Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy

lian

Rekomendowane odpowiedzi

albowiem klon passa zagrał tu raz swietnie. tez wychodze z założenia, ze koncówka to musi być pełen neutral, a barwę i obwiednię to się kreuje za pomocą pre. ale jakos cholera te lampy mi się wkręciły, szukam czegos nowego, jakiejs osmiany, byle nie na gorsze

kolumny mam te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na wierchu masz dwa głośniki, ale jeden jest koncentryczny, więc naprawde są trzy przetworniki. Wewnątrz kolumny masz jeszcze 2 głośniki po 20cm

Ukryta Zawartość

Zakładam, że zarówno PA-7 jak i Xindak są podobne obie konstrukcje to mocna klasa A. Pozostaje pytanie o koszta. Jak masz kasę na nowego A600P to jasne jak 5-6 kzł to już max możliwości to można myśleć nad Nakamichi i modlić się żeby pracował dobrze i nie był grzebany. Kwestia możliwości i wyboru. Poprawię wypowiedź muda44, że A600P jest dużo lepszy od A600E. Niestety tak nie jest. A600E pracując jako integra gra ciemno, ciepło z łagodną górą i mocno dociążonym basem i niską średnicą. Jako końcówka mocy jest tak na 95% równie dobra jak A600P, który ma więcej mocy, ale rozmach jest z większością kolumn już podobny natomiast jest trochę szybsza i minimalnie bardziej rozdzielcza. Zakup A600E ma sens jeśli nie mamy kasy na pre (trzeba do A600P dobre pre niestety Xindak takiego nie robi i trzeba szukać wśród zachodnich producentów) albo dobre sterowanie z CD/DAC. Z czasem możemy używać A600E jako końcówkę przeskakując o klasę wyżej w brzmieniu jeszcze dokupując dobre pre. Co do Calyx CTI to w skali mikro dynamika jest lepsza od A600P rozdzielczość średnicy jest również wyraźnie lepsza. Bas ma mniejszy rozmach niż A600P w średnim zakresie jest idealny i delikatnie traci kontrole z trudnymi kolumnami na samym dole ale dalej pozostaje dość dobry. Szybkość wyraźnie lepsza do tego lepsza przestrzeń w każdą stronę. Sprzedałem Xindaka i kupiłem CTI bo na oba mnie nie stać :-) a trzeba było wybrać między niesamowitą realnością CTI a potęgą, gładkością i po części ciepełkiem (minimalnym) XIndaka. CTI ma też zdolność do niesamowitego ożywiania słabych nagrań. Niestety wokale nie są aż tak czarujące jak z Xindaka. W moim niedużym pokoju CTI zapewnił mi też lepszą przestrzeń a ciągle cierpię na jej deficyt. Mimo ogromnych różnic w tych wzmacniaczach to jednak obie konstrukcje prezentują podobną klasę i oba mogą oczarować wszystko zależy od preferencji. Kolega muda44 wybrał Xindaka ja Calyxa. Co do wysokich tonów z CTI to obecnie już problem został po części rozwiązany i jest już możliwość wykonania modyfikacji zasilania w CTI , która poprawia gładkość i rozdzielczość sopranów.

Jak masz te kolumny co wyżej, to bas się na 100% rozlezie z lampą.

Zgadzam się znam dość dobrze serię Reference miałem możliwość zapoznania się z nią bliżej i to przynajmniej kilku modelom. Kolumny te potrzebują precyzyjnego prowadzenia, grają dużym szerokim dźwiękiem,często przebarwionym.Może to nie ta liga ,ale fajnie napędza je ASR emitter. Pozdrawiam

no dobra, więc lampa odpada

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A ty Jarek jak zmieniłeś lampy na NOS-y w T+A to masz nadal gwarancje?

Chyba już nie!

Mam nadal gwarancję , oczywiście z wyłączeniem lamp NOS.

Ale powiem tobie tylko tyle ,że przepaść w dżwięku jest olbrzymia.

Najciekawsze w lampach jest to ,że możesz prostym zabiegiem kompletnie zmienić sygnaturę brzmienia (tak jak byś kupił inny Pre albo Amp).

Ja kupiłem dużo lamp i doszedłem do tej barwy dzwięku jaka mi się podoba słuchając na obecnych kolumnach.

