Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy ze sprzężeniem prądowym Knutt H. Nygaard - HDP01

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zauważyłem, ale tu jest burdel.... nie ma żadnego zdania na temat układu (no możne z 2) ........... Ten wątek powinien zmienić nazwę na Videoteka użytkowników ... czego nasi użytkownicy słuchają itp ...

P.S przewijanie strony z filmikami jest nudne ... i na bank zraża co niektórych.

• 4 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie zasilacza spencera. Dlaczego napięcie na wyjściu "siada" o 1-2,5V po podaniu obciążenia na zasilacz.

Mam pytanie odnośnie zasilacza spencera. Dlaczego napięcie na wyjściu "siada" o 1-2,5V po podaniu obciążenia na zasilacz.

W tym temacie pytanie związane z zasilaczem Spencera?

Bardzo wyczerpująca i obszerna informacja o spadku napięcia, praktycznie uniemożliwia udzielenie jakiejkolwiek konstruktywnej odpowiedzi.

Odpowiem w podobnym stylu, czyli dokładnie i precyzyjnie:

Napięcie na wyjściu "nie siada" po podaniu obciążenia na zasilacz.

Chyba intuicja podpowiadała mi, że to Ty Kwinto pierwszy zareagujesz na moje lakoniczne pytanie.

Trochę brakuje osobnego wątku odnośnie zasilacza spencera.

Coś dzieje się w temacie? :)

Ktoś z Was używa na stałe HDP01?

Czy pojawi się oferta na PCB dedykowanego zasilacza ?

Chyba intuicja podpowiadała mi, że to Ty Kwinto pierwszy zareagujesz na moje lakoniczne pytanie.

Trochę brakuje osobnego wątku odnośnie zasilacza spencera.

No ale nic nie wniosłeś odnośnie niepoprawnej pracy zasilacza!

Schemat? Jakie PCB? Jakie obciążenie? Może też jaki transformator? Zdjęcia?

Muzg przedstawił kilka swoich propozycji ale czy one są dedykowane dla tego wzmacniacza? Tego nie wiem.

Zasilacz Spencera jest w sumie też dobrym wyborem.

No chyba, że oczekujesz pracy doktorskiej z pomiarami, odsłuchami sporej ilości zasilaczy i wyłonienie zwycięscy? Na to bym nie liczył.

Normalnie w czasie dyskusji o danym układzie, rozmówcy wymieniając się informacjami wyłaniają przynajmniej kilka zasilaczy, które sie dobrze spisują, jednak w tym temacie nie ma dyskusji, więc i na temat zasilaczy nic ciekawego się nie dowiemy.

ok, przepraszam nieprzygotowałem się do zadania pytania... naprawdę warto było by stworzyć nowy wątek o tym zasilaczu. Jak tylko będę w "warsztacie" to uzupełnię pytanie o zdjęcia i podstawowe dane.

Moim celem było stworzenie wzmacniacza, którego możemy używać z szerokim gronem zasilaczy - takim, jaki jest najlepszy dla kogoś. W temacie pojawiły się propozycje co to mogłoby być i najlepiej samemu przetestować różne opcje. Sam opisywałem różnice pomiędzy zasilaczem Placid HD Bipolar i swoim opartym o LT1963/LT3015.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany PCB pod zasilacze na LT1963/LT3015 to możemy zamówić, jakby nazbierała się grupka chętnych. Dodatkowo mogę zaoferować kity całych zasilaczy czy nawet uruchomione zasilacze za niewiele więcej, jak koszt samych cześci. LTki niestety trzeba kupować w digikey, ale mam jeszcze trochę. Wersja z trafem na PCB lub bez.

Zacząłbym od sprawdzenia jaka różnica miedzy napięciem wyjściowym, a wejściowym występuje w Twoim wypadku. MOSFETy są niezbyt szczęśliwe pod tym względem. Jeżeli okaże się, że rzeczywiście jest zbyt mała, oznacza to, że Twój zasilacz tak naprawdę nie stabilizuje napięcia.

