Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy podatek. Śmieci.

martens

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

może zamiast segregować lepiej płacić więcej i wrzucać wszystko jak leci , łącznie z papą, potłuczonym szkłem, azbestem i psimi kupami.

ja praktycznie co rok zamawiam pojemnik na różne odpady, które nie trafiły do normalnego pojemnika więc będę musiał to przekalkulować i kto wie może przez 2 lata wywiązą mi np rozebrany stary murowany garaż

Azbest to wiadomo nie bo karalne. Odpad niebezpieczny.

Ale ten mur to nawet przy segregowanych im oddasz, bo nie ma żadnego limitu ilościowego na niesegregowane!

Tylko nie mogą się wsród nich znaleźć odpady mogące być segregowane.

Czyli np, szkło o którym wspominasz.

I przez miesiąc stoi toto w domu.

Dlatego dobrze mieć nawet w nowym domu piwnicę. Ale weź pod uwage segregację w małym mieszkaniu w bloku!

A nie mogliby po prostu płacić za segregowanie?

Oddaje posegregowane - płacą mi jak na skupie.

Pamietam nierozwiązywalny problem ludzi nieoddających butelek zwrotnych , dopiero gomułka wymyslił żeby za butelki płacić.

Gość Gość

(Konto usunięte)

o ile wiem worki"tematyczne" np na gruz płatne są dodatkowo

Teraz tak, my dyskutujemy tu o sytuacji która dopiero będzie.

Oddaje posegregowane - płacą mi jak na skupie.

Marzyciel.

Teraz będziesz płacił za segregowane a jak nie posegregejusz kompletnie wszystkiego to zapłacisz jeszcze więcej.

Ale dlaczego? Przeciez znajda sie tacy co skroro musza qwiecej placic to beda nadak wywozic do lasu. To wszystko miałoby sens gdyby owszem zrobic takie podwyzki po to zeby nikt nie chcial zaoszczedzic zasmiecajac lasy i w tej wysokiej cenie miec juz smieciowy all-inclusive bez ograniczen.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem dlaczego. Pytaj ustawodawcy.

Tak po prostu jest skonstruowana ustawa.

Nie rozumiem tych Twoich uwag o zaśmiecaniu lasu.

Przecież teraz nie będzie żadnego ograniczenia co do ilości śmieci.

Dlatego napisałem wcześniej, ze idiota wymyślił tę ustawę.

Absurdy to m.in. sławetne przetargi i wyłaniane odbiorców śmieci. Z tzw. badania rynku (słyszałem w jakimś reportażu w TV) wynika, że oferenci za 1 tonę utylizowanych śmieci, średnio będą żądać około 100zł.

Z wypowiedzi branży (składowiska, firmy utylizujące poprzez spalanie…) wynika, że średni koszt utylizacji 1 tony śmieci to ok. 400zł !

O co tu chodzi?

- Dzikie wysypiska jak były, tak będą.

- Konkurencja zostanie zniszczona a mieszkańcy ubezwłasnowolnieni.

- Burdel dopiero się zrobi.

- A podwyżka cen nastąpiła…

Polska klasyka.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Największym absurdem chyba jest to, że gminy już podały stawki jakich będą żądać od mieszkańców, a nie mają jeszcze zakończonych procedur przetargowych związanych z wyborem firm wywożących śmieci.

To niech mi ktoś wytłumaczy skąd wiedzą ile brać od mieszkańców? U wróżki byli?

No z tego co mi wiadomo ta ustawa powstała bo polaczki żałowały kasy na śmieci i wolały lasy zasmiecać. Jakie może być inne uzasadnienie od odejścia od najlepszego i najnormalniejszego sposobu naliczania opłat - od ilości śmieci.

W domach-pomnikach socjalizmu, systema karydornaja, pięter 12, klatek 15, mieszkań setki, trudno faktycznie mierzyć ilość śmieci. Sąsiad za sąsiadkę płacić nie chce, ale dobrze wie, ile osób gdzie mieszka, oraz ile śmieci i kto jakie produkuje.

Gość Gość

(Konto usunięte)

No z tego co mi wiadomo ta ustawa powstała bo polaczki żałowały kasy na śmieci

No jak nas maja inni szanować jak Ty piszesz ,, polaczki''.

Nie można tego samego inaczej napisać? Innej narodowości jesteś?

Opłata za smieci jest doliczana do czynszu w blokach. Ale ustawa obrjmuje domy jednorodzinne.

Bzdura. Ustawa obejmuje mieszkańców. Tych w blokach też.

Ustawa do bani,jak większość....ustaw.Np.jedna gmina nalicza od zużytej wody a inna od zameldowanych osób.Ci co mieszkają nie zameldowani w przypadku gmin,gdzie rozliczanie jest od zameldowanych osób,nie będą płacić za śmieci a mieszkają,a zameldowana jest jedna osoba-wynajmująca czterem studntom.Ci studenci są np.zameldowani w innej gminie,gdzie rozlicza się wedle zużytej wody.Więc nie płacą ani tam,ani tu.Ciekawi mnie jak to będzie.Syf prawdopodobnie jeszcze większy i w lasach śmieci jeszcze więcej.

Opłata za smieci jest doliczana do czynszu w blokach. Ale ustawa obrjmuje domy jednorodzinne.

Rodzaj opłaty ustala gmina a nie fakt,czy mieszkasz w domu jednorodzinnym czy wielorodzinnym.To nie ma znaczenia.

Płaciłem 36 pln/mc za wywóz śmieci do MPO, teraz być może będę płacił 90 pln/mc ale gminie Qrwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płacę 64 będę 54

ja się cieszę.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Nic nie rozumiecie? Spójrzcie na USA. Tam wywozem śmieci zajmują się firmy należące do mafii. Bo to zyskowny interes i niezależny od koniunktury. Śmieci będą zawsze. Stałydopływ gotówki.

W Polsce, by mafia mogła przejąć ten interes trzeba było napisać odpowiednią ustawę.

I napisano, jak widać... Wy teraz mafii zapłacicie. 2x więcej, niż dotychczas.

Jakie to proste.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W mieście Chicago np. wywozem śmieci zajmuje się City of Chicago, czyli jak słusznie zauważył il Dottore - mafia! Na przedmieściach jest różnie i funkcjonuje wiele firm, chociaż i tak kluczową rolę odgrywa zarząd miasteczka i jego transport. Tak czy siak, wszystkie zezwolenia, pozwolenia, licencje itd. zależą i są wystawiane przez zarząd miasta, czyli trzecie w hierarchii mafie jakie istnieją, zaraz po urzędach stanowych i federalnych. Oczywiście miasto Chicago ze swoją wspaniałą tradycją jest zupełnie nietykalne i zarówno urząd stanowy jak i federalny nie ma na nich praktycznie żadnego wpływu.

Parker's Mood

"Nowy podatek, śmieci".

Nic dodać nic ująć. Skoro nie wiadomo o co w tym (bałaganie) chodzi to chodzi o pieniądze i (lub) przerzucanie odpowiedzialności. Władze wyższego szczebla mają już pewnie poczucie "spełnionego obowiązku". A ci na dole to wymówkę "to nie my to oni" a przy okazji jako "pośrednik" można coś na tym coś zarobić. :)

Ciekawa jest też sprawa tych firm (małych) które muszą upaść a doskonale spełniały swoją rolę. Chore są też sposoby naliczania opłat!

O "przetargach" i o korupcji z tym nieuniknionej nie wspomnę.

A my, zwłaszcza ci którzy od lat prowadzimy ekologiczne gospodarstwa ograniczając u siebie "produkcję śmieci" - w nagrodę 3x większe rachunki dostaniemy! A ci co nie przejmują się tym zaśmiecać lasy będą dalej.

BRAWO! Piękna akcja. :)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dychę dołoży ktos inny?

nie mam pojęcia,

przeliczałem bede miał taniej bo obecnie mam drogo mała wspólnota 10lokalowa,

wiem że w blokach wielkich mocno odczują wzrost.

