Skocz do zawartości
IGNORED

Zegary nie tylko do DAC X

Luiis

Rekomendowane odpowiedzi

Po podliczeniu wszystkiego, koszt jednego zestawu jest większy od prognozy o 60 groszy czyli

13 zł/komplet.

Koledzy, którzy zamawiali wcześniej mają mój numer konta. Pozostałych proszę o PW z adresem wysyłki, w odpowiedzi wyślę numer konta.

Odnośnie samych wysyłek:

-osoby, które zamawiały u Luiisa części i płytki i je od niego otrzymały, proszę dodatkowo o wpłatę 5zł na wysyłkę;

-osoby, które zamawiały u Luiisa i nie dostały części i płytek znaczy, że komplety w kopertach są u mnie, czekają na nowe zamówienie.

Tutaj ze względu na gabaryty i wagę zamówień, które zawierają więcej niż jeden komplet, proszę o doliczenie 2 zł do kwoty przelewu. Od Luiisa dostałem pieniądze na wysyłki do was, z których po zakupieniu kopert zostało dokładnie 3,96zł na list. Wysłanie listu z 3 zestawami kosztuje 5,95zł poleconym.

-osoby, które zapisały się na dodatkowe opcje z farnella, proszę o kontakt na PW.

W tytule przelewu proszę TYLKO nick podać.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Przypominam o zbiórce pieniędzy na części.

Jutro wieczorem podam jak wygląda kwestia wpłat

Czy już coś wiadomo? Czy drobnica zamówiona sorki ale dłuży się ten temat strasznie a niecierpliwość zżera mnie.

To zależy tylko od was. Kwoty są znane od przeszło tygodnia, a na ten moment nie mam wpłat od 5 osób:

nowy18,

audiophill666

involve,

adigrzelczak,

wojpik66.

Dodatkowo prosiłbym osoby, które wpisały w listę jakąś ilość kompletów, jakie chcą zamówić, a wpłaciły jakąś inną kwotę o potwierdzenie, które dane są właściwe żeby potem nie było niespodzianek.

Z osób, które nie wpłaciły jeszcze został tylko adigrzelczak.

Reszta wpłat jest albo została potwierdzona.

Melfy i resztę bonusów z farnella przed chwilą zamówiłem. Nie wiem jaka tam jest procedura i ile potrwa potwierdzanie/kompletowanie itp.

Kondy, diody, trymery już mam.

Panowie, dajcie znać komu najbardziej się spieszy:) w takiej kolejności będę wysyłał.

Dobra wiadomość jest taka, że w farnellu się uwinęli i zamówienie zostało wysłane. Zła jest taka, że micromelf 6k8 będzie dopiero w okolicach 6 maja.

z powodu konieczności załatania nieoczekiwanej dziury budżetowej sprzedam swoje zamówienia (komplet z kwarcem 22.xxxx) po kosztach.Zamówienie jest w całości opłacone,elementy jeszcze nie przesłane.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Mam jeszcze kilka szt PCB, (musiałem zakupić pełne panele i kilka zostało) - mógłbym chyba nawet skompletować ze dwa zegary. Zresztą dowiedziałem się dzisiaj, że z domówieniem części w zasadzie nie było by problemu. Jedynie na MIC5209 trzeba by poczekać do 2 tyg.

Zainteresowanych proszę na PW.

Podłączyłem clocka do prądu złożonego i niestety, nie odpalił od razu.

Bez wlutowanego 0R w miejscu D5 zasilacz daje 9,7V czyli tak jak pisał Luiis wcześniej. Po wlutowaniu 0R stab w zasilaczu nagrzewa się momentalnie i daje 0,5V.

Czy można zegar uruchamiać gałąź po gałęzi, wylutowując najpierw wszystkie 10R i dokładając przy każdym kolejnym włączeniu następny?

I czy można zegar bez kwarcu uruchomić?

Trochę na oko posiłkując się datasheetem lutowałem ADR443.

Panowie, jak złożycie i uruchomicie zegar, dajcie zdjęcie w którą stronę ADR wlutować. Reszta jest dobrze widoczna na zdjęciach Luiisa.

Postaram sie wieczorem załączyć dokładne zdjecia zmontowanego clocka,

poza tym mogę umieścić pdf z układem elementów.

Chwilę to potrwa, bo muszę przygotować dokumentację na innym kompie.

Ok,

ale moje pytanie wciąż jest aktualne: czy mogę wylutować wszystkie 10R i wlutowywać je po kolei? i czy jest sens uruchamiana, czy to się uda, bez wlutowanego kwarcu?

Postaram sie wieczorem załączyć dokładne zdjecia zmontowanego clocka,

poza tym mogę umieścić pdf z układem elementów.

Chwilę to potrwa, bo muszę przygotować dokumentację na innym kompie.

wieczór to już jest ;)

HA,HA - fakt:))

ok zatem rysunek elementów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli scalaki mam dobrze wlutowane.

Mogę tylko sprawdzić po kolei wszystko z osobna. tylko czy nic się nie stanie jeśli będę dolutowywał kolejne 10R dla kolejnych elementów?

Tak jak to opisałem na początku tego wątku, zegar jest przetestowany w tej konfiguracji.

Prawidłowy montaż wszystkich elementów (wraz z modyfikacjami powstałymi w tzw.międzyczasie) skutkuje 100% odpaleniem

układu. Do dzisiaj zmontowałem już kilka tych PCB i nie było żadnego problemu.

Niestety montaż małych elementów wymaga sporej precyzji, nie ma miejsca na jakąkolwiek prowizorkę typu za duży grot, brak fluxu albo lupy... spodziewam się że część z Was będzie miała kłopoty... ale nie zrażajcie się tylko piszcie w czym problem:)

Może coś poradzimy.

Od siebie dodam, że po przylutowaniu każdego elementu jeszcze raz zwilżam go fluxem RMA7 i ponownie lutuję, zapewnia to przyleganie cyny tylko do padu i lutowanego elementu, a nie do np. sąsiedniej ścieżki lub co gorsza, masy!

Po montażu warto uważnie obejrzeć nasze dzieło przez lupę - po uprzednim umyciu PCB.

Ostatnio używam (z braku izopropnolu) zmywacza do paznokci (bez acetonu) zwędzonego żonie ;) i starej szczotecki do zębów,

przy okazji wychodzi na jaw czy wszystkie elementy dobrze się trzymają...

Uwaga,

trany opisane jako Extra to 2SC2413K i montujemy je w miejsce BFR czyli Q7.

Oznaczenie na tranie: "AP" i jest on troszkę większy od pięciu pozostałych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.