Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy ze sprzężeniem prądowym Knutt H. Nygaard - HDP01

Rekomendowane odpowiedzi

Wyświetl postUżytkownik atmeg dnia 08.06.2013 - 17:38 napisał

dlaczego nie napisać w czym jest dobry co jest jego dobrą stroną a ewentualnie czym gorszĄ ?

Skoro już postawiłeś konkretne pytanie, to ja szczerze odpowiem.

Głównym powodem dlaczego ja nie piszę o wzmacniaczu jesteś Ty sam, Atmeg. Po prostu nie chcę z Tobą dyskutować.

I jeszcze wyjaśnienie. Po co to piszę?

A po to abyś pomyślał nad swoim dorobkiem pisarskim na forum bo podobny powód braku wpisów w tym temacie u innych może być ten sam. Mam malutką nadzieję, że choć chwilkę nad tym pomyślisz.

w pierwszej kolejności miałem napisać jak manipulujesz ale ... wisi mi to !!!

druga sprawa , próba obarczenia mnie sytuacją jest tak chora jak i ty !..

trzeci aspekt , woda i tak popłynie korytem !!!

kwinto lubie cie !!!

oczywiście to sarkazm!!

w pierwszej kolejności miałem napisać jak manipulujesz ale ... wisi mi to !!!

druga sprawa , próba obarczenia mnie sytuacją jest tak chora jak i ty !..

trzeci aspekt , woda i tak popłynie korytem !!!

kwinto lubie cie !!!

OK.

Nie pomyślałeś tylko się pieklisz, więc nie ma o czym dyskutować.

A szkoda bo wzmacniacz jest naprawdę interesujący i byłoby o czym.

Bosze , niby nie pomyślałem a co miało niby znaczyć zdanie że manipulujesz ?

Ale nie wtym rzecz . jeśli chcesz to tak widzieć że wprowadzam tu zbyt wiele zła to ty wprowadż przeciwwage !

Ale ....nie oto mi chodzi .... bosze wzmacniaczyk bardzo fajny może nie idealny bo idealnych to może niema .

KWINTO TY wiesz że z ludzmi są większe problemy niż z dobrymi wzmacniaczami ?

PS każda zawierucha słowna i tak dobrze służy temu projektowi !!!:) Kwinto!

specjalnie dla ciebie , mam nadzieje że sie nie spodoba

Vanello-Destination Cosmos

mam też wielką nadzieje że to też nie spodoba sie tobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -- Days Of Future Passed

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg

Pierwszym linkiem prawie poczułem się obrażony, trafiłeś!!! Natomiast płytę The Moody Blues znam bardzo dobrze, od czasu do czasu nawet jej słucham, więc pudło.

Wracając do meritum. naprawdę nie wiem na co tak wyczekujesz i po co Ci są potrzebne opisy związane z dźwiękiem jaki ten wzmacniacz produkuje.

Mi jak się coś spodoba, to staram się zgłębić układ, sprawdzić jak działa z różnym zasilaniem, różną filozofią odnośnie projektu PCB, elementów i różnych innych czynników i tak właśnie jest w tym przypadku. Ostatnio nawet uruchomiłem chyba czwartą wersję, tym razem w części na SMD za wyjątkiem elektrolitów mosfetów i jfetów, oczywiście układ różni się od pierwowzoru ale dla mnie ta ostatnia wersja wypadła chyba najlepiej zarówno pod względem stabilności jak i walorów dźwiękowych ale na 100% nie jest to ostateczna wersja wzmaka. Możliwe, że ze mną jest tak jak z wędkarzami, którzy męczą się aby złowić rybę, a gdy już ją złowią, to wpuszczają ją s powrotem do wody.

Zdecydowanie wolę się bawić "audio" w ciszy i spokoju bez zbędnych "dyskusji". Podobni Tobie skutecznie zrazili mnie do pisania na forum i dzielenia się tym co robię i wiem, że nie jestem jednostką odosobnioną.