Jestem w trakcie zmian np. kolumn i fajne jest to ,że przy nowych kolumnach lub żródle można ponownie wymianą lamp dostosować dżwięk do nowych klocków.

To są duże zalety sprzętu opartego o lampy. Oczywiście żaden sprzęt nie jest bez wad ;)

?

Ukryta Zawartość

Cena za MONOBLOK :)

Lampą i to jeszcze w tym zakresie kasy nie napędzisz takich kolumn. Jedyna znana mi bardzo mocna lampa to Yaqin MC-100B.

Ale ten ma mniejszą parę od Ugody a A600P to jeszcze większy postęp .

Koledzy wyżej też dobrze piszą że do lampy trzeba lamp sprzed xx lat.

A to są KOSZTA gdzie cena lamp może Cie wynieść n9iewiele mniej od samej końcówki ;)

No i nie są wieczne .

Masz kolumny które wymagają pary i tyle .

A wiec obydwa wspomniane Xindaki lub Passy od X250 , końcówki Krella i podobne.

Jak chcesz cos na szybko to zapytaj Iceman007. Ostatnio byłem u niego i miał szwedzką integrę z olbrzymią mocą i trafem za śmieszną kasę.

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

no dobra, więc lampa odpada

? http://allegro.pl/show_item.php?item=2950838191

Zanim podejmiesz tak radykalną decyzję proponuje abyś wypożyczył ten wzmacniacz i spróbował u siebie .

Nie przekreślałbym tak od razu sprzętu tylko dlatego,że ktoś tobie tak napisał.

Polska to nie Chiny - nie wszyscy muszą wierzyć w nieomylność "wodza rewolucji" ;)

Mam nadal gwarancję , oczywiście z wyłączeniem lamp NOS.

Ale powiem tobie tylko tyle ,że przepaść w dżwięku jest olbrzymia.

Najciekawsze w lampach jest to ,że możesz prostym zabiegiem kompletnie zmienić sygnaturę brzmienia (tak jak byś kupił inny Pre albo Amp).

Ja kupiłem dużo lamp i doszedłem do tej barwy dzwięku jaka mi się podoba słuchając na obecnych kolumnach.

Jestem w trakcie zmian np. kolumn i fajne jest to ,że przy nowych kolumnach lub żródle można ponownie wymianą lamp dostosować dżwięk do nowych klocków.

To są duże zalety sprzętu opartego o lampy. Oczywiście żaden sprzęt nie jest bez wad ;)

Sa wady ale jest jedna OLBRZYMIA zaleta, MUZYKALNOSC!

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A to są KOSZTA gdzie cena lamp może Cie wynieść n9iewiele mniej od samej końcówki ;)

No i nie są wieczne .

No chyba ,że kupisz NOS/NIB a nie "prawie" NOS.

Takie to przeżyją bardzo długo (kilkanaście tysiecy godzin) - więc starczą prawie do końca życia "... twojego albo sprzętu ..."

Ale to niestety droga zabawa ;)

NOS - takie określenie jest często nadużywane przez "handlarzy" ;)

New On Stock. Czyli w wolnym tlumaczeniu stare, ale nie uzywane;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jak masz te kolumny co wyżej, to bas się na 100% rozlezie z lampą.

na 100% to Kopernik nie żyje

akurat miałem stare KEF Reference 105/3 i lampa o mocy 500w zrobiła z nimi co chciała a bas był jak sprężynka i nic się nie rozlało

na 100% to Kopernik nie żyje

akurat miałem stare KEF Reference 105/3 i lampa o mocy 500w zrobiła z nimi co chciała a bas był jak sprężynka i nic się nie rozlało

mowa jest jak zrozumiałem o lampie na EL34, jesli uwazasz ze sa wzmacniacze na tej lampie ktore kontroluja bas w niskoskuteczej kolumnie to daj przykład

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

mowa jest jak zrozumiałem o lampie na EL34, jesli uwazasz ze sa wzmacniacze na tej lampie ktore kontroluja bas w niskoskuteczej kolumnie to daj przykład

Oj. tam. Nie znacie mocnych/tanich lamp, co to się nie boją trudnych kolumn, oprócz chińskich świecidełek?