Już opisuje jak wygląda problem:

Transformator 15-0-15V 30VA

PCB -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Schemat -

Ukryta Zawartość

Napięcie wyjściowe ustawione na 12V i takie jest stabilne nawet po podłączeniu obciążenia wywołującego przepływ prądu 200mA (w poprzednim poście źle to określiłem, że napięcie siada) po odpięciu obciążenia napięcia chwilowo wzrasta do 15V (tyle rejestruje miernik) i ponownie wraca po ok. 1sek do 12V.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napięcie wyjściowe ustawione na 12V i takie jest stabilne nawet po podłączeniu obciążenia wywołującego przepływ prądu 200mA (w poprzednim poście źle to określiłem, że napięcie siada) po odpięciu obciążenia napięcia chwilowo wzrasta do 15V (tyle rejestruje miernik) i ponownie wraca po ok. 1sek do 12V.

Zewrzyj rezystory R1 i R2 i sprawdź co czy dolegliwość ustąpiła.

Sprawdziłbym u siebie ale w tej chwili zasilacze pracują i nie mam czasu aby w nich grzebać.

Po zwarciu R1 napięcie utrzymuje się stabilnie na zadanej wartości, bez względu na prąd obciążenia.

Jeżeli ktoś jest zainteresowany PCB pod zasilacze na LT1963/LT3015 to możemy zamówić, jakby nazbierała się grupka chętnych. Dodatkowo mogę zaoferować kity całych zasilaczy czy nawet uruchomione zasilacze za niewiele więcej, jak koszt samych cześci. LTki niestety trzeba kupować w digikey, ale mam jeszcze trochę. Wersja z trafem na PCB lub bez.

Wersję z trafem na PCB chętnie bym kupił

Po zwarciu R1 napięcie utrzymuje się stabilnie na zadanej wartości, bez względu na prąd obciążenia.

Rezystory R1 i R2 są odstępstwem od oryginalnego schematu, opcja z której można skorzystać lub nie.

W układach w których napięcie nie powinno przekraczać ustawionej wartości w czasie włączania i wyłączania powinno się ten rezystor zwierać lub dobierać jego wartość w zależności od obciążenia i pojemności kondensatorów C7 i C8.

Jeszcze jedna niepokojąca rzecz. Spadek napięcia na R1 około 3V nie jest stały tylko oscyluje w przedziale 2,95-2,97V cyklicznie w okresie 3sekund (muszę sprawdzić to oscyloskopem). Czy świadczy to o wzbudzaniu się układu? Zmniejszę wartość R1 zobaczymy co będzie.

Teraz sytuacja wygląda tak, że wstawiłem za R1 i R2 47R i stabilizacja działa poprawnie, napięcie nie zmienia się po odciążeniu. Oscylacje na R1 i R2 są na poziomie 2mV max i nie są tak cykliczne jak poprzednio, mogą to być wahania napięcia sieciowego.

• 2 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

Cześć

Chcę złożyć ten wzmacniacz ale nie znalazłem już druków . Może znalazło by sie paru chętnych do budowy aby zamówić nową partię płytek ?

Janusz

• 2 miesiące później...

Ktoś z Szanownych miał możliwość porównania z innymi konstrukcjami typu Lehmann na OPA2228, BP Majkela ? nie ma punktu odniesienia do innych konstrukcji, szkoda. Gdybym miał trany zrobiłbym układ w pająku.

Jest szansa na reedycję z zasilaniem na pokładzie ? z jakimi zasilaczami używacie ?

Jeśli nie będzie chętnych zrobię swoją wersję i ściągnę elementy z drugiego końca świata, ale spróbujmy ;)

Lista PCB

1.BB84 - 1kpl. (pcb + trany)

W międzyczasie może sam coś wystrugam z zasilaczami TT.

Z PCB ma się sprawa tak, że jeżeli interesują Was te same co poprzednio, to mogę zamówić praktycznie dowolną ilość, nawet dla 2 osób. Jeżeli miałbym poprawić np. ten przekaźnik (nic wielkiego, wystarczy wlutować od dołu lub kupić taki bez polaryzacji) to pewnie pasowałoby trochę więcej, żeby koszty dokumentacji nie bolały zbytnio.

Jeśli prócz przekaźnika nie ma błędów to czemu nie ? przydałyby się jeszcze tranzystory i dobre zasilanie.

Strugam sobie płytkę według oryginału. Pytanie, czemu służy podwojenie pojemności 1000u i 100n ?

Generalnie przy częstotliwościach rzędu 10-20kHz elektrolity zachowują się jakby miały pojemność kilka rzędu mniejszą, mają niewielki wpływ. Dla takiego zakresu pewnie większy wpływ ma ten 100n niż 1000uF.

• Pokaż nowe odpowiedzi