Co ciekawe jest mi z tym dobrze bo mam zdecydowanie więcej czasu na zajęcia z lutownicą, czyli w efekcie powinienem podziękować i być wdzięczny za taki obrót sprawy.

Henryk Kwinto, dziękuje przynajmniej za szerszą wypowiedz na temat muzyki .

To że zaliczasz mnie do szczurów forumowych to trudno :) w każdej wypowiedzi można znależć coś co można pociągnąć , teraz tego nie zrobie bo przynajmniej częściowo odpisaleś z klasą . Pozdrawiam Ciebie , trudno , będziemy mieć inne zdania !

PS ostatnio słucham wieciej takich utworków jak w pierwszym linku a kiedyś dominował takie jak z drugiego linka .

....

wychowałem sie na bluesie !

Coś dla rozładowania napięcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg

PS ostatnio słucham wieciej takich utworków jak w pierwszym linku a kiedyś dominował takie jak z drugiego linka .

Ja słucham wszystkiego, każdy gatunek muzyki jest mi bliski. Dla przykładu taki też:

Ukryta Zawartość

wychowałem sie na bluesie !

A ja ciągle poszukiwałem. Za czasów "komuny" radio, a raczej prezenterzy w nim pracujący, przesłuchiwali i prezentowali co uważali za wartościowe, a że słuchałem praktycznie w każdej wolnej chwili wszystko co puszczali, wiec tak mi zostało.

Blues.

Życia nie starcza aby go poznać i zgłębić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety musze musze przyznać że blusik świetny ,klasa

odpowiem ci kwinto takim numerem ale w tym momencie nie chodzi mi o to kto jest lepszy .jedynie muzyka .mi udowodniłeś że czujesz muze .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Angel

Ukryta Zawartość

PS zawsze ceniłem Hendrixa jako wokaliste

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hendrix super ale wolę Hendrix'a + blues w takim zestawieniu i z tego okresu, bez zbędnych fajerwerków i popisów.

Klasyk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hendrix zawsze pozostanie dla mnie jednym z bosów .

Kwinto , tak już na luzie czyli bez wykazywania sie ...myśle że to oczywiste ...

kawałek klasyki czyli

Eric Burdon - House of the Rising Sun

Żeby nie wyszło na to, że tylko linki do YouTube wkleiliśmy.

Kolejny prototyp. Zdjęcie kiepskie z aparatu telefonicznego. Sorry.

Ukryta Zawartość

post-17098-0-16514200-1370725549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak jesteśmy przy polskich produktach to pozwolę sobie wkleić:

No to jest dowód, że nie tylko stare Polskie produkty są dobre.

Jakie są koszty budowy tego wzmacniacza wraz z zasilaniem?

Henryku (mogę się tak do ciebie zwracać?) w jakiej konfiguracji ten wzmacniacz twoim zdaniem zagrał najlepiej? I jakie to były różnice?

Przejrzałem ten wątek od początku ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na te dwa pytania(możliwe że nie zauważyłem, wtedy proszę o naprowadzenie).

Zastanawiam się nad budową wzmacniacza słuchawkowego do moich Superluxów HD681(tak wiem żaden z nich Hi-End, ale na lepsze nie mam kasy) który by mi w przyszłości mógł posłużyć jako wzmacniacz słuchawkowy i przedwzmacniacz w jednym. Ktoś wcześniej pisał że dobrze się spisuje w roli przedwzmacniacza.

I teraz pytanie do atmeg'a. O ile dobrze pamiętam i nic nie pomieszałem to posiadasz słuchawki o impedancji 32ohm. Jak się spisuje wzmacniacz przy takiej impedancji? Duża jest różnica po zmianie rezystora z 22R na 10R? Opisz jak możesz jaka jest różnica.

Jakie są koszty budowy tego wzmacniacza wraz z zasilaniem?

W zależności od zastosowanych elementów: trafa, gniazda, zasilacze i inne od 200 do i tu chyba nie ma granicy ale powiedzmy 400zł.

Henryku (mogę się tak do ciebie zwracać?) w jakiej konfiguracji ten wzmacniacz twoim zdaniem zagrał najlepiej? I jakie to były różnice?

Czasem już mi się mylą te imiona z moim z dowodu, więc nie widzę przeszkód.

Zmiany w stosunku do oryginału:

- brak rezystorów 56kohm

- wartość rezystorów "emiterowych" zamiast 22ohmy 10ohm

- wartości rezystorów sprzężeniu zwrotnym: zamiast 1000R/100R mam 1000R/220R

- rezystory w zasilaniu luster prądowych zmniejszone do 75ohm

- potencjometr do regulacji offsetu o wartości 10R

- zamiast układu do regulacji biasu na IRF610 mam 5xLED bez potencjometru, same LEDy

- zamiast tranzystorów 2sc2240/2sa970 mam BC849/BC859

- zasilacze Spencera

to chyba wszystkie zmiany.

Różnice:

Większa stabilność offsetu, a odnośnie dźwięku tak bardzo ogólnie, coraz bliżej natury.

Dziękuje Henryk.

Byłbym jeszcze wdzięczny gdybyś podał schemat i wzór płytki po zmianach o ile go masz :).

Teraz takie pytanie odnośnie jakości elementów.

Czy duży wpływ na jakość układu ma jakość zastosowanych rezystorów? Nie owijając w bawełnę powiem od razu że zamierzam koszty ograniczyć do minimum i np. rezystory wymontował bym z starych zasilaczy ATX lub innego starego sprzętu którego w domu mam pod dostatkiem.

Jakie kondensatory stosowaliście w swoich wzmacniaczach, i gdzie można je kupić? Tutaj nie wydaje mi się dobrym pomysłem użycie starych kondensatorów ze względu na szumy.

Jak najlepiej parować tranzystory? Czy dam rade je parować posiadając w domu tylko miernik uniwersalny?

Cały czas czekam na odpowiedź atmega.

Z góry dzięki za wyrozumiałość.

@Ramdac

Moim zdaniem jakość komponentów to tak do kilku % jakości, przy czym na tak prostych układach (i dobrych jak wszyscy piszą) jest to dużo i wyraźnie to słychać. Taka wisieńka na torcie. Nie piszę o tym układzie, tylko ogólnie o moich doświadczeniach z audio.

@HK

Tak, do niskoprądowych układów takie trafa to świetny wybór. Sam w B1 zauważyłem, że jest lepiej z kształtkowym (EI) niż z toroidem, a przynajmniej tak mi się wydaje. Niestety takie EI mocno sieją i muszą być daleko od układów. A co do CC niestety bardzo trudno jest je dostać - ja w każdym bądź razie nie znalazłem. Chyba, żeby samemu nawinąć bo z rdzeniami to nie problem.

Co do Hendrixa, to na mnie największe wrażenie robi to jak obchodził się z gitarą. To widać i co najważniejsze słychać... Jak tak samo potrafił z kobietami to... ;-)

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

Witam kolegów

MUZG i ja dostajemy zapytania o pcb do projektu, jeśli są chętni na płytki to utwórzcie listę zaintresowanych gdy zbierze się odpowiednia grupa to da się zamówić.

pozdrawiam Bodo_z

Pozwolę sobie rozpocząć listę, a nóż mimo lekkiego nasycenia rynku słuchawkowcami znajdzie się kilku chętnych do uruchomienia produkcji.

Lista na PCB

1. sweatyme - 3 szt.

Henryku, możesz się wypowiedzieć na temat zasilaczy? Z tego co pamiętam, kiedyś testowałeś zasilacze SALASA. Jestem świadomy, że w różnych układach mogą się sprawdzić różne zasilacze, ale może napiszesz coś na ten temat - czy porównywałeś bezpośrednio te dwie konstrukcje (SALAS vs. SPENCER) i jeśli tak, to jak wypadły?

Było już tak pięknie. Cisza i spokój. Nie wiem co mnie podkusiło, że napisałem kilka zdań i znów zaczęły się pytania, PW pełne ...

Wszystko wina Atmeg'a. Jak nie ma winnego, to zawsze Atmeg'a obarczam odpowiedzialnością za taki stan rzeczy. Oczywiście to żart.

Teraz już na serio. Bardzo krótko aby szybko zakończyć dyskusje na które nie mam siły i czasu.

Sorry.

Dziękuje Henryk.

Byłbym jeszcze wdzięczny gdybyś podał schemat i wzór płytki po zmianach o ile go masz :).

Schemat i płytka. Praktycznie napisałem jak zmieniłem schemat, oczywiście mam w bardzo roboczej formie i jak znajdę czas aby doprowadzić go do stanu w którym nadawałby się do zaprezentowania, to oczywiście wkleję (mizerne szanse ale są)

Wzór płytki po zmianach? W sumie się domyślam ale 100% pewności nie mam, że to miałeś na myśli. Nigdy nie widziałem i nie miałem projektu PCB jakie Muzg zorganizował, więc nie mogłem tez w nim wprowadzać zmiany. To co mam jest bardzo zawiłym PCB. Elementy SMD na przemian z montażem przestrzennym. Musiałbym pewnie poświęcić sporo czasu aby wytłumaczyć gdzie co i jak przylutować. To mój eksperyment, a nie płytka nadająca się do powielania. Dlatego nie prezentuje swoich PCB bo nie zważam na ładnie ułożone elementy i wygląd, na pierwszym planie jest optymalne działanie układu, a to się większości nie podoba.

Dla przykładu w moim projekcie należy parować tranzystory w obudowie SOT23 i to jest pierwszy mały schodek, który należny pokonać. Zdecydowanie polecem zapisanie się na PCB autorstwa Muzg'a. Będzie łatwiej.

Czy duży wpływ na jakość układu ma jakość zastosowanych rezystorów? Nie owijając w bawełnę powiem od razu że zamierzam koszty ograniczyć do minimum i np. rezystory wymontował bym z starych zasilaczy ATX lub innego starego sprzętu którego w domu mam pod dostatkiem.

barmanekm wyczerpująco odpowiedział na to pytanie.

Jakie kondensatory stosowaliście w swoich wzmacniaczach, i gdzie można je kupić? Tutaj nie wydaje mi się dobrym pomysłem użycie starych kondensatorów ze względu na szumy.

Ja różne. Praktycznie nic nie da jak podam bo korzystam z zasilacza Spencera, lekko zmodyfikowanego, oczywiście PCB projektu mojego i frd__, więc też nie do sprawdzenia. W samym wzmaku Elny RE2 i RE3 + Sanyo przeznaczone dla płyt głównych (nawet nie mają serii, więc nie wiem jak sprecyzować dokładniej jakie)

Jak najlepiej parować tranzystory? Czy dam rade je parować posiadając w domu tylko miernik uniwersalny?

Miernik wystarczy ale czy dasz radę to tego nie wiem.

Co do Hendrixa, to na mnie największe wrażenie robi to jak obchodził się z gitarą. To widać i co najważniejsze słychać... Jak tak samo potrafił z kobietami to... ;-)

Każdy muzyk przeżywający to co gra w pewnym stopniu pieści swój instrument.

Dla przykładu pewien kontrabasista: (Hendrix nie jest wyjątkiem)

Ukryta Zawartość

Henryku, możesz się wypowiedzieć na temat zasilaczy? Z tego co pamiętam, kiedyś testowałeś zasilacze SALASA. Jestem świadomy, że w różnych układach mogą się sprawdzić różne zasilacze, ale może napiszesz coś na ten temat - czy porównywałeś bezpośrednio te dwie konstrukcje (SALAS vs. SPENCER) i jeśli tak, to jak wypadły?

Jasne, że porównywałem.

I teraz. Jeżeli oczekujesz ogólnego porównania nie związanego z zasilaniem wzmacniaczy słuchawkowych z prądem spoczynkowym 100-200mA, to wybacz ale musiałbym napisać małą rozprawkę, a na to mnie nie stać czasowo. Natomiast jeżeli interesuje Cie porównanie tych zasilaczy gdy zasilają Knutt'a, to sprawa dla mnie jest prosta. Gdybyśmy chcieli zastosować salasy w wersji dual-mono czyli 4 PCB, 2x dodatni i 2 x ujemny, musiałyby one być ustawione na prąd około 500mA aby gra był warta świeczki. Reasumując, mamy wówczas w obudowie dwa spore trafa i 8 grzejących się radiatorów na co ja osobiście się nie piszę. I to wszystko o porównaniu salasa i zasilacza Spencera.

Ukryta Zawartość

Schemat i płytka. Praktycznie napisałem jak zmieniłem schemat, oczywiście mam w bardzo roboczej formie i jak znajdę czas aby doprowadzić go do stanu w którym nadawałby się do zaprezentowania, to oczywiście wkleję (mizerne szanse ale są)

Wzór płytki po zmianach? W sumie się domyślam ale 100% pewności nie mam, że to miałeś na myśli. Nigdy nie widziałem i nie miałem projektu PCB jakie Muzg zorganizował, więc nie mogłem tez w nim wprowadzać zmiany. To co mam jest bardzo zawiłym PCB. Elementy SMD na przemian z montażem przestrzennym. Musiałbym pewnie poświęcić sporo czasu aby wytłumaczyć gdzie co i jak przylutować. To mój eksperyment, a nie płytka nadająca się do powielania. Dlatego nie prezentuje swoich PCB bo nie zważam na ładnie ułożone elementy i wygląd, na pierwszym planie jest optymalne działanie układu, a to się większości nie podoba.

Dla przykładu w moim projekcie należy parować tranzystory w obudowie SOT23 i to jest pierwszy mały schodek, który należny pokonać. Zdecydowanie polecem zapisanie się na PCB autorstwa Muzg'a. Będzie łatwiej.

Tak dobrze mnie zrozumiałeś, chodziło mi o wzór płytki po zmianach. I chyba faktycznie skorzystam z wzoru płytki Muzg'a, gdyż wolał bym uniknąć elementów SMD. Nad zapisem na PCB się jeszcze zastanowię, gdyż w domu powiniem mieć jeszcze jakieś parę arkuszy laminatu oraz kilogram nadsiarczanu sodu(B327). I z chęcią spróbuję zrobić pierwszy raz samodzielnie płytkę. Co do ułożenia elementów to jest mi to obojętne(prędzej czy później wyląduje w jakiejś obudowie, a tam oglądać go już nie będę :) ), najważniejsze dla mnie jest aby układ zadziałał(i to jak najlepiej).

Miernik wystarczy ale czy dasz radę to tego nie wiem.

Skoro wystarczy to zaraz poszukam jakiejś lektury która mi łopatologicznie wytłumaczy jak.

Ja różne. Praktycznie nic nie da jak podam bo korzystam z zasilacza Spencera, lekko zmodyfikowanego, oczywiście PCB projektu mojego i frd__, więc też nie do sprawdzenia. W samym wzmaku Elny RE2 i RE3 + Sanyo przeznaczone dla płyt głównych (nawet nie mają serii, więc nie wiem jak sprecyzować dokładniej jakie)

@Ramdac

Moim zdaniem jakość komponentów to tak do kilku % jakości, przy czym na tak prostych układach (i dobrych jak wszyscy piszą) jest to dużo i wyraźnie to słychać. Taka wisieńka na torcie. Nie piszę o tym układzie, tylko ogólnie o moich doświadczeniach z audio.

W takim razie postaram się wybrać jak najlepsze elementy z tych co mam, później ewentualnie je wymienię na coś lepszego.

Dziękuję już Henrykowi i barmanekm za pomoc, teraz czekam tylko na odpowiedź od atmega.

I teraz pytanie do atmeg'a. O ile dobrze pamiętam i nic nie pomieszałem to posiadasz słuchawki o impedancji 32ohm. Jak się spisuje wzmacniacz przy takiej impedancji? Duża jest różnica po zmianie rezystora z 22R na 10R? Opisz jak możesz jaka jest różnica.

W takim razie postaram się wybrać jak najlepsze elementy z tych co mam, później ewentualnie je wymienię na coś lepszego.

Nie jest tak różowo . Lepsze elementy nie zawsze dają lepszy efekt. Często jest tak, że super element w nieodpowiednim miejscu zagra do bani. To jest jak mieszanie koktajlu , tylko odpowiednio dobrane składniki dają dobry efekt. Piszę to po to żebyś się nie rozczarował i nie wywalał kasy ponad miarę. Tu trzeba świadomie postępować, wiedząc co z czym i gdzie. To są doświadczenia zdobywane latami i nie ma na to recepty

Nie jest tak różowo . Lepsze elementy nie zawsze dają lepszy efekt. Często jest tak, że super element w nieodpowiednim miejscu zagra do bani. To jest jak mieszanie koktajlu , tylko odpowiednio dobrane składniki dają dobry efekt. Piszę to po to żebyś się nie rozczarował i nie wywalał kasy ponad miarę. Tu trzeba świadomie postępować, wiedząc co z czym i gdzie. To są doświadczenia zdobywane latami i nie ma na to recepty

Kasy nie mam za dużo(w tym roku skończyłem technikum, wiec nie ma też stałych przychodów), a więc na pewno nie wydam jej bez namysłu. Ale dzięki za dobrą rade.

Wysłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

No , Kwinto .... ja uwielbiam takie konstrukcje na drewnie .A po za tym widze że nasza rozmowa zaowocowała wypowiedziami innych userów .Oczywiście nie przypisuje tego sobie , no jakże bym śmiał :) .... jedynie zauważam jakiś ruch w temacie .

PS przypomina mi to czasy kiedy w 85 montowałem jakiś nadajnik do gadania z kolegami na osiedlu na kawałku sklejki a punktami lutowniczymi były wbite gwożdziki .

a moge wkleić zdjęcie wzmacniaczyka na którym obecnie słucham muzy ? Też jest na kawałku płyty wiórowej zmontowany ?

a moge wkleić zdjęcie wzmacniaczyka na którym obecnie słucham muzy ?

NIE! absolutnie :P

żartowałem ;)

Napisano dziś, 22:53

Wyświetl postUżytkownik atmeg dnia 13.06.2013 - 22:46 napisał

a moge wkleić zdjęcie wzmacniaczyka na którym obecnie słucham muzy ?

NIE! absolutnie :P

żartowałem ;)

poczekam na pozwolenie , pewnie sie nie doczekam .

To może taki nasz Hendrix ?

Marek Grechuta - Nie dokazuj miła, nie dokazuj

Ukryta Zawartość

a tu czyżby zapatrzenie w Moody Blues ? :)

Korowód -

Ukryta Zawartość

nie ważne , wspaniała muza .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poczekam na pozwolenie , pewnie sie nie doczekam .

Jasne, że się nie doczekasz. Nie jesteśmy w przedszkolu aby się pytać o pozwolenie w sprawach, które tego nie wymagają.

Grechutę uwielbiam ale co on ma wspólnego z Hendix'em? Kompletnie nie nie mam pojęcia.

Też śpiewał. :). A w sumie to da się czasami robić różne porównania, ale akurat trudno mi znaleźć polskiego odpowiednika Hendrixa jak i zagranicznego Grechuty... Obaj byli dosyć wyjątkowi. Chociaż może ktoś coś znajdzie.

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi