Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy ze sprzężeniem prądowym Knutt H. Nygaard - HDP01

Rekomendowane odpowiedzi

może zamknąć to polskie forum ?otworzyć chinskie ?

Edytowane przez atmeg

Może by tak zamiast wmawiania komuś że ma złocona płytke i gdzie zamawiał i dlaczego pogadać na temat dlaczego zastosował taką topologie i ewentualnie czy jest coś fajniejszego w brzmieniu takiego układu ? .Rozumiem że co złote to lepsze i sroki przyciąga .Może jednak bardziej na temat?

Edytowane przez atmeg

A jak obudowy na wasze Knuty? Z praktyki mogę powiedzieć, że urządzenia zawsze grało mi lepiej w obudowie i to sporo lepiej, więc nie ma na co czekać. ;)

idąc za głosem Henryka Kwinto zamówie obudowe w chinach oraz chińską wersje tego wzmacniacza a twoją Muzg wywale na śmieci !!!! .Oczywiście żartuje , mam w dupie chińskie złote płytki :).

Widze że bronisz Go , ja też kupuje chińskie elementy ale nie rozpisuje sie nad tym !!!

JaK jest możliwość wole nasze .NP Twoje .

Nigdy niewolno bać sie pisać bo inni będą niezadowoleni .Liczy sie tylko szczerość ,

Wzmacniacz jest bardzo dobry !!! Dlaczego ktoś ma blokować wymiane spostrzerzeń na ten temat ?

Wzmacniaczyk jest bardzo dobry , na codzień słucham innego ... dlaczego ? niewolno pisać !! :) .

Edytowane przez atmeg

Zapewne sytuacja rozjaniłaby sie gdyby wspólnie spędzić kilka godzin słuchając muzyki i wymieniając spostrzeżenia .

Edytowane przez atmeg

Zdjęcia z dzisiejszego placu boju.

Nie mam siły już dzisiaj nic pisać, doskrobie coś jutro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapewne sytuacja rozjaniłaby sie gdyby wspólnie spędzić kilka godzin słuchając muzyki i wymieniając spostrzeżenia .

Skąd u Ciebie takie ciśnienie na pogawędki o walorach dźwiękowych wzmacniacza Knutt'a?

Nie ma tygodnia abyś o tym nie pisał.

Nudzisz się?

Szukasz rozmówcy?

Jakby można było o tym książki pisać. Mi zwykle wystarczy kilka (czasami naście) zdań o jakimś urządzeniu...

System gra dobrze, albo nie....

O, wygląda profesjonalnie.

Możesz wrzucić fotkę z przodu i z tyłu.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Zamieszczam lepsze zdjęcia.

Względem tego, jak poprzednio słuchałem tego wzmaka dodałem drugi zasilacz (dual mono), zmieniłem 100k ALPSa blue na drabinkę 50k, dałem srebrne okablowanie w teflonie i co najważniejsze obudowę! Największą zmianę na plus zauważyłem po wakowaniu go do obudowy i podłączeniu masy, jest różnica nawet jak założę górną pokrywę! Później potek, te ALPSy to jednak nieporozumienie - bez wyrazu, matowy i mdły. Później zasilanie, na zasilaczach szeregowych jest fajnie, twardo, i szczegółowo, już teraz SOHA II nie podskoczy w przestrzenności. Wszystkie te zmiany złożyły się na dźwięk, który ma inny wymiar niż dotychczas. Po założeniu słuchawek na uszy system praktycznie znika, jest tylko muzyka - odpływ jest natychmiastowy. Źródłem jest głównie Buffalo III DAC z innego wątku, ale także maluch na CS4396 z lampowym analogiem na 6N16B daje radę. Buffalo to precyzja, twardość i szczegóły, a maluch to precyzja, szczegóły i muzykalność.

Dodałem także układ sygnalizujący działanie zabezpieczenia i obwódka wyłącznika wzorem innych moich klocków zmienia kolor z czerwonego na zielony. Zamieszczam schemat układu może się komuś przyda do tego, lub innego projektu. Układ dostosowany jest do diody ze wspólną katodą. Sposób podłączenia widać na zdjęciach. Zasilanie biorę z przekaźnika (skrosowałem linie od dołu).

