Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy ze sprzężeniem prądowym Knutt H. Nygaard - HDP01

Rekomendowane odpowiedzi

Walkuje ta topologie od paru(nastu) lat krzemowo i hybrydowo wiec nie chcialo mi sie tym razem robic prototypu. Uzylem wprawdzie nieco innego rozwiazania wejscia jak i luster pradowych ale nie powinno to zawazyc na poprawnym dzialaniu ukladu.

Przed pomiarami i odsluchem trzeba bedzie sie jeszcze raz zastanowic nad doborem wlasciwych wartosci komponentow, no i samo lutowanie zajmie troche czasu.

Płyteczki śliczne . Gratuluje włożonej pracy . Mnie osobiście bardziej od pomiarów interesuje odsłuch lub wrażenia z odsłuchu ale .... ktoś tu pisał że niewskazane jest pisać jak coś brzmi .Z resztą Mnie interesuje TYLKO Odsłuch .

Edytowane przez atmeg

.... ktoś tu pisał że niewskazane jest pisać jak coś brzmi .

Przeważnie wypaczasz to co ktoś napisał, no ale do tego chyba wszyscy się już przyzwyczaili.

Płyteczki śliczne . Gratuluje włożonej pracy . Mnie osobiście bardziej od pomiarów interesuje odsłuch lub wrażenia z odsłuchu ale .... ktoś tu pisał że niewskazane jest pisać jak coś brzmi .Z resztą Mnie interesuje TYLKO Odsłuch .

Dzieki :)

Jesli chodzi o pomiary vs odsluchy to trzymajac sie tej samej topologii zwykle jest korelacja miedzy "lepszymi" pomiarami a "lepszym" dzwiekiem. Oczywiscie pod warunkiem, ze nie wbudowalo sie jakichs problemow w badany uklad.

A z placu boju - wlasnie polutowalem zasilacze i przygotowalem uklad do pierwszych pomiarow napiec.

cmpp3.jpg

No, no, też widzę lubisz wielkie płytki. :)

Te pierwsze kondy na zasilaniu chyba odstają jakością od reszty.

Radiatory nad stopniem napięciowym stosujesz dla ekranowania, czy tam czegoś nie przykręciłeś jeszcze?

Co do kondensatorow to masz zapewne racje. Mialem pod reka i wydawalo mi sie ze sie nadadza w tym miejscu ukladu.

Do radiatorow beda przykrecone mosfety wyjsciowe. Na razie nie ma ich jeszcze na plytce. Przy okazji chcialem zarobic troche miejsca na wysokosc. Obawiam sie tez, ze radiator bedzie podgrzewal nieco stopien napieciowy - przekonam sie niedlugo jak takie rozwiazanie bedzie dzialalo w praktyce.

Do radiatorow beda przykrecone mosfety wyjsciowe. Na razie nie ma ich jeszcze na plytce. Przy okazji chcialem zarobic troche miejsca na wysokosc. Obawiam sie tez, ze radiator bedzie podgrzewal nieco stopien napieciowy - przekonam sie niedlugo jak takie rozwiazanie bedzie dzialalo w praktyce.

Tej wielkości radiatory będą letnie, ledwo wyczuwalna wyższa temperatura od otoczenia.

Tej wielkości radiatory będą letnie, ledwo wyczuwalna wyższa temperatura od otoczenia.

Wróżysz z fusów, czy ja o czymś nie wiem? :)

Nigdy nie stosowałem podstawek precyzyjnych pod tranzystory ale to całkiem fajne rozwiązanie dla testowania tranzystorów w układzie .Stawiam drinka :).

Edytowane przez atmeg

Radiatory stopnia wyjsciowego maja rezystancje termiczna Rth=3,8C/W. Przy stratach ok 4W na radiator (16V,125mA/MOSFET) i podwyzszonej temperaturze otoczenia licze sie z temperatura radiatora w okolicach 50-55 stopni C.

.... ktoś tu pisał że niewskazane jest pisać jak coś brzmi .

Przeważnie wypaczasz to co ktoś napisał, no ale do tego chyba wszyscy się już przyzwyczaili.

:) waćpan sugeruje że Ja pisze od rzeczy ? To kiedym sie pomylił pisząc od początku w temacie , wymienie kluczowe punkty tematu :

1- że schemat interesujący

2 - że zawierzam również osobom które go wykonały

3 - że na pierwszy rzut powinna iść konstrukcja bliska oryginałowi

4 - po złożeniu projektu forumowego po pewnym czasie napisałem bardzo skromnie jak brzmi - pomyliłem sie cokolwiek w tym opisie ?

5 - moja otwartość na wszystko oprócz osób które zamykają sie w jedynym dla nich istniejącym świecie pomiarów . Nie odrzucam pomiarów ,jedynie widze Je jako narzędzie dla tworzenia lepiej brzmiących układów .

,,,,,

:) nie obrażam sie na Ciebie .Z resztą ja jestem mało obrażalski .A Ty nie myśl że jeśli ktoś nawiąże do tego co napisałeś to że jest to ZAWSZE Atak na ciebie .Jakby tak myśleć to niemożliwa byłaby rozmowa bo każdy by sie obrażał albo atakował w odwecie !

Ale jedno Tobie Kwinto wskaże , Twoja tendencja do kierowania opinią innych osób . To jak manipulujesz czasem innymi .Nie myśl że robisz to tak dobrze aby nie było to widoczne .

Edytowane przez atmeg

czy ja o czymś nie wiem? :)

Niezłe założenie.

Nigdy nie stosowałem podstawek precyzyjnych pod tranzystory ale to całkiem fajne rozwiązanie dla testowania tranzystorów w układzie .Stawiam drinka :).

Bardzo dobre rozwiązanie. Praktycznie zawsze stosuje gdy uruchamiam prototyp, szczególnie gdzie tranzystory mają być parowane.

Radiatory stopnia wyjsciowego maja rezystancje termiczna Rth=3,8C/W. Przy stratach ok 4W na radiator (16V,125mA/MOSFET) i podwyzszonej temperaturze otoczenia licze sie z temperatura radiatora w okolicach 50-55 stopni C.

Oszacowałem temperaturę bez danych o wydajności radiatora i dla dwukrotnie mniejszego prądu spoczynkowego. Nie wziąłem też pod uwagę ciepła wydzielonego przez radiatory w zasilaczach.

:) nie obrażam sie na Ciebie .Z resztą ja jestem mało obrażalski .A Ty nie myśl że jeśli ktoś nawiąże do tego co napisałeś to że jest to ZAWSZE Atak na ciebie .Jakby tak myśleć to niemożliwa byłaby rozmowa bo każdy by sie obrażał albo atakował w odwecie !

Ale jedno Tobie Kwinto wskaże , Twoja tendencja do kierowania opinią innych osób . To jak manipulujesz czasem innymi . .Nie myśl że robisz to tak dobrze aby nie było to widoczne .

Wytłuszczone zdanie jest najprawdziwszą z prawd ale wybacz, nie będę komentował reszty jaką napisałeś. Szkoda mi czasu i energii na dyskusje prowadzące donikąd..

Wytłuszczone zdanie jest najprawdziwszą z prawd ale wybacz, nie będę komentował reszty jaką napisałeś. Szkoda mi czasu i energii na dyskusje prowadzące donikąd..

Stosujesz unik sugerując że napisałem coś bzdurnego . Masz tendencje czasem nie zawsze ale siegasz w dyskusjach z innymi po narzędzia mające zmanipulować nie rozmówce a innych czytających dany temat . Kiedyś przy pierwszych naszych kontaktach forumowych nie zdawałem sobie z tego sprawy ................................

Napisze to bardzo szczerze - wole ciebie jako rozmówce w kategoriach muzyki , elektroniki , natomiast w kategoriach socjologicznej walki z oponentem zlewam .

Kwinto - wracaj bo moim celem nigdy nie było dokuczenie Tobie lub komukolwiek w temacie !!!

Wlasnie wpadly plytki referencji napieciowych. Maksymalnie dla 12 Ledow powinno sie moc otrzymac okolo 19V (red) - 22V (green) przy pradzie w okolicy 2-3mA. Plytki te bedzie mozna uzyc w pozycjach rezystorow wyznaczajacych napiecie.

cmpp4.jpg

Fajny patent, dużo LED'ów a mało zajętego miejsca. Natomiast jak będzie z przymontowaniem tych LEDów do radiatora, jakby te diody miały służyć jednocześnie kompensacji temperaturowej. Musiałby być sprawnie polutowane a następnie zalane chyba jakimś klejem termoprzewodzącym. Masz już sposób na to?

System gra dobrze, albo nie....

Wlasnie wpadly plytki referencji napieciowych. Maksymalnie dla 12 Ledow powinno sie moc otrzymac okolo 19V (red) - 22V (green) przy pradzie w okolicy 2-3mA. Plytki te bedzie mozna uzyc w pozycjach rezystorow wyznaczajacych napiecie.

czy mógłbyś napisać słowo dlaczego diody Led a nie np. zenerki ? Czy np. mniejsze szum y czy coś innego ?

od dawna widze w schematach włączone diody led ale przyznam że nigdy osobiście nie testowałem takich rozwiązań .

Tak intuicyjnie napisałem że może chodzi o szumy , dzięki Barmanekm za wyjaśnienie . Czyli chodzi o szybkie żródło odniesienia napięcia takie pracujące bez zblokowania dużą pojemnością kondensatora .

Edytowane przez atmeg

Ledy powinny byc raczej oddalone od jakichkolwiek zrodel ciepla. Szczegolnie tak duzo polaczonych szeregowo.

Stosuje ledy ze wzgledu na mniejsze szumy. Zenery przede wszystkim te z charakterystyka lawinowa (avalanche) czyli na napiecie powyzej 6,2V maja wysokie szumy.

Problemem moze byc wyzsza rezystancja wewnetrzna tak wielu szeregowo polaczonych diod w porownaniu z rezystancja Zenera.

Czyli chodzi o szybkie żródło odniesienia napięcia takie pracujące bez zblokowania dużą pojemnością kondensatora .

Dokladnie.

Edytowane przez ludo

Natomiast jak będzie z przymontowaniem tych LEDów do radiatora, jakby te diody miały służyć jednocześnie kompensacji temperaturowej. Musiałby być sprawnie polutowane a następnie zalane chyba jakimś klejem termoprzewodzącym. Masz już sposób na to?

Chyba pisałeś o zastosowaniu LEDów w ustaleniu prądu spoczynkowego, a te płyteczki luda są zrobione dla zasilaczy zamiast zenerek - napięcie ref, odniesienia. Jak zwał tak zwał ale na 100% nie będą przykręcane do radiatora.

Tak jak mówisz. W sumie można by było zastosować i tu i tu, tylko właśnie nie wiedziałem jak, w przypadku kompensacji od strony mechanicznej by to było.

Tak jak mówisz. W sumie można by było zastosować i tu i tu, tylko właśnie nie wiedziałem jak, w przypadku kompensacji od strony mechanicznej by to było.

Ja stosuję LEDy o przekroju prostokątnym 2x5mm, Dwie złożone na kanapkę dają 4mm i jest to blisko grubości tranów w obudowie TO200 i takie kanapki idą jak tranzystor miedzy radiator, a element przyciskający. Współczynnik temperaturowy jest ujemny, przynajmniej dla tych LEDów jakie stosuję.

Jest ujemny chyba dla wszystkich. Pisałeś mi już o swoim patencie, zastanawiałem się tylko nad tymi pcb od ludo. Ale wiem już, że inaczej będą używane.

Podlaczylem transformatory i przetestowalem wstepnie zasilacze. Uklady dzialaja jak powinny. Jak na razie obylo sie bez przykrych niespodzianek typu spalony tranzystor czy zle podlaczony elektrolit..

