Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka tania, nowa wkładka gramofonowa?

mbk84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno uruchomiłem stary gramofon WEGA PSS 200P.

Jego modernizację zamierzam rozpocząć od wymiany wkładki.

Obecnie słucham na starej wkładce Unitra MF101.

Przeszukałem aukcje internetowe, i w budżecie do 150zł udało mi się znaleźć 3 wkładki:

AudioTechnica AT 95 E (cena około 130zł)

Ortofon OM 5 E (cena około 130zł)

Monacor EN-24 (cena około 100zł)

Podejrzewam, że bez względu na to którą z nich wybiorę, uzyskam efekt nieporównywalny ze starusieńką MF101.

Mam jednak pytanie do osób mających styczność z tymi wkładkami. Jak w kilku słowach, można by opisać charakterystykę brzmienia każdej z nich?

Muzyka jakiej słucham, to głównie jazz, nieco mniej muzyki poważnej, od czasu do czasu stara muzyka rockowa typu SBB.

Spodziewam się jasnego, naturalnego, możliwie szczegółowego brzmienia.

Pozdrawiam i z góry dziękuję,

Michał B.

.

Jego modernizację zamierzam rozpocząć od wymiany wkładki.

Obecnie słucham na starej wkładce Unitra MF101.

Tak sobie slucham big bandow, czytam i piszę.

Kolega Excel miałby zupełnieminne zdanie.

MF101 rules.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak się składa, że MF101 nie jest moja. Przyjdzie czas i będę zmuszony oddać ją właścicielowi.

W szufladzie kurzy się jeszcze MF100. Podłączałem ją na chwilę i brzmi bardziej "jazgotliwie" od MF101.

Tak czy siak, zakup nowej wkładki jest postanowiony.

Kwestia którą z nich wybrać.

Witaj,

wybierz wkładkę Audio-Technica, nie będziesz miał problemów z instalacją, a brzmienie także powinno Ci odpowiadać

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z tego co się orientuję, przy wyborze wkładki istotna jest waga ramienia.

Za bardzo nie wiem jak się zabrać za pomiar wagi.

Muszę jeszcze trochę poczytać na ten temat.

W każdym razie, w ciemno, AT też wydawała mi się optymalna.

Możesz jeszcze pomyśleć o Shure M44MB. Pewien pan handlujący na znanym portalu gratami do gramofonów Fonici z nickiem na H wystawia od czasu do czasu leżaki magazynowe podaj po 150 zł. Sam się nawet zastanawiałem. A wybierając tylko z tej trójki to też bym wybrał AT95E

Panowie,

Thorens TD105 z ramieniem TP22.

Która z budżetowych wkładek spasowałaby się najbardziej z tym ustrojstwem.

Do wyboru jest: Audio-Technika AT91, AT95E, AT3400, Ortofon OMB5E, Ortofon OM10.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Dołożyłbym te kilka złotych do Rega Bias 2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Na ten moment nic więcej ponad wyżej proponowane. Muzyka jaką ma zagrać to w 90% rock.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Ja bym proponował Ortofona OM10.

Uważasz że to najlepszy kandydat na to ramię z proponowanych?

Miałem Thorensa 115. Grały na nim Audio Technica AT-31, AT-13 i Digitrac 300SE (robiony przez Ortofona, igła identyczna jak w OM 30). Najlepiej grał moim zdaniem Digitrac.

Nie będzie problemu z montażem tego Ortofona OM10 na tym Thorens'owskim headshell'u?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.