Skocz do zawartości
IGNORED

podesty pod kolumny

stachus

Rekomendowane odpowiedzi

Na które cechy brzeminia wpływ mają podesty np. granitowe. Jaką powinny mieć grubość, bo powierzchnia chyba nie ma znacznia (podstawa kolumny powinna się zmieścić na podeście). Czy rodzaj materiału ma znacznie? (granit, marmur)

https://www.audiostereo.pl/topic/99599-podesty-pod-kolumny/

Moim zdaniem, marmur, czy granit nie ma znaczenia.Sam używam granitu.Drewno, czy kamień, to już co innego, różnice występują.Grbość, mi polecali mnimum 3cm, i takie też mam.Co do dziwięku, to u mnie jest lepsza kontrola basu, dziwięk bardziej uspokojony, więcej szczgułów.Eliminujesz w ten sposób sprzężenia, i wibracje.

Słychać więcej muzyki, tylko trzeba na początku się przyzwyczaić do zmian jakie zaszły, i je zaakceptować, albo nie?Kwestia gustu.To są moje spostrzeżenia na ten temat, i nie każdy musi się z tym zgadzać.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Powierzchnia również ma znaczenie. Wszystko ma znaczenie, powierzchnia, ciężar, materiał, wysokość. Kamień, beton, dają spektakularne zmiany w brzmieniu, ale jak przedmówca stwierdził, co człowiek to inny gust.

Mam Audio Academy Phoebe III na spilkach, ale prawie całe wgniatają się w wykładzinę. Potrzebuje dodać do mojego systemu trochę bardziej spreżysty bas, pewniejszej lokalizacji żródeł, ogólnie szybkości przekazu. Oczywiście bedę szukał poprawy innymi metodami, ale myślę że nie zazkodzą i wniosą tylko pozytwne cechy. Myślałem o granitowych podestach grubości 5cm.

5cm może aż za dużo. 3cm w zupełności wystarczy. Dobrze jest od spodu tych płyt przykleić na rogach cienki filc, jeśli podłoga jest gładka. Na pewno lokalizacja źródeł się poprawi, dźwięk będzie szybszy, ale zarazem dłużej będzie wybrzmiewał.

Po zakupie B&W 804 diamond wkręcilem w nie dołączone wkręty zakończone gumą i postawiłem je na połodze z grubych sosnowych desek. Dźwięk - to była porażka! Miałem wrażenie, że dźwięk mnie przytłacza, odruchowo odsuwałem się dalej od kolumn, ale to nie pomagało. Na drugi dzień przyniosłem zwykłe płyty chodnikowe 35x35x5 cm wykręciłem te gumki i wkręcilem dołączone kolce. To był szok! Dopiero dało się słuchać. Dźwięk się uspokoił, bas jakby zmalał, ale to takie złudzenie, bo zmalały zniekształcenia wywoływane przez drgania, niestabilność itp. W tej chwili mam już piekny czarny granit o podobnych wymiarach.

Jeśli chodzi o podłogę drewnianą - taką jak ja mam, czyli deski sosnowe itp. to polecam takie grube i ciężkie podstawy, żeby powierzchnia i ciężar rozłożył się na kilku deskach bo w przecinym razie węższe płyty mogą się kiwać jeśli np. podłoga jest stara lub nie równo wycyklinowana. Jeśli chodzi o granit czy marmur to w moim przypadku wygrał granit bo chciałem mieć kamień czarny i tańszy.

Mam Audio Academy Phoebe III na spilkach, ale prawie całe wgniatają się w wykładzinę. Potrzebuje dodać do mojego systemu trochę bardziej spreżysty bas, pewniejszej lokalizacji żródeł, ogólnie szybkości przekazu. Oczywiście bedę szukał poprawy innymi metodami, ale myślę że nie zazkodzą i wniosą tylko pozytwne cechy. Myślałem o granitowych podestach grubości 5cm.

Tez mialem AA Phoebe III. Staly na kolcach na plytach granitowych 3 cm. Z plyta czy bez zmiany w dzwieku nie bylo. Efekt jedynie wizualny-nic wiecej. Zmiana jedynie moze dotyczyc podniesienia kolumny przez zastosowana podkladke, a co za tym idzie glosnikow wzgledem uszu sluchajacego. Jak chcesz zmiany, o ktorych piszesz to zmien kolumny.