Focal + Naim

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Przed miałem do wyboru trzy firmy oferujące wywóz śmieci. Po będę miał tylko jedną i to narzuconą mi przez Gminę. Nie jestem prawnikiem, ale to ogranicza moje wolności i może być niezgodne z Konstytucją. Mieszkaniec powinien mieć udokumentowany umową obowiązek pozbywania się śmieci, a nie gminny przymus. Dlaczego mój burmistrz ma co roku kupować sobie co raz bardziej wypasiony samochód oraz już szóste mieszkanie czy dom. Bezkarnie.

W poniedziałek przyjeżdża SITA Poland, we wtorek - MPO, w środę znowu SITA, w czwartek ktoś jeszcze, w piatek znowu MPO. Kawalkady śmieciarek jeżdżących po małych i dużych osiedlach w imię konstytucyjnej wolności wyboru. Brrr.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W poniedziałek przyjeżdża SITA Poland, we wtorek - MPO, w środę znowu SITA, w czwartek ktoś jeszcze, w piatek znowu MPO. Kawalkady śmieciarek jeżdżących po małych i dużych osiedlach w imię konstytucyjnej wolności wyboru. Brrr.

Troll to troll. Nawet w temacie śmieci.

Co z tego? Kilka śmieciarek różnych firm dziennie, hałas i smród. Niszczenie trawników, powodowanie korków.

Smacznego, skoro to lubisz, trollu Bocznicowy. Włazisz w każdy kąt i bruździsz.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. Jak zwykle. W przeciwieństwie do ciebie, nawet śmieciarki różnych firm nie pojawiają się tak często. Poza tym w porównaniu z tobą są one pożyteczne.

Kilka śmieciarek różnych firm dziennie, hałas i smród....

Wyglądana to że u Ciebie nie tylko firm, ale i śmieci jest więcej.

Czy ta jedna jedyna firma da radę? Ile czasu na tak "zaśmieconym" terenie spędzi jedna śmieciarka?

Jaka w tym układzie to różnica? :)

Ps. "O wilku mowa". Właśnie u mnie moja firma zabrała śmieci trwało to dosłownie minutę i pojechali - teraz jak przyjadą będę ich miał na ulicy przez pół godziny - super!

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Kiedyś raz w tygodniu przyjeżdżało MPO, robiło objazd całego osiedla - trwało to kilka godzin - ale w pozostałych dniach był spokój. Każdy mieszkaniec wiedział, o której mniej więcej godzinie będą u niego.

Teraz śmieciarki są codziennie, bo poszczególni mieszkańcy w imię konstytucyjnej wolności wyboru podpisali umowy z różnymi firmami. Czasami wozy jadą jeden za drugim, ponieważ uliczki są wąskie i nie da się wyprzedzić.

Rozumiem potrzebę konkurencji, do poziomu usług MPO mieliśmy sporo zastrzeżeń, ale doszło do przesady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie mam pojęcia,

przeliczałem bede miał taniej bo obecnie mam drogo mała wspólnota 10lokalowa,

wiem że w blokach wielkich mocno odczują wzrost.

To wygląda bardzo różnie w zależności od gminy w której się mieszka. Wyłazi tu gorsza strona demokracji, mianowicie nie ważne co będzie uczciwsze tylko bardziej populistyczne by wejść w możliwie prosty sposób w dupe wyborcy i do następnych wyborów.

Przykład gmin graniczących z miastem stołecznym Warszawa. Ludzie mieszkający na tej samej ulicy z domkami stanowicych granice np Wawer (Warszawa) i Józefów. Ci od strony Warszawy płacą kilka razy więcej niż sąsiędzi po drugiej stronie ulicy, bo są obłożeni pięknym domiarem przez Walcową i spółkę, bo większość ich wyborców mieszka w blokach i lokatorzy bloków zostali potraktowani ulgowo, zupełnie na odwrót niż ci z Józefowa.

Generalnie uczciwa koncepcja w miastach to było powiązać cene opłat ze zużytą zimną wodą, to dobrze odzwierciedla faktyczną liczność i aktywność mieszkańców danego lokum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.