Skocz do zawartości
IGNORED

Hackintosh z MAC OS X - zamiennik Mac za pół ceny

Wojtek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy, kto czuje temat wie, jak wymagające są obróbki audio i wideo dla komputera, stąd w studiach do poważnych prac używa się Mackintosh'ów z systemem MAC OS X. No cóż, cena takiego komputera jest wysoka. I tu, od niedługiego czasu, zgodnie ze zmianami z architekturze komputerów, powstała możliwość poskładania komputera z podzespołów PC na procesorze intel, który działa w pełni z systemem MAC OS X wraz ze wszystkimi zaletami tych systemów. Taki Hackintosh to zamiennik oryginału za pół ceny albo i mniej. Powstała firma, która na stronie www.ihackintosh.pl oferuje gotowe zestawy komputerowe wraz z systemem, zoptymalizowane pod konkretne zadania (np. obróbka audio/wideo). Firma zapewnia, że wszystko zostało przetestowane i w pełni działa zastępując oryginalny, dużo droższy zestaw. No właśnie, czy ktoś z was ma doświadczenia z Hackintosh?

w studiach i poważnych pracach w większości używa się jednak zwykłych PC z normalnymi Windowsami. Pełno jest dedykowanego sprzętu do PC (nawet takiego bardzo taniego a jednocześnie bardzo funkcjonalnego) wspomagającego pracę z audio który na Makach nie działa. Nie widzę więc żadnej potrzeby przechodzić na OSXa aby zajmować się audio

a co do hackintoshów to najtaniej jest złożyć taki samemu bo kupić najbardziej kompatybilną płytę główną i inne podzespoły wyjdzie nie 2x taniej a kilka razy taniej :)

Złożyłem pc optymalizowanego pod kątem OSx86, dużo info o tym na forach. Działa bezproblemowo, polecam kakewalk, prosto i bez komplikacji. Świetny sposób, żeby poznać Maca. Skończyło się na oryginale :-)

To prawda, nawet najlepszy hack gdzieś pozbawia tego smaczku,

Mam znajomego który robi wzorowe hacki jako stacje graficzne,

Co mogę powiedzieć to osx jest właśnie wdrażany :)

Focal + Naim

Zobacz www.tonymacx86.com

Jest tam sekcja GoldenBuilds, gdzie opisane są konfiguracje, a także problemy np po update i ich rozwiązania. Co ważne, sam opanujesz przy okazji temat, co w przyszłości zaprocentuje. Polecam np build kogoś o ksywce loginfailed...

Samo zbudowanie maca to fajna rzecz, ale również istotne są aktualizacje ( a tego chyba w/w firma nie zapewnia w ramach gwarancji ). Tak więc im więcej zrobisz sam, tym mniej będziesz miał potem problemów.

PS Pisanie że wszystko jest przetestowane to takie wszystko i nic...

System może jest przetestowany (nieco....)

Spytaj czy jest np przetestowany FCP X 10.0.6 (w zależności od karty graficznej....)

Czy Logic z MIDI itp działa...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Łomatko, ale mam ból moralny!

Biorąc pod uwagę zamiłowanie Apple do procesów i powszechne dziś łączenie się z internetem, to ten ból może się okazać nie tylko moralny.

wejdź na to forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu ludzie mają pojęcie o czym piszą w tym temacie, tam jest mój kumpel

osobiście właśnie piszę z najnowszego osx na laptopie asusa :)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Jak kogoś stać to najlepiej jak kupi nawet używany tańszy macbook i dopiero ma wygodny system. Hakintoshe to ciągłe problemy, wystarczy że co nowsze wersje mac os x są mniej stabilne niż kiedyś, chodź po przesiadce z windowsa nie sposób wrócić i nie klnąć na niewygodę i problemy z systemem.

Maci nie są w gruncie rzeczy droższe od PCtów. Przykładowo Mac Mini z procesorem Core i7, 4GB ram i dyskiem 1TB kosztuje 3500 zł. Ktoś powie bardzo dużo. Tylko zróbmy etraz w takich gabarytach i przy takiej mocy PCta z systemem operacyjnym w dobrej klasy obudowie aluminium. Obawiam się, że wcale taniej nie wyjdzie o ile w ogóle jest to możliwe technicznie. Tutaj dostajemy pewną całość w postaci markowego sprzętu, dość sporego pakietu oprogramowania i elastycznej współpracy z innymi urządzeniami apple. Nie to, żebym jakoś specjalnie wielbił całą tą applowską otoczkę, ale hackowanie PCów na Maci jest takie... nieeleganckie ;)

.

Jest wszystko do zrobienia, są odpowiednio dobrane konfiguracje sprzętowe które bez żadnego problemu umożliwiają instalowanie osx w trybie bez żadnych modyfikacji z pełna obsługa wszystkiego i możliwością upgrejtu w danej wersji, stabilność wzorowa!

Nie jest to jednak prosta sprawa na tym trzeba sie znać i mieć pojęcie co z czym ,,

Zgadzam sie ze to mało eleganckie stawianie osx na zwykłym pc, choć Mac teraz tez zasadniczo niczym sie nie różni poza dizajnem i jakością wykonania,

Mac mini jest świetnym przykładem jak faktycznie można mieć mocnego kompa bo można do niego włożyć 16GB raju dysk sdd , proc i7 czterordzeniowy ponad 2.6 , tylko ograniczeniem jest vga intela hd4000 choć i tak zdecydowanie wydajniejsza niż poprzednia 3000, obecny rok przyniesie ciekawe proce intela haswell i nowszy wydajniejsze vga nawet do 2x, więc jezeli to sie znajdzie w odswierzonych makach to warto poczekać do czerwca mówię o MacBook air który w tej chwili jest naprawdę szybki i MacBook pro ,

chcesz hacka to wyslij mi info na pw skieruje ciebie do osoby która ma o tym pojęcie bo składa wzorowe najmocniejsze stacje jakie można złożyć pod osx dla osób wykorzystujących to w grafice i animacjach etc,

dla ciekawości jak rośnie wydajność względem proców w makach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

No ja mam Mac OSX Snow Leo na kompie z i7-2600K, i GT9600, m/b Sabertooth P67 z takich części bardziej wplywowych. Mam Xonara D2 wersje PCI. No i nie działa. Tyle do gadania. Stery przy instalacji wywalily sie n razy juz nie pamietam nawet ile. okna "powłóczą" za myszką no i ogolnie czuć że to nie to, stery do myszy się zawieszaja, do klawy też. jak dla mnie lipa, biblioteki sie nie chcą linkować jak sie chce pisać programy na maca. W dodatku jak napisałem do pomocy technicznej Appla dlaczego na Hackintoshu nie chcą mi się kompilować biblioteki to mi nie odpisali, zero bezinteresowności... :P To chyba najgorszy z moich 8 systemów operacyjnych jakie mam.

najgorszy bo go na zły hardware nałożyłeś a trzeba mieć pojęcie co z czym w tym wypadku bo jak pisałem można postawić haka takiego że nie ma absolutnie z niczym problemów,

Focal + Naim

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W dodatku jak napisałem do pomocy technicznej Appla dlaczego na Hackintoshu nie chcą mi się kompilować biblioteki to mi nie odpisali, zero bezinteresowności...

Post miesiąca. :D

Biorąc pod uwagę zamiłowanie Apple do procesów i powszechne dziś łączenie się z internetem, to ten ból może się okazać nie tylko moralny.

Strach się bać.Tylu wśród nas braci wielkich braci-( z małej ich litery...)

@mikson

Co do spektakularnosci haswell'a to rosoyjskie forum porownalo inzynieryjny sampel cpu z IB. W super pi probka 1M -7% wzgledem IB, probka 32M +2.96%, PiFast +5%, wPrime +ponizej 1%. Takze spokojnie mozna dalej siedziec na IB albo nawet SB bez potrzeby wywalania 1k zl na zmiane paltformy, lub jeszce wiecej na zmiane calego maca. Zmniejszy sie napewno pobor mocy, tudziez wydajnosc per wat, ale 2x wydajnosci gpu bym nie oczekiwal :)

masz rację przy takich różnicach nie ma najmniejszego sensu, jedynie pobór mocy i wytwarzane ciepło może mieć znaczenie np w przypadku laptopów, dodatkowo ma mieć mocniejszy zintegrowany gpu o ile to się okaże, jeżeli skok z 3000 na 4000 był odczuwalny, to może podobnie być pomiędzy 4000 a 5000. , ,,

Focal + Naim

Takie postępowanie łamie licencję na MacOSX.

No zaraz się pochlastam... :)

A wiesz, gdzie ja mam licencję na MacOS? :)

Oczywiście daleki jestem od chęci posiadania tegoż... I'm not an iDiot! :)

Strach się bać.Tylu wśród nas braci wielkich braci-( z małej ich litery...)

I przyjaciół przyjaciół... ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A wiesz, gdzie ja mam licencję na MacOS? :)

Tak, wiem.

Wiele razy pisałeś już, gdzie masz prawa własności intelektualnej i licencje. Nihil novi sub sole.

Jednak w naszym zacofanym kraju, zdarzają się ludzie uczciwi.

Jednak w naszym zacofanym kraju, zdarzają się ludzie uczciwi.

Wzruszyła mnie twoja historia... :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

il Dottore to według ciebie osoby kupujące sprzętu Apple to idioci? Zabawny jesteś.

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Takie postępowanie łamie licencję na MacOSX.

Licencja Apple stoi poniżej polskiego prawa.

W Polsce jak kupisz program to możesz go legalnie instalować na opiekaczu do tostów. Oczywiście na tylu opiekaczach na ilu zezwala ta licencja:-)

Tomek.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W Polsce jak kupisz program to możesz go legalnie instalować na opiekaczu do tostów. Oczywiście na tylu opiekaczach na ilu zezwala ta licencja:-)

A skąd ci to przyszło do głowy?

Słyszałeś o licencjach OEM Microsoftu?

Licencja jest elementem, który kupujący zatwierdza przystępując do instalowania programu, czyli: Nie zgadzasz się z licencją, nie kupuj programu.

Ale jak się już z nią zgodziłeś to nie wolno jej łamać. Oczywiście dla wielu ludzi jest to wciąż czysta teoria, bo normalką jest kradzież oprogramowania.

Tylko w dobie powszechnego dostępu do internetu, bezpieczeństwo takiego postępowania może okazać się kiedyś iluzoryczne. Nic mi do tego, nie jestem księdzem. Nie będę nikogo spowiadać. Jednak praktyka systemu Apple na zwykłych pecetach pokazuje, że nie jest tak różowo. A w końcu ten system nie jest taki tani. No chyba, że pochodzi z dystrybucji "darmowej".

A skąd ci to przyszło do głowy?

Słyszałeś o licencjach OEM Microsoftu?

Licencja jest elementem, który kupujący zatwierdza przystępując do instalowania programu, czyli: Nie zgadzasz się z licencją, nie kupuj programu.

Nie.

W EULA ważne jest TYLKO to co ma oparcie w prawie obowiązującym w danym kraju. Polskie prawo nie zakazuje instalacji oprogramowania komputerowego na dowolnym urządzeniu. Czyli zezwala.

Prawo zezwala to Apple nie może zabronić.

To tak w kolosalnym uproszczeniu:-)

Tomek

il Dottore to według ciebie osoby kupujące sprzętu Apple to idioci? Zabawny jesteś.

Jeśli chodzi o Mp3-Playery, tablety i telefony to potwierdzam z pełnym przekonaniem. Jest lepszy i tańszy sprzęt. Trzeba być iDiotą by kupować Apple.

Jeśli chodzi o komputery/laptopy to nie mam zdania, bo nigdy nie korzystałem z tego sprzętu. Odrzuca mnie trochę sekciarstwo użytkowników i ceny z d*** wzięte. Ale nie wykluczam, że to może być dobry sprzęt.

Nie wiem, nie próbowałem. Ja jestem z obozu Winzgrozy. :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

W EULA ważne jest TYLKO to co ma oparcie w prawie obowiązującym w danym kraju. Polskie prawo nie zakazuje instalacji oprogramowania komputerowego na dowolnym urządzeniu. Czyli zezwala.

Polskie prawo w ogóle prawie nie zajmuje się oprogramowaniem komputerowym. Zajmuje się nim jednak prawo autorskie, traktując program jako dzieło.

Art. 49.

1. Jeżeli w umowie nie określono sposobu korzystania z utworu, powinien on być

zgodny z charakterem i przeznaczeniem utworu oraz przyjętymi zwyczajami.

Z tego artykułu wynika, że sposób korzystania z dzieła/utworu może być określony w umowie (licencji).

I tak np. umowa na korzystanie z Microsoft Windows mówi, że jedna kopia może być zainstalowana na jednym komputerze, a nie jedna kopia na wszystkie komputery np. 1000 w firmie. Chciałbyś to podważyć? W polskim prawie nie ma nic na ten temat. :)

Jeśli chodzi o Mp3-Playery, tablety i telefony to potwierdzam z pełnym przekonaniem. Jest lepszy i tańszy sprzęt. Trzeba być iDiotą by kupować Apple.

Jeśli chodzi o komputery/laptopy to nie mam zdania, bo nigdy nie korzystałem z tego sprzętu. Odrzuca mnie trochę sekciarstwo użytkowników i ceny z d*** wzięte. Ale nie wykluczam, że to może być dobry sprzęt.

pobaw się czy popracuj na osx to będziesz miał jakieś wyrobione zdanie na ten temat,

ogólnie wiadomym jest że produkty appla są drogie ale nikt nikogo nie zmusza do ich kupowania

dla mnie osobiście a używam od wielu lat i osx i windy, najważniejsza jest przyjemność prostota i funkcjonalność systemu oraz bezpieczeństwo bo w windzie mimo systemowego defendera wystarczy wejść na kilka z pozoru bezpiecznych stron i mamy już w systemie spywery mal i konie trojańskie, i tu osx ma większe zalety, jednemu będzie się lepiej sprawował osx drugiemu winda , nie ma nikt nikogo na siłę przekonywać - ja bardziej cenie osx, od siebie dodam że też uważam że apple przegina z cenami ale wykonuje obecnie produkty np macbook air i pro które są wzorem dizajnu i jakości np alu unibody oraz są naprawdę wydajne, ale to trzeba samemu zweryfikować,

jedyne co mam zastrzeżenia do appla to że nie ma gwarancji door to door tylko trzeba jechać do ispotu lub serwisu oddać i czekać ale najmniejsze wady typu wypalone piksele etc są podstawą do wymiany sprzętu.

Focal + Naim

Widzisz, ja od kiedy pojawiły się w Polsce komputery używałem windows-a , jakiś rok temu coś mnie strzeliło i postanowiłem kupić macbooka pro jak padł mi dell, i dzięki tej zachciance jestem szczęśliwszym użytkownikiem wszelakich komputerów dzięki systemowi Apple. Niczym się nie przejmuję , zero wirusów i innego badziewia. Później kupiłem iphone i to był kolejny strzał w 10. Pełna kompatybilność , nic nie muszę robić jak zrobię zdjęcie w iphone bo od razu ląduje to na moim komputerze, czytam coś na laptopie , wychodzę z domu i dalej to czytam na iphone, to samo się tyczy muzyki i innych rzeczy związanych z użytkowaniem produktów apple. Z konfiguracją systemów apple poradzi sobie dziecko są niezwykle proste i intuicyjne, jeśli chodzi o ceny to i owszem są troszkę wyższe nich konkurencji tylko u Apple w każdym produkcie wykończenie i materiały biją tą konkurencje. Jak porównywałem rok temu della w podobnej konfiguracji do macbooka z podobnym wykończeniem to był raptem 100 funtów tańszy , według mnie nie jest to jakaś straszna różnica. Tak będzie też w przypadku innych rzeczy. Weź np. telefon Samsung galaxy s3 i iphone 5 i porównaj wykończenie, a o ile ten samsung jest tańszy od apple ? Porównaj sobie chociażby matryce w laptopach apple i konkurencji. Jest wiele czynników dla których warto zapłacić trochę więcej według mnie. Tydzień temu dokupiłem sobie apple airport express za niewielkie pieniądze który służy mi teraz jako router no i jego najważniejsza funkcja airplay. Odpalam itunes i muzyka płynie do systemu stereo :) Także ja mam zupełnie inne zdanie niż Ty bo korzystam z tych produktów , i byłem użytkownikiem windowsa i androida.

Pozdrawiam

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

obaw się czy popracuj na osx to będziesz miał jakieś wyrobione zdanie na ten temat,

ogólnie wiadomym jest że produkty appla są drogie ale nikt nikogo nie zmusza do ich kupowania

dla mnie osobiście a używam od wielu lat i osx i windy, najważniejsza jest przyjemność prostota i funkcjonalność systemu oraz bezpieczeństwo bo w windzie mimo systemowego defendera wystarczy wejść na kilka z pozoru bezpiecznych stron i mamy już w systemie spywery mal i konie trojańskie, i tu osx ma większe zalety, jednemu będzie się lepiej sprawował osx drugiemu winda , nie ma nikt nikogo na siłę przekonywać - ja bardziej cenie osx, od siebie dodam że też uważam że apple przegina z cenami ale wykonuje obecnie produkty np macbook air i pro które są wzorem dizajnu i jakości np alu unibody oraz są naprawdę wydajne

Tiaaaaaaaaa... dla mnie taki Macbook Air to (jeśli mowa o designie) nawet nie stał koło nowych ultrabooków Series 9 Szajsunga, ale to oczywiście kwestia gustu. Szajsung też aluminiowy a głupie chińskie Lenovo to już nawet robi obudowy z karbonu...

Właśnie to mnie odstrasza od kompów z jabłkiem - takie trochę zaślepienie (by nie rzec - sekciarstwo) właścicieli. Mac jest najlepszy na świecie. Koniec i kropka. Kto ujada na Św. Maca - ten wróg!

A gdy mi ktoś powie, że Winda to g*** - będę pierwszym, który przytaknie! :)

Tym się różnimy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.