Różnice w precyzji i przestrzeni wynikają głownie z faktu, ze kolumna jest wyżej. Jeśli podłoga dość mocno pływa, to ciężka podstawa w znacznym stopniu zmniejsza kiwanie kolumny i stabilizuje bas. Ogólnie więcej plusów niż minusów.

.

Tez mialem AA Phoebe III. Staly na kolcach na plytach granitowych 3 cm. Z plyta czy bez zmiany w dzwieku nie bylo. Efekt jedynie wizualny-nic wiecej. Zmiana jedynie moze dotyczyc podniesienia kolumny przez zastosowana podkladke, a co za tym idzie glosnikow wzgledem uszu sluchajacego. Jak chcesz zmiany, o ktorych piszesz to zmien kolumny.

co do samych AA kolumny te potafią zagrać tak jak to opisałem, słyszełm taki efekt na nich na moim wzm, tylko w innym pomieszczeniu u kolegi. Po wstawieniu ich w moim pokoju z gorszą akustyką pojawiło się kilka mankametów, które różnymi sposobami bedę chciał wyeliminować. Podesty to tak naprawdę to jeden ze srodków do celu. A chce zacząć od nich bo mam przypuszczenie żę mogą one w trwały sposób pozytwnie wpłwać na dzwięk w tym jak i w innych pomieszczeniu.

Podstawy nie mogą zaburzać założeń konstruktorskich, czyli nie powinny zbytnio windować kolumn w górę.

Pomagają one w ustabilizowaniu kolumny. Należy pamiętać o tym, że cokół też musi być stabilny na podłodze. Ja mam podesty z granitu i z nich zrezygnowałem.

Zrezygnowałem też z dociążenia granitowego kolumn, które dyskwalifikowały dźwięk. Zacząłem ufać konstruktorom, zwłaszcza tym bardziej uznanym.

co do samych AA kolumny te potafią zagrać tak jak to opisałem, słyszełm taki efekt na nich na moim wzm, tylko w innym pomieszczeniu u kolegi. Po wstawieniu ich w moim pokoju z gorszą akustyką pojawiło się kilka mankametów, które różnymi sposobami bedę chciał wyeliminować. Podesty to tak naprawdę to jeden ze srodków do celu. A chce zacząć od nich bo mam przypuszczenie żę mogą one w trwały sposób pozytwnie wpłwać na dzwięk w tym jak i w innych pomieszczeniu.

AA Phoebe III to bardzo dobre kolumny w swojej cenie. Natomiast podstawa granitowa nic nie wniesie. Jeśli chodzi o akustykę to zgodzę sie w 100%, jeśli jest skopana to niestety, nawet kolumny za 100 tys PLN nie zagrają. Phoebe III, które sprzedałem miałem okzaję posłuchać u kolegi, który je kupił. On ma podobnie skopaną akustykę, brak dywanu, brak zasłon, półek na ścianach. Jak włączyliśmy muzykę (a kupił ode mnie cały system) to zrobiłem wielkie oczy i zastanawiałem sie czy to aby mój sprzęt. Grało to o wiele gorzej - notabene kolumny stały na podstawach graniotowych, bo nie były mi już potrzebne. Stąd mój wniosek, że podstawy nic nie wniosą. Same kolumny bardzo fajne.

Pozdrawiam.

Myślę, że twierdzenie - podesty nie pomogą, nie w każdej sytuacji jest prawdziwe. Każde pomieszczenie ma inną akustykę, inną podłogę. Słuchałem B&W 803Di, 804Di w różnych pomieszczeniach odsłuchowych i nigdy nie stawiano tych kolumn na granitowych, czy marmurowych podestach. Dlaczego? A no dlatego, że dźwiek był taki jak trzeba. Przynajmniej w danej chwili, w trakcie 2-3 godzinnego odsłuchu miałem takiie wrażenie. W moim przypadku w poprzedniej konfiguracji sprzętu jaki miałem nie przykladałem wagi do precyzji i jakości odtwarznia dźwięku, jak teraz (brak dywanu). Pojawił sie sprzęt wyższej klasy i pojawiły się problemy i pewne wymagania. Dlatego najpierw sprawdziłem stawiając kolumny na plytach chodnikowych, a jak sie okazało, że jest spora poprawa, to kupiłem płyty granitowe ( raczej względy estetyczne ). Natomiast jeśli chodzi o wysokość kolumn to 804Di są w tej chwili tak ustawione (5cm wyżej - na płytach) ,że głośnik średniotonowy jest na wysokości moich uszu. Poprzednio miałem na tej wysokości glośnik wysokotonowy. Tu każdy raczej sam musi zadbać o pewną bezpieczną wysokość. W moim przypadku samo podniesienie (te 5cm) nie wpłynęlo na jakość dźwięku. Ja miałem problem z podłogą i to naprawdę poważny problem - nie spodziewalbym sie tego, a jednak.

Dodam jeszcze, że najpierw postawiłem kolumny na podestach - było stanowczo lepiej. Potem kupilem dywan i to rownież wpłynęło na lepszy dźwięk, więc będe sie upierał, że podstawy mają zbawienny wpływ na jakośc dźwięku.

Tak czy inaczej ja bym się zastanowił, skoro te kolumny grają z tym wzmacniaczem w innym pomieszczeniu dobrze, to chyba jednak warto pokombinować z podstawkami lub dywanem itp. może trzeba przyjżeć się temu pomieszczeniu w ktorym tak dobrze to grało. Wiadomo wiernej kopii się u siebi nie zrobi ale cenne przykłady można czasem zastosować u siebie.

Życzę powodzenia.

Dodam jeszcze, że najpierw postawiłem kolumny na podestach - było stanowczo lepiej. Potem kupilem dywan i to rownież wpłynęło na lepszy dźwięk, więc będe sie upierał, że podstawy mają zbawienny wpływ na jakośc dźwięku.

Założę się, że kolumny na podstawkach w pomieszczeniu bez dywanu będą grały gorzej niż bez podstawek ale w pokoju z dywanem:) Brak dywanu wpływa na akustykę pomieszczenia, a podstawki pod kolumny juz nie.

Tak czy inaczej, jak piszesz, warto "pokombinować":)

Pozdrawiam.

Moim zdaniem to jest w dużym stopniu zależne od stabilności podłogi. Na drewnianym stropie z deskami czy panelami bezdyskusyjnie postawiłbym z cokołami. Aczkolwiek nie przeczę, że komuś może się podobać bas (zwłaszcza gdy nie jest go za dużo) z udziałem podłogi. Wzbudza trochę potęgi w dźwięku, ale w moim odczuciu precyzja basu jest mniejsza.

.

Biorąc pod uwagę wasze argumenty, jestem zdecydowany spróbować z podestami. Myślę że mi pomogą, podwyższą położenie przetworników i ustabilizują całą kolumnę. Obecnie wysokotonowiec jest 15 cm poniżej ucha (to duży błąd) gdy siedzę, a kolumny się łatwo poddają gdy je mocniej dotknę. Ostatnie pytanie jaki może być orientacyjny koszt dwóch takich podestów? (chodzi mi o rząd wilekości 200zł czy 1200zl).

Koszt moich podestow (czarny granit) o wymiarach 30x35x5 cm. to 300zł. (w Gdańsku), jak bym chciał na fakturę to nawet 370zł. Myslę że można by potargować i za 200zł wyszukać coś, ale mi ogólnie mówiąc, szybko cierpliwość się skończyła, po rozmowie z kilkoma kamieniarzami. Na allegro ktoś handluje podstawami i ceny są niższe, ale podane tam ceny dotyczą cieńszych płyt i chyba mniejszych.

Pozdrawiam wszystkich światecznie.

Podestów jeszcze nie kupiłem ale zrobiłem mały test. Rozkręciłem hantle i talerze(3 cm) porozkładałem po rogach kolumn, po cztery na każdą koumne. Już słychać pewne pozytywne zmiany, dzwięk stał się żywszy i bardziej detaliczny, źródła stały się pewniejsze. Jestem po rozmowach z kamieniarzem, chce 80zł za sztukę granitu, raczej się zdecyduje. A powino być jeszcze lepiej jak dodam 5cm wysokości, i podest będzie równy w całej płaszczyźnie. Napisze jak kupie podesty jaki był efekt końcowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.