre usłyszysz ale powoli zaczynam się słaniać do tej teorii.

Wniosek jest taki, że wszystko sprawdzam sam bo nie można się oprzeć na większości opiniach napisanych na AS. Życie.

W przypadku opisywanym w tym temacie niema mowy o dużej zainwestowanej kasie i wielkich oczekiwaniach związanych z wielkimi inwestycjami :) . Cała inwestycja to po prostu zwrot kosztów dla prowadzącego temat a On zadbał aby te koszta nie były wysokie a jednocześnie nie były hamulcem dla dobrej jakości . Stosunek tych zł do jakości odtwarzania muzyki wypada rewelacyjnie . jak na wzmacniacz tranzystorowy (jestem miłośnikiem lampowego brzmienia ) brzmi bardzo dobrze a ponadto niema problemów z uruchomieniem itp.

Ocena słuchowa jest zawsze subiektywną oceną słuchajacego, gdzie wchodzi jeszcze temat żródła (płyty, CD ...itd) oraz w tym przypadku słuchawek ...

i na samym koncu odbiornika czyli ucha ...

i zapomniałeś dodać że ta subiektywna ocena jest najważniejsza.

To mogą być opinie pisane pod wpływem euforii.

Jasne , euforia po kilku tygodniach i 200zł kosztach , co ty piszesz ?

Euforie to przeżywa człowiek kiedy kupi coś za 5-50 kilo złotówek a po miesiącu widzi że wypieprzył kase i został wydymany :)

dwa linki . Jeden już kiedyś dałem w temacie .Nie pamiętam który .

Muz elektroniczna densowa .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do tych osób lubujących sie pomiarami , pomierzcie wychylenie dupy w wideo !Dopuki niedopuścicie do siebie że muzyki sie słucha to ....

Only dla tych co cenia muzyke :) -

osobiście mam niezłą polewke z tych całych przepychanek .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg

Trzeba mieć dystans ... i trochę wiedzy to na pewno, ogólnie panuje tu zasada jest cos huraa to mu si być dobre piękne itd. ...

Jasne , euforia po kilku tygodniach i 200zł kosztach , co ty piszesz ?

Euforie to przeżywa człowiek kiedy kupi coś za 5-50 kilo złotówek a po miesiącu widzi że wypieprzył kase i został wydymany :)

Chyba, że jest masochistą. Normalny jest raczej załamany z powodu swojej głupoty.

Co do tych osób lubujących sie pomiarami , pomierzcie wychylenie dupy w wideo !Dopuki niedopuścicie do siebie że muzyki sie słucha to ....

Mogę zmierzyć, pod warunkiem, że ty stulisz swoją... (tą na końcu szyi) albo uruchomisz mózg będziesz pisał na temat. Jak nie to nie mierzę. Co ma słuchanie muzyki do pomiarów?

Jeden z użytkowników w tym temacie, też słuchał i był zadowolony - a później okazało się, że słuchał generatora sinusoidy. Generatory można kupić dużo taniej. Żaden układ nie powstał i nie powstanie bez pomiarów. Co najwyżej można go skopiować, ale i tak trzeba pomierzyć, żeby mieć pewność, że działa.

No wiadomo, inaczej byś ich nie prowokował.

System gra dobrze, albo nie....

ot dyskusja nabiera kolorków

i nawet bez mojego udziału A wiec do dystansu potrzeba jeszcze ciut kultury obycia a to niestety za bardzo mierzalne nie jest

A mój wzmacniacz ma już nowy zasilacz. Z zasilaczem szeregowym jest twardziej, więcej detalu i jaśniej, ale nie jest ostro. Muszę więcej posłuchać żeby wyrobić sobie szersze zdanie ale już mi się podoba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik atmeg dnia 25.03.2013 - 22:14 napisał

No wiadomo, inaczej byś ich nie prowokował

1- NIGDY moje wypowiedzi nie są prowokacją , nie bawie sie w taki sposób .

Wyświetl postUżytkownik atmeg dnia 25.03.2013 - 22:14 napisał

Mogę zmierzyć, pod warunkiem, że ty stulisz swoją... (tą na końcu szyi)

Rozumiem że próbujesz ubliżaniem ośmieszyć osobe mającą inne zdanie niż Ty .

....

Ja nie obrażam sie , jestem z tych co poczekają , i tak po czasie okaże sie kto ma racje . Czas to jedyny sprawiedliwy SĘDZIA. .

......

To że pojawiają sie różne oceny w temacie tego wzmacniacza nie jest dziwne , ci co nie robili tego układu piszą żle ci co wykonali układ ..... słuchają go i to dziwne ale piszą dobrze . Jeszcze jest grupa popierniczonych pomiarowców która chce narzucić innym co jest dobre a co złe , jedynie nie rozumieją że piszą od dupy ponieważ nie słuchają muzyki !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - co masz do powiedzenia w temacie ? powiedz czy jest to bardzo dobry układ czy też może kolejna ściema ? I nie traktuj na siłe wypowiedzi personalnie ! !!!! rozmawiamy wszyscy w określonym temacie .A do ostrych ataków już przyzwyczaiłem sie .Jak będziesz miał racje w jakimś momęcie to sam jako pierwszy o tym napisze !

....

na dziś , ta konstrukcja jest jedną z najlepszych tranzystorowych układów jakie były opublikowane na tym forum ..

................................

polewka nadal jest !

Polewka z ludzi którzy myśl że w pomiarach znajdą wartości cechujące układ .

Ja stwierdzam , konia z rzędem jeśli robiąc pomiary dojdziecie dlaczego coś jest lepsze od innego .

.....................

Inna sprawa że ten układ skonstruował ktoś kto wiedział dużo o układach audio . a analizy osób które nic nie wiedzą należy .... jak kto woli .

Ukryta Zawartość

<br />A mój wzmacniacz ma już nowy zasilacz. Z zasilaczem szeregowym jest twardziej, więcej detalu i jaśniej, ale nie jest ostro. Muszę więcej posłuchać żeby wyrobić sobie szersze zdanie ale już mi się podoba. <br />

z dobrym zasilaczem poeksperymentuj z ujeciem dużych pojemności w wzmacniaczu .napewno zauważysz że można bardzo dużo ująć .

<br />Wniosek jest taki, że wszystko sprawdzam sam bo nie można się oprzeć na większości opiniach napisanych na AS. Życie. <br />

Ty akurat jesteś osobą której w dużej mierze wierze , ale nie do końca :)Wierze tobie bo należysz do TYCH słuchających muzyki !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg

Cieszę się, że jesteś zadowolony z układu. Układ jest pewnie dobry - ludzie są zadowoleni, a HK nie jedno słyszał. Knutt zrobił dobrą robotę widać, i na pewno sporo odsłuchów, ale i pomiarów wykonał, zanim do tego doszedł.

Nikomu nie ubliżam, ani nikogo nie chcę ośmieszać. Po prostu ton mojej wypowiedzi, reprezentuje mój poziom szacunku do jej adresata. Staram się dostosować. Nie mam na myśli Twoich poglądów, lecz treść i składnię Twoich postów. Niestety, z ich składni i formy wynika, że masz w dupie tych co będą czytać Twoje wypociny. Nie wnikam, czy to kwestia celowego działania, niechlujstwa lub możliwości intelektualnych.

<br /> Nie mam na myśli Twoich poglądów, lecz treść i składnię Twoich postów. Niestety, z ich składni i formy wynika, że masz w dupie tych co będą czytać Twoje wypociny. Nie wnikam, czy to kwestia celowego działania, niechlujstwa lub możliwości intelektualnych. <br />

no to jest całkiem inteligentne , znaczy to co napisałeś , znaczy ze jestem prostak itp . potwierdzam -jestem prostak i itp.:)Generalnie to jestem słomiany inteligent ...gbur i ignorant .....

oki . terraz mistrzu barmanekm jak już wiesz z kim rozmawiasz napisz coś w temacie , czyli nie że Ja jestem nikim , to już wiemy że Ja jestem nikim ( znaczy jakimś kretynem) ale napisz coś w temacie tego wzmacniacza !!!!

barmanekm - wiesz że pisząc w temacie nie uciekniesz od osobistej oceny układu , inaczej wszystkie twoje wysiłki można będzie spuścić w kibel .

Napisałem, że pewnie gra dobrze. Może nawet sam go zrobię i porównam np z O2, konstrukcją Macha (za ten juz się zabieram, ale chce nieco go zmodyfikować). Wtedy może coś napiszę. Ale po co? Pisanie miałoby sens, jakby grał źle.

Życzę Tobie i wszystkim Wesołych Świąt.

<br />Życzę Tobie i wszystkim Wesołych Świąt. <br />

nawzajem , i dobrego odbioru muzyki!.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muzyka kiepska ale wokale chłopców wyjątkowe.

Ukryta Zawartość

Robert Schumann: Cello Concerto op.129 - Mario Brunello

Marek Grechuta "Miłość drogę zna"

Ukryta Zawartość

Zamowilem plytki pod schematy z zalacznikow.

Interesuje mnie jak zabrzmi i zmierzy uklad sziklai + kaskoda na wejsciu bo nigdy jeszcze nie testowalem.

CMPPinpFORUM.GIF

Przy okazji zmodyfikowalem nieco plytke dla wejscia SE.

Tutaj bedzie mnie interesowala wielkosc dryftu napiecia wyjsciowego. Ciekawe czy taki wzmacniacz bedzie mozna podlaczyc do sluchawek bez kondensora blokujacego DC..

Zaleta ukladu jest mniejsza pojemnosc wejsciowa jak i latwiejsza dostepnosc jfetow n-kanalowych.

CMSEinpFORUM.GIF

Zasilacz:

CMApsuFORUM.GIF

Uruchamiałem ostatnio dyskretne stabilizatory napięcia z bipolarnym darlingtonem (Sziklai) jako element mocy to oscylacje i jeszcze raz oscylacje. Udało się zapanować bez stosowania drastycznych środków, ale trzeba było najpierw mocno pogłówkować, bo układ zachowywał się dziwnie np. brak napięcia na wyjściu i brak oscylacji, palenie się tranzystora sterującego. Ty widzę stosujesz połączenie JFET + MOSFET - bardzo ciekawe. Czym polaryzujesz kaskodę?

Tranzystorem i paroma diodami tak by utrzymac stale napiecie pomiedzy zrodlem (source) jfeta i baza kaskody.

Tak, sziklai czyli cfp potrafi oscylowac.

Plytki powinny przyjsc za jakis tydzien wiec sie okaze czy nie bedzie problemow..

czy oprócz przedstawiania schematów , założeń taktycznych jak przed zdobyciem Konstantynopola zechce autor tych modyfikacji napisać co takiego dobrego przyniesie to w brzmieniu słyszanym dzięki tym modyfikacjom Tej zacnej z podstawy Autora konstrukcji ???? Wiem , wiem , nieznam sie :)

generalnie widać że łatwiej jest robić pomiary kartą muzyczną w pececie , ewentualnie tworzyć stopnie zasilające niż napisać jak TO BRZMI !

Jak to brzmi w wersji podstawowej ?czyli można przyjąć wersji kol. Muzg która jest bliska wersji Autora konstrukcji.

Dlaczego Mamy biec ku niesprawdzonym modyfikacjom kiedy do końca niewiadomo jaką wartość "muzyczną" przedstawia podstawowy układ ??? czy niską , czy średnią , czy też wysoką , a jeśli wysoką to ...... trzeba mistrza aby zmodyfikować układ na plus w brzmieniu ...