Schemat plytki transformatorow:

CMAtrafoFORUM.GIF

cmpp5.jpg

Edytowane przez ludo

pozłacane pola lutownicze no no hiendzik :)

Pozłacana jest cała powierzchnia miedzi, pod solder maską też. Taki standard jest w Chinach.

Edytowane przez Henryk Kwinto

To nie jest żaden standard. Zależy od firmy, a może od ich widzimisie.

Polecam sprawdzić zamiast wprowadzać innych czytająch w bład, obserwuję zachownie na tym forum i niektórzy zaraz się rzucą w ciemno tylko tkwiąc w przekonaniu.

Osobiście widziałem trzy PCB z Chin, robione zamówinie w ilości jednostkowej (czyli diy) i na dwóch pozłaczane były same pola. Sprawdzane, gdyż soldermaska w niektórych miejscach była zdrapywana.

Edytowane przez mirrus

Potwierdzam, ze plytki sa pokryte powloka ENIG (zloto/nikiel) jedynie na padach (lub tam gdzie w gerberze wybiore opcje 'no mask').

Stosje taka powloke przede wszystkim na plytkach prototypowych ze wzgledu na to zachowuje dobra lutowalanosc przez dlugi okres czasu.

Jako ciekawostke moge podac ze musialem doplacic do plytek zawierajacych LEDy ze wzgledu na to, ze powierzchnia powloki ENIG przewyzszyla jakis tam procent w porownaniu z powierzchnia calej plytki.

Gdyby plytki byly zlocone nawet pod soldermask nikt by nie pytal o doplate.

Sam zlecałem wykonanie PCB w Chinach i złocona była cała powierzchnia, sprawdziłem. Kilkadziesiąt takich płytek nabyli w zamówieniu uczestnicy projektu analog Spencera i jestem pewien, że ta od luda też ma pozłocona całą powierzchnię, znam zakład który ją wykonał.

Większość ludzi jest ciągle nastawiona wrogo do produktów z Chin, a ja coraz bardziej ich podziwiam, bo robią tanio i coraz lepiej. Szkoda, że koszty przelewów, opłat celnych i transportu są tak wysokie bo żaden zakład w Polsce nie przetrwałby roku z jakością jaką obecnie prezentują.

Pewnie znajdą się i w Chinach wyjątki, czyli firmy, które nie stawiają na jakość i rzetelność ale wiem jedno, że na dłuższą metę przetrwają tylko te dobre i ja osobiście wolę zapłacić czasem więcej ale mieć płytki wykonane w najwyższym standardzie z Chin.

I jeszcze jedno. Płytki dotarły do mnie z Chin szybciej niż zdołał je wykonać Polski zakład, bez proszenia, dodatkowych telefonów i jeszcze ładnie podziękowali, że mogli wykonać. Pocynowane też robią i mam takie płytki, więc można zamówić to komu pasuje. Nie mam żadnego interesu aby wychwalać Chińskie zakłady, jedynie przedstawiłem swój punkt widzenia.

Potwierdzam, ze plytki sa pokryte powloka ENIG (zloto/nikiel) jedynie na padach (lub tam gdzie w gerberze wybiore opcje 'no mask').

Stosje taka powloke przede wszystkim na plytkach prototypowych ze wzgledu na to zachowuje dobra lutowalanosc przez dlugi okres czasu.

Jako ciekawostke moge podac ze musialem doplacic do plytek zawierajacych LEDy ze wzgledu na to, ze powierzchnia powloki ENIG przewyzszyla jakis tam procent w porownaniu z powierzchnia calej plytki.

Gdyby plytki byly zlocone nawet pod soldermask nikt by nie pytal o doplate.

Przepraszam, że wyraziłem swoja opinię za wcześnie ale ludo dobrze to wyjaśnił, że normalnie złocone są całe powierzchnie.

@ludo

Dlaczego zlecasz wykonanie płytek w Chinach?

Zamawialem wczesniej w szwedzkich lub norweskich zakladach ktore i tak zamawialy w Indii/Chinach biorac za swoja usluge podwojna cene w porownaniu z Chinami.

• Pokaż nowe odpowiedzi