Omak Jewel One za 2-2,5 kzł, na 4 x EL 509, powinien napędzić te Kef-y z palcem... W każdym razie robił to z 90 kg kolumnami o skuteczności 87 dB i 30 cm w OZ...

Może kolega powyżej wspominał o wielkości trafa? "Jedynka" ma bodajże 600 W.

Jeśli już musi być lampka, to spróbowałbym monobloków Jewel Three, które świetnie radziły sobie z Zollerami Solution... Choć owe mają już z 92-3 dB i chyba dość przyjazną krzywą impedancji.

A same bańki? Oczywiście, że 40 letnie i starsze - były normą. Ale Pan z W-wy miał ich na kopy... (chyba zapas do ruskich Rubinów?).

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

sly zamiast old moze byc original albo co gorsza obsolete :) i wszystkie wersje sa prawdziwe

pierwsi hobbysci stosujacy NOS to byli fani starych odbudowywanych aut na nieużywanych czesciach fabrycznych potem moda poszła dalej rozchodząc sie na inne hobby

wiele razy usłyszałem od osob budujacych sprzet na lampach ze zmiana po zastosowaniu NOS to pomijajac hobby i egzaltacje - polega na zmianie parametrów elektrycznych w urzadzeniu co odbieramy ze jakoby byłoby lepiej/oczywiscie jest inaczej/ a cała tajemnica i tak polega na konstrukcji urzadzenia a nie wyjatkowosci konkretnego rocznika lampy

zukzukzuk

OK ale kolega chyba nie chciał wzmiacniacza na dyskoteke tylko czegos bardziej audiofilskiego :)

Chyba raczej New Old Stock

No tak:)

sly zamiast old moze byc original albo co gorsza obsolete :) i wszystkie wersje sa prawdziwe

pierwsi hobbysci stosujacy NOS to byli fani starych odbudowywanych aut na nieużywanych czesciach fabrycznych potem moda poszła dalej rozchodząc sie na inne hobby

wiele razy usłyszałem od osob budujacych sprzet na lampach ze zmiana po zastosowaniu NOS to pomijajac hobby i egzaltacje - polega na zmianie parametrów elektrycznych w urzadzeniu co odbieramy ze jakoby byłoby lepiej/oczywiscie jest inaczej/ a cała tajemnica i tak polega na konstrukcji urzadzenia a nie wyjatkowosci konkretnego rocznika lampy

zukzukzuk

OK ale kolega chyba nie chciał wzmiacniacza na dyskoteke tylko czegos bardziej audiofilskiego :)

Bardzo sie mylisz co do NOSow:) Oczywiscie czasami konstruktor da dobre i dopasowane lampy, jednak w wiekszosci przypadkow mozna samemu dobrac dzwiek duzo lepiej.

Zreszta niektorzy producenci do "specjalnych" lub tych najwyzszych wersji urzadzen wkladaja NOSy. Chycby Leben czy Cary Audio i wielu innych.

:) Diably sa tylko od jednego producenta, ale jest wiele innych lamp, nie zawsze mocy. Kojarzysz zapewne Lebena c300 i wersje specjalna z lampami NOS Mullarda. Ale spoko kazdy ma prawo miec swoje zdanie i slyszec na swoj sposob. Nie chce tutaj wszczynac kolejnej dyskusji na temat tego co slychac a czego nie. Wystarczy, ze juz mamy to z kablami.

czyli jednak diabły moga byc wystarczajaco dobre do powstawania hendowych konstrukcji mimo ze sa mało NOSowe :)

Wojtek sa rozne drogi - gadzeciarskie jak Leben czy Phast gdzie równiez sam user ma grzebac w lampach bez wzgedu na to jak rozjada sie parametry pracy i typowo inzynieryjne jak AR - kazdy z nas wybierze swoją

jeśli chodzi o wybór to jak zwykle będzie to po troszę z przypadku. Bo pod uwagę biorę tylko takie urządzenia, które mogę przesłuchać w domu. W ciemno nie wezmę nawet gdyby to było warte 50tys. Jeśli chodzi o tego CARY to jest z wawy, a ja akurat za tydzień tam będę, więc posłucham, moze potem u siebie. Chciałbym więc do przyszłego weekendu skumulować w warszawie kilka odsłuchów.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ciekawa teoria. Aż mnie zatkało .....kakao ;)

Rozne drogi, co nie znaczy, ze urzadzenia nie sa podatne na wplyw lamp. Obcmokany EAR 834p jest fajnym przedwzmacniaczem z poluzowanym...jak sie okazuje ten poluzowany bas jest na standardowych lampach.

Co do ARC to wielu urzytkownikow uwaza, ze mozna wlasnie NOSami poprawic dzwiek tych i tak swietnych konstrukcji. Tylko to trzeba sprawdzic:)

:) Diably sa tylko od jednego producenta, ale jest wiele innych lamp, nie zawsze mocy. Kojarzysz zapewne Lebena c300 i wersje specjalna z lampami NOS Mullarda. Ale spoko kazdy ma prawo miec swoje zdanie i slyszec na swoj sposob. Nie chce tutaj wszczynac kolejnej dyskusji na temat tego co slychac a czego nie. Wystarczy, ze juz mamy to z kablami.

Sam słabo się znam na lampach ale z tego co wiem oboje macie rację.

Wiem od lepszych ode mnie znawców lamp iż są sprzęty w których lampy są ważnym elementem konstrukcji urządzenia i muszą tam być

ale jakie to są lampy to nie ma większego znaczenia byle nie były właśnie NOSy które słabo trzymają parametry.

Czyli wynika z tego że lampy w tych sprzętach jako takie są ważne ale zabawa w NOSy może tylko popsuć brzmienie i parametry urządzenia.

AR to jedna z takich firm i nie ma co kombinować.

Ale znów sam doświadczyłem na sobie że lampy NOS mogą mieć wpływ.

Mam preamp VTL 5.5mkII i na fabrycznych lampach gra bardzo dobrze ale podkusiło mnie żeby zamówić lepsze NOSy.

Wsadziliśmy Mullardy i Telefunkeny i po odpaleniu nie było słychać żadnej poprawy, więc rozczarowanie ale...po 3 tyg.grania

ten preamp grał już wyraźnie inaczej, znacznie lepiej, jeszcze większe nasycenie, jeszcze lepsze barwy, mięsistość, wypełnienie.

Teraz gra super.

Inna rzecz że jak porównam go do bardzo dobrych preampów tranzystorowych to on grają równie dobrze bez zabawy w lampy,

czyli mitem jest że lampowy gra lepiej.

Prawdą jest jednak że gra równie dobrze za mniejsze pieniądze bo te świetne pre tranzystorowe są jednak znacznie droższe.

No tak, ale ten tranzystorowy byl 2.5 raza drozszy?

Ukryta Zawartość

te wysterują i cena dobra

Ukryta Zawartość

ja grałem na 6550/kt88 z Kef

na el34 mam tylko 2x100w i 2x50

na el156 też tylko 80w

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cir, nie mogą się zmienić parametry elektryczne. Może nastąpiło nieporozumienie: zmieniając na starsze lampy ktoś odrazu zmienił na lampę inną ale tego samego typu, tzw zamiennik. Jest masa lamp, które praktycznie są wymienne mimo różnych oznaczeń. Bywa jednak że są one "prawie" takie same a nie identyczne. Różnice mogą być bardzo niewielkie. Np. inaczej podłączone żarzenie, albo żarzenie 12V a nie 6.3V. Czy to wpływa na brzmienie (po dostosowaniu) - tak wpływa, zwłaszcza w hi-end. A jeśli zmieniają się parametry typu prąd podkładu lub inne związane z pracą lampy, to już w ogóle inna historia jest. Bo przeciez to już jest inny wzmacniacz po zastosowaniu takich lamp.

Ciekawi mnie tylko jak takie wymiany się odbywają. Bo jeśli ktoś wymienialampę na inną ale bardzo bardzo podobną i zowie się konstruktorem, to taki konstruktor może nie być świadom, że taka wymiana może nawet uszkodzić wzmacniacz. Moim zdaniem nie powinno się wymieniać lamp na takie które mają inne parametry, a sądzę że osoby które to robią mogą być czasem nieświadome tego, że niektóre parametry sa trochę inne.

Takie opinie sie tworza jak ktos wsadzi niewygrzane NOSy do wygrzanego juz sprzetu i nagle twierdzi, korcze gra to gorzej. a lmpy jak wszystko inne nowe, potrzebuje czasu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.