AAAA-.

Jest to jeden z najciekawszych i najwartościowszych układów przedstawianych na forum w kategori klasycznego wzmacniacza słuchawkowego na tranzystorach.

Edytowane przez atmeg

Czasami dla samego biegnięcia, bo to właśnie jest najprzyjemniejsze i normalne, że czasem coś zepsujemy, a czasem naprawimy. Ważne, że nie stoimy w miejscu, bo wtedy tak naprawdę się cofamy. Nie wiem czy do tego pijesz, ale ja nie mam nic przeciwko, że ludo zamieszcza tu swoje schematy. Nie wiem tylko czy nie byłoby lepiej zamieścić ich w osobnym wątku (dla porządku),a tu trzymać się w miarę wąsko układu Knuta.

z mojej strony , brzmi -

1 szczegółowo , bardzo nawet

2 dynamicznie

3 niema szorstkości w żadnym paśmie

4 nie zamula basów , zachowuje rozdzielczość w tym paśmie .

..... kurde czy ja jedynie mam tu w temacie pisać o takich sprawach ????

Ja mogę tylko się podpisać pod tym. Mam u siebie także SOHA MKII i w porównaniu z nią, może trochę przegrywa w holografii. SOHA z ECC82 Heerlen jest bardzo przestrzenna, ale za to Knut pokonuje ją dynamiką i pięknym basem - słucha się go dużo przyjemniej. SOHA zachwyca, ale może też męczyć na dłuższą metę, a może mi się przejadła. Przyszły mi drabinki, części do zasilaczy i obudowy, także za niedługo będę mógł się pochwalić ukończonym wzmakiem.

Czasami dla samego biegnięcia, bo to właśnie jest najprzyjemniejsze i normalne, że czasem coś zepsujemy, a czasem naprawimy. Ważne, że nie stoimy w miejscu, bo wtedy tak naprawdę się cofamy. Nie wiem czy do tego pijesz, ale ja nie mam nic przeciwko, że ludo zamieszcza tu swoje schematy. Nie wiem tylko czy nie byłoby lepiej zamieścić ich w osobnym wątku (dla porządku),a tu trzymać się w miarę wąsko układu Knuta.

niemam nic przeciwko propozycjom , konstrukcjom forumowiczów , taka interpretacja byłaby bardzo niesprawiedliwa dla innych i dla mnie .

,,,

Poruszam jedynie kontekst osłuchania wzmacniacza oraz osłuchania propozycji konstrukcyjnych . Jako podstawe trzeba przyjąć osłuchanie podstawowego Układu . Problem nadal polega że w tym temacie ludzie bardzo mało piszą o Tym co słyszą , jak brzmi ten podstawowy ukłAD , Ja wiem bo mam , ale inni czytający temat nie wiedzą jak ?

Ja wiem bo mam , ale inni czytający temat nie wiedzą jak ?

I chyba się nie dowiedzą dopóki nie posłuchają.

Ja też mam. Zarówno wersje podstawową jak i ze zmianami ale innymi niż zaprezentował Ludo i raczej nie będę opisywał walorów dźwiękowych wzmacniacza bo nie ma to większego sensu, a raczej nie chcę rozpoczynać dyskusji o czymś co jest ulotne i z założenia subiektywne.

Witam kolegów .Trochę czasu mineło od złożenia ale wreźcie uruchomiłem i obyło się bez fajerwerków, okazało się tylko że ciut małe trafko posiadam. Jakiej mocy polecacie transformator?

I chyba się nie dowiedzą dopóki nie posłuchają.

Ja też mam. Zarówno wersje podstawową jak i ze zmianami ale innymi niż zaprezentował Ludo i raczej nie będę opisywał walorów dźwiękowych wzmacniacza bo nie ma to większego sensu, a raczej nie chcę rozpoczynać dyskusji o czymś co jest ulotne i z założenia subiektywne.

Czyli zakaz pisania jak To Coś brzmi . No dobrze , jak już tak sugerujecie to wypada dopasować sie i nie pisać(nie wiem jak to będzie po paru drinkach ) , niech zlutują to będą wiedzieć :).

Czyli zakaz pisania jak To Coś brzmi . No dobrze ...

Eeeeee tam zaraz zakaz. Wyraziłem tylko swoja opinię i nic poza tym.

Z drugiej strony pisanie tylko i wyłącznie o wzmacniaczu pomijając co jest źródłem i jakie słuchawki były pod niego podłączone mija się nieco z celem. Ale to już zupełnie inna bajka.

Z drugiej strony pisanie tylko i wyłącznie o wzmacniaczu pomijając co jest źródłem i jakie słuchawki były pod niego podłączone mija się nieco z celem. Ale to już zupełnie inna bajka.

Bardzo trudno byłoby sie z tym nie zgodzić .

Zamowilem plytki pod schematy z zalacznikow.

Interesuje mnie jak zabrzmi i zmierzy uklad sziklai + kaskoda na wejsciu bo nigdy jeszcze nie testowalem.

i tu cie mam .... i nie tylko ciebie ... wszystkich interesuje jak To brzmi ....

Dlaczego niemamy pisać jak to brzmi skoro osoba bardzo ceniona przez autora tematu pisze że interesuje Go brzmienie .....

Dlaczego nie piszecie zbóje jak to brzmi ? !!!!

Każdy potencjalny nabywca Kitu wzmacniacza jest zainteresowany podstawowymi charakterystykami opisującymi podstawowe cechy układu wzmacniacza ! Zapytam wprost Autora tematu czy to jest Gówno czy to jest Hi... ?

muzg...

Czy ważniejsza jest szczerość i prawda czy też ważniejsze jest to aby nie urazić kolegi z innego wątku???

podstawowa kolejność - jak zabrzmi - jak wypadnie w pomiarach !!!!!!!

Edytowane przez atmeg

atmeg, bardzo dobrze że się podoba, ale tych wzmacniaczy powstało mało i nie każdy lubi pisać.

Może spróbuj jeszcze dostać płytkę zasilacza, tego z postu 606, na LT, też mało elementów i dobrej jakości. Spytaj Muzg, może ma.

Najlepiej z największym transformatorem jaki tam przewidziany.

Pokazany schemat, kilka postów wyżej, wygląda bardzo ciekawie i obiecująco.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Dlaczego gasić wypowiedzi jak To brzmi a faworyzować w jakości teoretyczne mutanty konstrukcji ????

BO TO KOLEGA i trzeba mu przyklasnąć ? bo inny kolega ma inny wątek i niemożna sie wypowiedzieć ?

bo nie wypada czegoś napisać aby ktoś inny nie obraził sie ?

dlaczego ktoś ma ulec sugestii że ma sie zapiąć w kajdany ????

jak to brzmi ?!!!!

Plytki wygladaja OK.

cmpp1.jpg

cmpp2.jpg

Przed pomiarami i odsluchem trzeba bedzie sie jeszcze raz zastanowic nad doborem wlasciwych wartosci komponentow, no i samo lutowanie zajmie troche czasu.

Co do topologii jest ona znana i stosowana od lat. Nie wiem kiedy (i czy) zostala opatentowana ani zastosowana pierwszy raz.

Moim malym usprawnieniem (jesli bedzie dzialac) jest zastosowanie tranzystora wejsciowego typu 'constant power' i bardziej liniowych lustr pradowych.

Po za tym nie rozni sie specjalnie od generycznego ukladu 'current mirror ota' zastosowanego przez Knutt'a.

Widzę, że od razu zainwestowałeś w super PCB. Czy miałeś wcześniej jakiś wstępny prototyp. Układ powinien mieć mniejsze pływanie DC niż oryginał, ale jak zagra...?

• Pokaż nowe odpowiedzi