Ukryta Zawartość

post-20270-0-58671700-1367582209_thumb.jpg

post-20270-0-09216000-1367582230_thumb.jpg

post-20270-0-84282500-1367583261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za fotki

Wygląda podobnie do mojego klona, którego jakość dźwięku mogła by być lepsza.

Myślę że Knut go zastąpi.

Zdjęcia do porównania

Napisano 29.04.2013 - 00:49

Wyświetl postUżytkownik atmeg dnia 28.04.2013 - 21:27 napisał

Skąd u Ciebie takie ciśnienie na pogawędki o walorach dźwiękowych wzmacniacza Knutt'a?

Nie ma tygodnia abyś o tym nie pisał.

Nudzisz się?

Szukasz rozmówcy?

No w końcu jakoś po ludzku odpowiedziałeś . Widzisz nie pisze po to aby prowokować czy też szukać jakiś dziur . Trafiłeś , obok samej elektroniki ważne dla mnie jest brzmienie ale też pogadanie o tym , wymiana przykładów itp.zdaje sobie sprawe że może to nie jest najlepsze miejsce na to , ale też troche irytuje mnie brak takich rozmów .

....

w sumie nie zamierzam nawracać innych jeśli idą inną drogą , nie miejcie mi za złe ze o tym wspominam .

Obudowy niczego sobie .

Tak, obudowa jest z ebaya, ale jakość na prawdę na poziomie. Więcej ostatnio miałem zastrzeżeń do modushopa jak do nich, bo jest idealna.

Ja osobiście miałem nadzieję, że wywiąże się dyskusja na temat doboru elementów, trochę tam tego macie nadmiarowo do eksperymentów, ale nikt nie pisał o ich wynikach. Chyba także mój jako jedyny pokazany został w obudowie, a tak jak pisałem, bardzo pozytywnie wpływa ona na brzmienie.

A jak działa drabinka, ciężko chodzi, czy słychać przeskoki, rozumiem że jesteś z niej zadowolony, małe to to.

Drabinka chodzi bardzo fajnie, ciężko się kreci, ale to moim zdaniem plus - jest łatwiej ustawić głośność. Trochę słuchać przeskoki, ale nie są głośne, może tylko nie jest płynnie jak na potku. Osobiście jestem zadowolony, tylko mam nadzieję, że posłuży trochę i się nie rozleci. :)

• 2 tygodnie później...

Jak tam wsze wzmaki? Tak cicho w wątku, 9 kompletów się rozeszło a dyskusja umilkła. Nikt nie miał to parę osób pisało, a jak mają swoje to cicho siedzą. Co jest? Nie podoba się? :)

Nie pisze tego na złość nikomu, po prostu dziwna sprawa, powinniśmy pracować nad projektem, udoskonalać go, a tak pisze tylko Atmeg i ja. :(

Próbował ktoś różnych części co były w zestawie? Przypominam, że każdy dostał parę nadmiarowych części do własnych eksperymentów z brzmieniem i do dostrojenia wzmacniacza pod własne preferencje.

Wklejam focię na zachętę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja swój złożyłem , uruchomiłem ,posłuchałem chwilkę, zagrało dobrze .Lecz że na raże nie pośadam słuchawek docelowych i pracuje nad innym projektem więc nie mam oczym pisać.Obudowy się jeszcze wzmaczek nie doczekał , więc i obrazków nowych fajnych nie posiadam. Lecz jak już coś zmieni się u mnie ,napiszę coś więcej i fotkami się podzielę.

Pozdrawiam kolegów Bodo_z

Bosze !!!! jeden z najfajnieszych układów wzmacniacza a wypowiedzi na poziomie klocków lego !!!!

Weżcie uwolnijcie sie z poczucia że musicie pisać tak jak inni tego wymagają !!!!

Yugoton- Gdy miasto śpi snem

Ukryta Zawartość

sorki chłopaki e zamiast dyskutować o prądach stopni weiściowych zapodaje muzyke ...wybaczcie mi!!!!

Smoove - I'm A Man

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 6th Stream

Ukryta Zawartość

A ten link jest dla tej części chamstwa które jest nie reformowalne ...

oraz dla tych nowych co nie znają klasyki!!!

MOODY BLUES - DAYS OF FUTURE PASSED Full Album 1967

Ukryta Zawartość

Dlaczego w temacie powstała atmoswera w której osoby boją sie wysłowić !!!!

Może napiszecie że nie ale ....tak jest !!!!!!!!!!!!!

teraz numer dla .... dla czytelników tematu ode mnie :) !!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Rhinocerize

Ukryta Zawartość

Tu jeszcze wzmianka do takich jak Henryk kwinto niby znają sie ale unikają .....

SORKI CHLOPAKI , sledze ten temat od dawna i ....., jednak tak jak autor tematu jaK I OSOBY wspierające Go nie mają odwagi napisac generalnie o czym jest ten temat !!!

Ktoś nie zaznajomiony czytający może odnieść wrażenie że to kolejny temat o kiepskim wzmacniaczu . Czy wy przedstawiając konstrukcje macie poczucie jakiej waryosci układ przedstawiacie ?

Mam przeświadczenie że nie!!!!

Dlaczego ? bo nie praco9waliście nad tym układem ani sekundy !!!! Nawet nie umiecie Tego układu żetelnie przedstawić !!!znaczy sracie jeśli ktoś napisze że sie nie znacie !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg

Od dłuższego czasu czekam na wypowiedzi na temat wzmaka, chciałem składać lecz się spóźniłem z wpisaniem na liste ;) ...

Fakt temat troszkę umarł... możliwe że użytkownicy są tak zafascynowani graniem tego hedapma że nie piszą ..

Może jakieś porównania do innych konstrukcji, nie wieżę że mieliście tylko 1 amp ;)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Yasioo

Ukryta Zawartość

.nie zrozum zle tych tekstów które tu wcześniej napisałem. Wzmacniacz jest naprawde bardzo dobry , jest to jeden z najlepszych wzmacniaczy tranzystorowych jakie opisano na forum!!!prawdopodobnie najlepszy !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg

Szkoda że się spóźniłem z zamówieniem jestem ciekaw jak by zagrał z hifiman he-4, obecnie używam forumowego BCL

• 2 tygodnie później...

Mop Mop - Locomotive

Ukryta Zawartość

Może zaczną wypowiadać sie osoby które złożyły ten wzmacniacz z forumowego zamówienia ? ......

Problem w tym że "układy"na forum zamykają usta . Wzmacniacz jest bardzo dobry !!!!

jest to jeden z najlepszych tranzystorowych wzmacniaczy słuchawkowych , nie mylić z innymi tematami na forum !!!

Ukryta Zawartość

Temat już troche ma i może już było to pisane, ale nie chce mi się szukać więc zapytam.

Ile wynosi koszt budowy tego wzmacniacza i czy jego uruchomienie jest bardzo skąplikowane?

Byłbym również wdzięczny gdyby kilku(co najmniej 3) szczęśliwców posiadających ten wzmacniacz opisało swoje wrażenia z odsłuchu. Oraz w miarę możliwości porównało go do innych sprzętów, podając przy tym źródło dźwięku.

Interesował by mnie opis jak ten wzmacniacz współpracuje z słuchawkami o impedancji 32Ohm a jak z innymi(prosił bym o podanie konkretnych modeli słuchawek).

Wysłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Ramdac

Witam kolegów

MUZG i ja dostajemy zapytania o pcb do projektu, jeśli są chętni na płytki to utwórzcie listę zaintresowanych gdy zbierze się odpowiednia grupa to da się zamówić.

pozdrawiam Bodo_z

wzmacniaczyk jest naprawde dobry , dlaczego nie napisać w czym jest dobry co jest jego dobrą stroną a ewentualnie czym gorszĄ ?

dlaczego nie napisać w czym jest dobry co jest jego dobrą stroną a ewentualnie czym gorszĄ ?

Skoro już postawiłeś konkretne pytanie, to ja szczerze odpowiem.

Głównym powodem dlaczego ja nie piszę o wzmacniaczu jesteś Ty sam, Atmeg. Po prostu nie chcę z Tobą dyskutować.

I jeszcze wyjaśnienie. Po co to piszę?

A po to abyś pomyślał nad swoim dorobkiem pisarskim na forum bo podobny powód braku wpisów w tym temacie u innych może być ten sam. Mam malutką nadzieję, że choć chwilkę nad tym pomyślisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi